Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.09.2024., 18:17   #341
Quote:
lost-case kaže: Pogledaj post
A ako se odlucis za poduzetnistvo, tu ima prica i do par stotina milijuna eura vrijednih firmi.
Za to ti nije nuzan fakultet. Za biti poduzetnik mozes imati srednju ili cak i osnovnu skolu i biti milijunas.
T-3000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 18:19   #342
Kakav primitivan pogled na fax od ekipe koja ga nije zavrsila, gledaju na fax kao buduci izvor zarade.
Ali ocekivano, samom time sto nisu studirali su mozdane stanice zakinute.

Nista o novim znanjima, poznanstvima, nacinu razmisljanja, studentskom zivotu koje je mozda i najbolje doba u zivotu, btw, znaju samo oni koji su probali.

Eto jedan frend koji nikad u zivotu nije imao ikakvih interesa, sukladno tome zavrsio je srednju i to sa ocajnim ocjenama, danas radi po europskim energetskim postojenjima cca 9 mjeseci u godini. Doma donese 35-40k cistoga na kraju godine. Odlicno, sto ce ti fax.

Kolega sa faxa radi mjesec na brodu-platformi, mjesec doma. Efektivno manje posla. Netto godisnje 180k.
stegaNo1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 18:26   #343
Quote:
Padrone kaže: Pogledaj post
kakva putovanja? sa faxom? kaj npr. ekipa sa pmf-a putuje svijetom sa faxom?
Zasto ne? Ako nadju posao koji ukljucuje da se putuje, nema razloga da ne putuju. Ako mislimo na isto.
T-3000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 18:37   #344
Quote:
stegaNo1 kaže: Pogledaj post
Kakav primitivan pogled na fax od ekipe koja ga nije zavrsila, gledaju na fax kao buduci izvor zarade.

Nista o novim znanjima, poznanstvima, nacinu razmisljanja, studentskom zivotu koje je mozda i najbolje doba u zivotu, btw, znaju samo oni koji su probali.

Eto jedan frend koji nikad u zivotu nije imao ikakvih interesa, sukladno tome zavrsio je srednju i to sa ocajnim ocjenama, danas radi po europskim energetskim postojenjima cca 9 mjeseci u godini. Doma donese 35-40k cistoga na kraju godine. Odlicno, sto ce ti fax.

Kolega sa faxa radi mjesec na brodu-platformi, mjesec doma. Efektivno manje posla. Netto godisnje 180k.
Wow eto ja sam zavrsio jedan. Drugi mi ostala 3. godina i nemam vremena jer nisam doma. I hvala bogu da sam gledao na zaradu jos kad sam studirao. Da nije bilo sanse da sa time zaradim lovu, ne bih niti gubio vrijeme. Jos najbolje da necu gledat na zaradu. Prozivio sam i studentski zivot kako sam htio, jebanje i pijancevanje.

Eto rade ljudi i u oil& gasu bez faksa pa imaju po $1700 dnevno i sto sad? Inace ne znam koju poziciju ti frend radi ali na platformi su smjene 12h i nema drzanja ruku u dzepovima. Ne znam da li tamo ima takvih pozicija jer oil rig je stresno mjesto. Pa u mojoj firmi ima ljudi koji imaju 50-60e po satu, a priuceni su mehanicari i elektricari, no isplivali su u bransi, znaju posao, placeni su im specijalizirani treninzi za odredjene uredjaje i posla ima kao u prici. Imaju svoje firme i sami odredjuju kada ce raditi.
Ne mogu reci da je faks sa pozicije zarade uvijek apsolutan.
T-3000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 19:07   #345
Quote:
kakva putovanja? sa faxom? kaj npr. ekipa sa pmf-a putuje svijetom sa faxom?
Studijska putovanja. Ne znam sto radi ekipa s PMF-a, jer nisam studirao PMF, ali imas udrugu na vise manje svakom faksu. Kod nas su bili aktivni EESTEC i IAESTE, svaki mjesec si mogao ici negdje ako ti se htjelo. Mislim da sam ih ja preko 30 odradio, hoces radionice, hoces razmjene. Tjedan dana u nekom gradu u Europi, besplatan ti je smjestaj, klopa. Program bude miks struke (predavanja, posjeti proizvodnim pogonima i slicno, pivovare su bile apsolutni hit) i turizma. Ma milina. OD ovih drugih mi padaju na pamet AEGEE i AISEC! Ima ih na svakom faksu, i radi super.

A to je samo dio super aktivnosti kojima se mozes baviti, na Rithu je bio i Water bike team, i Racing team, svasta nesto zanimljivo! Kome se htjelo naravno, mogao si biti u kaficu i udarati pikado i zaliti se kako je kod nas sve u kurcu. Takvih nije bilo malo.

Quote:
slazem se, osim za pravo jer mi nije jasno kak pravo s poslovne strane moze biti gubitak vremena
JEr je uzasno nezahvalna struka. Prakticno si limitiran na hrvatsku jer je zakonodavstvo svake drzave specificno. Ogroman broj studenata se upisuje, jako je tesko imati profitabilan odvjetnicki ured, dok ne odradis vjezbenicki staz si na bas na odvratnom izrabljivanju. Profitabilne pozicije (ala javni biljeznici) su zasticeni ko medvjedi i nemres nac slot da se ubijes. Sve u svemu, uzas. Tko se ne uglavo na sud i izjede hrpu govana dok ne dodje do neke koliko toliko dobre pozicije je bas u problemima.

