Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Blisko politici

Blisko politici Teme povezane s politikom koje ne spadaju pod ostale podforume

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.08.2009., 20:56   #361
Quote:
Veliki vladar kaže: Pogledaj post
Opet insinuiras na neke osjecaje,tipa vjerovatno si porijeklom,ali ako se osjecas.....

...

Zato tvoje insinuacije objesi macku o rep
Nemoj ti da da praviš insinuacije na ono što sam napisao.

Nigde ja nisam rekao "verovatno si poreklom". Šta si ti poreklom me ne zanima.

A sada da ja tebe pitam na osnovu tvog spiska:

Da li su svi građani Srbije, koji sebe smatraju Srbima, i nose prezimena Vučić,Vuković,Drakulić,Vučetić,Živković,Vukelić,Dr ašković,Miletić,Marković,Bačić, Matijašević i druga Hrvatskog plemićkog porekla, tj. Hrvati?

I kažeš "Srbi tada".. Kad tada? Vlastelini su i u Srbiji i u Hrvatskoj imali prezimena. Prost narod retko,osim kod nas u Crnoj Gori. Do masovnog uvođenja prezimena u Evropi, i Hrvatskoj kao delu Austrijskog carstva dolazi u 18. veku. U Srbiji u 19.veku.

Kod Srba stvarno nema "Hrvatskih" prezimena tipa: Aichelburg,Majer, Portner, Petazzi,Locatelli, Degoricija, Lang

Koliko vidim ti pripadaš grupi Šešeljevih odraza u Hrvatskom ogledalu. Po tebi svi Srbi zato što su većinom uzeli prezimena u 19. veku, i što su neka od njih kao i Hrvatska prezimena, moraju biti Hrvati.
Srbogorac is offline  
Old 23.08.2009., 21:03   #362
Quote:
Velšanin kaže: Pogledaj post
Delić je nastalo od turski delija (što znači junak), sin od delije, mali delija, delić

Karađorđević (crni đorđe), sin Karađorđev, mali Karađorđević

to su naprosto slavenske konstrukcije prezimena, niti samo hrvatska niti samo srpska
Apsolutno se slažem. Zato i kažem da su "dokazivanja" nečijeg etničkog porekla ili pripadnosti po prezimenu, i izvlačenja političkih konsekvenci na tom osnovu obična glupost.

Vezano za Staljina. I da mu je prezime ne Visarionovič nego VisarionovIĆ opet ne znači ni da je Srbin ni Hrvat ni tome slično.
Srbogorac is offline  
Old 23.08.2009., 21:15   #363
Quote:
Srbogorac kaže: Pogledaj post
Nemoj ti da da praviš insinuacije na ono što sam napisao.

Nigde ja nisam rekao "verovatno si poreklom". Šta si ti poreklom me ne zanima.

A sada da ja tebe pitam na osnovu tvog spiska:

Da li su svi građani Srbije, koji sebe smatraju Srbima, i nose prezimena Vučić,Vuković,Drakulić,Vučetić,Živković,Vukelić,Dr ašković,Miletić,Marković,Bačić, Matijašević i druga Hrvatskog plemićkog porekla, tj. Hrvati?

I kažeš "Srbi tada".. Kad tada? Vlastelini su i u Srbiji i u Hrvatskoj imali prezimena. Prost narod retko,osim kod nas u Crnoj Gori. Do masovnog uvođenja prezimena u Evropi, i Hrvatskoj kao delu Austrijskog carstva dolazi u 18. veku. U Srbiji u 19.veku.

