Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Fakulteti i visoka učilišta

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.05.2017., 01:49   #361
Pa da, ali nije ni toliko vazno da je netko zavrsio "tezu" varijantu fizike (istrazivacki smjer) na PMFu ili da je imao odlicne ocjene na maturi da bi bio dobar nastavnik kasnije. Svatko tko polozi obavezne predmete bit ce i vise nego osposobljen sto se tice teorijskog znanja matematike i fizike. Glavni problem je sto vecina nastavnika ne zna prenijeti znanje ucenicima ili se ne zeli potruditu, a to nema veze s time kakve si ocijene imao na maturi/fakultetu.
Telomere is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.05.2017., 06:32   #362
Quote:
Rhaego kaže: Pogledaj post
Koliko je bodova proslje godine imao zadnji upisani?
Rhaego, nije valda da ideš i na Fiziku
Old 20.05.2017., 22:21   #363
Quote:
Kameny kaže: Pogledaj post
I to je baš otužno. Ispada da onda loši đaci koji su prolazili s dvojkama, trojkama ili četvorkama najviše u budućnosti budu nastavnici fizike, matematike.

jer nitko bolji ne ide na nastavnički smjer. Isto je s drugim smjerovima biologija, kemija.

po meni nastavnički smjer nije nimalo nešto lakši nego istraživački. kolegiji na prve dvije godine su praktički isti. trebalo bi se nešto tu napraviti. Ovo je nepravedno. A trenutna situacija je slika i prilika svega. degradira se općenito fizika kao nastavnička struka.
Prve dvije godine teorijski dio fizike (ali i svih matematika) je gotovo isti. Predavanja su jako slicna ,kvalitetom i kolicinom.
Ali zato je velika razlika u tezini zadataka iz fizike. Na istrazivackom zadatci zahtjevaju puno dublje znanje i jako dobru matematicku podlogu ,dok se na nastavnickom sve svodi na uvrstavanje u formule (i to vecinski nevektorske varijante). Poopceno vs specificno.

Da ,slazem se. Situacija nije nimalo bajna i promjene su nuzne. Iskreno ,teskog srca ,ne bih preporucio upisivanje na nastavnicki ,pogotove ne fiz-kem ,fiz-inf ili fiz-tehnika.
skarner is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2017., 12:19   #364
Zna li tko kako se zvao/zove forum studenata fizike? Ne mogu ga naći nikako, a išao sam prije na njega.

"Walk me to the corner, our steps will always rhyme"
Jizzus is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2017., 10:31   #365
Quote:
Jizzus kaže: Pogledaj post
Zna li tko kako se zvao/zove forum studenata fizike? Ne mogu ga naći nikako, a išao sam prije na njega.
Nije više aktivan, a zvao se rasprave.fizika.org
jcezar is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2017., 17:47   #366
Quote:
Jizzus kaže: Pogledaj post
ja se ubila tražeći a foruma više nema.

mislim da od tamo imam hrpu literature za faks, pa ako ti slučajno treba, javi.
nyssaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2017., 03:02   #367
Quote:
nyssaa kaže: Pogledaj post
ja se ubila tražeći a foruma više nema.

mislim da od tamo imam hrpu literature za faks, pa ako ti slučajno treba, javi.
Imaš PM
Lost in a space is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2018., 17:08   #368
Imam pitanje, stavio sam si geofiziku, a prve dvije godine je cista fizika. Jel to bas nesnosno tesko ili? Moze mi neko onda ukratko opisat te prvi dvije godine fizike. Hvala
aelipoto is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2018., 15:52   #369
Par pitanja, za istraživački smjer:

-Da li profesori zadaju domaće zadaće? Ako da, koliko je to količinski i da li se očekuje da se one predaju?

-Kakvi su profesori iz računarstva i statistike?

-Koliko je dobro opskrbljena knjižnica?

-Koliko su pristupačni profesori što se tiče pitanja?
beastfall is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.09.2018., 01:04   #370
Quote:
Fall the beast kaže: Pogledaj post
Par pitanja, za istraživački smjer:

-Da li profesori zadaju domaće zadaće? Ako da, koliko je to količinski i da li se očekuje da se one predaju?

