Film Art, cult and all that trash |
|
|
08.07.2013., 02:17
|
|
El Más Loco
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
implosive kaže:
Pa sad si me skroz zbunio. Objasni mi te odnose. 
|
Stvarno ga trolaš. Christopher Nolan je scenarist, redatelj i producent 'Inceptiona.' Napisao je scenarij (čak je i rođenog brata od*ebo), režirao i producirao film. Tri zasebna credita na filmu pripadaju istoj osobi:
4. Christopher Nolan
WRITER, DIRECTOR, PRODUCER (CAA)
ESTIMATED 2010 EARNINGS: $71.5 MILLION (2009 rank: —)
$69 million: Inception (back-end for writing, producing, and directing, based on worldwide gross of $823 million, and share of DVD and pay-TV revenue)
$2.5 million: Older film revenue
Cameron isto tako, dabogda se zaglavio u onoj podmornici:
1. James Cameron
WRITER, DIRECTOR, PRODUCER (Creative Artists Agency)
ESTIMATED 2010 EARNINGS: $257 MILLION (2009 rank: 4)
$248 million: Avatar (back-end for writing, producing, and directing, based on 2010 worldwide box-office gross of $1.95 billion, and share of DVD and pay-television revenue; excludes $50 million earned in 2009)
$5 million: Avatar (share of toy licensing, other revenue)
$4 million: Older film revenue (e.g., back-end and royalties from earlier projects, other payments)
Iskuliraj brate, popi času vode i pročitaj još jednom, u miru.
|
|
|
12.07.2013., 19:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2013.
|
Ovo nije baš pojam, al tko bira muziku za film?
Ne mislim na glazbu napravljenu za film nego baš pjesme koje već postoje.
To bira redatelj il ima posebna osoba koja bira pjesme?
|
|
|
13.07.2013., 19:31
|
|
BigBugsBite
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
La Familia kaže:
Stvarno ga trolaš. Christopher Nolan je scenarist, redatelj i producent 'Inceptiona.' Napisao je scenarij (čak je i rođenog brata od*ebo), režirao i producirao film. Tri zasebna credita na filmu pripadaju istoj osobi:
4. Christopher Nolan
WRITER, DIRECTOR, PRODUCER (CAA)
ESTIMATED 2010 EARNINGS: $71.5 MILLION (2009 rank: —)
$69 million: Inception (back-end for writing, producing, and directing, based on worldwide gross of $823 million, and share of DVD and pay-TV revenue)
$2.5 million: Older film revenue
Cameron isto tako, dabogda se zaglavio u onoj podmornici:
1. James Cameron
WRITER, DIRECTOR, PRODUCER (Creative Artists Agency)
ESTIMATED 2010 EARNINGS: $257 MILLION (2009 rank: 4)
$248 million: Avatar (back-end for writing, producing, and directing, based on 2010 worldwide box-office gross of $1.95 billion, and share of DVD and pay-television revenue; excludes $50 million earned in 2009)
$5 million: Avatar (share of toy licensing, other revenue)
$4 million: Older film revenue (e.g., back-end and royalties from earlier projects, other payments)
Iskuliraj brate, popi času vode i pročitaj još jednom, u miru.
|
Bez obzira što mi nisi ništa rekao, shvatio sam da postavljam suvišna pitanja (stvar je jasna) pa je ispalo da trolam.
Hvala u svakom slučaju. 
|
|
|
27.07.2013., 11:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
NastyNecros kaže:
Ovo nije baš pojam, al tko bira muziku za film?
Ne mislim na glazbu napravljenu za film nego baš pjesme koje već postoje.
To bira redatelj il ima posebna osoba koja bira pjesme?
|
Ima nekih scenarista koji stavljaju pjesme ravno u scenarij, ali uglavnom je to stvar redatelja i osjećaja koje on želi pobuditi u gledatelju s glazbom.
Dobar primjer ti je Tarantino koji sve songove koje čuješ u njegovim filmovima sam bira. Scorsese također radi tako.
Ako je redatelj glazbeno nepismen, a film traži ono recentne Pop hitove, onda se taj posao prepušta njegovom suradniku, koji je zadužen za koordiniranje glazbe, ne znam kako se točno ta osoba kreditira na filmu, ali viđao sam ih pod Music Supervisor.
Međutim u samom odabiru se kasnije uzima u obzir vlasnik prava, odnosno tko je autor i hoće li taj neki redatelj dobiti pjesmu koju želi.
Led Zeppelin je bio poznat da neko vrijeme nisu dopuštali korištenje svojih pjesama u filmovima.