Istini za volju, pravo je super u odnosu na apsolutno beskorisnu ekonomiju.

Quote:
definitivno nisam mogao i raditi i biti na OBAVEZNIM predavanjima svaki dan
mozda je danas to drugacije, kad sam ja studirao u jednom trenutku je izbor bio ili ici na posao ili ici na predavanja
Naravno da si mogao! To sto je to tako lakse prezentirati samome sebi je drugi par cipelica. Ja sam radio za trajanja studija cjelo vrijeme. I vise manje svi moji kolege. U pocetku par time, klasicne studentske poslove, zatim u struci, u firmi u kojoj sam radio praksu, pa je bilo posla. A kad sam se vratio na faks po drugu diplomu, sa godinama iskustvam u statusu stalno zaposlene osobe sam upisao diplomski studij po bolonji koja uopce nema opciju vanrednog studija, bar je tada nije imala. Pa sam i to nekako uspio dvije godine. Nije bilo lako, malo se spavalo, svasta se kemijalo, ali sam uspio.

Price ''izbor je bio ili ici na posao ili ici na predavanja'' pricaj nekome tko nije studirao.

Quote:
umjesto PNN-a, vlast bi mogla napravit reviziju apn stanova i prodaju stanova po povlastenim uvjetima... brdo bi se naslo pregrst slucajeva malverzacija, a drzava bi dosla nazad u posjed stanova ili brda para koje su podobni zamracili
Tesko izvedivo. BIlo bi to puno energije ulozene, nije to nesto lako dokazivo. Ljudi su vec upisani kao vlasnici, vracaju kredite, sudski procesi, zalbe. Cini m ise da bi to bilo puno buke, a za malo ili nikakvog efekta.
Old 07.09.2024., 19:21   #346
Quote:
T-3000 kaže: Pogledaj post
Eto rade ljudi i u oil& gasu bez faksa pa imaju po $1700 dnevno i sto sad?

Uglavnom nemaju, pogotovo oni bez skole. Tu i tako se nadje netko tko je relikvija starog sustava, s 40 godina iskustva i industriji, pa u konzultanatskoj roli dodje do slicne dnevnice, ali to su iznimke. Ekipa bez skole u tom biznisu radi najteze i najodvratnije poslove, po cesto uzasnim uvjetima.

Quote:
Inace ne znam koju poziciju ti frend radi ali na platformi su smjene 12h i nema drzanja ruku u dzepovima.
Al bi se zajebao, na svakom rigu je barem polovica posade potpunih mlatimudana koji efektivno rade malo do nista. Hoces DPO-ovaca koji 95% vremena bleje u mobitel, hoces radio operatera koji se igra administrativnog tajnika, hoces sejftija koji pak slaze powerpoint prezentacije, pa nadalje. Ledja prebije niskokvalificirana radna snaga, i najveci stress je kod operative i odrzavanja, ali i taj je mentalni, kad nesto rikne pa krene stres.

Quote:
Ne znam da li tamo ima takvih pozicija jer oil rig je stresno mjesto. Pa u mojoj firmi ima ljudi koji imaju 50-60e po satu, a priuceni su mehanicari i elektricari, no isplivali su u bransi, znaju posao, placeni su im specijalizirani treninzi za odredjene uredjaje i posla ima kao u prici. Imaju svoje firme i sami odredjuju kada ce raditi.
Ne mogu reci da je faks sa pozicije zarade uvijek apsolutan.
I ti opet brkas iznos koji naplacuje firma za sat vremena strucne radne snage, sa placom. Danas u hrvatskoj ispod 25 ili 30 eura ne mozes naci elektricara koji je u stanju povuci kabel i spojiti uticnicu, a kamoli da to radi na rigu u sjevenom moru za mozda duplu satnicu. Ako sam sebe tako jeftino prodaje kao one man firma, pametnije mu je biti na kopnu i zivjeti koliko toliko normalan zivot.
Old 07.09.2024., 19:27   #347
Quote:
Rijecanin kaže: Pogledaj post
Studijska putovanja. Ne znam sto radi ekipa s PMF-a, jer nisam studirao PMF, ali imas udrugu na vise manje svakom faksu. Kod nas su bili aktivni EESTEC i IAESTE, svaki mjesec si mogao ici negdje ako ti se htjelo. Mislim da sam ih ja preko 30 odradio, hoces radionice, hoces razmjene. Tjedan dana u nekom gradu u Europi, besplatan ti je smjestaj, klopa. Program bude miks struke (predavanja, posjeti proizvodnim pogonima i slicno, pivovare su bile apsolutni hit) i turizma. Ma milina. OD ovih drugih mi padaju na pamet AEGEE i AISEC! Ima ih na svakom faksu, i radi super.
u skoro dvije godine studiranja nista od toga ja nisam imao kao opciju
al uzmi u obzir da pricamo o kraju pocetku 2000.

