|
|
26.09.2024., 14:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2015.
|
Ups, ja previdjela riječ "nerafinirano".
Ali, mislim da je u Plodinama bilo i nerafiniranog, jednaki izgled boce, samo su bile od 0.75dl.
Doduše, prije skoro godinu i nešto. (Zašto nisam to kupila, nemam pojima  )
|
|
|
26.09.2024., 16:15
|
|
piciginaš
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
bug_lady kaže:
već smo hvalili Il Casolare iz Eurospina...
|
Kad se već spominje ES, od danas je na akciji Podere del Conte koje su neki hvalili, ali daleko je to od talijanske akcije, a opet sve je daleko od ove cijene po kojoj se prodaje u Njemačkoj.
|
|
|
21.10.2024., 21:44
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2011.
|
Cijena bi ti trebala reći kakvo je..nikakvo..
|
|
|
26.10.2024., 13:02
|
|
Species 5618
Registracija: Nov 2009.
|
pošto je urod maslina bio i više nego odličan, baš me zanima kaj budu sad proizvođaći izmislili kad će podizati cijene
|
26.10.2024., 15:39
|
|
Know-how Dibidus
Registracija: Feb 2008.
|
Maslinovo ulje
A maslinari bi jedini trebali prodavati po 9-10 € ko pred 4-5 godina?
Ma jel bogati. Zaboravi.
Ako je sve otišlo u pičku mile matere s eurom i cijenama, jedino bi oni trebali ostati imbecili i prodavati i dalje po babi i stričevima ko kako je i dida desetljećima dosad prodavao. Howyesno.
Cijene ti budu od 15-20 € za litru naviše.
U Dalmaciji.
Kod Istrana i više.
Pa kom krivo, kom pravo, svaka roba svog kupca ima ili nađe, a za sve ostale tu su Lidli, Iliade, Trentoni i ostalo pa bujrum, ko voli nek izvoli, svakom svoje.
Inače urod jest rekordan, al postotak ulja u plodu slab, početkom berbe bilo 10ak % (10 kg za litru ulja, inače znalo bit i po 4-6 kg za litru).
|
|
|
26.10.2024., 17:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2015.
|
Quote:
DeeJay Dee kaže:
Ma jel bogati. Zaboravi.
|
Za takve cijene će se opet morati čekati jesen, kad ostane hrpa neprodanog lanjskog ulja pred novu berbu. 
|
|
|
26.10.2024., 18:23
|
|
The Crone
Registracija: Dec 2005.
|
Quote:
manchild kaže:
pošto je urod maslina bio i više nego odličan, baš me zanima kaj budu sad proizvođaći izmislili kad će podizati cijene
|
Da ti odgovorim... Ovogodišnji urod je kod mene kakav nikada nije bio. Maslina ima toliko da smo odlučili dati u obradu u dva puta. Masline su zdrave i na oko 50% zrelosti, ali... uvijek ima i ali. Ovogodišnje izrazito suho ljeto je blokiralo zrenje maslina i kiša u rujnu je samo učinila da se plodovi napune vodom, ali prekasno da se formira i ulje u plodu. Istina je da nikada ovoliko maslina nisam vidjela na stablima, ali isto tako nikada nismo imali ovako niski postotak ulja, svega 8.5%.
Obradu prvih 500 kg maslina sam platila 70€ i doma odnijela oko 42 kg ulja. Lani sam od 370kg maslina dobila 52 kg ulja i obradu platila 48€.
|
27.10.2024., 10:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Već se od prije mjesec dana kod nas priča da će cijena ulja biti kao i lani. I da neća biti značajnijih poskupljenja. Štoviše, moglo bi malo i pasti jer su cijene u nekom trenutku bile "malo je reći" bolesne.
|
|
|
27.10.2024., 15:43
|
|
Know-how Dibidus
|
Quote:
Hiawatha87 kaže:
Za takve cijene će se opet morati čekati jesen, kad ostane hrpa neprodanog lanjskog ulja pred novu berbu. 
|
Kome ostane, da. A dotle..
|
|
|
27.10.2024., 17:50
|
|
Brontulona
Registracija: Mar 2007.
|
Kaze moj susjed 200 kg vise nego lani i 10 l manje nego lani, 9% ove godine. Neki nisu brali masline, jak vjetar sredio masline u cvatu i nije bilo ni za pokisati
|
27.10.2024., 18:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2018.
|
Quote:
DeeJay Dee kaže:
Ma jel bogati. Zaboravi.
