|
|
28.12.2021., 13:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Koliko sam upoznat, reflektirajuća folija funckionira do neke mjere samo kada ima zrak između, jer radi na principu zračenja iliti radijacije. Ako nema praznog prostora između, ne može funckionirati.
|
|
|
28.12.2021., 13:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2017.
|
Tako je, nju uglavnom koriste kod podnih obloga tipa parket, laminat a kad idu pločice, tu nema toga, već se mreža zalijeva sa ljepilom....
|
|
|
29.12.2021., 14:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2021.
|
Da, mislio sam staviti neku foliju da mi što manje topline ide dolje u ploču.
Ploča je debljine 10tak cm i prevelika je muka to razbijati, a opet nemam previše prostora između te ploče i pločica koje mislim postaviti iznad svega.
Bila bi idealna neka kruta tvrda reflektirajuća folija, kojih 1-2mm koja će dobro prioniti uz tu betonsku ploču, pa kada se preko svega nanese ljepilo, ono će "plivati" i neće biti zaljepljeno, ali ako je čvrsto i dobro polegnuto, pločice nebi trebale pucati.
Zanima me ako je tko imao takvo neko iskustvo 
|
|
|
29.12.2021., 14:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Betonska ploča se jednom ugrije,akumulira toplinu i uživaj u tome.
|
|
|
29.12.2021., 15:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Ako je ispod betonske ploče nečiji stan, susjed će ti biti zahvalan jer ćeš mu grijati plafon 
Ako je ispod podrum grijat ćeš bezveze taj podrum.
A ako je ploča na zemlji grijat ćeš zemlju.
Podno grijanje bez barem 10cm izolacije ispod mrežice je bacanje novca i veliki gubitak topline.
Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk
|
|
|
29.12.2021., 19:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2017.
|
Quote:
laguna808 kaže:
Ako je ispod betonske ploče nečiji stan, susjed će ti biti zahvalan jer ćeš mu grijati plafon 
Podno grijanje bez barem 10cm izolacije ispod mrežice je bacanje novca i veliki gubitak topline.
|
A ako je ispod mrežice ploča, pa ispod nje 10 ili 20 cm stiropora?
|
|
|
29.12.2021., 21:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
laguna808 kaže:
|
Ako je ispod stan,onda nema panike jer njegova toplina koju ima u stanu ide po zakonu fizike prema gore,dakle prema električnom grijanju a ako je podrum,opet zakon fizike,jer toplota neće ići ne znam koliko u dubinu,ok,sagrijat će čitavu ploču a da će ići ta toplina recimo pola metra u dubinu e to neće jer toplina se ne spušta prema dolje 
Tako je i sa ako je ploča na zemlji,ugrije se ploča i max 10 cm zemlje,ne ide toplina u dubinu zemlje i kada se to ugrije,onda se samo održava zadana temperatura.
Kolika je potrošnja po kvadratnom metru?
Cca 100 W? i to ako non-stop radi,bez prekida.
I za kraj,slažem se da je 100% bolje ako ima izolacija al ako je nema pa bože moj,opet će ispuniti ljudska očekivanja i bez izolacije.
|
|
|
29.12.2021., 22:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
Wanted123 kaže:
Ako je ispod stan,onda nema panike jer njegova toplina koju ima u stanu ide po zakonu fizike prema gore,dakle prema električnom grijanju a ako je podrum,opet zakon fizike,jer toplota neće ići ne znam koliko u dubinu,ok,sagrijat će čitavu ploču a da će ići ta toplina recimo pola metra u dubinu e to neće jer toplina se ne spušta prema dolje 
Tako je i sa ako je ploča na zemlji,ugrije se ploča i max 10 cm zemlje,ne ide toplina u dubinu zemlje i kada se to ugrije,onda se samo održava zadana temperatura.
|
Rekao bih da temperatura ide sa toplijeg na hladnije tijelo, a ne sa nižeg tijela na gore.
Zrak je takav medij, da mu se čestice grijanjem rastežu. Time se specifična težina smanjuje i zrak se diže. To vrijedi i za tekućine.
Ali ne vrijedi za tvrde stvari, jer zagrijana čestica betona ne ide nigdje, ona predaje toplinu dalje svim česticama oko sebe, i na dolje i na gore, i na lijevo i na desno.
Dakle, ako je komšiji temperatura pri plafonu 24, a tvoje podno radi sa 30, onda ćeš dobar dio topline ipak ti predati njemu.