Quote:
Naravno da si mogao! To sto je to tako lakse prezentirati samome sebi je drugi par cipelica. Ja sam radio za trajanja studija cjelo vrijeme. I vise manje svi moji kolege. U pocetku par time, klasicne studentske poslove, zatim u struci, u firmi u kojoj sam radio praksu, pa je bilo posla. A kad sam se vratio na faks po drugu diplomu, sa godinama iskustvam u statusu stalno zaposlene osobe sam upisao diplomski studij po bolonji koja uopce nema opciju vanrednog studija, bar je tada nije imala. Pa sam i to nekako uspio dvije godine. Nije bilo lako, malo se spavalo, svasta se kemijalo, ali sam uspio.

Price ''izbor je bio ili ici na posao ili ici na predavanja'' pricaj nekome tko nije studirao.
super za tebe
ja sam radio full time posao
koji je vecinom imao smjene 7-15, uz neku 15-23
gle cuda, predavanja su mi bila u jutarnjem terminu
da, profesori su izlazili u suret i nisu uvjek cjepidlacili da budes na svim predavanjima
to je prestalo u jednom trenutku na drugoj godini

Quote:
eto, drago mi je da si ti upuceniji u moj slucaj i da sam zapravo ja mogao, ali eto neobrzovana lijencina kakva jesam - nisam htio

Quote:
Tesko izvedivo. BIlo bi to puno energije ulozene, nije to nesto lako dokazivo. Ljudi su vec upisani kao vlasnici, vracaju kredite, sudski procesi, zalbe. Cini m ise da bi to bilo puno buke, a za malo ili nikakvog efekta.
klasicna hr prica - ukralo pokralo, al jbg-a, necemo se sad time bakcati
Padrone is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 19:45   #348
Quote:
Uglavnom nemaju, pogotovo oni bez skole. Tu i tako se nadje netko tko je relikvija starog sustava, s 40 godina iskustva i industriji, pa u konzultanatskoj roli dodje do slicne dnevnice, ali to su iznimke. Ekipa bez skole u tom biznisu radi najteze i najodvratnije poslove, po cesto uzasnim uvjetima.
Moguce. U ovom slucaju radi se o jednom starijem Kanadjaninu s kojim sam iz Dohe letio u Calgary. On i zena sami zive u ogromnoj kucerini i za kanadske standarde. Covjek skuplja Pontiac Firebirde i za njih ima jedno 20 garaznih mjesta na imanju. Iza kuce vlastiti golf teren. Za to treba love.

Quote:
Al bi se zajebao, na svakom rigu je barem polovica posade potpunih mlatimudana koji efektivno rade malo do nista. Hoces DPO-ovaca koji 95% vremena bleje u mobitel, hoces radio operatera koji se igra administrativnog tajnika, hoces sejftija koji pak slaze powerpoint prezentacije, pa nadalje. Ledja prebije niskokvalificirana radna snaga, i najveci stress je kod operative i odrzavanja, ali i taj je mentalni, kad nesto rikne pa krene stres.
Moguce, ne znam previse o toj industriji. Za one koji rade u Saipemu(sa faksom i bez) znam da im nije laganica. Jasno kako si napomenuo kada rig radi, super je ali kad nesto ode, platis svog boga. Presing i trcanje.

Quote:
I ti opet brkas iznos koji naplacuje firma za sat vremena strucne radne snage, sa placom. Danas u hrvatskoj ispod 25 ili 30 eura ne mozes naci elektricara koji je u stanju povuci kabel i spojiti uticnicu, a kamoli da to radi na rigu u sjevenom moru za mozda duplu satnicu. Ako sam sebe tako jeftino prodaje kao one man firma, pametnije mu je biti na kopnu i zivjeti koliko toliko normalan zivot.
Ne brkam nista. Radi se o contractorima koji imaju svoje firme. Oni s kojima sam bas super su mi otkrili svoje satnice i to je tako kako sam rekao. A koliko firma naplati klijentu je nebitna stvar, bitno je koliko plati njima. Neki od mojih kolega su i iz Rumunjske i vecina ih po vlastitom priznaju niti poreze ne placaju, odnosno izbjegavju na sve moguce nacine. Kako ih do sada nisu uhvatili ne znam ali vjerujem da je to jos uvijek zemlja kauboja i indijanaca po tom pitanju. Mi nismo oil and gas ali jesmo maritime. Ovaj posao im odgovara jer mogu birati kada zele na teren i tu je i tech support koji se radi od doma i placen je isto kao kad je na terenu. Stoga ne bih rekao da nemaju normalan zivot.
Koliko tko zaradjuje, nemam pojma jer ne znam za koliko jos firmi rade osim nas ali isto tako nemam pojma koliko kosta da si netko napravi izmedju ostalih stari, recimo ovakav teniski teren na imanju. Vjerujem da nije jeftino.

https://postimg.cc/gallery/ThW1JW2
T-3000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 19:46   #349
Quote:
u skoro dvije godine studiranja nista od toga ja nisam imao kao opciju
al uzmi u obzir da pricamo o kraju pocetku 2000.
Ja ne znam sto si ti, niti gdje studirao. Ali sve navedene opcije su u Rijeci bile dostaupne 2000. godine. Ako su bile dostupne u Rijeci, bile su dostupne i drugdje. Sve i da nisu bile dostupne na fakultetu kojega je netko studirao, i to se moglo rijesiti otvaranjem nove podruznice navedene udruge. Sve sto je potrebno je malo se aktivirati, prouciti koje su sve opcije, i sve se moze.

