Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Televizija > Turske serije

Turske serije Bivši podforum Neprikazano-sapunice

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.12.2024., 19:54   #321
I meni je Ozan super. On je pravedan i zalaže se za Alyu i pravednu stvar. I ja bih voljela vidjeti da se čvršće suprotstavlja svojoj majci. Nezadovoljstvo i negodovanje jasno mu se vide na licu, a on to i jasno daje do znanja. Za odlučnije i snažnije (agresivnije) suprotstavljanje majci, mislim da mu je još prerano, jer on još nije zaljubljen u Alyu i trenutno mu majka znači više od snahe koju su tek upoznali. Nadam se da će se kasnije odlučnije suprotstaviti majci.

Ali jako mi je teško gledati Sadakat. Toliko je odvratna da ponekad preskačem njene scene. Zaista mi je teško gledati ovakve majke, pogotovo kada sebe uzdiže u nebo, a druge majke ne cijeni i ne poštuje njihova prava. Znam da je ovo samo serija i to turska pa se trudim gledati seriju unatoč nasilju i neprimjerenom ponašanju.

Sahin i Nare i Kaya također lijepo pokazuju svoje emocije. Pozitivno je što Kaya ni od koga ne krije svoju ljubav prema Zerin.

Zasad svi igraju jako dobro. Sinem je odličana.
Anika11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 20:25   #322
Cihan jeste svestan svega, daleko od toga da podrzava to sto majka radi, ali jako bitna stvar je da je on tamo i tako odrastao. Svestan je da se ona ne moze promeniti preko noci. Nije stvar u njemu, nego u njoj i njenim nacelima. Moze on da se suprotstavi, da vice, da baca sve po kuci, ali to nju nece spreciti da joj svaki naredni korak bude jos agresivniji
Zato se on vodi onom ''tiha voda bregove lomi''. Svestan je Aljine jacine, samo jos da se ona navikne na pravi nacin suprotstavljanja babi. Tj, pogresno sam se izrazila, da iz svakog babinog izadje jaca, da se suprotstavlja ali da uvek ima pokrice. Odlican primer je upravo ovo vencanje....baba zakuvala, ali Alja je predvidela svaki naredni korak i tim je zadala sah mat u ovoj partiji

Meni je drag lik Kaye. Jeste pravi mali buntovnik u toj porodici, ali nije zao, ljubomoran, podmukao. Postuje svog brata i bas voli malenog
I Nare i Kaya su mnogo jaci od Sahina i Zerin. Oboje su spremnni na sve za svoju ljubav, ali ovim dvoma upravlja tatica iz zatvora i uvek imaju kocnicu. A jos i Zerin prete prekidom skolovanja. A svi znamo koja je to muka za devojke u tom kraju...bar smo se toga nagledali
Old 23.12.2024., 20:56   #323
Razumijem Sahina, on je hranitelj, iza njega nema ko stati. Otac je u zatvoru, majka i sestra su mu prepuštene. Zerin se pak dobro drži s obzirom na sve. Čak i da ode s Kayom (da se uda), luda Sadakat bi joj zagorčala život (čak i više od vlastite majke), a više ne bi ni vidjela školu.

Svi ispaštaju zbog tih starica, a da ne govorim o mladim ženama koje nemaju nikakva prava.

Da, Alya je pametna. Najviše joj znači sin, pa je odlučila učiniti sve za njega, i to izuzetno promišljeno. Lijepo jo je vidjeti kako prkosi Sadakat.
Anika11 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 23:11   #324
Mislim da nisu ni Nare ni Kaya jači od Sahina i Zerrin.
Ne u baš tako velikoj mjeri.

Sjetimo se Nare je iz povrijeđenog ponosa otišla i udala se za prvog ko je naišao takoreći..I sad tog tipa koji jest ljiga,ovakav je onakav je zavlači..
Malo je kod kuće ,malo je u konaku,ne dozvoljava mu da joj se približi ,pati za Sahinom a muz je toga svjestan.
Vidimo da nije sretna ali kako ionako njeni ljigu ne vole sumnjam da bi se ko bunio kada bi se od njeg razvela.
Ali ona to ne čini..Nekako imam osjećaj da ostaje u tom braku da bi zadržala distancu između sebe i Sahina..
Vidimo da trči svaki put i pokušava ga zastititi ali svaki put kad joj se on približi ona ga od sebe tjera.

Kaya je veoma mlad i impulsivan momak.Nije lošeg karaktera ali prvo udara i bukne prije nego promisli.
Mislim da još niej zreo za braka i odgovornosti posebno i on mora shvatiti da ne može Zerrin dovesti kuci kod svoje majke..jer je svjedok šta ova Aliyi sve čini i šta bi i njegovoj ženi sve činila.
Znači on jasno i glasnoo pokazuje svoju ljubav ...hajd eto oženi ju i šta onda?
Ostavit ćeš ju na milost i nemilost babuskari..
I di je tu ljubav?Brzo bi isčežla tu ljubav pod tim uslovima..
Zerrin je u najgoroj situaciji .