Kod Srba stvarno nema "Hrvatskih" prezimena tipa: Aichelburg,Majer, Portner, Petazzi,Locatelli, Degoricija, Lang

Koliko vidim ti pripadaš grupi Šešeljevih odraza u Hrvatskom ogledalu. Po tebi svi Srbi zato što su većinom uzeli prezimena u 19. veku, i što su neka od njih kao i Hrvatska prezimena, moraju biti Hrvati.
Ok,malo san prenaglia i generalno se slazem s tobom,jer iz slicnog jezika imamo puno istih korijena te kada to spojima sa istom slavenskom konstrukcijom prezimena,dobijemo to da imamo - dosta istih prezimena koji nemaju veze jedni s drugima

Bia si u jednom postu odvjetnik onom obilicu,pa san krivo shvatia

Inace je moje prezime zabiljezeno na pocetku 14.st. i samo je jedna od 4. roda iz tog vrimena koja je prezivila turke,kuge,i ine probleme u mom gradu
Old 23.08.2009., 21:20   #364
Ne znam gdje sam čuo, ali ima u svijetu negdje jedna zgodna izreka koja kaže "Lažeš kao Srbin." I postoji debeli razlog za to....
Toco1980 is offline  
Old 23.08.2009., 21:41   #365
Quote:
Ok,malo san prenaglia i generalno se slazem s tobom,jer iz slicnog jezika imamo puno istih korijena te kada to spojima sa istom slavenskom konstrukcijom prezimena,dobijemo to da imamo - dosta istih prezimena koji nemaju veze jedni s drugima

Bia si u jednom postu odvjetnik onom obilicu,pa san krivo shvatia

Inace je moje prezime zabiljezeno na pocetku 14.st. i samo je jedna od 4. roda iz tog vrimena koja je prezivila turke,kuge,i ine probleme u mom gradu
OK. Drago mi je da smo se razumeli.
Srbogorac is offline  
Old 23.08.2009., 22:55   #366
Otac Ruđera Boškovića nije rođen kao pravoslavac niti je Ruđerova mati Talijanka iako se nekima to može na prvi pogled učiniti zbog njenog talijaniziranog prezimena, ali ime njezina oca je tipično dubrovačko, a obavljao je funkciju koju ne obavljaju stranci. U Orahovu dolu još postoji kuća u kojoj je rođen Ruđerov ćaća i mještani Hrvati znaju tko je tamo tko i tko je s kim. Zato dont srać pliz.

Vojnović ako i ima srpske krvi očito ima više talijanske krvi, a književnik ne pripada onima čija krvna zrnca nosi nego onoj u kojoj stvara. Nekakav Čileanaca hrvatskog porijekla nije hrvatski književnik nego čileanski.
Bošković je bez sumnje HR kniževnik pa sve da je 100% srpskog etničkog porijekla.

Srbokatolici su fenomen koji je kratko trajao, a posljedica je političkih turbulencija u 19.st. Neki Dubrovčani su odlučili da su Srbi premda to nisu bili, ali smatrali su da je bolje biti dio srpske nacionalne ideje, a bilo je i isplativo jer je beograd to financirao. Mada meni ni u džep ni iz džepa, srbokatolika odavno nema, a mog prezimena ionako nema na popisu srbokatolika pa nek Srbi slobodno sanjare o par promila srbokatolika u 19.st.
Kexx is offline  
Old 23.08.2009., 23:06   #367
Quote:
Srbogorac kaže: Pogledaj post
Zaista, kad su se prvi put zapisala prezimena običnog hrvatskog puka (ne plemstva)? Znam da moje prezime (porijeklom iz cetinske krajine kraj Sinja) potječe prije 1700. godine.
Silverado7 is offline  
Old 23.08.2009., 23:09   #368
Ja se uopće ne čudim Srbima što prisvajaju Dubrovčane. Čak i Talijani prisvajaju R. Boškovića zbog romaniziranog prezimena njegove majke. Ako to rade Talijani koji imaju pisane kulture, znanosti i književnosti na bacanje, što onda očekivati od Srba koji imaju to što imaju!?
Silverado7 is offline  
Old 24.08.2009., 00:06   #369
Quote:
Rođen je 18. maja 1711. godine kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića (Srbina iz Orahova Dola kod Trebinja u Hercegovini) i majke Pavle (italijanskog porekla, iz porodice Bara Betere, poznatog dubrovačkog pesnika. Ceo radni vek proveo je u tuđini, gde je stekao i svetsku slavu, a samo jednom svratio u svoj zavičajni Dubrovnik, 1747. godine.
teranova is offline  
Old 24.08.2009., 00:26   #370
Orahov do nije kod Trebinja već malo poviše Slanog, a prije Ravnog, i tamo žive HRvati. Potomci obitelji Bošković su danas obitelji Kristić, a dobili su prezime po rodonačelniku Kristu Boškoviću i Tomičić, a dobili su ime po rodonačelniku Tomu Boškoviću. Prezimena tad nisu nužno bila stalna, i navedeni Boškovići su zasnovali svoje ogranke.
Oni nisu potomci, već rođaci Nikole Boškovića jer njegovih 9 djece nije imalo potomke.
I Tomičići i Kristići su HRvati, kao i starosjedioci sela, te većina susjednih sela.
Mislim da to najbolje govori o "srpstvu" Nikole Boškovića.
Proglašavaju ga Srbinom samo zato što je Orahov do bio u općini Trebinje, a u njoj su većina Srbi u 20.st. Ali pri tom zaboravljaju da je taj dio te općine naseljen pretežno HRvatima.

