Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.12.2023., 09:14   #3321
S obzirom na situaciju, citat iz SD:
“Pad potražnje i cijena nije toliko snažno pogodio tvrtke u Hrvatskoj kao u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji gdje tržište nekretnina trenutno prolazi kroz apstinencijsku krizu. Kamate na stambene kredite su neugodno porasle, potražnja za stanovima i poslovnim prostorima je opala i cijene su oslabile.”

pretpostavljam da će doći do povratka znatnog broja hrvatskih firmi i pojedinaca građevinske struke nazad u HR. Ponuda će porasti pa prema zakonu tržišta možemo li uskoro očekivati pad ili barem stabilizaciju cijena građevinskih usluga?
Lado is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 10:31   #3322
Prije bi rekao da ce doci do neznatnog broja povratka firmi i radnika. Cijene/plaće su vani i dalje znatno vece, dosta nasih ljudi je "pustilo korijenje", žene našle posao, djeca idu u skolu, itd.. Da će neki Hrvat građevinski radnik (sa solidnim znanjem i iskustvom) mjesecima u Njemačkoj ili Austriji biti na zavodu za zaposljavanje, to mozes okaciti macku o rep. Prije ce se firme rjesiti raznih azijata.

Drugo, svaka drzava i svako podrucje ima svoje trendove. Love kod nas ima vise no ikada, dosta je malo pogledati kakvi se automobili voze. Turizam je i dalje na + brojkama, građevinske zone se (i previše) šire, tako da je no brainer investicija ulaganje u "beton".

Da bi to stalo, trebat ce bar dvije sezone kukanja po portalima i medijima kako ljudima kuce za odmor i apartmani zjape prazni u špici sezone. Što se za sad ni izbliza ne dešava.

I posljednje, dosta građevinara je vec bukirano godinu-dvije unaprijed. Pokusaj zidati kuću u Istri, zelis li kvalitetnog i provjerenog izvođača, na 2024 mozes sigurno zaboraviti.

Tako da za sad građevinari nemaju razloga spustati cijene.

Sta ce biti za 2-3 godine to nitko ne zna. Đabe ti spustanje cijena ako se desi nova 2008 pa ionako nitko ne bude imao novaca da kupi ili zazida nesto.
robertinoo is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2024., 21:31   #3323
Pozdrav,

U pitanju je obiteljska kuća u kojoj bi se išlo u nadogradnju "potkrovlja". Naime, u prostornom planu piše da se potkrovlje smatra etažom ako je nadozid visine do 1,2m. Mene zanima da li se može taj nadozid povećati na npr. 1.5m pa da se to smatra kao kat kuće? Meni je nebitno da li je na papiru potkrovlje ili kat nego da mi visina nadozida bude oko 1.5m pa bi na to išao kosi krov.

I ako je na prvo pitanje odgovor da se može evo i drugog.

Htio bih napraviti terasu na tom katu. Pošto bi mi nadozid bio 1.5m, vrata terase bi se trebala uvuci nekih 1 metar u prostoriju kako bi se mogla postaviti. 90 cm te terase bi bilo iznad druge terase koja je natkrivena, a ostalih cca. 1m bi bio krov/strop dnevnog boravka koji se nalazi ispod. Da li to spada u pojam krovne terase ili bi se to moglo protumačiti kao balkon/lođa?

Evo i slike kako bi to otprilike trebalo izgledati.

https://imgur.com/a/wPQd3hi

Prema prostornom planu krovna terasa kod mene je nedopuštena pa da znam što napraviti.