Sahina ne mogu da krivim jer onomad niej mogao ostavit sestru i mater.
Odgajan je tako da preuzme odgovornost ,da bude glava obitelji ako se ocu nesto desi..
Šta je trebao uraditi..ostaviti sestru i majku i otići sa Nare?
Bi li tako bili srećni?
Dabogda.

Sahin je iskren i odan momak..i nije zaslužio kako se babuskara a kasnije i Cihan prema njemu ponaša..Nije to zaslužio.

Sadi'nin Saniye
Saniye is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2024., 08:54   #325
slazem se

i meni je Zerin najvise zao. Nare, po meni izabrala ludost udavsi se za ljigu, ali mozda bolje i to, sama ga je izabrala, nego da joj mama nametne neku jos vecu budaletinu od nje same (mislim na babu)

Svakako su interesantni likovi, svi razlicitih karaktera...Za sada se lepo vodi prica, videcemo
Old 24.12.2024., 09:41   #326
Gore joj ne moze biti nego sto jest, udala se , bez umotavanja u celofan, pravim rjecnikom kako jeste, iz inata i svojoj majci sto vezu sa Sahinom nije odobravala i njemu sto se oglusio o njen vapaj.

Udati se iz inata izgleda ovako kao u sinocnjoj ep.

I nasto lici taj zivot vjecitog izmicanja, i trcanja za Sahinom izvirujuci hoce li je vidjeti njegova majka, pa ju je opet sinoc napala, kako je nije sramota trcati za njenim sinom, jos udata zena, koje ponizenje, ni ponosa ni digniteta.

I on isto tako i sinoc, izviruje iza svakog coska i trci za njom, nemam vise ama bas nikakav osjecaj za tu nekakvu ljubav kao ni za njihove karaktere.

Cistija je, u svakom pogledu, ljubav izmedju ovo dvoje mladih, bar sada i u ovom trenutku.

Reyting sinocnje 7.epizode

-
Old 24.12.2024., 18:34   #327
....

....jos jedna odlicna epizoda....

Baba ih prca u svih sesnaest,.... ali aferim Alye ako je stvarno ona prijavila sverc...

Cihan pomalo puca po savovima, bilo je vrijeme odavno........Za sada je u stanju samo potegnuti stolnjak....
Ali posumnjao je da je izmedju matere i strica bilo nesto puno krupnije....Tema je zbog guzve na sve strane, stavljena po strani....medjutim sve je izvjesnije da je Boran ili cak on sam , ako je najstariji, Ecmelov sin....

Nevoljni Shain je ko marioneta u cacinim rukama, ne zna razluciti dobro od zla.....Nadam se da nije upucao Kayu....
Nara si je zakuvala kasu, pa je jos dodatno mijesa....Na kraju ce Shaina kao i Ecmela, skuhati sluzavka.....

Yenge i dalje pliva u uzburkanim vodama, ali pliva....ne da se..... ne da babi gusta.... a Cihana dvadesetak puta dnevno izuje iz cipela.....

Nekako su mi i Demir i Mine samo sporedni likovi, tj. sluze samo kao okidaci za neke radnje....
Odgovori s citatom
Old 24.12.2024., 19:28   #328
konacno da neko im kaze da prestanu sa svercom....jbt oni su ponosni jer svercaju i zaradjuju novac
na haram nacin.i jos su arogantni toliko da paraju nebo nosom koliko su ga digli.
a u pm...cuj cihana on ce njoj otvorit ordinaciju.....jarane prvo posteno zaradi pa onda otvaraj sta os.
a ne vako kara para i sve ok.
hajat is online now  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2024., 19:57   #329
Pogledala i sedmu.
Radnja nikud ne odmiče..stojimo na mjestu stalno.
Tj..Babuskara nešto npravi..Aliya joj prkosi ,Cihan čas gledi u mamicu ,čas u Aliyu ..pa mu sve dopizdi pa malkice od kod Mine ..pa onda malkice bude šef u birou jer u kući nije i tako dalje itd.
Pogledala ovu epizodu i pitam se zbog čega je taj rejting tako visok?
Mene epizoda nije oduševila.
Shvatili smo Aliya je ponosna,samostalna i samouvjerena mlada i moderna žena.
Lijepo joj Cihan govori spavaj tu a ja ću tamo na kauč u drugoj sobi ama jok..yenge je lakše se prenemagati i kofrčiti po onom sjedalu i tu spavati.
Hajd principi svaka čast ali budi malo i praktična ženo.
Jok neću ja spavat u tvom krevetu..
Cihan po cijele dane i noći mora ganjat Aliyu ,mater ,Nare ,ponekad nešto uradi u uredu jer tamo je još šef-kod kuće nije.
I opet odlazi kod Mine.
Kontam uskoro ćemo imati vijest da je Mine hamile.