Ni Paula Bettera ni njen otac Baro Bettera nisu Talijani niti neki drugi stranci već lokalci, dubrovački dobrostojeći pučani.
Kexx is offline  
Old 24.08.2009., 00:44   #371
Quote:
stiliana kaže: Pogledaj post
Jel mi možeš bar objasnit zašto škole u Srbiji nose imena dubrovačkih književnika?
Nijedna u Hrvatskoj ne nosi ime Branka Ćopića. Mada je Ježeva kućica otprilike bitna kao Hrabri mali krojač braće Grimm...
mogu pokusat
gle,moram te rastuzit,ali covjecanstvo nije nastalo 1991,znam da se ti sjecas mozda od tada pa na dalje,nisam ni ja nisto bolja ali ima i starijih ljudi koji pamte jugu.gdje su se imena knjizevnika i palih boraca NOB davala u svim republikama,posto je beograd bio glavni grad svih naroda i narodniosti,vjerujem da su zato i davana imena svih junaka,knjizevnika i cega god sa prostora bivse sfrj,tako danas u bgd imas skolu marko oreskovic krntija te fabriku franjo kluz....uistinu propalu....neznam ima li jos cega,neznam sad toliko ja bas grad,ipak sam poslom ovdje

glede dziva gundulica,mogu ti slikat skolu,bas mi je blizu zgrade,na fasadi je njegova slika,tj,portret i latinicom napisano ime,ivan gundulic...elem

pazi,znanstvenik ili knjizevnik,sto god,svoje djelo ili opit zavjestava cijelom covjecanstvu za sve narastaje,i nije iskljucivo vezan samo za svoju naciju....recimo,jesenjin,turgenjev,frojd,ajnstajn ....prvo ih se sjetis po dijelima,a poslije po nacionalnosti....bar ja....

mislim,dubrovnik su unistavali i italijanj i njemci i turci i crnogorci.....ali kakve veze imaju djela drzica i gundulica sa tim,dali zato sta su talijani bombardirali dubrovnik u 2.s.r ti sad neces slusati pavarotija ili ramacotija te jesti spagete,njemci su ubijali zidove,ali nije cudo da sad koriste einstenove formule i freudove principe.....umjetnost,glazba i te stvari nemaju veze sa tim

malo me podsjecas na onu scjenu iz onnog starog domaceg filma kada lausevic ulazi u stan,a pajicka slusa wagnera,nasta je ovaj prekida i govori joj....kako mozes to da slusas,mozda je bas uz tu glazbu hitler smisljao najmonstruoznije zlocine
hocu ti reci da umjetnicka djela nemaju granice i nacije,njis se ne ticu ratovi i bombardiranja,gundulic je nekomu bio interesantan i zato mu je dao ime skoli,netko je volio citati to sto je on pisao,i kraj,nije mu bilo bitno za cetnike i ustase

ali osobno,medju nama mislim da skola vuce ime iz vremena sfrj,da ga nisu htjeli mijenjati jer je gomila i gomila generavija prosla kroz skolu sa tim imenom i emotivno su vezani za gundulu,naravno,ne pjesnika,mogu se kladit da 90% likova ni nezna tko je on
Old 24.08.2009., 10:10   #372
Izmedju ostalog - Boškovići su zaseok u okolici Ravnog. Stanovnici - Hrvati.

