Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nekretnine

Nekretnine Vlasništvo, posjed, gruntovnica, porezi i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.12.2024., 19:32   #361
Quote:
Maaxim kaže: Pogledaj post
Sarkazam (i to naglašeni), za shvaćanje istog potrebno je...nije bitno. Tko je odcijepljen od stvarnosti pokazuje sama legalizacija kao takva, ali ok, nisam ovdje došao zbog moralnih rasprava, nego eventualnih savjeta kako nešto dobiti...
Dabogda ne dobio ono što hoćeš, a i nećeš s takvim stavom. Presuda Ustavnog suda kaže da se datum dosjelosti računa od dana proglašenja države za državnu imovinu, a ti tjeraš neku svoju politiku. Stvarno ti želim iskreno od srca da izgubiš, a po onom što pišeš tu i hoćeš.
OdmoranPonovo is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 19:36   #362
Quote:
Hmm, problem i jeste nedostatak prava korištenja u obliku u kojem navodiš, no zasigurno ima mogućnosti tumačenja nesmetanog posjeda zadnjih 60 godina, nemoguće je u Hrvatskoj da su svi koji su stekli pravo dosjelošću imali dokaz od države na pravo korištenja. Po kojoj logici nisam pošten posjednik, pokojni me djed uvijek uvjeravao da je to naše i ja sam do vjerovao evo do jučer... Pravo valjda nikad nije bilo automatsko, zato i postoje odvjetnici...

Navedeni datum nije problem, taman da još nešto preuredim u međuvremenu...
Po cistoj jer niste upisani, a ti nastavljas piliti po svome
Memnom is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 20:25   #363
Quote:
Memnom kaže: Pogledaj post
Ne moraš nužno bit upisan kao posjednik u katastru da bi bio pošten posjednik. Po svojoj prirodi imaš izvorno i preneseno stjecanje posjeda. Izvorno stjecanje posjeda je kad prvi put netko uzme nešto u svoj posjed općenito. I onda imaš preneseno odnosno derivatno stjecanje posjeda. To je kad se prenosi pravo posjeda s prethodnog posjednika bilo pravnim poslom ili nečim drugim. Kad iznajmiš stan podstanaru, prenio si pravo posjeda na njega. Ili kad daš nekome da radi tvoju zemlju ista stvar. U oba slučaja si prenio posjed na nekoga, ali ti si i dalje upisan u katastru kao posjednik.

Ovaj tu nikako ne može shvatit da bi on bio pošten posjednik, netko iz grada ili općine je trebao dozvolit da on može koristit tih 600 kvadrata. A ne, mi smo ušli u posjed i to je sad naše. To što to nije kvalificiran posjed očito ga ne zamara jer eto did je odlučio da je to njihovo.
DollyK is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 21:10   #364
Quote:
OdmoranPonovo kaže: Pogledaj post
Dabogda ne dobio ono što hoćeš, a i nećeš s takvim stavom. Presuda Ustavnog suda kaže da se datum dosjelosti računa od dana proglašenja države za državnu imovinu, a ti tjeraš neku svoju politiku. Stvarno ti želim iskreno od srca da izgubiš, a po onom što pišeš tu i hoćeš.
Ja nikad nisam drugome želio ništa loše, čak ni ljudima s kojima osobno nisam u dobrim odnosima, smatram kako se to loše odrazi na onog tko ima takve želje...Ja ti stvarno od srce želim da ostvariš što želiš u životu i prestaneš biti isfrustriran. Želiš se boriti za pravdu? Pomozi potrebitima u ovo blagdansko vrijeme....
Maaxim is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 21:15   #365
Quote:
Piljenjem po svome uspio sam legalizirati garažu Druže, da li si pročitao da je to bio sarkazam.....znaš li što je sarkazam?
Maaxim is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 21:24   #366
Quote:
JŽeliš se boriti za pravdu? Pomozi potrebitima u ovo blagdansko vrijeme....
Ne brini se, ja sam odradio svoj volonterski rad u Caritasu za ove blagdane. Nisam uopće frustiran, ali sam izrazito ljut zbog toga kako se postavljaš.