Nare ne mogu gledati kako sa prezirom okreće glavu od muža,ne može podnijeti da ju dotakne..Ženo šta radiš još u toj kući???
Šta želiš sebi ili drugima dokazati?
Ne može podnijeti da Sahina neko povrijedi a ne konta da ga ona najviše povjeđuje takvim ponašanjem.
Ne znam da li ima ikakve šanse da je ta beba od Sahina.

Konačno Cihan i Sahin za jednim stolom ..U pravu je Cihan..kriva je njegova mati ali ni Ecmel nije nevin..
Ja kad pogledam cijelu situaciju ,zapravo su babuskara i Ecmel zaslužili jedno drugo..Oboje grozni karakteri..Ovog glumca još od Cukura ne mogu smisliti..Dušu dao za takve likove..
Nek babuskaru ne peru..kofol ona plače i ona puno propatila..Jesi sigurno,ne sumnjam u to ali neko ko i sam prođe kroz patnju neće drugome patnju činiti...posebno ne drugoj majci.

Način na koji se ona ponaša..kako raspolaže unukom ko da je njeno vlasništvo..i mali koji je oduševljen puškom i ubijanjem ptica
Dijete od pet godina sigurno ne reaguje na takav način.
Maleni glumac mi je i dalje tako loš u izričaju .Šteta...jer ima toliko talentovane djece a oni uzeli njega.

Babuskara sredila da snajka u skoro svakoj bolnici dobije odbijenicu a Koskoca Cihan bi da sredi da ne radi u bolnici sa Mine.
Ne želi da ona zna za Mine amaan.,

On bi njoj privatnu kliniku otvorio..Najbolje negdje u dvorištu nek u šatoru izigrava doktorku..tako da ne mora nikud ići ,babuskara mirna i ovce na broju.

Ovako kako je planuo za večerom,niko opet nije jeo..jadni Kaya sa njima...tako bi trebao svakodnevno...daj pokaži da ima života u tebi.

Nije jednostavna situacija u kojoj se i on zatekao..nikako nije ali ovako nikud neće stići..Babuskara s jedne strane a Aliya koja ne popušta,,,koja se poput lavice bori i zubima,i kandžama i jezikom i pojavom i inatom a on između njih dvije.
Jedna je mati a druga je emanet.
Štaš sad Ciho?
Baba neće stati sa otrovom a Aliya se neće dati...

Pita Cihan mater šta još ima između nje i Ecmela..osim mržnje i jer ju je ostavio a ona šuti..i gladi sliku muža..eto zasigurno ga je voljela..jasta je..

Cihan ne zna ...Boran je sigurno (ako je najstariji bio) onda Ecmelov sin.
I samim time je Ecmel djed od malog Deniza ..Sad će i on onda da kaže imam pravo na ovo ili ono.

Nije mi lijepo gledati Sahina ,Cihana i K>ayu odvojene jedne od drugih..oni su jaki samo kao cjelina,kao tim..ako se još više razdvoje raskomadat će ih dušmani..Oni daljnji a još opasniji su oni dušmani iz rođene familije,poput oca i matere..

Sadi'nin Saniye
Saniye is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2024., 00:18   #330
U knjiškom serijalu "Pesma leda i vatre" prema kojem se snimala "Igra prestola", poglavlja su pisana iz ugla pojedinačnih likova (point of view - POV). To donosi veoma internalistički pristup, gde je svaka informacija koju dobijemo filtrirana kroz oči lika koji pratimo u tom trenutku. Za fanove, najinteresantniji su oni trenuci kada se sustretnu dva POV lika i čiju perspektivu Martin bira u tim trenucima. Izbor nikada nije slučajan. Tako je, u trećoj knjizi, "Oluja mačeva", kada je došlo vreme za venčanje Tiriona Lanistera i Sanse Stark, i pored toga što mu je Tirion omiljeni lik, Martin izabrao Sansin ugao da prikaže tu scenu. Na pitanje čitalaca zašto, Martin je veoma jasno odgovorio - jasno je ko je žttva u toj situaciji.

Upravo je to ono sa čime ja imam najveći problem u ovoj seriji. Svaka scena je jasno postavljena - zla baba želi da naudi Alji, Alja treperi okicama, viče i plače, a naš kahraman, u tom procepu, ispada korektan jer staje na Aljinu stranu. I bukvalno je to receptura za svaku, ali svaku scenu koja je napisana ovde te time ne stavljamo akcenat na babinom zlu, ili pak Aljinoj bespomoćnosti već na tome kako kahraman brani svoju buduću djevu. Je li jasno onda zašto smo Tetka i ja govorili o romantizaciji određenih stvari te da je ovo sve samo ne serija o patnjama jedne žene.

Branio je Džihan svoju gospoju ženu koliko je mogao. Ali u stilu "Janko brani Vladislava mrtva, što ga brani kad ga ne odbrani" Ne znam koje mi je poniženje bilo lepše - ono kada on njoj kaže da ona mirno spava u njegovom krevetu, ili ono kako će on njoj da otvori privatnu kliniku. Sećamo se onih minđiša ostavljenih na noćnom stolu pored kreveta? Znate ko se tako plaća? E, to je prisstup koji imamo u ovoj epizodi. Aljino dostojanstvo je ništa pri Džihanovoj velikodušnosti i njegovim usrdnim pokušajima da ima mir u kući između majke i žene.

