Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.06.2024., 09:10   #3741
rak bubrega

Pozdrav svima,
ne znam je li ovo prava tema za ovaj upit, ali ima li netko iskustva s rakom bubrega?
Ujak je nedavno dobio dijagnozu, zasad imamo ovaj nalaz:

CT abdomena i zdjelice nativno, u arterijskoj i venskoj fazi postkontrastno snimljen je 3.6.2024.
Ne uočavaju se mineralni koleliti niti uroliti. Kanalni sustavi bubrega i žučni vodovi primjereno su široki. Stijenka žučnog mjehura ne izgleda zadebljana.
Lijevi bubreg sadrži male parapijelične ciste i jednu parenhimsku cistu u srednjoj trećini promjera 14 mm.
Desni bubreg u području gornje i srednje trećine sadrži tumorsku tvorbu s pretežno rubnim solidnim dijelovima koji su dobro postkontrastno opacificirani, najvećeg je promjera 3,1 cm u transverzalnim slojevima, temeljito je suspektna na primarni tumorski proces bubrega ¬– RCC.
Nema suspektnih presadnica u jetri niti u ostalim parenhimskim organima abdomena.
Limfni čvorovi uz ilijačne krvne žile niti ingvinalno nisu povećani.
Ne uočava se tumorska tromboza desne renalne vene. Desno postoje dvije renalne arterije. Retroaortni tijek lijeve renalne vene, s uskom akcesornom venom koja prolazi ispred aorte.
Povećana je prostata, transverzalnih dimenzija 6,2 x 5,6 cm. Mokraćni mjehur je bez suspektnih tumorskih zadebljanja stijenke.
Nema slobodne intraperitonejske tekućine.
Obostrano se u kostima zdjelice vide sklerotične lezije, ne mogu se isključiti presadnice.
Lezija izgleda lipoma u velikom glutealnom mišiću lijevo promjera 3,5 cm.

Razgovarala sam zasad s jednim onkologom i njegova je preporuka ablacija (dakle ne uklanjanje bubrega nego nekakvo umrtljivanje tumora (hlađenje, radiovalovi) kod dr. Novosela.

Ima li itko kakvih iskustava, savjeta, preporuka (ujak je iz Dalmacije, ali može doći do Zagreba)?

Unaprijed hvala!
Old 19.06.2024., 09:17   #3742
Quote:
murcielago kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima,

ne znam je li ovo prava tema za ovaj upit, ali ima li netko iskustva s rakom bubrega?

Ujak je nedavno dobio dijagnozu, zasad imamo ovaj nalaz:

CT abdomena i zdjelice nativno, u arterijskoj i venskoj fazi postkontrastno snimljen je 3.6.2024.

Ne uočavaju se mineralni koleliti niti uroliti. Kanalni sustavi bubrega i žučni vodovi primjereno su široki. Stijenka žučnog mjehura ne izgleda zadebljana.

Lijevi bubreg sadrži male parapijelične ciste i jednu parenhimsku cistu u srednjoj trećini promjera 14 mm.

Desni bubreg u području gornje i srednje trećine sadrži tumorsku tvorbu s pretežno rubnim solidnim dijelovima koji su dobro postkontrastno opacificirani, najvećeg je promjera 3,1 cm u transverzalnim slojevima, temeljito je suspektna na primarni tumorski proces bubrega ¬– RCC.

Nema suspektnih presadnica u jetri niti u ostalim parenhimskim organima abdomena.

Limfni čvorovi uz ilijačne krvne žile niti ingvinalno nisu povećani.

Ne uočava se tumorska tromboza desne renalne vene. Desno postoje dvije renalne arterije. Retroaortni tijek lijeve renalne vene, s uskom akcesornom venom koja prolazi ispred aorte.

Povećana je prostata, transverzalnih dimenzija 6,2 x 5,6 cm. Mokraćni mjehur je bez suspektnih tumorskih zadebljanja stijenke.

Nema slobodne intraperitonejske tekućine.

Obostrano se u kostima zdjelice vide sklerotične lezije, ne mogu se isključiti presadnice.

Lezija izgleda lipoma u velikom glutealnom mišiću lijevo promjera 3,5 cm.

Razgovarala sam zasad s jednim onkologom i njegova je preporuka ablacija (dakle ne uklanjanje bubrega nego nekakvo umrtljivanje tumora (hlađenje, radiovalovi) kod dr. Novosela.