BTW. AEGEE postoji od 1985. EESTEC od 1986. IAESTE of 1948. Toliko o tome da nisu bili dostupni u 2000itima.

Quote:
super za tebe
ja sam radio full time posao
koji je vecinom imao smjene 7-15, uz neku 15-23
gle cuda, predavanja su mi bila u jutarnjem terminu
da, profesori su izlazili u suret i nisu uvjek cjepidlacili da budes na svim predavanjima
to je prestalo u jednom trenutku na drugoj godini

I ja sam radio full time posao, od 08-16, a ogromna vecina predavanja je bila u jutarnjem terminu. I sve se moze kad se hoce, i nitko ne kaze da je lako. Malo spavas, odradjujes popodne sto si morao ujutro, varas na prisustvu gdje god mozes, pojavis se, upises pa zbrises, svi moguci trikovi. Ali eto, ja sam uspio. I nisam bio jedini.

Quote:
eto, drago mi je da si ti upuceniji u moj slucaj i da sam zapravo ja mogao, ali eto neobrzovana lijencina kakva jesam - nisam htio
Sam si se tako prozvao, ne ja. Ja sam ti samo rekao na vlastitom primjeru da je itekako moguce raditi i studirati u isto vrijeme. Najlakse je reci ''to se ne moze'', sasvim sigurno se moze. Pitanje je da li je netko spreman na odricanja ili ne. Na kraju, fax je nesto dugorocno, ulaganje u buducnost, barem sam to ja tako gledao. Posao se uvijek mogao promijeniti, poogtovo SSS sljake iz 2000tih, kad se zaradljivalo 3 ili 4 tisuce kuna mjesecno za mladi kadar u boljem slucaju.

Quote:
klasicna hr prica - ukralo pokralo, al jbg-a, necemo se sad time bakcati
Pa nisu svi pokrali. Prvi POSovi uopce nisu imali nikakva ogranicenja. Mogao si kupiti stan jer si bio visoko na listi, i staviti ga drugi dan u najam. I nitko ti nista nepre. Tek su kasnije kad su poceli izranjati na AIRbnbu uveli pravilo da 10 godina nema nikakvog podnajma ili slicnoga.

Ali hej! Kao mislis da ima smisla, pokreni inicijativu, Postavi pitanje, i poguraj stvar! Nitko to ne brani.
Old 07.09.2024., 19:51   #350
Quote:
Moguce. U ovom slucaju radi se o jednom starijem Kanadjaninu s kojim sam iz Dohe letio u Calgary. On i zena sami zive u ogromnoj kucerini i za kanadske standarde. Covjek skuplja Pontiac Firebirde i za njih ima jedno 20 garaznih mjesta na imanju. Iza kuce vlastiti golf teren. Za to treba love.

Quote:
Moguce, ne znam previse o toj industriji. Za one koji rade u Saipemu(sa faksom i bez) znam da im nije laganica. Jasno kako si napomenuo kada rig radi, super je ali kad nesto ode, platis svog boga. Presing i trcanje.

Quote:
Ne brkam nista. Radi se o contractorima koji imaju svoje firme. Oni s kojima sam bas super su mi otkrili svoje satnice i to je tako kako sam rekao. A koliko firma naplati klijentu je nebitna stvar. Neki od mojih kolega su iz Rumunjske i vecina ih po vlastitom priznaju niti poreze ne placaju. Kako ih do sada nisu uhvatili ne znam ali vjerujem da je to jos uvijek zemlja kauboja i indijanaca po tom pitanju. Mi nismo oil and gas ali jesmo maritime(nismo pomorci). Ovaj posao im odgovara jer mogu birati kada zele na teren i tu je i tech support koji se radi od doma i placen je isto kao kad je na terenu. Stoga ne bih rekao da nemaju normalan zivot. Imaju work - life balans odlican osim onih kojima je nikad dosta novca.
Koliko tko zaradjuje, nemam pojma jer ne znam za koliko jos firmi rade osim nas ali isto tako nemam pojma koliko kosta da si netko napravi izmedju ostalih stari, recimo ovakav teniski teren na imanju. Vjerujem da nije jeftino.

https://postimg.cc/gallery/ThW1JW2
T-3000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 19:59   #351
Quote:
Takvi su izrazito rijetki i iznimke koje u biti potvrdjuju pravilo. Ja znam puno kanadjana, pogotovo Newfija koji su u tom biznisu, i krvava je to sljaka, pogotovo za ekipu be skole. Starije generacije su rijeto imale sve prste na broju. Danas je to nesto bolje, jer se sejfti znacajno podigao, ali svejedno. Top pozicije na najboljim kompanijama rijetko prebacuju 25K dolara mjesecno ako su u permanent roli. Uglavnom je samo Rig Manager iznat te cifre. BTW Navedeni kanadjanin na taj iznos placa porez, jer se on ne moze svercat kao nasi pomorci sa 183+ dana navigacije. Njima to drzava ne omogucava.