A Gulizar duša moja, ne propušta priliku. Tetka je pričala o znakovima pored puta, i evo nas - u sedmoj epizodi, tačno ko švajcarski sat - moralno uniženje hanume kako bi se kahraman izdigao u svojoj ispravnosti. U "Omer" to se zvalo Gamzino pijanstvo, ovde je to prijavljivanje Džihana policiji. Sad nas naravno čeka njegova ljutnja, i neminovno otkriće kako on nije tako loš i to što on švercuje - to je samo karijerni put. Ne bi me začudilo da Gulizar smisli da su švercovali orižje kako bi se Sirijci oslobodili Asada ili tako nešto

Sedma smo epizoda, a Gulizar i dalje ne menja koncept - Alja kuka li kuka... Vala, ćero, pametna si, doktorka... Ajde da skapiramo gde si došla. I da se prema tome i ponašamo. Jer ova ucveljena histerična gospoja koja može samo da vrišti i kuka kako svet nije fer - postaje dosadna. A pogotovo jer nema proaktivnosti ni oko čega

Nećeš da imaš više dece - lako se to, ćero, sredi, pa ti si ginekolog, znaš valjda kako.
Baba ti smeta - onda se boriš... Ne vriskom, nego kao odrasla osoba. Kapiraš da je htela da te ubije... Onda lepo se prema tome postavi i vidi šta možeš. Jer ovo čekanje da Džihan ispravi krive Drine - to mi nije ni dostojanstveno, ni inteligentno, ništa od onih epiteta kojim je krasi scenaristkinja.

Naravno, sad gledajte kada bude da je babu Ecmel silovao ili nešto tako. Ko ne kapira da je baba protagonista serije, da ona nije zlo, već "tvrda žena oblikovana zemljom kojom vlada", taj ne gleda ovo pažljivo. Nećemo mi mnogo stariji biti kada je naša moderna doktorka bude majkom zvala ili joj bude ljubila ruke.

Za kraj, malo o Šahinu... Ne znam na koju je foru Nare "jaka žena" po bilo kom pitanju... Lako je pobeći kada nemaš šta da izgubiš, ali momak koji je odgovoran za majku i sestru sa ocem u zatvoru - to je već druga priča. Nare niko ne zamera to što ona s trbuhom do zuba ide do Šahina - jer to je ljubav... Ali, ono... Ćero, dete si najmoćnije porodice u regionu - lepo se razvedeš. Nije da te iko sem ti sama zadržava pored muža. Ono, sama pala, sama se ubila...

Što se Šahina tiče, najbolji deo serije. I daleko bi bilo interesantnije gledati taj sukob njih dvojice nego ovu "ljubavnu dramu". Alper se dokazao ove godine kao malo ko - nadigrap Kiva i Čagu u "Aile" i "Gaddar", a sad bogme i Ozanov lik bledi pred Alperovim Šahinom. Momak je postao ono što je nekada bio Riza Kočaoglu u Ay Yapim produkciji.

Meni je on veoma jasna priča gde se na lojalnost odgovorilo nepoštovanjem. Džihan jeste u pravu da su Kaya, Šahin i on Albora i da bi to trebalo da bude porodični fokus moći, ali on mora da razume, da ne može onda Sadakat ponižavati Šahina jer neminovno to vodi ka sukobu. Šahin će se suočiti sa ocem, i mogu da se opkladim da će žustrije i prikladnije reagovati od Džihana... Ali otom-potom.
Young Wolf is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2024., 09:18   #331
Quote:
Young Wolf kaže: Pogledaj post

...... ovde te time ne stavljamo akcenat na babinom zlu, ili pak Aljinoj bespomoćnosti već na tome kako kahraman brani svoju buduću djevu. Je li jasno onda zašto smo Tetka i ja govorili o romantizaciji određenih stvari te da je ovo sve samo ne serija o patnjama jedne žene.

Aljino dostojanstvo je ništa pri Džihanovoj velikodušnosti i njegovim usrdnim pokušajima da ima mir u kući između majke i žene.

evo nas - u sedmoj epizodi, tačno ko švajcarski sat - moralno uniženje hanume kako bi se kahraman izdigao u svojoj ispravnosti.

Sedma smo epizoda, a Gulizar i dalje ne menja koncept - Alja kuka li kuka... Vala, ćero, pametna si, doktorka... Ajde da skapiramo gde si došla. I da se prema tome i ponašamo. Jer ova ucveljena histerična gospoja koja može samo da vrišti i kuka kako svet nije fer - postaje dosadna. A pogotovo jer nema proaktivnosti ni oko čega

Nećeš da imaš više dece - lako se to, ćero, sredi, pa ti si ginekolog, znaš valjda kako.
Baba ti smeta - onda se boriš... Ne vriskom, nego kao odrasla osoba. Kapiraš da je htela da te ubije... Onda lepo se prema tome postavi i vidi šta možeš. Jer ovo čekanje da Džihan ispravi krive Drine - to mi nije ni dostojanstveno, ni inteligentno, ništa od onih epiteta kojim je krasi scenaristkinja.