Hvala
momic960 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2024., 07:29   #3324
To je pitanje za ovlaštenika koji ti bude radio projekt te dogradnje. I koji prvo mora snimiti kuću i konzultirati prostorni plan oko visine i etažnosti i izgrađenosti.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2024., 12:22   #3325
Quote:
Lado kaže: Pogledaj post
“Pad potražnje i cijena nije toliko snažno pogodio tvrtke u Hrvatskoj kao u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji gdje tržište nekretnina trenutno prolazi kroz apstinencijsku krizu. Kamate na stambene kredite su neugodno porasle, potražnja za stanovima i poslovnim prostorima je opala i cijene su oslabile.”

pretpostavljam da će doći do povratka znatnog broja hrvatskih firmi i pojedinaca građevinske struke nazad u HR. Ponuda će porasti pa prema zakonu tržišta možemo li uskoro očekivati pad ili barem stabilizaciju cijena građevinskih usluga?
Tržište, nema toga u Hrvatskoj.

Cijena radnog sata u građevinskom sektoru u Sloveniji 50% viša nego u Hrvatskoj. A u Njemačkoj 100% viša nego u Sloveniji.

Postotak zaposlenih u građevini u Hrvatskoj blago opada zadnje tri godine. U Njemačkoj i Sloveniji je stabilan.

Najgore jest što u Hrvatskoj radnici u građevini u prosjeku imaju 12% više radnih sati nego Slo i Njem.

Cijene možda padnu zbog krize. Ali o povratku radnika mislim da nema govora. Tržište radne snage u Hrvatskoj su priučeni majstori kojima se ne da do Švabije i uvezeni crnci.
FuzzBall is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2024., 21:10   #3326
Rohbau cijena kuće

Molim info tj komentar cijela od ljudi koji su radili nedavno, da li se vama ovo čini nevjerojatno skupo, dobio sam ponudu za gradnju RohBau (prozori nisu u cijeni).

Cijena 150 000 eura za kuću da bude pod krovom i to je to bez vanjske stolarije.
Ispada total 715 eur/m2 s PDVom za bruto površinu.

Kuća je 147m2 neto, 198 bruto m2 jer ima dvije betonske nadstrešnice. U kući je i garaža.

Ovo su stavke u tih 150 000 eura, sav materijal je uključen u tu cijenu.

Pripremni i razni radovi 4000 Eur (naplaćuju mi postavu wca, neke ograde i neke sitne stavke)

Zemljani radovi 10000 Eur, betoniranje 43000 eura, 39000 eura zidanje, 15500 eura izolacija temelja.
Ono posebno meni šokantno je cijena krova 39000 eura, sam crijep u toj cijeni je 8000 eura. Krov je na četiri vode, crijep planoton trošak samog crijepa kako sam naveo, kuća je gotovo četvrtasta.

Po ovome ispada da po dovršetku kuće, bez naravno namještaja kuća će biti 2380 eur/m2 bez zemljišta neto površine , za zemljištem 3000 eur/m2 neto površine

Uvjeravaju me da su ovo normalne stavke

Molim komentar ljudi koji su radili na cijene, hvala
bubamis is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2024., 21:40   #3327
Quote:
bubamis kaže: Pogledaj post
Molim info tj komentar cijela od ljudi koji su radili nedavno, da li se vama ovo čini nevjerojatno skupo, dobio sam ponudu za gradnju RohBau (prozori nisu u cijeni).

Cijena 150 000 eura za kuću da bude pod krovom i to je to bez vanjske stolarije.

Kuća je 147m2 neto, 198 bruto m2 jer ima dvije betonske nadstrešnice. U kući je i garaža.

Pripremni i razni radovi 4000 Eur (naplaćuju mi postavu wca, neke ograde i neke sitne stavke)

Zemljani radovi 10000 Eur, betoniranje 43000 eura, 39000 eura zidanje, 15500 eura izolacija temelja.
Ono posebno meni šokantno je cijena krova 39000 eura, sam crijep u toj cijeni je 8000 eura. Krov je na četiri vode, crijep planoton trošak samog crijepa kako sam naveo, kuća je gotovo četvrtasta.