Quote:

Kako gdje, kako tko! Radio ja za Saipem, njima je politika uvijek bila placamo manje, ali zato imamo viska ljudi. Electrical Department na Saipemovom brodu ima uglavom dvostruko ljudi u odnosnu na konkurenciju. I tu uglavnom vrijedi pravilo, sto manje skole, to vise sljake. Zavarivaci i riggeri se ubiju od posola, QA / QC svira kurcu i realno bude prisutan tijelom, ali ne i duhom. Ne oznoje se... itd. itd. itd

Quote:
Ne brkam nista. Radi se o contractorima koji imaju svoje firme. Oni s kojima sam bas super su mi otkrili svoje satnice i to je tako kako sam rekao.
PA o tome i pricam. Rijec je o firmama, koje naplacuju svoj sat. S prakticne strane to nije firma u klasicnom smislu rijeci, nego one man band firma. Prikriveno zaposljavanje rekli bi ovi nasi, jer prodaje samo za sebe, i to jeftino. Jer vulgaris fakture za relativno pristojne firme koje nisu veliki igraci svoje ljude naplacuju bilo sto izmedju 1200 i 1800 USD po danu, ne 500 ili 600. Specijalisti idu i preko 3000, najvisa faktura koju sam ja osobno potpisao bila je 5500 USD dan za Senior Inzenjera

Quote:
A koliko firma naplati klijentu je nebitna stvar.
Uopce nije nebitna. Gore sam ti napisao i zasto.

Quote:
Neki od mojih kolega su iz Rumunjske i vecina ih po vlastitom priznaju niti poreze ne placaju, odnosno izbjegavju na sve moguce nacine. Kako ih do sada nisu uhvatili ne znam ali vjerujem da je to jos uvijek zemlja kauboja i indijanaca po tom pitanju.
Jer su
balkanjerosi koji love u mutnome. Donedavno sirotinja, danas sve bogatiji. Rade sto mogu, dok im se kontrole i pravodudje ne digne na razinu Europskog standarda, kada ce biti bitno manje muljanja. I samim time bitno manje firmi koje ce svoje ljude nuditi za kikiriki.

Quote:
Mi nismo oil and gas ali jesmo maritime. Ovaj posao im odgovara jer mogu birati kada zele na teren i tu je i tech support koji se radi od doma i placen je isto kao kad je na terenu. Stoga ne bih rekao da nemaju normalan zivot.
Ekipa bez skole u Oil & Gas biznisu nema normalan zivot. Pola vemena je na rigu, citaj u zatvoru, Drugu polovicu su doma. Ako su u sjevernom moru, koliko god satnicu imali, preniska je. Pogotovo za paintere, varioce, i sljakere svih vrsta. Odvratno, ledeno, gnjusno, i bas patnja. Ovi sa vise odgovornosti prodju puno bolje. Netko do toga dodje kroz iskustvo, netko kroz skolu. Kako vrijeme ide, sve je manje nepismenih ljudi na kljucnim pozicijama, sto je prije bio standard u industriji.
Old 07.09.2024., 20:04   #352
Quote:
. Toliko o tome da nisu bili dostupni u 2000itima.
nisam rekao da nisu bile dostupne, nego da nisam imao kao opciju
mozda da sam vise istrazivao bi i nasao negdje, ne znam
bio sam na slicnoj razmjeni u srednjoj skoli, jel se to racuna?

Quote:
I ja sam radio full time posao, od 08-16, a ogromna vecina predavanja je bila u jutarnjem terminu. I sve se moze kad se hoce, i nitko ne kaze da je lako. Malo spavas, odradjujes popodne sto si morao ujutro, varas na prisustvu gdje god mozes, pojavis se, upises pa zbrises, svi moguci trikovi. Ali eto, ja sam uspio. I nisam bio jedini.

Sam si se tako prozvao, ne ja. Ja sam ti samo rekao na vlastitom primjeru da je itekako moguce raditi i studirati u isto vrijeme. Najlakse je reci ''to se ne moze'', sasvim sigurno se moze. Pitanje je da li je netko spreman na odricanja ili ne.
drago mi je da si ti mogao muljati/kemijati i zavrsit fax

nije mi samo jasno kojom logikom ti zakljucujes ako si ti mogao - e onda svi mogu

nit smo isli na isti fax, niti isti smjer, niti iste obveze....

Quote:
Na kraju, fax je nesto dugorocno, ulaganje u buducnost, barem sam to ja tako gledao.
slazem se, eto bas mi sin krece studirati na jesen

Quote:
Posao se uvijek mogao promijeniti, poogtovo SSS sljake iz 2000tih, kad se zaradljivalo 3 ili 4 tisuce kuna mjesecno za mladi kadar u boljem slucaju.
ja sam nakon 6 mjeseci rada zaradivao skoro vise od toga (s tendencijom rasta), a 2000tih je to bila sasvim dobra lova

u MOM slucaju nije bilo moguce oboje, i u MOM slucaju je ispao dobar odabir ici sa poslom a ne faxom

btw. vjerojatno vrijedi spomenuti da je bila rijec o IT zaposlenju, iako sam u meduvremenu otisao u druge vode