Takvim uzurpatorima javnog dobra poput tebe koji i dalje nakon što im se objasni da nisu pošteni posjednici te se nastavljaju postavljat superiorno iako su pravno u krivu ne mogu i ne želim dobro. Nastavi tjerat svoju politiku, predviđam ti svjetlu budućnost na sudu s njom.
OdmoranPonovo is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 21:45   #367
Quote:
OdmoranPonovo kaže: Pogledaj post
Ne brini se, ja sam odradio svoj volonterski rad u Caritasu za ove blagdane. Nisam uopće frustiran, ali sam izrazito ljut zbog toga kako se postavljaš.

Takvim uzurpatorima javnog dobra poput tebe koji i dalje nakon što im se objasni da nisu pošteni posjednici te se nastavljaju postavljat superiorno iako su pravno u krivu ne mogu i ne želim dobro. Nastavi tjerat svoju politiku, predviđam ti svjetlu budućnost na sudu s njom.
Da sam ja htio da me svi vole i da se nitko ne ljuti na mene prodavao bi sladoled...svaka čast na volonterskom radu. Ako sam te dobro razumio ti ne želiš dobro ni lokalnom ribaru koji je izgradio mol u uvali pored 100 drugih da bi vezao svoju barku?
Uzurpiranje javnog dobra kako kažeš je različito od slučaja do slučaja i crno bijela podjela uloga je na razini špageti westerna, u teoriji pošteno, u praksi neprovedivo...Politika je umijeće mogućeg...
Maaxim is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 21:52   #368
Quote:
Piljenjem po svome uspio sam legalizirati garažu Druže, da li si pročitao da je to bio sarkazam.....znaš li što je sarkazam?
Da jer je ovo septicka jama, a ti si plivajuce govno bez obraza.
Memnom is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 21:57   #369
Quote:
DollyK kaže: Pogledaj post
Ne moraš nužno bit upisan kao posjednik u katastru da bi bio pošten posjednik. Po svojoj prirodi imaš izvorno i preneseno stjecanje posjeda. Izvorno stjecanje posjeda je kad prvi put netko uzme nešto u svoj posjed općenito. I onda imaš preneseno odnosno derivatno stjecanje posjeda. To je kad se prenosi pravo posjeda s prethodnog posjednika bilo pravnim poslom ili nečim drugim. Kad iznajmiš stan podstanaru, prenio si pravo posjeda na njega. Ili kad daš nekome da radi tvoju zemlju ista stvar. U oba slučaja si prenio posjed na nekoga, ali ti si i dalje upisan u katastru kao posjednik.

Ovaj tu nikako ne može shvatit da bi on bio pošten posjednik, netko iz grada ili općine je trebao dozvolit da on može koristit tih 600 kvadrata. A ne, mi smo ušli u posjed i to je sad naše. To što to nije kvalificiran posjed očito ga ne zamara jer eto did je odlučio da je to njihovo.
Kako će netko iz općine dozvolit korištenje državnog zemljišta? Temeljem čega?
Maaxim is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 22:04   #370
Quote:
Da jer je ovo septicka jama, a ti si plivajuce govno bez obraza.
Ja sam plivajuće govno bez obraza jer sam prihvatio danu mogućnost u skladu sa zakonima ove države, platio izradu elaborata, kaznu, predviđenu naknadu općini i sve ostale troškove kao i desetke tisuća drugih građana..... Jesi dobro?
Maaxim is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 08:37   #371
dosjelost za nekretninu

Živimo u stanu koji kao najmoprimci več preko 20god bez ikakvog ugovora, sam vlasnik koji vec ima 80+god ne želi održavati stan niti ga prodati kao to je za njegovu djecu, buduci da je toliko godina proslo da je u našem posjedu dali mi imamo prava na dosjelost tj utvrđivanje prava vlasništva buduci da samo mi placamo održavanje stana i sve oko njega?
007_ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 09:23   #372
Quote:
007_ri kaže: Pogledaj post
Živimo u stanu koji kao najmoprimci več preko 20god bez ikakvog ugovora, sam vlasnik koji vec ima 80+god ne želi održavati stan niti ga prodati kao to je za njegovu djecu, buduci da je toliko godina proslo da je u našem posjedu dali mi imamo prava na dosjelost tj utvrđivanje prava vlasništva buduci da samo mi placamo održavanje stana i sve oko njega?
A sto ljudima nece past na pamet
Old 23.02.2025., 11:17   #373
Nasljedila sam nekretninu od oca, na pola nekretnine je upisana država jos iz 1948 (u biti koliko kuzim, tako je i kupljeno prije 70tak godina..jer je 1/2 oduzeta zbog nekog ratnog zlocina, a druga polovica je pripadala sestri i ona je to sve sama prodala jer je taj brat cija je polovica oduzeta nestao).
S obzirom da je moj dida, pa nakon njega moj otac vlasnik/u posjedu te kuce vec 75 godina, mislite li da ce se to moci rijesiiti na sudskom zk ispravku pod 'dosjelost' ?