Priča oko Nikole Boškovića kao Srbina se temelji na uvijek istom "argumentu" - netko napiše da je Srbin.

Pogodimo tko može napisati da je netko ili nešto Srbin ?

Odgovor ne bi trebao biti težak.
pjosip is offline  
Old 24.08.2009., 10:14   #373
Boškovići su Srbi. Punktum.
teranova is offline  
Old 24.08.2009., 10:29   #374
Quote:
teranova kaže: Pogledaj post

Nitko te ne može spriječiti da maštaš kako bi si uljepšala život.

I riječi su besplatne, isto tako.
pjosip is offline  
Old 24.08.2009., 11:29   #375
Quote:

Možda neki i jesu, ali ovi zasigurno nisu. Trebali biste se riješit svoje iskompleksiranosti, nagriza vas mentalno i slabi vam duh, uvijek vam je tuđe bolje i svojatate to umjesto da se posvetite vlastitom, zato vam se i događaju loše stvari.
Kexx is offline  
Old 24.08.2009., 12:49   #376
Quote:
Dokaze naravno nemaš kao što za sva prisvajanja Hrvata Srbi nemaju dokaza.
Kefal is offline  
Old 24.08.2009., 17:43   #377
Quote:
Idiote maloumni,na ić zavrsaju vecina slavenskih prezimena,od ceske,slovacke,poljske,rusije,bjelorusije....
Znajci li to da su svi oni srbi ,ili ka sta kazes 95 %

Daj banajte ga,ovo su gluposti,mislin znam da je ovo forum,ali ovako se gubi svaki smisao,jeb.. ajmo se dogovoriti i zastupati tezu da su srbi u biti dica maloumnika i degenerika koje su iz rusije protjerali sadasnji ukrainci umisto da ih pogube

Dokazi eno napisa neki eseselj

Dakle vas IQ je 110,zbrojeni ukupnog naroda

Ali onda sve gubi smisla,pa i forum
Treba da te bude sramota,prostačino jedna.takvi su tvoji argumenti?Prostaklucima se najbolje služiš.Da li su te to učili u "osnovnoj školi" ?
Vidi se da si gorštak sa Dinare.

Izgleda da jedini ti ovde čitaš Šešelja.sigurno si na neki uvrnuti način fasciniran njime.
Obilić is offline  
Old 24.08.2009., 18:13   #378
Quote:
Opet insinuiras na neke osjecaje,tipa vjerovatno si porijeklom,ali ako se osjecas.. Evo ti popis starohrvatskog plemstva sa podrucja like,gacke i krbave : Frankopan, Cvitković, Vučić, Rajković, Mesić, Rupčić, Mudrovčić, Vuković, Budisavljević, Draženović, Drakulić, Fuksa, Krznarić, Blažiolović, Stipanović, Vučetić, Tomljanović, Živković, Novaković- Vlatković, Vukelić, Vučić- Račić, Margetić, Bobina, Frankopan, Vilić, Kružičević, Orlovčić, Drašković, Miletić, Aichelburg, Kružić, Jurišić, Konjiković, Holjevac, Majer, Brajković, Sertić, Gusić, Dujmović, Banić, Bobina, Rukavina, Kolaković, Jurković, Devčić, Vrkljan, Došen, Filipović, Portner, Kovačić, Mogorović, Čačkovič, Matijašević, Čolić, Jurić, Radić, Vilić, Blažević, Bukovac, Petazzi, Lovinčić, Jelačić, Lukinić, Lokateli (Locatelli), Degoricija, Bogdanić, Dubravčić, Križanić, Rastić, Radaković, Bosnić, Simić, Grubišić, Dianišević, Došen, Knežević, Marković, Orlovčić, Lalić, Vukasović, Križić, Bukovac, Kramarić, Jakšić, Jelačić, Vlašić, Janković, Lončarić, Smolčić, Butković, Smoljan, Sekulić, Orešković, Selišević, Lang, Modrić, Tonković, Marković, Bačić, Krajač, Hreljac, Babić, Posedarski, Vidović, Bastašić, Perušić, Ugrin, Heraković, Vranjanin, Mogorović, Ostojić-Ostović, Nemanić, Oršić, Jagodić i drugi.