Ima li itko kakvih iskustava, savjeta, preporuka (ujak je iz Dalmacije, ali može doći do Zagreba)?

Unaprijed hvala!
Čini mi se da je to još uvijek u fazi u kojoj bi op. def. bila opcija, bez obzira radi li se ili ne o malignoj tvorbi. S obzirom na lipome ( benigni tumori masnog tkiva) moguće je i da se u bubregu napravio. Nakon operacije i PHD će biti pametniji i predložiti dalje liječenje ako je potrebno.
Eventualno bih pitala da li da se odma napravi scintegrafija kostiju vezano za ove promjene na njima.

Poslano sa mog SM-A546B koristeći Tapatalk
Old 21.06.2024., 16:08   #3743
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Čini mi se da je to još uvijek u fazi u kojoj bi op. def. bila opcija, bez obzira radi li se ili ne o malignoj tvorbi. S obzirom na lipome ( benigni tumori masnog tkiva) moguće je i da se u bubregu napravio. Nakon operacije i PHD će biti pametniji i predložiti dalje liječenje ako je potrebno.
Eventualno bih pitala da li da se odma napravi scintegrafija kostiju vezano za ove promjene na njima.

Puno hvala na pomoći!
Old 23.06.2024., 04:32   #3744
Pomoć obiteljima oboljelih od zloćudnih i drugih teških bolesti II

Poštovani,

meni bliska osoba je nedavno bila na RTG-u pluća. Molio bih za pojašnjenje nalaza.

“U donjem pl. polju lijevo nodozna sjena vel. 13mm odgovara superpoziciji mamile”

Za ostalo piše da je sve OK i u granicama normale, ali ova nodozna sjena me muči. Radi se o ženskoj osobi od 38 godina, dugogodišnji pušač. Što bi bilo dobro napraviti prvo? Pretpostavljam MR i PET CT?

Može li ovo biti pokazatelj nečega o čemu ne želim niti razmišljati?

Unaprijed zahvalan na odgovoru.

Edit: post prebačen i na RTG temu, nisam vidio da ta tema postoji. Šaljem veliku podršku svima na ovoj temi, sretno!
ugovor is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.06.2024., 20:17   #3745
Quote:
ugovor kaže: Pogledaj post
Poštovani,

meni bliska osoba je nedavno bila na RTG-u pluća. Molio bih za pojašnjenje nalaza.

“U donjem pl. polju lijevo nodozna sjena vel. 13mm odgovara superpoziciji mamile”

Za ostalo piše da je sve OK i u granicama normale, ali ova nodozna sjena me muči. Radi se o ženskoj osobi od 38 godina, dugogodišnji pušač. Što bi bilo dobro napraviti prvo? Pretpostavljam MR i PET CT?

Može li ovo biti pokazatelj nečega o čemu ne želim niti razmišljati?

Unaprijed zahvalan na odgovoru.

Edit: post prebačen i na RTG temu, nisam vidio da ta tema postoji. Šaljem veliku podršku svima na ovoj temi, sretno!
Puno toga može biti, i lošeg i manje lošeg. Svakako su potrebni daljnji pregledi. Ali prestanak pušenja svakako. I to odmah.
Arsen is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2024., 00:45   #3746
Hvala puno na odgovoru!
ugovor is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2024., 12:18   #3747
da li je netko imao papilarnu neoplazmu štitnjače? na redu sam za operaciju u kolovozu pa sam u nedoumici dal čekati do onda (to mi se čini dugo samim time što mi je i dijagnoza došla naglo) ili ići to obaviti privatno ?
hvala i pozdrav
Nata07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2024., 14:16   #3748
Quote:
Nata07 kaže: Pogledaj post
da li je netko imao papilarnu neoplazmu štitnjače? na redu sam za operaciju u kolovozu pa sam u nedoumici dal čekati do onda (to mi se čini dugo samim time što mi je i dijagnoza došla naglo) ili ići to obaviti privatno ?
hvala i pozdrav
Papilarni ca. štitnjače je najučestaliji tip ca štitnjače ( 80%) sporo rastući i vrlo rijetko metastazira.
Budite uvjereni da bi bili sutra dan na stolu da je stanje hitno i ne bi dr. riskirali vrijeme. Mislim da možete mirno čekati do kolovoza.