Po ovome ispada da po dovršetku kuće, bez naravno namještaja kuća će biti 2380 eur/m2 bez zemljišta neto površine , za zemljištem 3000 eur/m2 neto površine

Uvjeravaju me da su ovo normalne stavke

Molim komentar ljudi koji su radili na cijene, hvala
Ja sam upravo završio roh bau, ravni krov, katnica, 178 m2 brutto, izašlo me duplo jeftinije od vaše ponude.
U cijeni su iskopi, temelji, prizemlje, kat, temeljna kanalizacija, trake gromobrana, svi pregradni zidovi, stepenice vanjske i unutarnje, atike.
Doduše, moja ponuda datira od početka 2023., ali dvostruko skuplje ipak nije realno.
Lado is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 00:32   #3328
Krov ti je skup, ali ako nije jednostavan (tipa ravni) ili da je pod 30° jednako s obje strane, mogu shvatiti da cijena može podivljati.

Ja imam ponudu za roh bau sa krovom (bez gromobrana, to je od strujića), znači iskop, podrum, prizemlje, kat i galerija (195m2 bruto) u zeznutoj Trešnjevci za 168k sa PDV-om (850e po kvadratu sa PDV-om). Krov od 90 kvadrata, dvostruki pod 30° je bio oko 15k).

Mene podrum i betonski zid uz ulicu koji čuva ulicu od propadanja košta puno.
-Vuco- is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 07:31   #3329
Quote:
Lado kaže: Pogledaj post

Možemo očekivati neku stabilizaciju cijena i povratak djela kvalitetnih majstora koji su otišli 'van'.
Već više od godinu dana razni majstori iz Slovenije dolaze raditi po Jadranu, naročito keramičari i knauferi. Bolje mogu naplatiti nego u Sloveniji.

Nije samo u Njemačkoj i Austriji stagnacija gradnje stanova, sada se već i kod nas vidi da gradnja stanova za tržište posustaje.
Došlo je mnogo nekvalitetne radne snage izvan EU, već jako dugo radim svakakve manje investicije u gradnju i uređenje, i ovo što se danas zove majstorima nije za usporediti sa prijašnjim vremenima. Toliko fušeraja, i na kraju si zapravo prisiljen otrpiti svakakve manje važne failove. Jer ako se počneš natezati i tražiti da se sve odradi tip-top, velika vjerojatnost da ti izvođač kojeg si jedva dobio i morao pritom prihvatiti cijenu koju je dao - ode raditi drugdje.

U Hrvatskoj je dodatno nedostatak građevinaca stvarala obnova nakon potresa i izdašni projekti EU. To su bile dodatne injekcije novca koji se mora brzo potrošiti, uz kronični nedostatak radne snage kvaliteta radova se srozava a cijene su nerealno porasle.
U dogledno vrijeme i to će posustati.
Pa će se bar moći naći pravog majstora da odradi posao po dogovoru, bez rizika da ode na neki drugi posao jer mu je netko ponudio više.
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 07:53   #3330
Quote:
-Vuco- kaže: Pogledaj post
Krov ti je skup, ali ako nije jednostavan (tipa ravni) ili da je pod 30° jednako s obje strane, mogu shvatiti da cijena može podivljati.

Ja imam ponudu za roh bau sa krovom (bez gromobrana, to je od strujića), znači iskop, podrum, prizemlje, kat i galerija (195m2 bruto) u zeznutoj Trešnjevci za 168k sa PDV-om (850e po kvadratu sa PDV-om). Krov od 90 kvadrata, dvostruki pod 30° je bio oko 15k).

Mene podrum i betonski zid uz ulicu koji čuva ulicu od propadanja košta puno.
Ako je moguće, bio bih zahvalan za ime tvrtke, ako niste u mogućnosti podijeliti nije problem. Naime vrlo teško je znati od svih tvrtki kojoj se može vjerovati u smislu da neće krenuti s radovima nakon uplate avansa. Hvala
bubamis is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 08:35   #3331
Quote:

Kuća je 147m2 neto, 198 bruto m2
Kuću 200 m2 BRP, sa fasadom i kvalitetnom stolarijom, iznutra roh-bau, ako je na ravnom pristupačnom zemljištu može se napraviti za 100000 eura.