Naravno, sad gledajte kada bude da je babu Ecmel silovao ili nešto tako. Ko ne kapira da je baba protagonista serije, da ona nije zlo, već "tvrda žena oblikovana zemljom kojom vlada", taj ne gleda ovo pažljivo. Nećemo mi mnogo stariji biti kada je naša moderna doktorka bude majkom zvala ili joj bude ljubila ruke.
.....Vuce, drago mi je citati sve tvoje upise, ali ja kao i ovi likovi iz "Game of Thrones", dosta toga "vidim" na drugaciji nacin....

Kao prvo, Cihana uopce ne dozivljavam kao karhamana .....Nikakav on podvig nije napravio osim sto slijepo slijedi pravila tribalnih obicaja....Ozenio je Alye iskljucivo da bi ispostovao bratov amanet, inace je bio spreman stati uz majcinu odluku da ju se protjera iz konaka bez djeteta....
Ili bi camila u ......Definitivno Cihan nije karhaman koji bi joj omogucio bijeg s djetetom, iako bi mogao.........I to ne samo iz tribalnog postovanja prema majcinoj odluci, nego zato sto je i sam usvojio taj tribani mentalni sklop da je mali nasljednik zemlje Albora, i da samo i iskljucivo na toj zemlji treba zivjeti.....
Pa on se vec sada zustro s Alye raspravlja kako mali ni u punoljetnosti nece odatle otici........"Jer oni ce ga tako odgojiti ".....Moze eventualno biti prisiljen na egzil kao i otac mu, ako postane meta krvne osvete....
Dakle, niti ja ovde vidim kahramana niti djeve bajne, pa tako ni romantizacije.....Nego lika pogubljenog u 19-om stoljecu i zenu koja je zbog dobrobiti vlastitog djeteta zarobljena u njihovim ogranicenjima, i koja se snalazi kako se snalazi.....
Lika koji joj, iako na ljubazan nacin, objasnjava kako zena za sve treba traziti muzevljevu dozvolu....i kako se "majku" treba postovati, i tu je amen....

Prijavom sverca Alye se izlozila dodatnoj opasnosti.....Iako potez vrijedan hvale, nepromisljen je i ishitren, jer u konacnici nista nece rijesiti....Samo ce se odnos izmedju nje i Cihana zaostriti....Jer koliko smo doznali, Cihanov otac je bio ubijen jer nije dozvoljavao sverc preko svojih zemalja, koje su ocito uz granicu....pa je nakon toga Boran ubio glavu Bajbarasa....a Cihan zbog zaustavljanja krvne osvete ozenio kcer od tog ubijenog i napravio neki deal s Demirovim ocem, novom glavom plemena, o ogranicenom svercu.....
Dakle u jednu ruku zbog njihovih internih tribalnih pravila, je bio prisiljen na sverc preko svoje zemlje, i bio bi "cist" da za to ne uzima proviziju....

A legalno vjerojatno zive od poljoprivrede i raznoraznih ulaganja u hotele, nekretnine, tvornice....blablabla.....

Zla babetina je prica za sebe....Iz onog snimka na potocicu, vidi se da se svalerisala s Ecmelom i sanjala o udaji i glamuroznom zivotu....Ona sluzavka, on zemljoposjednik....Mala dala, on je otkantao....Poslije kukala njegovom bratu da ju je silovao....Ovi dobrica ju ozenio....Kad se docepala vlasti, ne samo da se osvecuje Ecmelu, nego despotski tare svih oko sebe.....Sta to nju moze oprati?
Jedina Alye joj se onoliko koliko moze suprostavlja, ali njezina vlastita djeca se doslovce pustaju drzati pod nogama.....Ali ne njoj kao njoj, nego svetom tribalskom pravilu da se majci sta god kaze ne smijes suprotstaviti....Amen....Tocka!

Rijesenje problema bi se nazrelo kad bi se babu, Demira i Demirovog oca pohapsilo i na duzi period strpalo na druzenje s Ecmelom.....

PS Sretan Bozic svima
Odgovori s citatom
Old 25.12.2024., 10:22   #332
..

Tako je, Cihan Albora, samo se pogledati u ogledalo, "svakim danom, sve vise i vise…."

..