"And Jeffrey Wigand, who's out on a limb, does he go on television and tell the truth? Yes. Is it newsworthy? Yes. Are we gonna air it? Of course not. Why? Because he's not telling the truth? No. Because he is telling the truth. That's why we're not going to air it. And the more truth he tells, the worse it gets!"
|
|
|
28.07.2013., 09:11
|
|
NO GODS OR KINGS,ONLY MAN
Registracija: Feb 2006.
|
Tko ili što je producent....jel producent recimo osoba koja ima ideju i onda trazi ljude koji če njegovu ideju realizirati.
Zbači producent pomalo mora kužiti cjelokupni proces stvaranja filma
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
|
|
|
02.08.2013., 23:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
prema HAVC-u producent je : fizička ili pravna osoba registrirana za proizvodnju audiovizualnih djela upisanih u odgovarajući registar u Republici Hrvatskoj
http://hr.wikipedia.org/wiki/Filmski_producent
ukratko, producent ima film u malom prstu. I nemam pojma što moraš upisati da bih postao ovo gore prema havacu.
btw. Producenti su :
Jerry Bruckheimer
Christopher Nolan
kužiš poantu
likovi imaju svoje produkcijske kuće
|
|
|
10.10.2013., 13:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
Nastavci filmova
Pozdrav svima!
Već sam godinu dana kolekcionar filmova i među ostalom tu se nađu neke trilogije. Neznam jeli već otvorena ova tema ili postoji negdje pisano ali zanima me postoji li naziv za određeni broj nastavka filmova. Već znamo da je film koji je podijeljen u 3 dijela trilogija. Dali postoji naziv za 2 dijela? Dali se to zove bilogija, ili dilogija? Ili kao što je slučaj sa Underworld serijom filmova gdje radnja rasprostire u 4 dijela. Kvadrilogija? Isto tako popularna i u isto vrijeme ozlaglošena Sumrak Saga. Što je Saga?Mogao bih tako nastaviti od The Fast and the Furious, Harry Pottera pa sve do vrtloglavih James Bond filmova kojih ima 24! Pa je moje pitanje jednostavno. Dali postoji naziv za određene brojeve nastavka filmova ili se oni nazivaju isto kako se i strofe dijele s obzirom na broj stihova u njoj? Hvala! 
|
|
|
10.10.2013., 14:04
|
|
A real human being
Registracija: Apr 2009.
|
Obično se ide do kvadrilogije. Iznad toga se govori o serijalu npr.Policijska akademija, James Bond, Brzi i žestoki.... Rijetko se kaže npr. pentalogija Umri muški, već serijal Umri muški.
They were five total strangers, with nothing in common, meeting for the first time. A brain, a beauty, a jock, a rebel and a recluse. Before the day was over, they broke the rules. Bared their souls. And touched each other in a way they never dreamed possible.
Five strangers with nothing in common, except each other.
|
|
|
10.10.2013., 14:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2013.
|
Mislim da se još koristi i naziv "franšiza" za te koji imaju x nastavaka, iako je to meni glup termin za tako nešto, tj. pogrešan
|
|
|
15.11.2013., 02:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Mislim da je ovo pravo mjesto da pitam, pa:
Hej,
da li netko slucajno ima neke od sljedecih knjiga u PDF-u? bilo bi divno da mi ih moze proslijediti ili bar uputiti me gdje ih mogu naci. (:
U. Gregor, E. Patalas - Povijest filmske umjetnosti
V. Svacov - Temelji dramaturgije
M. Pfister - Drama - teorija i analiza
C. Molinari - Povijest pozorista
P. Brook - Prazan prostor
J. Grotowski - Ka siromasnom pozoristu
Leksikon filmskih i televizijskih pojmova
Skreb Stamac - Uvod u knjizevnost
Z. Lesic - Teorija knjizevnosti
Z. Lesic - Teorija drame I-III
V. Kralj - Uvod u dramaturgiju
Lj. Djokic - Osnovi dramaturgije
R. Arnheim - Film kao umjetnost
W. Archer - Stvaranje drame
Dejvid A. Kuk - Povijest filma I-II
Ogromno hvala unaprijed za bilo sta od navedenog. 
|
|
|
23.11.2013., 19:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
John Coltrane kaže:
Mislim da se još koristi i naziv "franšiza" za te koji imaju x nastavaka, iako je to meni glup termin za tako nešto, tj. pogrešan
|
Ma nije pogrešno koristiti taj pojam franšiza jer, iako je preuzet iz ekonomske struke, označava proizvod (serija filmova) koji se licencira i zatim prodaje pod određenim uvjetima. Čak meni bolje zvuči nego saga, pošto se ta riječ automatski povezuje sa Twilightom.
|
|
|
28.11.2013., 22:14
|
|
parlavora trikante
Registracija: Jan 2011.
|
franšiza je prikladna kada je uključeno više različitih režisera i kada je vremenski odmak između filmova veći, što nije nužno.
i oni se moraju pridržavati nekih uzusa.
kada imamo jednog režisera ondak je to više saga, po meni.
|
|
|
29.11.2013., 19:38
|
|
let's go! why not?
