|
|
25.04.2024., 19:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
Bok ekipa, vidim tu ima znalaca, pa Vas molim za pomoć koji bi bio najbolji punjač za eC3, zakapario sam s OBC pretvaračem 11kW trofazni, a doma imam šuko utičnicu 3 faze 17, 25 kW. ?
|
|
|
25.04.2024., 20:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Ja sam uzeo ovaj kineski, ali ga još nisam koristio, pa ne mogu reći kakav je - LINK
Ja bi uzeo ovaj i ako mi se ne žuri stavio ga na 10A, to je cca 7kW, iako ne bi trebao bit problem i da ga držiš na 16A, ostaje ti 6kW za bojler, perilicu itd. Idealna situacija, ne možeš pogriješiti tj. imaš svega dovoljno.
ps. naletio vezano uz 11kW vs 22kW kabel
https://www.mister-ev.com/en/blogs/b...c-vehicle-11kw
Quote:
To charge your EV equipped with an 11kW on-board charger at all charging points (single-phase and three-phase) in the best possible conditions, we recommend that you purchase a 22kW charging cable.
Single-phase AC charging stations with a capacity of less than 7.4kW represent a significant percentage of charging points around the country. It would therefore be a shame to plump for an 11kW charging cable and therefore fail to benefit from these charging stations on your travels. The 22kW charging cable may be more expensive to buy than an 11kW charging cable, but it does mean you don’t have to purchase two cables to be able charge at all the (single-phase and three-phase) charging points available without any loss of charging capacity.
The 11kW charging cable is misleading for e-drivers because it will only charge at a power rating of 11kW at 3-phase charging stations (above 7kW). For those of you who own an EV equipped with an 11kW on-board charger, the 22kW charging cable constitutes the best solution to top up at all charging points and enjoy the power of your EV to the full. You are now in possession of all you need to know to purchase the right charging cable for your 11kW EV – and at least you know why we don’t stock 11kW cables in our store!
|
Iako mislim da se ne može pogriješit, bez obzira koji kabel uzeo. Oba će punit s 11kW ako je OBC 11kW, nisam ih držao jednog pored drugog (iz slika na webu je teško skužit), ali razlika u kilaži je cca. 1kg, u promjeru cca. 5mm, 16A je cca. 12-14mm, 32A 17-19mm.
|
|
|
25.04.2024., 21:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2024.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Iako mislim da se ne može pogriješit, bez obzira koji kabel uzeo. Oba će punit s 11kW ako je OBC 11kW, nisam ih držao jednog pored drugog (iz slika na webu je teško skužit), ali razlika u kilaži je cca. 1kg, u promjeru cca. 5mm, 16A je cca. 12-14mm, 32A 17-19mm.
|
Da, ne može pogriješiti, ali ukratko s opisa u linku više se isplati uzeti kabel od 22kw za OBC od 11kw, jer onda može punit na maks, jednofazno (7kw) ili trofazno (11kw), inače s 11kw kabelom jednofazno samo 3.7kw.
Za 7kw OBC nema razmišljanja 7kw kabel.
|
|
|
25.04.2024., 21:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Šta će vam više od 7kw, ja bi taj auto punio s 3kw. Što sporije to bolje.
|
|
|
25.04.2024., 21:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mairon kaže:
|
Neki vole brže, a neki sporije 
Šalu na stranu, bolje kabel s max kapacitetom nego da se počne grijat ako ne paziš kolika struja ide. Iako mislim da bi dobra elektronika trebala odreagirati.
Samo što sam čuo da su nekima i public chargeri skurili baterije pa opreza nikad dosta.
|
|
|
25.04.2024., 21:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mairon kaže:
|
Zašto?
|
|
|
25.04.2024., 21:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Doma preko noći je 3kw taman na ovakvom vozilu.
|
|
|
25.04.2024., 21:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
strmeckim kaže:
Zašto?
|
Manja struja, manje grijanja baterije, manje napora za kemiju u bateriji pa bi degradacija trebala biti sporija i optimalne performanse baterije duže trajati.