Svima onima sa nase teme koji danas slave ovaj veliki praznik, kao i onima koji nas citaju, Sretan Bozic!
-
Old 25.12.2024., 11:50   #333
ma koji kahraman.da funkcionise pravna drzava kao sto ne funkcionise oni bi svi odreda bili u hapsani.
a snajka i sin bi davno se vratili u kanadu i zivjeli svojim zivotom.
a stos zarade tice i poslova oni svi zive od sverc komerca a imanja i firme ako ih i imaju sluze im za pranje novca bezbeli.
posto zive na granici roba se dovozi na crno zna se oruzje tabak droga stali vec i to je biznis koji donosi kes samo takav i od kojeg mogu da finansiraju sve ono sto imaju.od pravljenja sira i uzgoja pistaca bome se nemos tako lako obogatit.pa samo ono zlato sto je sultanija stavila na snahu pokazuje da se ima .al to zlato nije hiljada dvije evra to su stotine hiljada u pitanju
hajat is online now  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2024., 13:42   #334
Quote:
souvenir kaže: Pogledaj post
.....Vuce, drago mi je citati sve tvoje upise, ali ja kao i ovi likovi iz "Game of Thrones", dosta toga "vidim" na drugaciji nacin....
Hvala puno... Sve OK, hvala Bogu tu smo da razmenimo različita mišljenja. U poslednje vreme ljudi su zaboravili da uživaju u razgovoru suprostavljenih stavova, preferirajući srednjoškolske klike koje validiraju njihova stanovišta. Neyse... Nije nam to tema danas

Quote:
Kao prvo, Cihana uopce ne dozivljavam kao karhamana .....Nikakav on podvig nije napravio osim sto slijepo slijedi pravila tribalnih obicaja....Ozenio je Alye iskljucivo da bi ispostovao bratov amanet, inace je bio spreman stati uz majcinu odluku da ju se protjera iz konaka bez djeteta....
On je nju oženio da bi je kao Boranovu suprugu zaštitio, i nju i sina joj. On nije tribalista kojem se digao na bratovljevu udovicu, on je žrtvenik koji radi sve iz dubokog osećaja ispravnosti.

Džihan nama jeste postavljen kao kahraman. Jer se njegova ispravnost, unutar scenarija, ne dovodi u pitanje. Njega scenarista postavlja stalno kao izuzetno ispravnog čoveka koji i kada radi nešto pogrešno, to čini ili za drugoga ili da bi sprečio još veće zlo.

Čist primer - poljubac u čelo. To nama nije snimljeno kao napad na telesni integritet jedne žena, iliti moderno seksualno napastvovanje (poljubac u čelo za tursku kulturu je jako intiman čin). Ali ne - nama je to predstavljeno kako Džihan štiti Alju od poljupca u usta, i kako on njoj zapravo time čini uslugu i spašava je daljeg poniženja. Ugao kamere, fokus, rezultat, muzika... Sve to jasno ukazuje na način na koji se ta, i mnoge scene slične njoj prikazuju.

Quote:
Pa on se vec sada zustro s Alye raspravlja kako mali ni u punoljetnosti nece odatle otici........"Jer oni ce ga tako odgojiti ".....Moze eventualno biti prisiljen na egzil kao i otac mu, ako postane meta krvne osvete...
Alja je sama u bračnoj ponudi rekla da ako njen sin odlči sa 18 godina da ostane u Albori, ona će se spakovati i sama otići. Dakle, nije on ništa rekao što ona nije postavila kao preduslov. A imajući u vidu kako pokazuju da malog opčinjava taj svet, jasno je da bi Alja tu bitku izgubila.

Quote:
Dakle, niti ja ovde vidim kahramana niti djeve bajne, pa tako ni romantizacije.....Nego lika pogubljenog u 19-om stoljecu i zenu koja je zbog dobrobiti vlastitog djeteta zarobljena u njihovim ogranicenjima, i koja se snalazi kako se snalazi.....
Razumem, ali ja vidim čoveka koji je pisan tako da spašava ženu dalje nesreće i poniženja. Vidim da ga pišu i predstavljaju kao nekoga ko će njoj biti prirodan izbor za partnera, i ljubav njenog života. Temelji njihove veze su odavno postavljeni i sada mi neminovno idemo u početak njihove ljubavne priče. Jer to što on govori "nikada se neći/ne mogu zaljubiti u nju" - to je samo dokaz neizbežnosti ljubavne priče. Na kraju krajeva, svi mi ovde to i očekujemo.

Quote:
Zla babetina je prica za sebe....Iz onog snimka na potocicu, vidi se da se svalerisala s Ecmelom i sanjala o udaji i glamuroznom zivotu....Ona sluzavka, on zemljoposjednik....Mala dala, on je otkantao....Poslije kukala njegovom bratu da ju je silovao....Ovi dobrica ju ozenio....Kad se docepala vlasti, ne samo da se osvecuje Ecmelu, nego despotski tare svih oko sebe.....Sta to nju moze oprati?
Neka Ecmelova laž, možda čak i silovanje... Čim su oni nama posle pokušaja ubistva Alje servirali priču kako je ona Šejdu zaustavila da ubije Džihana, postalo mi je jasno, da će se svako babino zlo kontekstualizovati. Tj. oprati.

Samo isprati kako ona konstantno Alju optužuje da je "Demirova uhoda". Dakle, već to kontekstualizuje zlo koje joj čini. A biće tu još toga.