jel sreca ili znanje - ne bi se stel mesat , al eto u zivotu sam radio poslove tamo di papir nije bio bitan nego znanje i iskustvo
Padrone is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 20:16   #353
Quote:
umjesto PNN-a, vlast bi mogla napravit reviziju apn stanova i prodaju stanova po povlastenim uvjetima... brdo bi se naslo pregrst slucajeva malverzacija, a drzava bi dosla nazad u posjed stanova ili brda para koje su podobni zamracili
Je samo kad bi država napravila ozbiljnu reviziju oko toga kako je tko stekao nekretninu, e onda bi nam i to mislim da sam jako optimističan jedno 70% političara ostalo beskućnicima, tak da se to dogodit sigurno neće.
Debelo prije da bumo imali razne glupave mjere koje će kakti snizit cijenu nekretnina i bla-bla, a na kraju će ju naravno povećat...
The Best F1 Driver is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 20:22   #354
Quote:
The Best F1 Driver kaže: Pogledaj post
Je samo kad bi država napravila ozbiljnu reviziju oko toga kako je tko stekao nekretninu, e onda bi nam i to mislim da sam jako optimističan jedno 70% političara ostalo beskućnicima, tak da se to dogodit sigurno neće.

Quote:
The Best F1 Driver kaže: Pogledaj post
Debelo prije da bumo imali razne glupave mjere koje će kakti snizit cijenu nekretnina i bla-bla, a na kraju će ju naravno povećat...
pa jel drzava ikad donijela neku mjeru koja je snizila cijenu nekretnina?
jos bolje pitanje je dal uopce i moze
Padrone is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 20:31   #355
Quote:
Takvi su izrazito rijetki i iznimke koje u biti potvrdjuju pravilo. Ja znam puno kanadjana, pogotovo Newfija koji su u tom biznisu, i krvava je to sljaka, pogotovo za ekipu be skole. Starije generacije su rijeto imale sve prste na broju. Danas je to nesto bolje, jer se sejfti znacajno podigao, ali svejedno. Top pozicije na najboljim kompanijama rijetko prebacuju 25K dolara mjesecno ako su u permanent roli. Uglavnom je samo Rig Manager iznat te cifre. BTW Navedeni kanadjanin na taj iznos placa porez, jer se on ne moze svercat kao nasi pomorci sa 183+ dana navigacije. Njima to drzava ne omogucava.
Covjek se zalio da je prije bila veca lova. Ne bih znao jer mi je bilo impresivno i ovo sto zaradjuje. Ali opet ne znam kako mu je na platformi. Nama je ljepse biti u hotelu nekog primorskog grada i jos ako imamo neka kasnjenja, a uvijek nesto bude imamo placen turizam. Plus ako nam se svidi, mozemo si kartu bookirati za natrag kad hocemo posto imamo firminu aplikaciju za flight i hotel booking. Jedna od rijetkih pogodnosti za koje ne znam da li ikoja druga firma pruza.

Quote:
Kako gdje, kako tko! Radio ja za Saipem, njima je politika uvijek bila placamo manje, ali zato imamo viska ljudi. Electrical Department na Saipemovom brodu ima uglavom dvostruko ljudi u odnosnu na konkurenciju. I tu uglavnom vrijedi pravilo, sto manje skole, to vise sljake. Zavarivaci i riggeri se ubiju od posola, QA / QC svira kurcu i realno bude prisutan tijelom, ali ne i duhom. Ne oznoje se... itd. itd. itd
Kontaktirali su me oni da se ukrcam na neki njihov brod Castorone kao automation engineer. Da nemam posao, okusao bih se, iako su mi svi koji su culi za taj brod rekli da sa njega treba bjezati glavom bez obzira. Da se radi nenormalno i da je brod groblje. Ti QA/QC su da pogadjam, redom Talijani?

Quote:
PA o tome i pricam. Rijec je o firmama, koje naplacuju svoj sat. S prakticne strane to nije firma u klasicnom smislu rijeci, nego one man band firma. Prikriveno zaposljavanje rekli bi ovi nasi, jer prodaje samo za sebe, i to jeftino. Jer vulgaris fakture za relativno pristojne firme koje nisu veliki igraci svoje ljude naplacuju bilo sto izmedju 1200 i 1800 USD po danu, ne 500 ili 600. Specijalisti idu i preko 3000, najvisa faktura koju sam ja osobno potpisao bila je 5500 USD dan za Senior Inzenjera
Ako je netko zadovoljan i sa 500-600 dnevno, onda mu valjda ne znaci nista sto firma naplati 5000, ok moze mozda traziti vise ali realno ne moze se biti bas toliko pohlepan. Mozda moze kasnije ako se bas dokazes da si tesko zamjenjiv. Mislim treba biti i realan da mimo velike firme kao sitan igrac tesko da ces upasti direktno u neki deal samo sa klijentom. Oni koji su to uspjeli, saznali smo da su recimo ozenili nekog u familiji klijenta ili nekog bitnog u klijentovoj korporaciji. Nepotizam nije samo hrvatski izum

Quote:
Uopce nije nebitna. Gore sam ti napisao i zasto.
Lijepo je znati koliko mozes pregovarati svoj rate ali opet, neke limite ne mozes prijeci, mozes samo riskirati da si tu zatvoris vrata.