barem 90% njih imaju zavrsetak na ic,a srbi tada nisu ni imali prezimena

Zato tvoje insinuacije objesi macku o rep
Po dolasku Slovena na Balkan,srbi naseljavaju pojas od reke Cetine do Bojane.A Hrvati Severno od Cetine.Ove teritorije ulaze u sastav najranije srpske države.Te teritorije su u sastavu srpske države do dolaska Turaka.Od 14 veka Srbi se preko Bosne i iz Bosne naseljavaju severno od reke Cetine.O tome svedoče srpski manastiri Sv.Arhangela na Krki,Manastir Krupa posvećen Uspenje bogorodice...Zatim se Srbi dalje i u većem broju naseljavaju za vreme Tvrtka I,u tim seobama Srbi su preplavili krajeve Bukovice,Kistinja,Knina,Polače,Padjana i Drniša.
Takodje od 15 veka srbi prelaze savu i dunav i naseljavaju krajeve u vojvodini i slavoniji.Da bi sepbe kulminirale u 17 veku.Velikim Seobama Srba.
Kao što se vidi Srbi su unekim područijma koja su danas u sastavu Republike Hrvatske živeli više od 1000 god a u nekim najmanje 300 god.Pa uzevši u obzir sve ovo mogu sa pravom da kažem da su Srbi izvršili jezički,kulturni i genetički uticaj na Hrvate i Hrvatsku u celini.Teritorije kao što je dalmacija južno od cetine je u bila duže u sastavu Srbije nego što je u sastavu Hrvatske.A zaledjina te teritorije je još uvek u srpska teritorija.
Ako pridodamo fizičke osobine današnjih krajišnika,hercegovaca i kordunaca možemo zaključiti da su sličniji Srbima i Crnogorcima.Samo uporedite jednog Zagorca jednog Istranina i jednog Dalmatinca iz zaledja .

Uzevši sve ovo u obzir mogu da tvrdim da čovek u Hrvatskoj koji se preziva na ić a pogotovo na vić,ima dobre šanse da je srpskog porekla.
Obilić is offline  
Old 24.08.2009., 18:23   #379
Quote:
Obilić kaže: Pogledaj post
Po dolasku Slovena na Balkan,srbi naseljavaju pojas od reke Cetine do Bojane.A Hrvati Severno od Cetine.Ove teritorije ulaze u sastav najranije srpske države.Te teritorije su u sastavu srpske države do dolaska Turaka.Od 14 veka Srbi se preko Bosne i iz Bosne naseljavaju severno od reke Cetine.O tome svedoče srpski manastiri Sv.Arhangela na Krki,Manastir Krupa posvećen Uspenje bogorodice...Zatim se Srbi dalje i u većem broju naseljavaju za vreme Tvrtka I,u tim seobama Srbi su preplavili krajeve Bukovice,Kistinja,Knina,Polače,Padjana i Drniša.
Takodje od 15 veka srbi prelaze savu i dunav i naseljavaju krajeve u vojvodini i slavoniji.Da bi sepbe kulminirale u 17 veku.Velikim Seobama Srba.
Kao što se vidi Srbi su unekim područijma koja su danas u sastavu Republike Hrvatske živeli više od 1000 god a u nekim najmanje 300 god.Pa uzevši u obzir sve ovo mogu sa pravom da kažem da su Srbi izvršili jezički,kulturni i genetički uticaj na Hrvate i Hrvatsku u celini.Teritorije kao što je dalmacija južno od cetine je u bila duže u sastavu Srbije nego što je u sastavu Hrvatske.A zaledjina te teritorije je još uvek u srpska teritorija.
Ako pridodamo fizičke osobine današnjih krajišnika,hercegovaca i kordunaca možemo zaključiti da su sličniji Srbima i Crnogorcima.Samo uporedite jednog Zagorca jednog Istranina i jednog Dalmatinca iz zaledja .