Baba će na kraju da ispadne jaka žena koja brani svoju porodicu sredstvima koja ona smatra da su potrebna. Alju će prihvatiti u nekom trenutku, i kad se snajka i svekrva zbliže, sve će joj se zaboraviti. Samo je pitanje hoće li to odraditi ove sezone, ili možda naredne

I od mene svima koji danas slave sretan Božić.
Young Wolf is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2024., 19:37   #335
....
Quote:
WOLF: On je nju oženio da bi je kao Boranovu suprugu zaštitio, i nju i sina joj. On nije tribalista kojem se digao na bratovljevu udovicu, on je žrtvenik koji radi sve iz dubokog osećaja ispravnosti.

Džihan nama jeste postavljen kao kahraman. Jer se njegova ispravnost, unutar scenarija, ne dovodi u pitanje. Njega scenarista postavlja stalno kao izuzetno ispravnog čoveka koji i kada radi nešto pogrešno, to čini ili za drugoga ili da bi sprečio još veće zlo.

Čist primer - poljubac u čelo. To nama nije snimljeno kao napad na telesni integritet jedne žena, iliti moderno seksualno napastvovanje (poljubac u čelo za tursku kulturu je jako intiman čin). Ali ne - nama je to predstavljeno kako Džihan štiti Alju od poljupca u usta, i kako on njoj zapravo time čini uslugu i spašava je daljeg poniženja. Ugao kamere, fokus, rezultat, muzika... Sve to jasno ukazuje na način na koji se ta, i mnoge scene slične njoj prikazuju.
....nema sumnje da on smatra da je ispravno to sto radi, ali mi smo vidjeli da ju nije namjeravao ozeniti prije vidjenja videa, tj bratovog amaneta....I sam nekoliko puta ponavlja da je zbog toga bio prisiljen na taj brak ...Jer je brat tako od njega trazio....I naravno, tu je i on zrtva, a ne samo Alye....
Ali cinjenica je da Cihan van toga nije razmisljao ni o kakvoj zastiti Alye....A dijete bi joj i on oduzeo jednako kao i majka mu....
Cihan kahraman degil!
Dosad prema njoj nije bio nasilan, iako je prema muskom rodu precesto agresivno nastrojen.....Dakle, ima tu crtu u sebi....
A s druge je strane vise je gadljivo gledati koliko pusta onu ludu mater da se na svima izivljava....Opet ponavljam, Cihan kahraman degil!....Nego obicni rob tribalskih obicaja....

Da je on kahraman, stavio bi mater na svoje mjesto, bez da joj uskracuje "postovanje".....Ne bi se dva puta zenio zbog tribalnih obicaja....nasao bi normalnije rijesenje.....

Ocekujem da tokom serije bas njegov lik evoluira u tom pravcu....Jer u sustini nije negativan, nije posesivan, ne pati od potrebe da bude poglavica plemena....
Odgovori s citatom
Old 27.12.2024., 00:16   #336
Quote:
....nema sumnje da on smatra da je ispravno to sto radi, ali mi smo vidjeli da ju nije namjeravao ozeniti prije vidjenja videa, tj bratovog amaneta....I sam nekoliko puta ponavlja da je zbog toga bio prisiljen na taj brak ...Jer je brat tako od njega trazio....I naravno, tu je i on zrtva, a ne samo Alye....
Ali cinjenica je da Cihan van toga nije razmisljao ni o kakvoj zastiti Alye....A dijete bi joj i on oduzeo jednako kao i majka mu....
Cihan kahraman degil!
Dosad prema njoj nije bio nasilan, iako je prema muskom rodu precesto agresivno nastrojen.....Dakle, ima tu crtu u sebi....
A s druge je strane vise je gadljivo gledati koliko pusta onu ludu mater da se na svima izivljava....Opet ponavljam, Cihan kahraman degil!....Nego obicni rob tribalskih obicaja....

Da je on kahraman, stavio bi mater na svoje mjesto, bez da joj uskracuje "postovanje".....Ne bi se dva puta zenio zbog tribalnih obicaja....nasao bi normalnije rijesenje.....

Ocekujem da tokom serije bas njegov lik evoluira u tom pravcu....Jer u sustini nije negativan, nije posesivan, ne pati od potrebe da bude poglavica plemena....
To kako Džihana ti, ja ili bilo ko ovde gleda je jedna stvar. To kako ga scenaristkinja doživljava a režiser snima... To je drugi padež. A njima je Džihan, žrtvenik koji se ženi zbog bratovljevog amaneta, fenomenalan stric, "nenametljiv" muškarac - on je nama moralna vertikala serije. I to se neće menjati. Evo i Šahina su postavili kao naivka koji previše veruje ocu kako bi Džihan neosporno bio u pravu.

