|
|
22.09.2016., 23:11
|
|
Precjednik vijeca
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
črni kaže:
Garo, fala na linkovlju.
iskopaj negdje podatke za tuzlansku sol ili neku kamenu koja je pandan tuzlanskoj. to se ako se ne varam gleda po sastavu stijena i njihovoj približnoj starosti.
|
Mislim da je ona prakticki cisti NaCl s nesto kalijevog jodida i necega (ne znam cega) protiv zgrudnjavanja...
Quote:
Čekkić kaže:
Ja brao tako na Mljetu.. ok, al nije mi neki okus... Ipak mi je za bolja "čišća" morska, a za dosoljavanje samo Tuzlanska, nemam živaca za vlagu i rižu i pizdarije 
|
Uglavnom koristim tuzlansku, morsku krupnu samo ponekad iz gusta... Na paradajz, ili na kruh s putrom, pa da krcne pod zubom  ... Nikad za kuhanje, ne znam osacovat kolicinu...
|
22.09.2016., 23:20
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2011.
|
Daj me nemojte zahebavat, ne bi pojma imali s čime sam posolio da ne vidite pakiranje 
Čuj sol ima okus i oni osjećaju minerale.... 
|
|
|
23.09.2016., 00:48
|
|
Species 5618
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Mislim da je ona prakticki cisti NaCl s nesto kalijevog jodida i necega (ne znam cega) protiv zgrudnjavanja...
|
silicijev dioksid koji se koristi kao isto sredstvo i za šećer u prahu
pred par godina Paška solana napravila proizvod u kojem je sol KCl (ak se dobro sjećam)) - to kurca soli
|
|
23.09.2016., 07:01
|
|
Precjednik vijeca
|
Quote:
pinzgauer kaže:
Daj me nemojte zahebavat, ne bi pojma imali s čime sam posolio da ne vidite pakiranje 
Čuj sol ima okus i oni osjećaju minerale.... 
|
U pravu si, ja sam isto siguran da postoje ljudi koji nisu u stanju razlikovati okus otopine NaCl od onoga NaCl+10% magnezijevih soli....
Ali, to sto nagluh covjek ne cuje zrikavca ne znaci da ga ne cuju ostali, ili da zrikavac zapravo ne zrice, iako nagluhi to vjerojatno misli
Quote:
manchild kaže:
pred par godina Paška solana napravila proizvod u kojem je sol KCl (ak se dobro sjećam)) - to kurca soli
|
To je 'sol za salamurenje', ima par posto KCla, suseno meso zadrzava lijepu crvenu boju, a i nesto vise vode... Korisno industriji, a doma izvrstan nacin za sjebat suhomesnate proizvode, od ukusa pa dalje...
|
23.09.2016., 07:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Ma kava riža u soli.  
Što se zgrudnjavanja tiče, Piranska sol ima varijantu bez tog aditiva. I jedino što se dramatično desi jest da se 2 (čitaj dobro: dva) zrna slijepe u jedno. S obzirom da je takva (krupna i nerafinirana) sol kod mene ili refužo na žlicu pa za kuhanje ili u mlincu za usitnjavanje takav aditiv smatram nepotreban i potencijalno štetan.
A sa garinog linka se lijepo vide svi minerali u morskoj soli.
Bilo bi lijepo viditi i minerale u kamenoj soli pa da možemo usporediti.
|
|
|
23.09.2016., 08:15
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Garofeeder kaže:
U pravu si, ja sam isto siguran da postoje ljudi koji nisu u stanju razlikovati okus otopine NaCl od onoga NaCl+10% magnezijevih soli....
Ali, to sto nagluh covjek ne cuje zrikavca ne znaci da ga ne cuju ostali, ili da zrikavac zapravo ne zrice, iako nagluhi to vjerojatno misli
L..
|
Spreman sam organizirati blind test i staviti svoju cjelokupnu imovinu na raspolaganje ako ti pogodis s kojom soli sam ja posolio neko jelo.