Old 29.06.2024., 10:12   #3749
Hvala
Nata07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2024., 00:19   #3750
Ako slučajno netko zna:

Da li je u Hrvatskoj tromboprofilaksa za pacijente s rakom gušterače obavezna odnosno preporučena? Ako ovisi o pojedinom slučaju, u kojim točno slučajevima se ne daje?
Također me zanima da li u slučaju moždanog udara pacijent s rakom gušterače može primiti heparin? Ako opet ovisi o pojedinom slučaju, u kojim točno slučajevima pacijent s moždanim udarom i rakom gušterače ne smije primiti heparin?
Hvala!
zaruljica is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.07.2024., 06:13   #3751
ocu je dijagnosticiran 4 stadij raka pluća s meta.
prima kemo, imao je sad pauzu i kroz koji dan se treba javiti u jordanovacu dnevnu bolnicu za daljnje lječenje.
koliko sam shvatio oni misle da on svaki dan dolazi na kemo od doma.
dali se moze nekako inzistirati da tih par dana dok prima da bude hospitaliziran jer kad je primao prve 3 doze bio je lezao gore. nije bas lako i nama organizacijski, a i njega patiti s voznjama.
trenutno je stari doma i jos je pokretan pa se nije toliko problem skrbiti o njemu, promjeniti pelene..., ali bojimo se da će brzo doći vrijeme kad će to biti jako teško jer sad već kad popije terapiju s uključenim prazinama, xanax..jako tesko ga je meni pomicat, okretat, a kamoli mami koja ostaje sama s njime po 8-9h dok smo mi na poslu.
zanima me koju su neka prava u tim slucajevima kad kad je osoba gotovo nepokretna i ovisna o drugima, dali se moze dobiti palijativna skrb, hospicij ili nešto...
Old 07.07.2024., 16:58   #3752
Quote:
lord_voldemort kaže: Pogledaj post
ocu je dijagnosticiran 4 stadij raka pluća s meta.

prima kemo, imao je sad pauzu i kroz koji dan se treba javiti u jordanovacu dnevnu bolnicu za daljnje lječenje.

koliko sam shvatio oni misle da on svaki dan dolazi na kemo od doma.

dali se moze nekako inzistirati da tih par dana dok prima da bude hospitaliziran jer kad je primao prve 3 doze bio je lezao gore. nije bas lako i nama organizacijski, a i njega patiti s voznjama.

trenutno je stari doma i jos je pokretan pa se nije toliko problem skrbiti o njemu, promjeniti pelene..., ali bojimo se da će brzo doći vrijeme kad će to biti jako teško jer sad već kad popije terapiju s uključenim prazinama, xanax..jako tesko ga je meni pomicat, okretat, a kamoli mami koja ostaje sama s njime po 8-9h dok smo mi na poslu.

zanima me koju su neka prava u tim slucajevima kad kad je osoba gotovo nepokretna i ovisna o drugima, dali se moze dobiti palijativna skrb, hospicij ili nešto...
Ima pravo na sanitetni prijevoz, doznake piše obiteljski liječnik.
Tražite u dn. bolnici da kontaktiraju njegovog liječnika i zamolite da ga prime. Možda bude mjesta pa ga smjeste odmah.

Old 09.07.2024., 17:52   #3753
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Ima pravo na sanitetni prijevoz, doznake piše obiteljski liječnik.
Tražite u dn. bolnici da kontaktiraju njegovog liječnika i zamolite da ga prime. Možda bude mjesta pa ga smjeste odmah.