Eno fanovi po netu na scenu gde Alja ne može da spava u njegovom krevetu - gde se jasno vidi koliko joj je sve odvratno i odbojno, koliko se kao žena oseća igroženo - Turkinje i Arapkinje pričaju kako se ona "lomi" sa osećanjima prema njemu

Evolucija Džihanovog lika će biti samo u tome da on postane mekši i prijemčiviji ideji porodice i srećnog života sa Aljom. Inače, da oni njemu menjaju moralni kodeks za koji su ustanovili da je potpuno ispravan - to se desiti neće.

Alja će najverovatnije prihvatiti život Albore 1/1, i samo čekam nju i svekrvu da se ujedine. Onog trena kada se svekrva uveri u potpunosti da ova nije izdajica, i da postoje iskrice na relaciji srednji sin-bivša i sadašnja snajka, ima da bude shipper par ekselans, a publika ima sve da joj aminuje.

Veću transformaciju očekujem od babe, nego od Džihana.
Young Wolf is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2024., 07:17   #337
samo da kazem iskreno.poslije vec par serija odgledanih iz ovog miljea
meni ova serija dodje kao dobra zezancija na fejsari i ovdje nis vise.
jer da se dublje upustam u naraciju psovala bi po svima odreda
prvo alju ili vec kako se zove sto se udala za turcina a nije upoznala mu familiju i ko su sta su.
nego slijepo vjerovala muzu.
pa bih psovala po cihanu koji skolovan covjek a ponasa se ko da knjige vidio nije.
sve se obavlja s pistoljima falan filan
ostale netrebam ni da komentarisem...
al posto mi je ova serija dobra tema za zezanciju et gledam je.
hajat is online now  
Odgovori s citatom
Old 27.12.2024., 11:00   #338
....
Quote:
WOLF: To kako Džihana ti, ja ili bilo ko ovde gleda je jedna stvar. To kako ga scenaristkinja doživljava a režiser snima... To je drugi padež. A njima je Džihan, žrtvenik koji se ženi zbog bratovljevog amaneta, fenomenalan stric, "nenametljiv" muškarac - on je nama moralna vertikala serije. I to se neće menjati. Evo i Šahina su postavili kao naivka koji previše veruje ocu kako bi Džihan neosporno bio u pravu.

Eno fanovi po netu na scenu gde Alja ne može da spava u njegovom krevetu - gde se jasno vidi koliko joj je sve odvratno i odbojno, koliko se kao žena oseća igroženo - Turkinje i Arapkinje pričaju kako se ona "lomi" sa osećanjima prema njemu
....mozda je ta scenaristkinja stvarno zamislila Cihana onakvog kakav je u glavama tog postotka fanova na netu koje i Alye dozivljavaju da se " "lomi" sa osećanjima prema njemu", ali veliki ostatak gledateljstva to vidi na sasvim drugaciji (realan) nacin....Upravo zato sto svi mi imamo svoje vidjenje, na koje scenaristkinja ne moze utjecati....

Alye ce se u buducim epizodama najvjerojatnije boriti sa svojim osjecajima, ali tada ce situacija najvjerojatnije za to biti zrela, jer ce joj se Cihan poceti svidjati kao osoba....Zato smatram da ce njegov lik u ovoj prici evoluirati i zasluziti titulu kahramana.....Medjutim, za sada je on jos uvijek teska sirovina, djikan....
Tim vise sto nije klasicni krkan, nego obrazovan covjek.....Ali duboko zarobljen u plemenskim obicajima....
Cinjenica jest da su ti obicaji jos uvijek duboko ukorijenjeni u nerazvijenim sredinama, u kojima jos prevladava plemenski i nomadski nacin zivljenja, ali ovdje ipak imamo situirane obrazovane ljude i tu je taj paradoks...

Sadakat kao bivsa sluzavka koja je spletom okolnosti postala aginica, ocito nema neke sire naobrazbe, ali se zato dobro potkovala u svojim "pravima aginice" i maltretira svih okolo, a da joj nitko ne smije pisnuti...
Njoj se zamjera ta despotska i pokvarena crta, tim vise sto ju koristi prema vlastitoj djeci...

Tek kad Cihan postane svjestan apsurda toj slijepoj pokornosti, stvari ce se poceti mijenjati....
Babu mogu kao kameleona prefarbavati dobrim i zlim nijansama, ali koga ona u sustini zanima ?....
Nama je bitan razvoj odnosa izmedju Cihana i Alye.....Jedna prava ljubavna prica, a ne neka romantizacija koju neki vec sad insinuiraju....
Odgovori s citatom
Old 27.12.2024., 20:40   #339
Quote:
.... (...)
Tim vise sto nije klasicni krkan, nego obrazovan covjek.....Ali duboko zarobljen u plemenskim obicajima.... (...)
U drugoj ep. kad su Sadakat i Cihan "pritisli" Alyu da prizna sta zna o Boranovoj proslosti, rekla je da jedino zna da se bavio advokaturom u Istanbulu.

Sta je Cihan po obrazovanju, to mi je nepoznato ili sam negdje propustila?
-
Old 27.12.2024., 22:44   #340
..

Prva najava za 8.ep, prije tri dana:

Druga najava za 8.ep, prije 15. min

-
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:31.