Jesi ti spreman, slusatelju zrikavaca?
By the way analogija ti je potpuni promasaj kao sto bi ti bilo i pogadjanje vrsta soli.
|
|
|
23.09.2016., 09:47
|
|
Precjednik vijeca
|
Quote:
pinzgauer kaže:
Spreman sam organizirati blind test i staviti svoju cjelokupnu imovinu na raspolaganje ako ti pogodis s kojom soli sam ja posolio neko jelo.
Jesi ti spreman, slusatelju zrikavaca?
By the way analogija ti je potpuni promasaj kao sto bi ti bilo i pogadjanje vrsta soli.
|
Znaci,ne znas ni kako bi postavio takav eksperiment? Ova tvoja ponuda je cista glupost, jer nemam pojma kako ti kuhas, koje zacine stavljas, zagorjeva li ti voda za juhu...
Jedini realan test bio bi kusanje 2-3 postotne vodene otopine kamene i s kamena ubrane soli, pa pokusaj razlikovanja istih... Onaj tko ne osjeti razliku nece cuti ni zrikavce...
Pa ce, jel, misliti da oni ni ne postoje.... Kao ni razlika...
Uostalom, probaj... Cugni malo morske vode pa malo 3,7% otopine tuzlanske soli... Javi jesu li istog okusa i mozes li ih razlikovati....
|
23.09.2016., 09:50
|
|
Species 5618
|
Quote:
Garofeeder kaže:
To je 'sol za salamurenje', ima par posto KCla, suseno meso zadrzava lijepu crvenu boju, a i nesto vise vode... Korisno industriji, a doma izvrstan nacin za sjebat suhomesnate proizvode, od ukusa pa dalje...
|
sol za salamuru je drugo, mislio sam na ovo:
Sol sa smanjenim udjelom natrija
https://www.konzum.hr/klik/images/pr...jpg?1464077870
Zadnje uređivanje L3go : 23.09.2016. at 10:21.
Reason: img
|
|
|
23.09.2016., 10:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Ako neki proizvod nečeg ima manje, onda smo sigurni da drugog ima više!
Je li to dobro ili nije svatko zna najbolje za sebe.
Što se soli sa smanjenim udijelom Na tiče, vjerojatno Cl ima više.
Isto vrijedi i za razne light proizvode. Nisam siguran u kvalitetu, ali ja tako modificirane proizvode izbjegavam.
|
|
|
23.09.2016., 10:54
|
|
alkohol i blud
Registracija: May 2008.
|
Quote:
črni kaže:
|
kako bi to kemijski izveo?
|
|
|
23.09.2016., 11:01
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Znaci,ne znas ni kako bi postavio takav eksperiment? Ova tvoja ponuda je cista glupost, jer nemam pojma kako ti kuhas, koje zacine stavljas, zagorjeva li ti voda za juhu...
Jedini realan test bio bi kusanje 2-3 postotne vodene otopine kamene i s kamena ubrane soli, pa pokusaj razlikovanja istih... Onaj tko ne osjeti razliku nece cuti ni zrikavce...
Pa ce, jel, misliti da oni ni ne postoje.... Kao ni razlika...
Uostalom, probaj... Cugni malo morske vode pa malo 3,7% otopine tuzlanske soli... Javi jesu li istog okusa i mozes li ih razlikovati....
|
Nitko ne jede sol.
Sol služi kao pojačivač okusa.
Ako ti skuham grah s bilo kojom od tih soli koje se spominju nećeš pojma imati koju sam sol koristio.
i tu je rasprava o različitim okusima soli gotova.
Isto tako ako ti skuham grah i onda zasolim dva tanjura s dvije različite soli pojma nećeš imati koja je koja sol u kojem tanjuru.