Uzevši sve ovo u obzir mogu da tvrdim da čovek u Hrvatskoj koji se preziva na ić a pogotovo na vić,ima dobre šanse da je srpskog porekla.
Ti si ludak totalni

Al barem podizes raspolozenje

Molio bih i tvoje ime da znamo kome pripisati ovu teoriju
Old 24.08.2009., 18:59   #380
Quote:
Bujko kaže: Pogledaj post
Najbolji dubrovačaki pisac, Ivo Vojnović, upravo je rođen u 19. stoljeću kad je već Dubrovnik izgubio svoju slobodu. On je Srbin. Na wikipediji ima dosta detaljan prikaz njegovog porijekla i porodične situacije.

Grof (konte) užički Ivo Vojnović poreklom je iz srpske pravoslavne porodice venecijanskih grofova (conte veneto) Vojnović iz Herceg Novog [2], koja je oko 1690. iz Popova Polja došla u Herceg Novi. Vojnovići iz Herceg Novog su smatrali da vodi poreklo od srednjevekovne srpske vlasteoske porodice Vojinović-Altomanović [3]. Iako se ne može pouzdano utvrditi i dokumentovati porodična veza između srednjevekovnih Vojinovića i Vojnovića iz Herceg Novog, Venecijanska republika 1771. i Habzburška monarhija 1815, potvrdila im je pravo korišćenja porodičnog grba koji je identičan sa grbom srednjevekovnih Vojinovića i korišćenje titule užičkih grofova jer je Užice bilo sedište srednjevekovnih Vojinovića [4].

Iz porodice Vojinovića iz Herceg Novog bilo je više ruskih oficira, kao što su su admiral grof Marko Vojnović, jedan od osnivača ruske Crnomorske flote [5], potom kontraadmiral Jovan (Ivan) Vojnović, general konjice Aleksandar V. Vojnović i dr [6]. I pradeda Iva Vojnovića bio je ruski oficir major grof Đorđe Vasiljević Vojinović (1760-1821), koji se nakon osvajanja Ankone 1799. oženio Italijankom katoličke veroispovesti iz Ankone Kasandrom Angeli Radovani (1748-1837). Njihov sin konte užički Jovan Vojnović (1811-1837), umro je mlad u 26. godini života i ostavio je dva maloletna sina Konstantina i Đorđa i udovicu Katarinu Vojnović, rođ. Gojković (srpskog porekla), čija majka je bila iz porodice mitropolita karlovačkog Stevana Stratimirovića. Udovica Katarina Vojnović udala se u katoličku italijansku porodicu Pelegrini, a sinovi od 5 i 4 godine su otišli kod bake po ocu, Kasandre Vojnović, rođ. Angeli Radovani, koja ih je ubrzo upisala u dubrovačku katoličku školu pod upravom jednog katoličkog kaluđerskog reda, gde su deca tokom školovanja pokatoličena [7]. Kostantin Vojnović, otac Iva Vojnovića ostao je u katoličkoj veroispovesti, dok se njegov godinu dana mlađi brat Đorđe vratio u pravoslavlje i kasnije je bio predsednik opštine Herceg Novi i jedan od vođa Srpske stranke u Dalmatinskom saboru, nakon podele Narodne stranke na srpski i hrvatski deo. Dakle Ivu Vojnoviću otac je bio etnički Srbin, rođen u pravoslavnoj veri, a pokatoličen kao dete, a majka etnička Italijanka, katoličke veroispovesti.