Ako je sve otišlo u pičku mile matere s eurom i cijenama, jedino bi oni trebali ostati imbecili i prodavati i dalje po babi i stričevima ko kako je i dida desetljećima dosad prodavao. Howyesno.
U Dalmaciji.
Kod Istrana i više.
Pa kom krivo, kom pravo, svaka roba svog kupca ima ili nađe, a za sve ostale tu su Lidli, Iliade, Trentoni i ostalo pa bujrum, ko voli nek izvoli, svakom svoje.
Inače urod jest rekordan, al postotak ulja u plodu slab, početkom berbe bilo 10ak % (10 kg za litru ulja, inače znalo bit i po 4-6 kg za litru).
|
Inače zna biti bolje, ja meljem skoro sve zrele, inače je postotak lošiji što su zelenije, zna biti i uboda insekata, ove godine je dobro, meni bude oko 12%.
|
|
|
28.10.2024., 13:45
|
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
DeeJay Dee kaže:
Ma jel bogati. Zaboravi.
U Dalmaciji.
Kod Istrana i više.
|
Ma niti govora. Ulje koje valja neće biti ispod 20 €/l. Istarska monosortna daleko više. Ja na onih 32 masline imam urod veći nego ikad i nikada manje ulja. Ispod 9%. Ali ja sam napravio glupost. Posadio sam deset stabala istarske bjelice i na njima nema niti jedne masline. Odbacile su sve plodove početkom kolovoza. Kaže mi bratić da ona za ovu sušu ima preplitak korijen dok su sve oblice prepune. On ima samo oblice ali mi kaže da ima oko 10%.
Inače fulao si s Iliadom. To nije španjolsko sranje, nije to kao Trenton, Orgula i slično smeće iz Lidla, to je čista koroneiki sorta i lani je koštala 17-18 €/l. Ja ju već dugo vremena koristim za kuhanje i kao ulje za svaki dan i za to sam vrlo zadovoljan. Ako ove godine bude 20-22 €/l, ja zadovoljan. Strah me što će biti s Loborikom, Ipšom, Belićem, s njihovim monosortnim bjelicom, frantoiom, bužom, crnicom. 
|
|
|
28.10.2024., 16:13
|
|
Know-how Dibidus
|
u pravu si, i kod nas je 95% oblica u pitanju, uz tek koju lastovku, levantinku kao oprašivače.
|
|
|
29.10.2024., 12:14
|
|
Mastermind
Registracija: Jan 2012.
|
Treba saditi talijanske sorte koje redovito rađaju. Oblica ne rađa redovito.
|
29.10.2024., 23:45
|
|
Know-how Dibidus
|
Kod nas svake godine, no nejednako, ovisno o godini.
|
|
|
04.11.2024., 10:17
|
|
The Crone
Registracija: Dec 2005.
|
prijavak za ovu godinu:
masline su bile zdrave, zrelosti oko 50%, nakon jake ljetne suše kiše u rujnu su pomogle stablima, ali ne dovoljno za dobru godinu što se postoka ulja tiče. Nikada ovoliko maslina i nikada ovako niski postotak.
Uglavnom, masline smo dali u obradu u dva navrata, ukupno preradili 1200 kg.
Kemijska analiza pokazala je postotak oleinske kiseline od 0,08% od dozvoljenih 0,8% i peroksidni broj 0,7 mEq/l od dozvoljenih 20 i na kraju polifenoli 290 mg/kg - što ispada da nije visoki broj u odnosu na neka nagrađivana naša ulja, ali ova sorta maksimalno daje oko 340, tako da je i to solidan rezultat.
|
18.05.2025., 13:12
|
|
Forum Dog
Registracija: Jan 2003.
|
Nisam pretjerani ljubitelj aromatičnog maslinovog ulja, za mene je Monini overkill.
Narezao fine paradajze, krastavce i mladi luk, zagrabio iz teglica punu šaku mladog kopra, kineskog vlasca i par listića bosiljka.