Bespredmetno je uopće uspoređivati cijenu gradnje po m2.
Ako strogo ne kontroliraš arhitekta i paziš da izbjegavaš skupe a ne baš korisne detalje, cijena ti ode duplo gore.

Quote:
jer ima dvije betonske nadstrešnice. U kući je i garaža.
Zašto????

Quote:
Gradilište si već davno mogao ograditi. Za 300 eura kupiš 200 metara farmer ograde i stupove. Koliko košta toitoi vc na dva mjeseca?

Quote:
Čime to izoliraju temelje?
Pozlatom?

Quote:
Ono posebno meni šokantno je cijena krova 39000 eura, Krov je na četiri vode, kuća je gotovo četvrtasta.
Šator-krov ti je skoro pa dvostruko skuplji od jednostavnog dvostrešnog.

Quote:
sam crijep u toj cijeni je 8000 eura. ... crijep planoton
Taj crijep je cca 16 eura/m2, sljemenjaci cca 30 eura m2.

Za kuću 10+10 prizemlje + visoko potkrovlje sa jednostavnim dvostrešnim krovom imao bi cca 145 m2 crijepa i 11,5 m' sljemenjaka - cca 2700 eura.
I bez rezanja vrijepova.

Tebi je arhić nahebo šator krov, sa pun klinac rezanja građe i krojenja krova, sa rezanjem crijepova , sa 33 m' skupih sljemenjaka, sa više žljebova i sa beskorisnim niskim prostorom ispod takvog krova.

Quote:
Takav projekt si htio.
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 10:48   #3332
Quote:
thortwins kaže: Pogledaj post
Došlo je mnogo nekvalitetne radne snage izvan EU, već jako dugo radim svakakve manje investicije u gradnju i uređenje, i ovo što se danas zove majstorima nije za usporediti sa prijašnjim vremenima. Toliko fušeraja, i na kraju si zapravo prisiljen otrpiti svakakve manje važne failove. Jer ako se počneš natezati i tražiti da se sve odradi tip-top, velika vjerojatnost da ti izvođač kojeg si jedva dobio i morao pritom prihvatiti cijenu koju je dao - ode raditi drugdje.
Da se barem radi o manje važnim failovima ili failovima samo estetskog karaktera. Uglavnom da, ili otrpiti i prijeći preko toga da na fuš radove bacaš X novaca i nadati se da kasnije neće biti problema ili se angažirati i sam odraditi što je moguće više toga.
-marko- is online now  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 12:43   #3333
Quote:
Ako je moguće, bio bih zahvalan za ime tvrtke, ako niste u mogućnosti podijeliti nije problem. Naime vrlo teško je znati od svih tvrtki kojoj se može vjerovati u smislu da neće krenuti s radovima nakon uplate avansa. Hvala
Nađi firmu koja će potpisati ugovor gdje će biti sve definirano i ne vidim problema.
Ne znam jel još na to može ići solemnizacija (ako se ugovor o gradnji smatra poslovnim ugovorom), onda imaš i ovršnu ispravu. Par sto eura da bi kasnije imao mirnu dušu ?
-Vuco- is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2024., 15:59   #3334
Quote:
-Vuco- kaže: Pogledaj post
Nađi firmu koja će potpisati ugovor gdje će biti sve definirano i ne vidim problema.
Ne znam jel još na to može ići solemnizacija (ako se ugovor o gradnji smatra poslovnim ugovorom), onda imaš i ovršnu ispravu. Par sto eura da bi kasnije imao mirnu dušu ?
Kod mene je bio ugovor i plaćanje po završetku pojedine faze. Materijal sam
sam plaćao, samo ruke graditelju.
Lado is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2024., 11:43   #3335
Građevinska će biti ovaj mjesec i prikupljam ponude za izgradnju, roh-bau bez stolarije, i cijene tako fino variraju da je ono
Ali ne onako da mogu reći - app, žele me odjebati ili nešto slično. Nego po stavkama.
Recimo - ugradnja Velux prozora (naveden je model) cijena s ugradnjom od 450 do 820€
Cijena ugradnje oplate od 13 do 26€/m2
Beton je tu negdje, ali armatura od 1,60 do 2,50 €/kg
Zidanje blokom (bez bloka) od 5 do 35€/m2