Quote:
Jer su balkanjerosi koji love u mutnome. Donedavno sirotinja, danas sve bogatiji. Rade sto mogu, dok im se kontrole i pravodudje ne digne na razinu Europskog standarda, kada ce biti bitno manje muljanja. I samim time bitno manje firmi koje ce svoje ljude nuditi za kikiriki.
Pa budimo realni tako je bilo i kod nas. Sve one kuce na lijepim lokacijama kupili su ljudi koji su radili vani i ne bih rekao da su svi sve prijavljivali drzavi. Pa cak niti oni koji su firme imali doma. Plus prije je sve bilo jeftinije kao sada u Rumunjskoj i Bugarskoj pa su ti i sugavi poslovi ljudima omogucili da kupuju kuce i stanove na glasovitim lokacijama koje sada kostaju masno. Mamaia beach u Constanzi i Zlati Pjasci u Bugarskoj. Ajde sada kupi u Opatiji, hoces malo sutra, 90-ih i 00-ih je sljaker bez skole na rigu kupovao stan u centru Opatije.

Quote:
Ekipa bez skole u Oil & Gas biznisu nema normalan zivot. Pola vemena je na rigu, citaj u zatvoru, Drugu polovicu su doma. Ako su u sjevernom moru, koliko god satnicu imali, preniska je. Pogotovo za paintere, varioce, i sljakere svih vrsta. Odvratno, ledeno, gnjusno, i bas patnja. Ovi sa vise odgovornosti prodju puno bolje. Netko do toga dodje kroz iskustvo, netko kroz skolu. Kako vrijeme ide, sve je manje nepismenih ljudi na kljucnim pozicijama, sto je prije bio standard u industriji.
Ali barem su dobili priliku za iskustvo i eventualno promoviranje. Netko ih je barem uzeo na posao koji je natprosjecno placen od recimo paintera na kopnu, neke tecajeve ce zavrsiti, vanredno skolovanje kad su doma, ljude u industriji gdje rade ce upoznati i mozda se prebace negdje drugdje ili ih promoviraju.
Kod nas je bila patnja upasti na rig i sa fakultetom. Sjecam se of 2008. pa nadalje. Ubitacno tesko. Onda ovim poslom sada odem u Houston i tamo upoznam neke Amere od kojih jedan izgleda kao plod incesta i taj je odmah nakon skole(valjda osnovne) krenuo na rig. Bez problema. Taj ako zavrsi i neku glupu skolu tamo, odmah ide naprijed. Nece ostati pitur cijeli zivot.
T-3000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 20:40   #356
Quote:
stegaNo1 kaže: Pogledaj post
Tako je, samo fakultetski obrazovane osobe su inteligentne Svojim komentarom si zapravo pokazao nešto i o svojoj općoj i društvenoj inteligenciji, sa ili bez fakulteta.
NeuroticPickle is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2024., 20:48   #357
Quote:
Kontaktirali su me oni da se ukrcam na neki njihov brod Castorone kao automation engineer. Da nemam posao, okusao bih se, iako su mi svi koji su culi za taj brod rekli da sa njega treba bjezati glavom bez obzira. Da se radi nenormalno i da je brod groblje. Ti QA/QC su da pogadjam, redom Talijani?
Stalno traze ljude, nema ih nigdje. Cak su i place digli. Elektronicari bez nekog bajnog offshore iskustva startaju danas sa 10K Eura mjesecno, rotacija je 35 - 35, placen door to door. Nisam bio na Castoroneu, ali znam ekipu koja je bila. State of the art brod, monstrum od 325 metara, svakako ogromno iskustvo za svakoga. Reci da je groblje moze netko tko nema pojma o cemu prica, Saipem je oduvijek odrzavao svoje brodove jako dobro, a ''radi se nenormalno'' moze reci samo lijencina. Radi se normalno, netko vise, netko manje.

Nacionalnost nema veze s pozicijom, kako je Castorone Construction, to je gro posla oko zavarivanja. QA / QC nadgleda proces. Imali smo ured i laboratorij u rijeci, pa je bilo brdo nasih. Sada ih ima od svuda, talijana, francuza, rumunja... ma svega.

Quote:
Ako je netko zadovoljan i sa 500-600 dnevno, onda mu valjda ne znaci nista sto firma naplati 5000, ok moze mozda traziti vise ali realno ne moze se biti bas toliko pohlepan. Mozda moze kasnije ako se bas dokazes da si tesko zamjenjiv. Mislim treba biti i realan da mimo velike firme kao sitan igrac tesko da ces upasti direktno u neki deal samo sa klijentom. Oni koji su to uspjeli, saznali smo da su recimo ozenili nekog u familiji klijenta ili nekog bitnog u klijentovoj korporaciji. Nepotizam nije samo hrvatski izum
Svatko nek radi sam za koliko god zeli. 500 na dan zvuci jako puno, ali kad se zbroje svi sati, uvjet i troskovi. I ako se dodje do poreza, nema tu neke velike isplativost. I dalje je dosta love da se razumijemo. ALi stvari treba staviti u perspektivu. Neka si na brodu 28 dana, po 500 USD dan. T0 je 14 000 USD. Zvuci dosta. Onda pobrojis radne sate, ako ti put nije placen, i brojimo 12 sati puta, to je efektivn o360 sati. Odradio si dva mjeseca u jednome. Ne racunajuci vecu satnicu koja bi trebala biti za prekovremene i rad subotom i nedeljom. Odmah to recimo na pola, dakle 7000 USD! I to je brutto! Ako te rebne porez, a trebao bi te rebnuti ako si firma ili si u prekrsaju, orkidaj jos od toga. Zatim troskovi vodjenja firme, koliko god mali bili, postoje. Davanja na placu... sv e zajedno dobije potpuno drugu dimenziju. S druge strane, nekome pase, tuce matrikulu, i ne broji sate...