dr je na godisnjem i njena zamjena mi je danas dala uputnicu za sanitet za dnevnu bolnicu sto se treba javiti preksutra.
rekla mi je za dalje nešto tipa da ne zna koliko njegova dr ima pravo jos saniteta traziti, a tata bi trebao par dana za redom dolaziti primati kemo.
ne kuzim kako to funkcionira?
Old 09.07.2024., 18:32   #3754
Quote:
Možete dobiti od Centra za socijalni rad novčanu pomoć za njegu i brigu u iznosu od 600 kuna za njega. Trebate na CZS odnijeti njegovu povijest bolesti, kopirajte nalaze.
Od dr. opće prakse tražite patronažnu sestru koja onda dolazi svaki dan doma da ga opere i presvuće mu pelene. Za sve ostalo raspitajte se kod LOM ili CZS. Majku sam njegovala 3 godine, muža 6, oboje nepokretni. Posljedice su stravične po moje zdravlje, tako da vas razumijem. Borite se.
Dvojba is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2024., 18:42   #3755
Quote:
dr je na godisnjem i njena zamjena mi je danas dala uputnicu za sanitet za dnevnu bolnicu sto se treba javiti preksutra.
rekla mi je za dalje nešto tipa da ne zna koliko njegova dr ima pravo jos saniteta traziti, a tata bi trebao par dana za redom dolaziti primati kemo.
ne kuzim kako to funkcionira?
Ne znam ni ja, ali znam da sam znala zvati dan prije Pacijent d.o.o. ako ste iz Zgb, oni se bave prijevozom pacijenata do bolnice i natrag, ali to se plaća. Tada kad se meni to događalo, mislim da sam plaćala 200 kn, ali nisam sigurna, ne sjećam se točno.
Sanitetska vozila se nakon obavljenog u bolnici često jako dugo čekaju, ponesite ocu bočicu vode ili soka i neke grickalice. Ne znam na koliko saniteta imate pravo. Uh, nije vam lako. Držite se.
Dvojba is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.07.2024., 10:03   #3756
Pozdrav svima,
Čitam ovu temu od nove godine. Nazalost otac ima rak plucne ovojnice.
Lijeci se u Splitu na plucnom.
Tamo je radio sve pretrage i primao kemoterapiju.

Ima li tko iskustva sa tamosnjim lijecnicima jer mozda je to moj osobni dojam jer ipak je to moj otac, ali kao da ih nije brige.
Ne uvazavaju druga misljenja, i doslovno su rekli nema pomoci, mozemo pokusati sa imunoterapijom koja moze imati jako teske nuspojave i trajne posljeduce. Ako je povjerenstvo odobri.

Tesko se ionako nosimo sa dijagnozom ali njihov pristup mi nije ok. Znam da su pretrpani i manjak sestara i doktora ali opet imam osjecaj kao da se ne trude dovoljno.
anela is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2024., 09:00   #3757
Quote:
snekyvz kaže: Pogledaj post
Evo javljam situaciju nakon godine dana.

Napravljen je novi CT, kolonoskopija, svi krvni nalazi i pregled onkologa.

Sve je uredno, nema više morske životinje

Kontrola kod onkologa za godinu dana, kolonoskopija za 3 godine.

Ne mogu opisati koliko smo presretni zbog toga.

Hvala svima na podršci i savjetima.

Svako dobro vama i vašim obiteljima
Pozdrav, nakon godine dana mira novi problemi. Tata je osjetio bol u gornjem dijelu abdomena, doktorica ga poslala vaditi markere. Nalaz stavljam tu. Povišeni su jetreni i plućni markeri.
Postoji li mogućnost da nije sve tako crno kao što čitam na netu?

(S) CEA < 1.7 ng/mL do 5.0 Metoda: CMIA Abbott
(S) CA 19-9 2.50 U/mL do 37.00 Metoda: CMIA Abbott
(S) Alfa-1-fetoprotein 54.39 H ng/mL do 8.78 Metoda: CMIA Abbott
(S) PSA, ukupni 0.89 ng/mL do 4.00 Metoda: CMIA Abbott
(S) NSE 43.3 H ng/ml < 16.3 Metoda: ECLIA Roche
(S) CYFRA 21-1 15.7 H ng/ml < 3.3 Metoda: ECLIA Roche