Sa podrumom je isto, ali onda imaš mogućnost na plafon podruma zalijepiti stiropor, pa to drastično mijenja situaciju.
Najgore je ako nemaš termoizolaciju a ispod je zemlja.
Jer je temperatura samog tla znatno niža nego komšijin plafon, a termička masa i provodljivost tolika da može popiti velike količine topline......i nikad se ne ugrijati....
|
|
|
31.12.2021., 09:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
Cak i da susjedu strop bude "topliji", nije da ces mu grijati stan, niti najmanje. Taj zrak koji se eventualno ugrije ispod stropa ce opet ici gore prema tom stropu.
|
|
|
31.12.2021., 10:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Astral07 kaže:
Cak i da susjedu strop bude "topliji", nije da ces mu grijati stan, niti najmanje. Taj zrak koji se eventualno ugrije ispod stropa ce opet ici gore prema tom stropu.
|
Možda ti i ja griješimo,ko zna 
|
|
|
31.12.2021., 11:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Pitam se zašto su onda svi oni koji rade "pravo" podno grijanje blesavi pa stavljaju ispod barem 10 cm EPS/XPS??? Bacaju novce 
A možda ipak treba imati malo više znanja iz osnova termodinamike.
|
|
|
31.12.2021., 15:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
Pa nitko ne kaze da nije bolje sa izolacijom.
|
|
|
31.12.2021., 15:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
laguna808 kaže:
Pitam se zašto su onda svi oni koji rade "pravo" podno grijanje blesavi pa stavljaju ispod barem 10 cm EPS/XPS??? Bacaju novce 
A možda ipak treba imati malo više znanja iz osnova termodinamike.
|
Da,ugrađuju i to je 100% ok,međutim ako netko želi imati ovakvo grijanje,pa ne možeš reći kako nije moguće.
|
|
|
31.12.2021., 17:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Dakle smisao podnog grijanja je visokoučinsko grijanje niskom temperaturom. Bez izolacije je naravno isto moguće podno grijanje, no glavni pojam, efikasnost, nestaje.
Pa možeš i kuću bez termo fasade grijati, no ne možeš to nazvati efikasnim.
Tako da, moguće je, ali besmisleno je.....
|
|
|
31.12.2021., 17:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
pa ne prenosi se toplina samo konvekcijom (da je dovoljno sprijeciti zrak da ide dolje) nego i kondukcijom i zracenjem.
u podu treba izolacija. koliko? ovisi. najcesce cca trecinu debljine stropne.
jednak je odgovor i za one koli bi alu foliju stavljali u pod.
prijenos zračenjem (cesto kod visokotemperaturnih grijanja) se kod podnog grijanja (izrazito niskotemperaturno grijanje) može zanemariti.
|
|
|
11.03.2022., 10:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Pozdrav!
pročitao sam temu cijelu no i dalje sam u nedoumici... Koji tip električnog podnog se smije staviti ispod laminata ili vinyl ploča? Pritom mislim bez zaljevanja estrihom ili nivelir masom.
Dakle - betonska ploča - izolacija ( xps150) - električno grijanje - laminat/vinyl.? Površina cca 25m2.
Čini mi se da mrežice kao devimat mogu? Također pronašao sam i nešto drugačije ( https://www.mirakul-inovativna-grija...olija-od-10-m2) ali mi se čini također skuplje....
|
|
|
11.03.2022., 12:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Mislim da si propustio glazuru u slojevima.
|
|
|
14.03.2022., 09:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
betoska ploča već ima finu glazuru na sebi...
|
|
|
16.08.2022., 15:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2013.
|
Pozdrav,
Odlučio sam se napraviti podno el. grijanje 50m2 blagovaonica, dnevni boravak i kuhinja.
Grijaće mrežice planiram uzeti u Termofolu kao i njihove Wi-Fi termostate.
Ima li netko iskustva sa kvalitetom mrežica i dali je moguće ugraditi npr. Amazon smart thermostat umjesto njihovog?
|
20.09.2022., 10:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Pitanje za ekipu koja ima danfoss el. podno i njihov pametni termostat.
Jučer sam upalio grijanje (ugašeno u 4.mj.) i pod info->usage->last 30 days mi kaže da je potrošeno 202kWh
Kako je to moguće ako je grijanje bilo ugašeno (bočni on/off gumb)?
Došla mi je doplata za struju, a svi smo se čudili kako, ako se nismo grijali (kombinacija el. podnog grijanja u pr + klima na katu)...
Dal se jedino može isključiti na sklopki da ne radi uopče?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:30.
|
|
|
|