Ali ja se s time na bih zamarao previše s obzirom da je predviđeno brzo punjenje od 100kw, BMS bi trebao odraditi svoje...
Opterećenje na kući, el. mreži zgrade je druga priča, ako imaš druge potrošače ili slabije instalacije bolja je manja struja punjenja.
|
|
|
25.04.2024., 21:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala na savjetima..Mislio sam brže to puniti pošto imam elektranu, pa da poslije posla stignem još u dnevnoj tarifi dok ima viška napuniti..Trebao bi imati tu noviju bateriju, a i garancija je 8 godina, pa se nadam da bude sve ok..
|
|
|
25.04.2024., 22:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
lenijad3003 kaže:
Da, ne može pogriješiti, ali ukratko s opisa u linku više se isplati uzeti kabel od 22kw za OBC od 11kw, jer onda može punit na maks, jednofazno (7kw) ili trofazno (11kw), inače s 11kw kabelom jednofazno samo 3.7kw.
Za 7kw OBC nema razmišljanja 7kw kabel.
|
Da, pisao sam već o tome na stranici ili dvije prije. Jedino imam osjećaj da u praksi neće vidjeti monofaznu AC punionicu, ali da ne overthinkamo, uzme 22kW čime je potpuno pokriven, a razlika u težini i promjeru nije dramatična (1kg i 5mm, makar to svak treba procijeniti za sebe). Također ako ga bude htio prodati bit će lakše jer neki žele baš 22kW (npr. e-twingo, smart, polestar,.. imaju 22kW OBC), isto tako se može dogoditi da mu idući bev ima 22kW OBC.
1C se smatra optimalnom brzinom punjenja (<50kW u slučaju mokke jer ima 50kWh bateriju), iako se tesla puni s 3,20C (250kW), neki najavljuju i 4C.
|
|
|
25.04.2024., 23:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
Mairon kaže:
|
Je li moguće kupiti punjač od npr. 22kw a namjestit ga da puni na 3kw ? Ili ako kupiš punjač od 22kw on puni samo 22kw, i ne može se namjestiti u postavkama manja vrijednost. Nije mi još sve to jasno kako funkcionira.
|
|
|
25.04.2024., 23:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
dravlic kaže:
Je li moguće kupiti punjač od npr. 22kw a namjestit ga da puni na 3kw ? Ili ako kupiš punjač od 22kw on puni samo 22kw, i ne može se namjestiti u postavkama manja vrijednost. Nije mi još sve to jasno kako funkcionira.
|
Je. To ima skoro svaki tj. ne sjećam se prijenosnog punjača koji to nema. Ovog iz linka gore nisam testirao, ali piše da ima 8A do 32A to bi bilo od 1.8kW na monofaznoj do 22kW na trofaznoj.
|
|
|
26.04.2024., 09:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Pitao sam na drugoj temi vezano uz 22kW i 11kW kabel. Nisam išao za tim da ako u autu imaš 11kW punjač (obc), maksimalna jakost struje koju može povući je 16A, znači čak i kad bi imao 22kW kabel te naletio na monofaznu AC punionicu, ne bi mogao punit brže od 3,68kW.
Što se tiče brzine punjenja nema razlike uzeo 11kW ili 22kW type 2 kabel.
Oni koji imaju sporiji 7,4kW obc i 7kW kabel bi u tom slučaju punili s 7kW. Samo još nisam vidio monofaznu AC.
|
|
|
26.04.2024., 09:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2005.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Pitao sam na drugoj temi vezano uz 22kW i 11kW kabel. Nisam išao za tim da ako u autu imaš 11kW punjač (obc), maksimalna jakost struje koju može povući je 16A, znači čak i kad bi imao 22kW kabel te naletio na monofaznu AC punionicu, ne bi mogao punit brže od 3,68kW.