Laboratorijska hematologija
Pretraga Rezultat Jedinica Ref. intervali
K - ERITROCITI 5.89 H 10e12/L ( 4.34 - 5.72 )
K - HEMOGLOBIN 183 H g/L ( 138 - 175 )
K - HEMATOKRIT 0.539 H L/L ( 0.415 - 0.530 )
K-MCV 91.5 fL ( 83.0 - 97.2 )
K-MCH 31.1 pg ( 27.4 - 33.9 )
K-MCHC 340 g/L ( 320 - 360 )
K-RDW 15.1 H % ( 9.0 - 15.0 )
K - LEUKOCITI 8.1 10e9/L ( 3.4 - 10.0 )
K-DIF. KRVNA SLIKA
K- Segmentirani 65.4 % ( 44.0 - 72.0 )
K- Nesegmentirani % ( 0.0 - 2.0 )
K- Eozinofilni 1.4 % ( 0.0 - 7.0 )
K- Bazofilni 0.5 % ( 0.0 - 2.0 )
K- Limfociti 23.8 % ( 20.0 - 46.0 )
K- Monociti 8.9 % ( 2.0 - 12.0 )
K- Plazma st. %
K- Metamijelociti %
K- Mijelocit %
K- Promijelocit %
K- Blast %
K- Reaktivni limfociti %
Morf. promjene
NAPOMENA :
Laboratorijska koagulacija
K-TROMBOCITI 295 10e9/L ( 158 - 424 )
P-Protrombin. vrijeme 0.82 ( > 0.70 )
P - INR 1.11 ( < 1.15 )
Analiza mokraće
KEMIJSKI PREGLED
Izgled bistar bistar
Boja žuta svijetlo žuta
pH kiselo 4.6-7.5
Specifična težina 1.020 1.005-1.030
Proteini 0
0 - 3 0
Glukoza norm. norm-3 norm.
Ketonski spojevi 0
0 - 3 0
Bilirubin 0
0 - 3 0
Urobilinogen norm. norm-3 norm.
Krv - Erc 0
0 - 3 0
Krv - Hb 0
0 - 3 0
Leukociti 0
0 - 3 0
Nitriti neg. 0 - 2 0
SEDIMENT URINA
Eritrociti 2 - 3
Leukociti
Epitel
Cilindri
Bakterija
Soli
Sluzi malo

Metaboliti i supstrati
S - GLUKOZA 4.9 mmol/L ( 4.40 - 6.40 )
S - BILIRUBIN UKUPNI 17 umol/L ( 3.0 - 20.0 )
S - UREA 8.3 mmol/L ( 2.8 - 8.3 )
S - KREATININ 121 H umol/L ( 64 - 104 )
S - MOKRAĆNA KIS. 443 H umol/L ( 182 - 403 )
Enzimi
S - AMILAZA 55 U/L ( 0 - 100 )
U - AMILAZA 174 U/L ( 0 - 400 )
S - ALP 94 U/L ( 60 - 142 )
S - AST 41 H U/L ( 11 - 38 )
S - ALT 29 U/L ( 12 - 48 )
S - GGT 82 H U/L ( 11 - 55 )
Elektroliti
S - KALIJ 4.2 mmol/L ( 3.9 - 5.1 )
S - NATRIJ 138 mmol/L ( 137 - 146 )
Proteini
S - CRP 53.0 H mg/l ( 0 - 5 )
snekyvz is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2024., 12:32   #3758
Quote:
snekyvz kaže: Pogledaj post
Pozdrav, nakon godine dana mira novi problemi. Tata je osjetio bol u gornjem dijelu abdomena, doktorica ga poslala vaditi markere. Nalaz stavljam tu. Povišeni su jetreni i plućni markeri.
Postoji li mogućnost da nije sve tako crno kao što čitam na netu?

(S) CEA < 1.7 ng/mL do 5.0 Metoda: CMIA Abbott
(S) CA 19-9 2.50 U/mL do 37.00 Metoda: CMIA Abbott
(S) Alfa-1-fetoprotein 54.39 H ng/mL do 8.78 Metoda: CMIA Abbott
(S) PSA, ukupni 0.89 ng/mL do 4.00 Metoda: CMIA Abbott
(S) NSE 43.3 H ng/ml < 16.3 Metoda: ECLIA Roche
(S) CYFRA 21-1 15.7 H ng/ml < 3.3 Metoda: ECLIA Roche