Quote:
Ali barem su dobili priliku za iskustvo i eventualno promoviranje. Netko ih je barem uzeo na posao koji je natprosjecno placen od recimo paintera na kopnu, neke tecajeve ce zavrsiti, vanredno skolovanje kad su doma, ljude u industriji gdje rade ce upoznati i mozda se prebace negdje drugdje ili ih promoviraju.

Kod nas je bila patnja upasti na rig i sa fakultetom.
Bila je... Ali toga je sve manje! Generalno, ima posla svugde. Tko zeli raditi, mlad je i zdrav, ima, moze se. Ofshore industrija je specificna, ako te pogodio downturn, posla nema i jebi se... Sad sve gori, tko hoce raditi, vjerujem da se moze u roku od mjesec ili dva dana ukrcati bez vecih problema.

Quote:
Sjecam se of 2008. pa nadalje. Ubitacno tesko. Onda ovim poslom sada odem u Houston i tamo upoznam neke Amere od kojih jedan izgleda kao plod incesta i taj je odmah nakon skole(valjda osnovne) krenuo na rig. Bez problema. Taj ako zavrsi i neku glupu skolu tamo, odmah ide naprijed. Nece ostati pitur cijeli zivot.
Ma nemaju oni nikakve potrebe za time. Njih kaci porez, otmu im 30 posto s palce bili na kopnu ili moru. Iz te perspektive, 17 puta im je bolje sjediti u radioi na kompnu, imati normalno radno vrijeme, i potpisan ugovor na 150K dolara godisnje, negoli tu istu lovu imati na rigu. Nama je rig bio pojam prije 20 godina, jer si doma morao raditi za 4000 ili 5000 kuna, a lose placen posao je bio 5000 Eura na rigu. Nema toga danas. Kad usporedjujes broj sati, i brutto primanja, razlike su minimalne. Nase pomorce vadi to da su tax free. Da nije toga... nema racunice.
Old 07.09.2024., 20:57   #358
Quote:
nisam rekao da nisu bile dostupne, nego da nisam imao kao opciju
mozda da sam vise istrazivao bi i nasao negdje, ne znam
bio sam na slicnoj razmjeni u srednjoj skoli, jel se to racuna?

Imao si ih kao opciju, nije te zanimalo, nisi imao afiniteta, i nisi ih koristio. To je drugi par cipelica u odnosu ''na ja nisam imao tu opciju''. Imao si je, samo je nisi koristio.

Quote:
drago mi je da si ti mogao muljati/kemijati i zavrsit fax

nije mi samo jasno kojom logikom ti zakljucujes ako si ti mogao - e onda svi mogu
Pa jer nisam bio jedini, nego nas je na godini bilo 40, od kojih veliak vecina u istoj situaciji kao i ja. I svi su nekako izgurali pricu. Iz toga vucem zakljucak da je to mogao svatko tko je makar prosjecnih sposobnosti i uporan. Samo je morao htjeti.

Quote:
nit smo isli na isti fax, niti isti smjer, niti iste obveze....
NEbitno, ako sam ja to mogao na Elektrotehnici, koja ide u red tezih fakulteta, mogao je to bilo tko, bilo gdje.

slazem se, eto bas mi sin krece studirati na jesen

Quote:
ja sam nakon 6 mjeseci rada zaradivao skoro vise od toga (s tendencijom rasta), a 2000tih je to bila sasvim dobra lova

u MOM slucaju nije bilo moguce oboje, i u MOM slucaju je ispao dobar odabir ici sa poslom a ne faxom

btw. vjerojatno vrijedi spomenuti da je bila rijec o IT zaposlenju, iako sam u meduvremenu otisao u druge vode
Ti si donio odluku koju si donio, zadovoljan si, i drago ti je da si tako napravio. I meni je drago radi tebe. Bravo. ja cu i dalje reci da je to bila tvoja odluka, i dalje odgovorno tvrdim da si itekako imao opciju studirati uz rad, kao i svi drugi koji su radili uz studij, i da si je ti odabrao ne iskoristiti. To sto si ti sam sebi odlucio objasniti da nije moglo drugacije je tvoja stvar, ja tvrdim da se moglo, ali da se nije htjelo!

Quote:
jel sreca ili znanje - ne bi se stel mesat , al eto u zivotu sam radio poslove tamo di papir nije bio bitan nego znanje i iskustvo
Nebitno... Fakultet nije papir, to su suplje floskule. uglavnom od strane ljudi koji ga nisu zavrsili, ili su zavrsili prometni fakultet u Livnu! pa eto i oni imaju papir...
Old 07.09.2024., 21:28   #359
Quote:
pa jel drzava ikad donijela neku mjeru koja je snizila cijenu nekretnina?
jos bolje pitanje je dal uopce i moze
Apsolutno. Mjera najdulje recesije u EU je snizila nekretnine u onom periodu cca 2009-2014.
Old 07.09.2024., 21:32   #360
i rast kamatnih stopa...
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:40.