Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti > Jezikoslovlje

Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.06.2007., 20:52   #361
Prezime Erceg?

Pozdrav, evo vec dugo zelim malo vise saznati o porjeklu svog prezimena, pa ako netko zna bio bih mu jako zahvalan.
HAL 9001 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.06.2007., 21:00   #362
Ovo je postao kutak za rodoslovna stabla...

U starovisokonjemačkom Heri-zogo (heri = "vojska", zogo = "vođa" < ziehen) označivao je vojskovođu, a riječ je potom posuđenja u mađarski (herceg)

Gubitak početnog h nije ništa rijetko... Tipično za takove štokavske krajeve gdje glas h nije organski dio jezične tvorevine. Možeš pisati i spiritus asper, hehehe.
Abyssus is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.06.2007., 20:58   #363
ja se zovem Dagmar, to je dansko ŽENSKO ime(za one koje misle da je musko)...i kolko god ga mrzim nemre se usporedit sa svenom il normanom...mislim onak...
Old 19.06.2007., 13:02   #364
Ne žesti se. Nisi ti kriva što ljudi pitaju nebuloze.
Old 19.06.2007., 17:54   #365
pitanje je baš zgodno i poučno.citiram iz Šimundičevog rječnika osobnih imena:
DAGMAR/DAGMARA,ž.
Dagmarica, Dagmarka
Daca, Dacika, Dacka; Dača; Daća; Dada, Dade, Dadi, Dadica; Daga, Dagica; Dagnja; Dagnje, Dagnjica; Mara, Mare, Marica.
Dan. Dagmar od njem. Dagomar - slavan dan.Od germ.dag -dan i svnjem. mar-velik, slavan
za imendan ne piše! ime je lijepo. kaj imate protiv njega? ja imam hrvatsko ime pa nisam baš sigurna da je nešto posebni, osim što svim strancima moram objašnjavati što znače kvačice po slovima, kako se čita i najbitnije pitanje "a kako se to ime kaže na našem jeziku?" pita stranac. i onda pauza aaaaaa!?
chateauxdeif is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2007., 20:32   #366
Quote:
bacinac kaže: Pogledaj post
Ima ih u ciloj Hrvatskoj, a najviše ih je oko Vina(Vrgorac), a ima ih i u Baćini(Ploče). Po predaji Baćinskih Franića oni su došli iz Huma(danas Hercegovine), a spominju se u Baćini od 16st. Iz starih vrela se da naslutit da vuku podrijetlo od stare plemićke obitelji Nimčića, od kojih su nastala još neka plemena: Cvitkovići, Damjanovići, Gojak(ovići), Martinac, Nemčić, Mikulić i Šiljeg.
Ako ti triba više podataka, ima toga još.
Da li od tih potječu Berići, Nikolaši ,Šaporci, Markovići , Dejanovići, Ninkovići????
novak63 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2007., 20:22   #367
Quote:
ivuschka kaže: Pogledaj post
ja sam Franjić ( Bihać, BIH ) al deda mi je pričao da je to sve nastalo od Vranića, pa Franići pa Franjići i to tam negdje iz zagore. Al je deda pokojni , pa dalje ne znam. sori na nikakvoj pomoći
Pitali Vlaja da reče dva imena na F,a on Pilip i Vrane
Glas f stari Hrvati nisu poznavali,i u glagoljici su koristili grčko odnosno ćirilićno slovo za taj glas.
jagor is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2007., 21:31   #368
Quote:
novak63 kaže: Pogledaj post
Da li od tih potječu Berići, Nikolaši ,Šaporci, Markovići , Dejanovići, Ninkovići????
Govorija sam priču iz mog kraja. Loza Nimčića je usputno izronila iz cile priče o Franićima, što ne znači da ne bi mogla biti vezana uz gornje navedena prezimena. Na žalost, takvih podataka neman.
bacinac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.07.2007., 10:12   #369
a mog prezimena neeeeeema... ja pokusavam naci ali ne ideeeeeeeeeee...kme
leptirica-sb is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2007., 17:41   #370
Quote:
jagor kaže: Pogledaj post
Glas f stari Hrvati nisu poznavali,i u glagoljici su koristili grčko odnosno ćirilićno slovo za taj glas.
A ja baku stalno zajebavam kad govori Pilip ili Vrano/Vrane
Najbolje mi je bilo kad je rekla da treba kupit novi krevet, jer joj je puko peder na lijevoj strani
Možda je to rekla jer nije nosila zubalo
Dux_Croatorum is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2007., 18:03   #371
moze li mi netko objasniti prezime Borovac i sve o njemu?

hvala unaprijed
Old 29.07.2007., 18:06   #372
Quote:
jagor kaže: Pogledaj post
Upravo o tom i pisah. I nije ništa smiješno, samo blago jezika.
Abyssus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2007., 18:07   #373
Quote:
zona44 kaže: Pogledaj post
moze li mi netko objasniti prezime Borovac i sve o njemu?

hvala unaprijed
To je bar jednostavno. Neki su ti preci živjeli u šumskom podneblju.
Prezime si dobila po borovcu, vrstu bora (Pinus strobus).

Ako te zanima etimologija, to je od umanjenice praslavenske riječi borъ koja je označivala to stablo, a često i cijelu šumu (tako je u ruskom). Općenito je srodno s indoeuropskim riječima u značenju šume (npr. steng. bearu iz pragerm. *barwa = "šuma". Vidi se da su Indoeuropljani iz šumskog područja.
Abyssus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2007., 18:16   #374
jaj hvala lipa! to san si i mislila i nije to moje prezime nego mojeg momka, ja san iz ceske i moje ime isto znaci sumu samo na latinski
Old 29.07.2007., 18:20   #375
Quote:
zona44 kaže: Pogledaj post
jaj hvala lipa! to san si i mislila i nije to moje prezime nego mojeg momka, ja san iz ceske i moje ime isto znaci sumu samo na latinski
Silva?
Abyssus is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.07.2007., 18:26   #376
da tako, volin pametne ljude
Old 17.08.2007., 18:52   #377
Pomoć

Jel itko zna od kud potjeće prezime HARAPIN...i koje bi bilo značenje same te riječi?

Odgovori s citatom
Old 19.08.2007., 00:04   #378
(Ovaj put se ne nadam odgovoru. )
U jednom svom djelu Ivan Raos spominje prezime Čiopa. Iako ga je prilično vjerojatno sam izmislio (Leksik prezimena SR Hrvatske ga ne spominje), zanima me je li ga ikad bilo i je li se možebit gdje pojavilo kao novostvoreno prezime.
Old 18.10.2007., 15:36   #379
Zanimalo bi me zna li tko je li istina da je prezime Špehar austrijskog podrijetla i, ako jest, otkud tocno Spehari u Lici.
goblena is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.10.2007., 19:36   #380
mene zanima od kuda dolazi i šta znači prezime veljača?
Ris is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:43.