Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.05.2024., 17:58   #361
Quote:
baustelac99 kaže: Pogledaj post
Koliko je staro to spremište? Kad kažeš "špar beton" misliš beton s kamenom?
Dali je betonirana deka sa morskim pjeskom, ili je riječni ? Pitam zbog soli.
I dali si primjetio ikakve pukotine, ili progib (savijanje ) deke?
Ako deka nema oštećenja niti se prognula, ja nebi ništa radio. Ne znam imaš li krov iznad deke, ako nemaš, ja bi razmislio o tome.
55 godina staro. Da beton s kamenom. Mislim da je riječni pijesak. Ima nešto progiba i par pukotina. Na par mjesta od dole na ploci vidi se mreža koja je dosta korodirala. Krova nema a konfiguracija je takva da ga se teško može staviti. A i Odmah će netko od susjeda to tumačiti kao gradnju, a to je staro spremište doslovno.

Pitanje je jedino koliko takva konstrukcija može podnijeti tih pojačanja.

Kad gledam neke vrijednosti ispada da takvi nosači od gradevinskog željeza mogu nositi po više kN. To su tone? Može li takva konstrukcija poboljšati stabilnost i može li nositi vlastitu težinu nakon. "poboljšanja"

Hvala!
Old 31.07.2024., 09:01   #362
Cementna kosuljica tezina

Pozdrav,
Zna li neko koliki teret moze podneti ploca na spratu,napravljena je od fert gredica duzine 5 metara,ne znam da li su i kako ojacane,dva drvena stuba stoje direktno na ploci sto drze krov,
Na ploci takodje stoji 3 odzaka od 1600kg bez svog temelja dole.
Ja bi hteo gore uraditi cementni estrih i ubaciti neki n namestaj,ima li ko kakva iskustva ,jel estrih tezak,kolika je nosivost fert stropa?
Dragoljupche is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2024., 12:54   #363
gredice su tvornički napravljene ili u samogradnji?Mislim da bi moglo ako je vjerovati načinu rada Ili savjet statičara je za preporuku
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2024., 13:07   #364
Mislim da su tvornicki napravljene.
Ni sam ne znam kako je neko imao hrabrosti staviti odzak od teske opeke na sred raspona direktno na ploču.
Probacu naci staticara ako sta uspe videti bez nekog stemanja jer se na prizemlju zivi.
Hvala lepo na savetu.
Dragoljupche is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2024., 13:55   #365
Nemoj se plašiti. Majstori su premostili prostor između dviju gredica kao slovo H ili slično- vjerojatno
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2024., 18:16   #366
Quote:
Dragoljupche kaže: Pogledaj post
Pozdrav,
Zna li neko koliki teret moze podneti ploca na spratu,napravljena je od fert gredica duzine 5 metara,ne znam da li su i kako ojacane,dva drvena stuba stoje direktno na ploci sto drze krov,
Na ploci takodje stoji 3 odzaka od 1600kg bez svog temelja dole.
Ja bi hteo gore uraditi cementni estrih i ubaciti neki n namestaj,ima li ko kakva iskustva ,jel estrih tezak,kolika je nosivost fert stropa?
Quote:
Dragoljupche kaže: Pogledaj post
Mislim da su tvornicki napravljene.
Ni sam ne znam kako je neko imao hrabrosti staviti odzak od teske opeke na sred raspona direktno na ploču.
Probacu naci staticara ako sta uspe videti bez nekog stemanja jer se na prizemlju zivi.
Hvala lepo na savetu.
Gredice bi trebale biti proračunate na najmanje 150kg/m2 tereta+ estrih, međutim, mi nemamo pojma dali je to napravljeno tako ili ne.
Nitko ti ne može reći (nikakav statičar) dali imaš dovoljno armature ili ne dok,na 2-3 gredice (ne na samo jednoj jer i gredice mogu biti različite) ne skineš žbuku+ ciglu i vidiš što od armature zapravo imaš. s tim da se armatura provjerava obavezno na sredini raspona ili blizu sredine, nikako uza zid.

Problem je što ti na gredicama leži krov + dimnjaci, i tu treba biti jako oprezan.
5cm estriha je 125kg, tako da nije za zanemariti.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.04.2025., 21:35   #367
Obračun količina - AB radovi

Pozdrav svima,

Gradim kuću i na red došla mjesečna situacija. Primjetio sam je izvođač radova prilikom obračuna AB radova u dokaznici mjera obračunao AB gredu kao onaj dio ispod ploče plus širina grede u sklopu ploče, je li to ispravno ili je greda samo ono ispod ploče? Ako nisam bio dovoljno jasan, mogu dodati skicu, ako netko od inženjera zna odgovor, bio bih zahvalan

LP
Meganedci is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2025., 10:48   #368
Radio bih betonsku plocu za nadstresnicu dimenzija 4x4 otprilike. Na nju ce ici samo drvena konstrukcija za limeni krov. Koje bi dimenzije temelja trebale ici (sirina, dubina), a koja debljina ploce?
opca_opasnost is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2025., 11:22   #369
Temelje 60 x 60 x 8o a debljina ploče ? 8- 10 centimetara bi bilo ok
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2025., 12:28   #370
Quote:
kanjar kaže: Pogledaj post
Temelje 60 x 60 x 8o a debljina ploče ? 8- 10 centimetara bi bilo ok
To bi znacilo da samo za stope betoniram temelje? Mislio sam sve u krug.
opca_opasnost is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2025., 08:51   #371
Nikakve stope tu nisu potrebne, ploča 10-12cm, i u krug "temelj" širine 20cm, dubine 30-40 (ovisno kakvo ti je tlo) i to je dovoljno i za ozbiljniju nadstrešnicu a ispod toga nema smisla ići. Armatura- ako ima kakvog otpada pri ruci iskoristi to, ako nemaš, gore tanja mreža a taj temelj vilice fi 6 ili 8mm na razmaku 20 cm i 6-8 šipki fi 8 (ne treba više) i to ti je dovoljno da ne ispuca. Vilice trebaju ići u ploču, onda ti ta vilica i šipka u kutu sprečava da se odlomi beton kad tiplaš čeličnu stopu u beton.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.06.2025., 15:31   #372
Quote:
baustelac99 kaže: Pogledaj post
Nikakve stope tu nisu potrebne, ploča 10-12cm, i u krug "temelj" širine 20cm, dubine 30-40 (ovisno kakvo ti je tlo) i to je dovoljno i za ozbiljniju nadstrešnicu a ispod toga nema smisla ići. Armatura- ako ima kakvog otpada pri ruci iskoristi to, ako nemaš, gore tanja mreža a taj temelj vilice fi 6 ili 8mm na razmaku 20 cm i 6-8 šipki fi 8 (ne treba više) i to ti je dovoljno da ne ispuca. Vilice trebaju ići u ploču, onda ti ta vilica i šipka u kutu sprečava da se odlomi beton kad tiplaš čeličnu stopu u beton.
Sto se tice dubine, ima li veze sto teren malo pada? Tj. treba li ici dublje zbog toga?
opca_opasnost is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:45.