Registracija: Dec 2006.
Lokacija: blato do kolena, smrde svinjci, seljaci se bodu noževima
|
meni je od svih termina najsigurniji izbor serijal. saga je književno-teoretski termin za relativno dugačku priču (npr o nekoj familiji kroz generacije), franšiza je ekonomski termin primenjiv i na film, mada pre svega na filmove koji imaju mnogo propratnog merchandise-a, tipa star wars, crtani filmovi, twilight... fora je da je ime filma određeni brand koji se kači na drugu robu (majice, igračke, čaše...)
|
|
|
15.12.2013., 14:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
valjda je ispravno ovdje postaviti pitanje..
kakva se atmosfera želi postići kada kamera kruži oko skupine ljudi koja vodi razgovor?
|
24.12.2013., 16:56
|
|
parlavora trikante
|
Quote:
krimtim33 kaže:
valjda je ispravno ovdje postaviti pitanje..
kakva se atmosfera želi postići kada kamera kruži oko skupine ljudi koja vodi razgovor?
|
da se radi o nekakvom važnom razgovoru, da je svaki pojedinac koji sudjeluje u razgovoru bitan na neki način. dinamičnom kretnjom želi se izgraditi napetost kao nagovještaj onoga što slijedi poslije razgovora.
|
|
|
31.12.2013., 15:54
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
Tko ima najveće ovlasti i autoritet u pravljenju filma,producent,režiser ili scenarist,tko kome može reći da promjeni to što radi?
|
|
|
01.01.2014., 04:39
|
|
let's go! why not?
Registracija: Dec 2006.
Lokacija: blato do kolena, smrde svinjci, seljaci se bodu noževima
|
to ti je komplicirano, ovisi o tipu produkcije.
u hollywoodu kakav je danas, producentska kuća je bog i batina, može premontirati čak i director's cut.
u art / indie produkcijama je na producentima da osiguraju budžet, redatelj onda ima svu slobodu u okvirima mogućeg.
|
|
|
09.04.2014., 21:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Familia kaže:
Strpljeni, spaseni.
Jos jednom, svaka cast na temi.
A bogami i moderatorima na stickyju.
Lijepo receno, bas sam htio predloziti da ovu temu posvetimo pokojnom Anti Peterlicu. Stvarno zavidim Kristijanu Milicu i ostalim filmskim djelatnicima (mislim da je i Smoogj spomenuo da mu je predavao Peterlic) koji su imali prilike slusati njegova legendarna predavanja (  )...
A i moja malenkost se - od strane izdavaca - naslusala odlicnih stvari o Peterlicu (izdavac nam je zajednicki).
U to ime (unaprijed isprika, nije mi namjera remetiti vec zapocetu raspravu - neka ovo bude mala uvertira toj multimediji. Cak bi bilo dobro da moderatori ovo premjeste odmah iza uvodnog posta na temi):
Stalna svojstva filma: Kadar i okvir
(Osnove teorije filma, Ante Peterlic)
Stanja kamere
Položaji kamere: plan i kutovi snimanja
Kompozicija kadra, format, mizanscena / Scenografija, kostimi i maska
Pokret unutar kadra i preobrazbe pokreta
Crno-bijeli film, film u boji, osvjetljenje
Objektivi
Napomena: Materijali preuzeti sa stranice Stjepana Tafre.
Ostale korisne stvari:
Ante Peterlic: OSNOVE TEORIJE FILMA
(text verzija)
Literatura za studente
‘Štivo o filmu’
Idemo malo 'preko plota':
DOWNLOAD
Jugoslovenska foto-kino revija 1976-1985 - Yugoslavian Photography and film magazine 1976-1985 (download)
Nastavlja Cahit.
|
Linkovi više ne rade 
Da li se mogu ponoviti ikako?
|
|
|
10.04.2014., 11:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
jedno kratko pitanje.
kako se postigne da kamera kad se snima dugi kadar prolazi kroz jako uske ili sitne predmete kroz koje u realnosti nebi mogla proći? i to sve u jednom šutu.
evo primjer: Panic room
hvala. 
|
14.04.2014., 21:37
|
|
Riskbreaker
Registracija: Nov 2004.
|
obično i ne bude jedan šut+malo cgi..
kao i sam link za taj klip kaže
Quote:
It is a incredible "camera work"
|
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:41.
|
|
|
|