I to ne možeš uprijeti u jednu firmu - najjeftnija. Nego sve šaraju, kao da su troškovnik ispunjavali po sistemu eci-peci-pec

Još čekam barem 4 ponude pa bumo vidjeli
Cranesbill is online now  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2024., 13:21   #3336
Negdje netko ima jače marže kod dobavljača, netko slabije. Onda je netko negdje jeftiniji, a negdje skuplji. Ili ti to govoriš o samo cijeni rada ?
-Vuco- is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.01.2024., 17:46   #3337
Pa piše, samo je zidanje bez bloka, sve drugo je komplet. Ali marže od 100%? Za zidanje ti treba malter i radnik, kakva je tu marža u pitanju? Velux sigurno ne daje toliku maržu da bi netko naplatio dvostruko manje od konkurencije. Oplatu ionako ne kupuju, to je samo rad.
Cranesbill is online now  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2024., 06:06   #3338
Quote:
Cranesbill kaže: Pogledaj post
Pa piše, samo je zidanje bez bloka, sve drugo je komplet. Ali marže od 100%? Za zidanje ti treba malter i radnik, kakva je tu marža u pitanju? Velux sigurno ne daje toliku maržu da bi netko naplatio dvostruko manje od konkurencije. Oplatu ionako ne kupuju, to je samo rad.
Svi ti obrtnici/male firmice su koncipirane da gazda vodi sve i nema vremena ispunjavati troškovnike. On si zacrta neku cifru za cijeli taj posao i onda tu cifru rasporedi po stavkama. Onako, ofrlje.
Pa mu ispadnu neke stavke smiješno jeftine, a neke ludo skupe. I svakom različito.
Tako su radili i prije 15 godina, sada pogotovo.
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2024., 07:49   #3339
ne zelim se ponavljati, ali ako na tu situaciju gledate drugacije, bas je svejedno kako si gazda to rasporedi.

trazio sam 3 ponude za staviti kucu pod krov: nasao sam se s 3 vlasnika firme, ostavio im par glavnih stranica iz glavnog projekta gdje se vide tlocrt i presjeci i rekao sam da od njih trebam ponudu za temelje (iskop je bio moj, znaci pletenje armature, postavljanje armature, šalanje i zalijevanje betonom, postavljanje mreža i betoniranje ploče, zidanje svih nosivih i pregradnih zidova, postavljanje fert gredica i ispuna, armiranje i betoniranje gornje ploče, izrada kompletnog krovišta (grede, rogovi, daske, folija, kontraletva, letva, crijep).

nisu dobili nikakav troškovnik ni ništa drugo, sami su izračunali količine i u roku par dana sam od svih dobio ponudu, uzeo najjeftiniju i to je to.

sav materijal je bio moj, izvođač je samo morao reći dan prije ako je mislio da će nečega sfaliti i drugi dan je bilo na gradilištu.
mikislavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.01.2024., 09:09   #3340
Quote:
thortwins kaže: Pogledaj post
Svi ti obrtnici/male firmice su koncipirane da gazda vodi sve i nema vremena ispunjavati troškovnike. On si zacrta neku cifru za cijeli taj posao i onda tu cifru rasporedi po stavkama. Onako, ofrlje.
Pa mu ispadnu neke stavke smiješno jeftine, a neke ludo skupe. I svakom različito.
Tako su radili i prije 15 godina, sada pogotovo.
Bas tako. Bitno je da ti je ono na kraju pod "ukupno" prihvatljivo.
robertinoo is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:35.