Laboratorijska hematologija
K - ERITROCITI 5.89 H 10e12/L ( 4.34 - 5.72 )
K - HEMOGLOBIN 183 H g/L ( 138 - 175 )
K - HEMATOKRIT 0.539 H L/L ( 0.415 - 0.530 )
K-MCV 91.5 fL ( 83.0 - 97.2 )
K-MCH 31.1 pg ( 27.4 - 33.9 )
K-MCHC 340 g/L ( 320 - 360 )
K-RDW 15.1 H % ( 9.0 - 15.0 )
K - LEUKOCITI 8.1 10e9/L ( 3.4 - 10.0 )
K-DIF. KRVNA SLIKA
K- Segmentirani 65.4 % ( 44.0 - 72.0 )
K- Nesegmentirani % ( 0.0 - 2.0 )
K- Eozinofilni 1.4 % ( 0.0 - 7.0 )
K- Bazofilni 0.5 % ( 0.0 - 2.0 )
K- Limfociti 23.8 % ( 20.0 - 46.0 )
K- Monociti 8.9 % ( 2.0 - 12.0 )
K- Plazma st. %
K- Metamijelociti %
K- Mijelocit %
K- Promijelocit %
K- Blast %
K- Reaktivni limfociti %
Morf. promjene
NAPOMENA :
Laboratorijska koagulacija
K-TROMBOCITI 295 10e9/L ( 158 - 424 )
P-Protrombin. vrijeme 0.82 ( > 0.70 )
P - INR 1.11 ( < 1.15 )
Analiza mokraće
KEMIJSKI PREGLED
Izgled bistar bistar
Boja žuta svijetlo žuta
pH kiselo 4.6-7.5
Specifična težina 1.020 1.005-1.030
Proteini 0
0 - 3 0
Glukoza norm. norm-3 norm.
Ketonski spojevi 0
0 - 3 0
Bilirubin 0
0 - 3 0
Urobilinogen norm. norm-3 norm.
Krv - Erc 0
0 - 3 0
Krv - Hb 0
0 - 3 0
Leukociti 0
0 - 3 0
Nitriti neg. 0 - 2 0
SEDIMENT URINA
Eritrociti 2 - 3
Leukociti
Epitel
Cilindri
Bakterija
Soli
Sluzi malo

Metaboliti i supstrati
S - GLUKOZA 4.9 mmol/L ( 4.40 - 6.40 )
S - BILIRUBIN UKUPNI 17 umol/L ( 3.0 - 20.0 )
S - UREA 8.3 mmol/L ( 2.8 - 8.3 )
S - KREATININ 121 H umol/L ( 64 - 104 )
S - MOKRAĆNA KIS. 443 H umol/L ( 182 - 403 )
Enzimi
S - AMILAZA 55 U/L ( 0 - 100 )
U - AMILAZA 174 U/L ( 0 - 400 )
S - ALP 94 U/L ( 60 - 142 )
S - AST 41 H U/L ( 11 - 38 )
S - ALT 29 U/L ( 12 - 48 )
S - GGT 82 H U/L ( 11 - 55 )
Elektroliti
S - KALIJ 4.2 mmol/L ( 3.9 - 5.1 )
S - NATRIJ 138 mmol/L ( 137 - 146 )
Proteini
S - CRP 53.0 H mg/l ( 0 - 5 )
A joj.😬Ovo bi moglo biti i nešto novo ne vezano promarno za d.crijevo. Nema se tu šta nego pretrage dalje obaviti. Polako samoni hrabro dalje, druge nema.
Old 17.10.2024., 12:02   #3759
Stigao nalaz CTa

Nekoliko stvari koje zabrinjavaju...

U plućnom prozoru pokazuju veću pločastu atelektazu srednjeg režnja desno, vidljive su fibrozne promjene obostrano, infiltrata kao i nodoznih lezija ne vidim (prebolio je teški oblik korone i primao kisik, možda ima veze s time?)

U VI. segmentu vidljiva je velika hipodenzna, neoštro ograničena lezija promjera 78x58mm koja upućuje na sekundarnu leziju. Cijela jetra je inhomogena.
Žučni mjehur, pankreas, slezena, nadbubrežne žlijezde, mokraćni mjehur, prostata i vezikule seminales primjerene, nema patoloških lezija.

Uz kleme vidljiv je recidiv promjera 47x49mm te ventralno peritonealni depozit koji se veže na trbušnu stijenku na dužini od 12,5x4,4cm.

Slobodne rekućine se ne vidi.
Ingvinalno patološkog uvećanja limfnih čvorova ne vidim.
U koštanom prozoru, na prikazanom skeletu patološke pregradnje koštane strukture se ne vidi.

ZAKLJUČAK: progresija veće sekundarne lezije na jetri te recidiva osnovne bolesti sa peritonealnim depozitom.

Mene najviše zabrinjava jetra, to sve izgleda jako veliko... Što bi značilo da je cijela inhomogena? Da je cijela zahvaćena?

U ponedjeljak ide onkologu...
snekyvz is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.10.2024., 12:51   #3760
Pluća su sada posve nezanimljiva, njima ionako nije ništa. Inhomogeno = nejednoliko, heterogeno. Pokušaj si zamisliti jetru koja je prošarane teksture. Cijela jetra nije zahvaćena, jedan dio jetre i potrbušnice jesu. Po napisanome nije teško zaključiti otkuda je došla presadnica, to poprilično jasno piše u nalazu.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:53.