Oni koji imaju sporiji 7,4kW obc i 7kW kabel bi u tom slučaju punili s 7kW. Samo još nisam vidio monofaznu AC.
|
Ne bi ni oni punili sa 7 kw, type 2 je trofazni priključak, oni bi punili sa 2,3 kw. 7 kw na monofazno mogu jedino puniti sa takvim punjačem.
|
26.04.2024., 09:56
|
|
Registrirani korisnik
|
@dravlic moguće je namještanje struje punjenja, na većini punjača.
Zato je dobro proučiti malo tehničke detalje, recenzije, jer ipak ima razlika pa vidite što vam najbolje odgovara Npr. spomenuti Fronius Wattpilot Go 22 ima mogućnost podešenja na 6 A, ostali kreću od 8 A. Tj. najmanja snaga punjenja je 1,38 kW u usporedbi s 1.84. Kako kaže "Mairon" - što sporije to bolje. Time produžujete vijek bateriji. Ako imate mogućnost čekati, naravno. Zato je poželjno izbjegavati brze istosmjerne punjače jer je dokazano kod takvih automobila koji su punjeni isključivo na DC fast i degradacije baterija najveće.
Ništa se naravno neće dogoditi ako poželite ekspediciju na more ili tu i tamo neki duži put i stanete na DC pa ga za 20-ak minuta napunite do kraja, ali ako npr. vozite taksi i baš svaki dan ga filate na tim brzim... kroz 2,3 godine kapacitet baterije će vam biti ispod 70 % Nekome baš to paše jer će iskoristi garanciju i tjerat dalje. Ali ako niste baš taksista i želite imati autić što duže bez prepucavanja za garanciju... poželjno je dugo, sporo punjenje na maloj amperaži. Tako da bitno je oboje i minimalna snaga punjenja i maksimalno što možete izvući.
Razumijem da imate dileme, pogotovo tko nije uopće upoznat s elektrotehnikom nije mu lako.
S većim punjačima tj ovim od 22 kW, trebali bi biti i sigurniji, presjek žica je veći, mada i to danas nije nikakva garancija .. vidio sam gdje su jeftini kineski kabeli za elektroinstalacije bili npr. deklarirani s presjekom kao 2.5 mm2, a na oko se moglo primjetiti da su tanji, kamoli ako se išlo mjeriti mikrometrom. tj. lažu nas i uopće je nepojmljivo kako se slobodno nalaze na tržištu. I debljina žice nije jedini faktor kvalitete. Moguće je da su rađeni od lošije legure, ili manje čistoće bakra pa se zbilja mogu dogoditi gluposti, preopterećenje, požar.
Bitan je i prijelazni otpor, tj. sami kontakti na utikaču/utičnici ... kod nekih punjača vidio sam da ističu kako su presvučeni srebrom (smanjuje se prijelazni otpor/zagrijavanje) - dobro je ako je istinito.
I tako, ima tu stotinu stvari za razvagati.... svakako je poželjno npr da ima wifi i upravljanje strujom punjenja, da ga ne morate ići ručno podešavat, a npr. kod Froniusa će nekome biti beskorisna opcija da se on može prilagoditi radu solarne elektrane (ako je nemate i nemate njihov inverter) - onima koji je slučajno imaju to je fantastično jer je moguće podešavanje da punite EV direkt iz solarnih panela i to samo kad imate višak, tj. kuća vam ne troši. Tako da platit ćete skuplje, nešto što ne možete koristit ... i opet kako kome bitno. Ja imam solarne panele pa ne želim cijepidlačiti s tim viškom tj trenutnoj usklađenosti proizvodnje solara, kad bude trebalo spojim se napunim ( eventualno odlučim ima li vremena za složiti najmanju snagu i to je to. Oni kojima to više predstavlja su Austrijanci, Nijemci zato jer se kod njih počela primjenjivati varijabilna tarifa ... mislim da će kod nas tek za nekih 10 godina pa se imamo vremena prilagoditi.