Nasjeckao, posolio, dodao finu domaću kvasinu te vrlo paažljivo prelio s:
https://www.oleabb.hr/product/selekcija-belic-500ml/
Salata je odlična, puna svježih aroma ali koliko god dodavao maslinovog samo je masnija dok masline ne osjećam.
Malo sam liznuo iz bočice i jedino osjetim aromu svježe pokošenog travnjaka uz vrlo slabašnu gorčinu - prenježno čak i za moje kriterije.
Čep je kvrcnuo prilikom otvaranja tako da vjerojatno nije muljaža, datum pakiranja 10/2024. Je l' tako mora biti ili nešto ne štima?
|
|
|
04.06.2025., 21:51
|
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
Mr. White kaže:
Nisam pretjerani ljubitelj aromatičnog maslinovog ulja, za mene je Monini overkill.
Narezao fine paradajze, krastavce i mladi luk, zagrabio iz teglica punu šaku mladog kopra, kineskog vlasca i par listića bosiljka.
Nasjeckao, posolio, dodao finu domaću kvasinu te vrlo paažljivo prelio s:
https://www.oleabb.hr/product/selekcija-belic-500ml/
Salata je odlična, puna svježih aroma ali koliko god dodavao maslinovog samo je masnija dok masline ne osjećam.
Malo sam liznuo iz bočice i jedino osjetim aromu svježe pokošenog travnjaka uz vrlo slabašnu gorčinu - prenježno čak i za moje kriterije.
Čep je kvrcnuo prilikom otvaranja tako da vjerojatno nije muljaža, datum pakiranja 10/2024. Je l' tako mora biti ili nešto ne štima?
|
Kod svih tih selekcija (miješano više sorti) najviše je leccina koji je bezizražajan. Ako želiš malo jače ulje u smislu gorčine i pikantnosti onda na pola litre ove selekcije dodaj 1 dcl monosortne istarske bjelice i 1 dcl frantoia. Ulje zbog 5 dcl selekcije neće biti "prejako", a biti će puno izraženije. Belićeva ulja su ok. i možeš vjerovati da nije muljaža, ali su Loborika i Ipša bolji.
Inače na našem tržištu imaš 3 Moninija. Clasico, Delicato i GranFruttato. Delicato je sranje, Clasico (ovaj koji kupiš u Hrvatskoj nije od talijanskih maslina, u Italiji imaš Clasico koji je posebno označen da je od talijanskih maslina i cijena mu je malo veća ali je razlika neusporediva. Ovaj koji se prodaje kod nas je vjerujatno Monini uvezao španjolski šrot. GranFruttato je dobar ali ga je kod nas problem naći. Kada ga bude dođe u S.Konzum u Radničkoj.
|
|
|
06.06.2025., 22:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2015.
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Kod svih tih selekcija (miješano više sorti) najviše je leccina koji je bezizražajan. Ako želiš malo jače ulje u smislu gorčine i pikantnosti onda na pola litre ove selekcije dodaj 1 dcl monosortne istarske bjelice i 1 dcl frantoia. Ulje zbog 5 dcl selekcije neće biti "prejako", a biti će puno izraženije. Belićeva ulja su ok. i možeš vjerovati da nije muljaža, ali su Loborika i Ipša bolji.
Inače na našem tržištu imaš 3 Moninija. Clasico, Delicato i GranFruttato. Delicato je sranje, Clasico (ovaj koji kupiš u Hrvatskoj nije od talijanskih maslina, u Italiji imaš Clasico koji je posebno označen da je od talijanskih maslina i cijena mu je malo veća ali je razlika neusporediva. Ovaj koji se prodaje kod nas je vjerujatno Monini uvezao španjolski šrot. GranFruttato je dobar ali ga je kod nas problem naći. Kada ga bude dođe u S.Konzum u Radničkoj.
|
Znalo ga je biti i u Konzumu u Sarajevskoj, ne znam kakva je sad situacija.
Nego, nije li samo meni nenormalno da u premium proizvod koji košta 46,00 eura/l trpaju bezveznu općeprisutnu i inferiornu talijansku sortu? 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:51.
|
|
|
|