Uzela sam odvjetnika i on misli da nece bit problema, ali voljela bi cut i vase misljenje.
Old 09.03.2025., 08:51   #374
Pozdrav, radi se o dvojoj kucici u jednom dvoristu. Lijeva strana je na mog tatu 1/1 a desna strana na covjeka iz Italije koji mozda vec nije ni ziv ali nitko nije sigurno dolazio vec 30 god. Tata bi renovirao svoju stranu i dvoriste ali bi naravno htio i desnu jer je zapusteno (kamena kucica, unutra samo daske i stakori). Moze mi netko laicki objasniti da li posto bi on uredio dvoriste i svoju stranu kuce, eventualno tu desnu stranu izvana jer su spojene pa da lici na nesta, ima pravo jednog dana na temelju toga da je ulozio, odrzavao i ostalo dobiti tu stranu tj postati vlasnik? I zato jer nitko godinama ne dolazi i ne odrzava nista. Gdje se to uopce moze podnjeti zahtjev? Bas sve mora preko suda ili?
redfurya is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2025., 13:12   #375
Quote:
redfurya kaže: Pogledaj post
Pozdrav, radi se o dvojoj kucici u jednom dvoristu. Lijeva strana je na mog tatu 1/1 a desna strana na covjeka iz Italije koji mozda vec nije ni ziv ali nitko nije sigurno dolazio vec 30 god. Tata bi renovirao svoju stranu i dvoriste ali bi naravno htio i desnu jer je zapusteno (kamena kucica, unutra samo daske i stakori). Moze mi netko laicki objasniti da li posto bi on uredio dvoriste i svoju stranu kuce, eventualno tu desnu stranu izvana jer su spojene pa da lici na nesta, ima pravo jednog dana na temelju toga da je ulozio, odrzavao i ostalo dobiti tu stranu tj postati vlasnik? I zato jer nitko godinama ne dolazi i ne odrzava nista. Gdje se to uopce moze podnjeti zahtjev? Bas sve mora preko suda ili?
Ne može se ulaganjem i obnavljanjem nekretnine steći vlasništvo.
Dosjelost znači da si neku nekretninu držao desetljećima kao svoju i vjerovao da si ti vlasnik iste i da nisi znao da netko drugi ima tu ikakvih prava, što ovdje očito nije tako.
Po tome što ti misliš da je dosjelost, bi bilo tko mogao zauzeti nekretnine osoba koje su uknjižene kao vlasnici ali žive u inozemstvu i ne obilaze te nekretnine, pa se pozivati na dosjelost. To nije dosjelost, to je krađa.
L_U_D_A is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2025., 16:07   #376
Na mome otoku je trenutačno jedan veliki spor oko nekretnine (terena od 800m2) koji je upisan na katastru jedno , a u ZK na sudu drugi vlasnici. Ovi vlasnici sa katastra žele prikazati da je to njihovo, jer da je neki njihov pradjed to kupio od ove druge obitelji prije 100 godina. Nemaju nikakav ugovor. Da su oni tu zemlju obrađivali 100 godina. U stavarnosti se obrađivala 50 godina (vinograd) a nakon toga je ledina. Tj mini pašnjak uglavnom bilo koga. 20 godina nije ni to. Nego raste šikara. Ali je to sada građevinska zona i vrijedi preko 50 tisuća eura, pa je nastala zavrzlama. Ne znam kako nasljednici od nasljednika mogu smatrati da je to njihovo na temelju katastra ? Ovi što su upisani kao vlasnici su uglavnom živjeli van otoka. Sada su u mirovini saznali su o čemu se radi. I idu redovito na sud, po pozivu korisnika sa katastra. Ne znam kakvi su argumenti ovih sa katastra ?
Da li je doslelost nasljedna, tj. što ako ima veliki period gdje korisnik i njegovi nasljednici uopće to ne koriste ??
krena is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:18.