Ivo Vojnović je stariji sin grofa užičkog Konstantina - Kosta J. Vojinovića (1832-1903), pravnika, univerzitetskog profesora i Marije Seralji ( Serragli) (1836-1922) iz Dubrovnika, kćerke Luja Luiđija de Seraljia (Luigi de Serragli) (1808-1902), trgovca čiji otac je iz Imole u Italiji došao u Dubrovnik. Ivo Vojnović imao je mlađeg brata Luja i tri sestre, Katicu, Eugeniju i Kristinu.

Mlađi brat konta Iva Vojnovića konte užički dr Lujo K. Vojinović (1864-1951) doktorirao je prava u Gracu, bio je dubrovački advokat, 1896. sekretar crnogorskog kneza Nikole a zatim ministar pravde Kneževine Crne Gore, opunomoćeni poslanik Crne Gore u Vatikanu, (1901-1903), a od 1904. do 1906. guverner kraljevića Aleksandra Karađorđevića u Beogradu, na dvoru Petra I Karađorđevića. Između 1907. i 1911. u Bugarskoj je pripremao teren za srpsko-bugarski sporazum. U Crnu Goru se vraća 1912, kao šef kabineta kralja Nikole. Od 1913. do 1914. delegat Crne Gore na Londonskoj konferenciji i potpisuje u Londonu mir sa Turskom, 28. maja 1913.

Ivo Vojnović nije imao dece, njegov brat Lujo Vojnović imao je dve kćerke čije potomstvo živi u inostrastvu.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%98...B2%D0%B8%D1%9B

Zanimanljiva je sličnost sa Ruđerom Boškovićem. Oba su sinovi došljaka (Hercegovaca (Popovaca) rođenih u pravoslavnoj vjeri prešlih u katoličku). Obojici su majke Talijanke, oba nijesu imali djecu i oba su umrli van Dubrovnika.
To danas nije sporno. Ali Dubrovnik iz 20. i 21. vijeka nije isto što i Dubrovnik iz 15. i 16. vijeka. Npr. plemićke porodice koje su vladale republikom su ili izumrle ili odselelile (Pucić, Sorkočević, Gundulić, Menčetić, Crijević,...). Danas u Dubrovniku žive potomci doseljenika sa raznih strana - sa Korčule i drugih otoka, Pelješca, iz (do 15. vijeka pravoslavnih) Konavala, iz hercegovačkog zaleđa (iz Hrasna, Popova polja, Humnine - okoline Stoca i Čapljine), iz Škutorije (zapadna Hercegovina, Imotski), ima i potomaka doseljenika iz raznih krajeva nekadašnje AU... Promjene su normalne i neizbježene.

Ali! Glupo tražiti od srpske kulture da se odriče svoje baštine samo zato što se od vremena njezinog nastanka promjenila politička situacija. Ne znam kako crnogorska kultura može baštiniti NJegoševo (ili LJubišino), bošnjačka Selimovićevo a hrvatska Vojnovićevo djelo kao svoje, bez upuštanja u falsifikovanje ili zaumna i komična tumačenja dijela (i biografija) nabrojanih pisaca. Upravo se to i događa...

Dubrovnik je hrvatski grad, ali njegov najbolji pisac (Ivo Vojnović) i njegovo djelo su srpski. Vojnovićevo književno djelo može biti dio hrvatske kulturne baštine na isti način kao i antičko nasljeđe na tlu Republike Hrvatske (npr. Diocletianova palata).
Ivo Vojnović najbolji dubrovački pisac?
Dakle, ti kao dokaz da je on Srbin, a ne srbofil, što je vjerojatno bio, navodiš citat s wiki koji kaže da nije dokazano, ali se smatra da su oni neki Srbi i to se vidi po nekom sličnom grbu?
I otkad je to pravoslavlje = srpstvo?
A e, vidim,ima i Srba katolika, i to na Stradunu... i još ih je pun Dubrovnik, samo ne smeju da se izjašnjavaju više, naravno...svi znaju da je pravoslava crkva najstarija zgrada u Dubrovniku, iako bi i Stevie Wonder vidio da nije...

Tststst...
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:28.