-Kakvi su profesori iz računarstva i statistike?

-Koliko je dobro opskrbljena knjižnica?

-Koliko su pristupačni profesori što se tiče pitanja?
1) profesori vecinom ne zadaju zadace, a i ako zadaju one nisu obvezne. Zasad znam samo za zadace iz racunastva(ripa), klasicne mehanike i kvantne, a one se trebaju predavat svaki tjedan i obavezne su za potpis i kreiranje ocjene.

2) Ne ocekuj puno od profesora iz ripa i statistike. Profesor iz ripa je sveo komunikaciju sa studentima na minimum (asistente je puno bolje pitat u vezi gradiva), a profesor iz statistike nije daleko od toga.

3) knjiznica je odlicno opskrbljena. Sva literatura koja ti treba i ne treba bit ce tamo. Nema smisla hodocastit po nsbu i inim mjestima jer je izbor knjiga za nase potrebe jako malen i nisam nasla tam gotovo nista.

4) Vecina profesora je otvorena za komunikaciju i mozes svakog bez problema pitati na satu sto te zanima, a ako imas kakvih pitanja izvan nastave mozes im poslati mail
na koji ce dosta brzo odgovoriti. (znam da ovo zvuci kontradiktorno odgovoru na drugo pitanje, al profesor iz ripa je fkt iznimka kaj se tice komunikacije uzivo, preferira mailove). Kad slusam kakvih profesora ima na ostalim faksevima, nasi su zbilja super.
coprnjica is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2018., 01:47   #371
Može li mi netko preporučiti neke knjige koje sadrže rješenja i objašnjenja zadataka ovog tipa:
https://web.math.pmf.unizg.hr/nastav..._kol1_1718.pdf
https://web.math.pmf.unizg.hr/nastav..._kol2_1718.pdf
?

Na stranici kolegija (https://web.math.pmf.unizg.hr/nastav...okolegiju.html) je navedena sljedeća literatura:
Quote:
I. Aganović, K. Veselić, Uvod u analitičku mehaniku, skripta PMF - Matematičkog odjela, Zagreb, 1990.
I. Aganović, K. Veselić, Linearne diferencijalne jednadžbe. Uvod u rubne probleme, skripta PMF - Matematičkog odjela, Zagreb, 1992.
V. I. Arnold, Mathematical methods of classical mechanics, Springer Verlag, 1978.
A. P. Arya, Classical mechanics, 2nd edition, Prentice Hall, 1998.
Z. Janković, Teorijska mehanika, 3. izdanje, skripta, PMF, Zagreb, 1982.
C. Lanczos, The variational principles of mechanics, 4th edition, Dover, 1986.
M. R. Spiegel, Fourier analysis with applications to boundary value problems, Schaum'e, McGraw - Hill, 1974.
Samo je zadnja knjiga pogodna za zadatke, ostale su više za učit teoriju.

P.S. Jasno mi je da je to kolegij na matematičkom odsjeku, ali bilo je već neuspjelih pokušaja traženja literature (http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=14808) pa sam se nadao da fizičari mogu pomoći.

Sadržaj kolegija:
Quote:
Newtonova mehanika. Gibanje. Newtonovi aksiomi. Momenti. Energija. Gibanje u relativnom sustavu referencije.
Lagrangeova mehanika. Varijacijski račun. Lagrangeove jednadžbe. Hamiltonove jednadžbe. Glatke mnogostrukosti.
Gibanje krutog tijela. Tenzor inercije. Eulerove jednadžbe.
Parcijalne diferencijalne jednadžbe. Jednadžbe i sustavi prvog reda. D'Alambertova formula za valnu jednadžbu u jednoj dimenziji. Poissonova formula za jednadžbu difuzije u jednoj dimenziji. Klasifikacija jednadžbi drugog reda. Separacija varijabli: valna jednadžba. Fourierovi redovi. Sturm - Liouvilleova zadaća. Laplaceova jednadžba.
Altair AC is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2018., 20:28   #372
Quote:
Altair AC kaže: Pogledaj post
Može li mi netko preporučiti neke knjige koje sadrže rješenja i objašnjenja zadataka ovog tipa:
?