Uglavnom, ima tu puno stvarčica, al najbitnije je ipak da sve bude pravilno dimenzionirano, kvalitetni spojevi - tj veli se sigurnost na prvom mjestu.
BTW kad već pišem, stigao mi je odgovor fonda - potvrda o uspješnom dovršetku prijave. Poslao sam im mail jučer, jutros su mi odgovorili - promptni su - pohvale
|
|
|
26.04.2024., 10:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
|
Da, ako je max struja koju trofazni OBC 11kw može povuči preko jedne faze 16A, onda nema razlike 11kw ili 22kw kabel.
Quote:
neno1966 kaže:
Ne bi ni oni punili sa 7 kw, type 2 je trofazni priključak, oni bi punili sa 2,3 kw. 7 kw na monofazno mogu jedino puniti sa takvim punjačem.
|
Zašto bi punili samo sa 2,3kw? Ako ti punionica (punjač) može dati kroz jednu fazu 32A onda ćeš puniti sa 7kw, ako je 16A onda ~3,6kw.
@Fireman0202 i meni je stiglo, sad jos samo ugovor...
|
|
|
26.04.2024., 10:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
neno1966 kaže:
|
ne mora biti, type 2 je oblik utikača.
ako je izveden kao monofazni, onda stave srednji red 3 kontakta debljih žica presjeka 6mm2 koje podnose 32 A (nula, uzemljenje, faza)... a donji kontakti su prazni (slijepi) gdje inače ide druga i treća faza
kao u linku, tu se može i vidjeti
https://www.aliexpress.com/item/1005...-specification
|
|
|
26.04.2024., 10:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
neno1966 kaže:
|
Ovo je tema koja je i meni zanimljiva i relevantna, no ostao sam dosta zbunjen.
Dakle, pitanje je kakav točno kabel moram kupiti da bi na 11kw OBC-u mogao puniti sa primjerice 5 ili 7 kw (ili bilokoji drugi broj ovisno o mogucoj isporuci na jednofaznom priključku) na jednoj fazi, a da imam 100% iskorištenu zakupljenu energiju?
Dakle sve mi je jasno ako je prikljucak trofazni 11kw, tu nema dileme, nego me zanimaju ove ostale slabije varijante ispod 11kw, a da su na jednoj fazi - ne bih htio primjerice imati situaciju da je zakupljeno 7kw, a meni do auta dolazi 3,5 ili manje (uz naravno adekvatan wallbox pošto shuko ako dobro shvacam ne moze vise od onog nekog minimuma)...
|
|
|
26.04.2024., 10:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
lenijad3003 kaže:
Zašto bi punili samo sa 2,3kw? Ako ti punionica (punjač) može dati kroz jednu fazu 32A onda ćeš puniti sa 7kw, ako je 16A onda ~3,6kw.
|
Zato što ti je on board punjač 3x2.3 kw i ne može po fazi puniti više od 2,3 kw. btw. kao što smo rekli takvo što u praksi niti ne postoji. To bi jedino mogao vidjeti kao neku improvizaciju u nekom apartmanu, kafiću...
|
26.04.2024., 10:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Phil_HR kaže:
Ovo je tema koja je i meni zanimljiva i relevantna, no ostao sam dosta zbunjen.
Dakle, pitanje je kakav točno kabel moram kupiti da bi na 11kw OBC-u mogao puniti sa primjerice 5 ili 7 kw (ili bilokoji drugi broj ovisno o mogucoj isporuci na jednofaznom priključku) na jednoj fazi, a da imam 100% iskorištenu zakupljenu energiju?
Dakle sve mi je jasno ako je prikljucak trofazni 11kw, tu nema dileme, nego me zanimaju ove ostale slabije varijante ispod 11kw, a da su na jednoj fazi - ne bih htio primjerice imati situaciju da je zakupljeno 7kw, a meni do auta dolazi 3,5 ili manje..
|
Treba ti ovakav punjač:
https://www.mister-ev.com/en/product...icharger-light
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:52.
|
|
|
|