Bog te dragi, stručnjaci za vino u blind testovima ne mogu pogoditi jel piju crno ili bijelo vino, ali ti znaš razliku između soli.
Kajgod
|
|
|
23.09.2016., 11:05
|
|
road warrior
|
heh, Kumek je posivio pa ne može odgovoriti ali ja sam ga nešto slično pitao pa slobodno pogledajte 3. post na 9. stranici ove teme
|
23.09.2016., 13:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gmit kaže:
|
Pitaj ove koji vade natrij van iz soli.
Vjerojatno je to i dalje NaCl. Samo se razlikuju parametri.
Elem, ako je proizvod bez šećera ne znači da nije sladak. Pitanje je što je umjesto šećera. Često to budu lošije zamjene od samog šećera. Isto vrijedi i za manje masnoće i sl. Nije da cijepim dlaku, ali ja to ne želim jesti. Isto kao i ovu sol sa 50% manje natrija.
|
|
|
23.09.2016., 13:10
|
|
Species 5618
|
ova sol sa smanjenim udjelom natrija je 50% morska sol, 50% kalijev klorid
|
|
23.09.2016., 13:11
|
|
Species 5618
|
Quote:
črni kaže:
Elem, ako je proizvod bez šećera ne znači da nije sladak. Pitanje je što je umjesto šećera. Često to budu lošije zamjene od samog šećera. Nije da cijepim dlaku, ali ja to ne želim jesti. Isto kao i ovu sol sa 50% manje natrija.
|
umjetni šećeri (kemija)
|
|
23.09.2016., 15:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Quote:
gmit kaže:
|
Quote:
črni kaže:
Elem, ako je proizvod bez šećera ne znači da nije sladak. Pitanje je što je umjesto šećera. Često to budu lošije zamjene od samog šećera. Isto vrijedi i za manje masnoće i sl. Nije da cijepim dlaku, ali ja to ne želim jesti. Isto kao i ovu sol sa 50% manje natrija.
|
Aupičku...
Bacam se na proizvodnju H4O - vode light... 
|
|
|
23.09.2016., 15:23
|
|
road warrior
|
evo vidim da je Kumek odsivio pa čekam da komentira sve ovo 
|
23.09.2016., 18:53
|
|
Precjednik vijeca
|
Quote:
pinzgauer kaže:
Nitko ne jede sol.
Sol služi kao pojačivač okusa.
Ako ti skuham grah s bilo kojom od tih soli koje se spominju nećeš pojma imati koju sam sol koristio.
i tu je rasprava o različitim okusima soli gotova.
Isto tako ako ti skuham grah i onda zasolim dva tanjura s dvije različite soli pojma nećeš imati koja je koja sol u kojem tanjuru.
Bog te dragi, stručnjaci za vino u blind testovima ne mogu pogoditi jel piju crno ili bijelo vino, ali ti znaš razliku između soli.
Kajgod
|
Ako ti skuham fis s kopacevskom, tovarnickom, ivankovackom ili Saframovom paprikom neces imati pojma s kojom sam to skuhao... A razlika jebacka...
I, je, slazem se... Za mene je rasprava o okusima soli s tobom gotova.... Zivot je prekratak...
|
23.09.2016., 19:19
|
|
xxx-type
Registracija: Sep 2004.
|
Quote:
črni kaže:
Isto vrijedi i za razne light proizvode. Nisam siguran u kvalitetu, ali ja tako modificirane proizvode izbjegavam.
|
ovo je brutalno 
znači ako želiš sol s manje natrija, onda jednostavno smanjiš broj molekula NaCl, a Cl2 ostaviš da da leti okolo. recimo elektrolizom vodene otopine NaCl ne pustiš klor da pobjegne van, a natriju strogo zabraniš da odreagira u NaOH na katodi.
|
|
|
26.09.2016., 11:19
|
|
PSYCHO DAD I SIROVINA
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
črni kaže:
|
Đizs..... 
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:32.
|
|
|
|