Na stranici kolegija (https://web.math.pmf.unizg.hr/nastav...okolegiju.html) je navedena sljedeća literatura:

P.S. Jasno mi je da je to kolegij na matematičkom odsjeku, ali bilo je već neuspjelih pokušaja traženja literature (http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=14808) pa sam se nadao da fizičari mogu pomoći.

Sadržaj kolegija:
Skripte 1 i 2 za klasičinu mehaniku od Tamre Nikšić. Skripte su meni dosta zeznute za pratiti pa treba puno strpljenja. Imaš ovdje jos dosta dodatne literature samo treba sve pretraziti.
Za ovaj drugi dio vjerovatno je najbolje potraziti temu po temu u nekoj knjizi(ili vise njih) koja obuhvaca svu navedenu matematiku ,jedna je npr. mathematical methods for physics and engineering.
siguransvinjac is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.09.2018., 21:31   #373
Quote:
Altair AC kaže: Pogledaj post
?

Sadržaj kolegija:
Ovaj drugi kolokvij MMF-a su čiste parcijalne diferencijalne jednadžbe, za to nije teško naći literaturu, iz 'šalabahtera' sa stranice vidi koji točno dio PDJ-a ulazi.

Što se tiče ostalog, ako si blizu faksa, imaš u skriptarnici kopirane vježbe na kojima se rješavaju zadaci (manje više) nalik onima koji dođu u kolokvij.
-SOMEBODY- is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.10.2018., 15:34   #374
Preddiplomski istraživački smjer

Pozdrav, vidjela sam online da kreću neka ulaganja u opremu na fizičkom odsjeku, a obzirom da se ne spominje samo ulagane u infrastrukturu nego i organizacijska reforma, povećane konkurentnosti itd., zanima me ima li kakvih naznaka da će se u skorije vrijeme napokon otvoriti preddiplomski i diplomski studij fizike (istraživačkog usmjerenja), odnosno pokrenuti studij tipa 3+2? Tnx!
vanakola is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2018., 15:27   #375
Plava zbirka - 2 i 3 rješenja s postupcima

Pozdrav

ima li možda netko rješenja s postupcima Plave zbirke 2 i 3 N.Brković , bila bih neizmjerno zahvalna u koliko bi netko prodao/podijelio svoje interne skripte, bilježnice bilo što gdje se nalaze postupci kako su rješavani zadatci.
sretnazena is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.11.2018., 10:59   #376
Thumbs down

hej, zavrsila sam ove godine srednju i dvoumila sam se izmedju fizike i matematike. Odabrala sam matisu i mislim da sam zaribala. Ne svidja mi se ovaj matematicki nacin rjesavanja problema (teorem --> pretpostavka --> dokaz). Zanima me je li netko ovdje imao slicno iskustvo i jel mi pametnije sad ostati ovdje i pokusat napravit nes s tom matisom (nije da mi bas ide) ili da se prebacim dogodine na fiziku.
enemaofthestate is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.11.2018., 10:36   #377
Ako misliš da ti takav način nikako ne može odgovarati, preporučam ti da se prebaciš jer će idućih 5 godina biti tako ili gore.

Iako, nije ni fizika nešto previše različita u tom pogledu i građenju teorija, uz nešto manje rigora i picajzlenja.
-SOMEBODY- is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2019., 13:52   #378
Unhappy

Quote:
vanakola kaže: Pogledaj post
Pozdrav, vidjela sam online da kreću neka ulaganja u opremu na fizičkom odsjeku, a obzirom da se ne spominje samo ulagane u infrastrukturu nego i organizacijska reforma, povećane konkurentnosti itd., zanima me ima li kakvih naznaka da će se u skorije vrijeme napokon otvoriti preddiplomski i diplomski studij fizike (istraživačkog usmjerenja), odnosno pokrenuti studij tipa 3+2? Tnx!
To se prica vec godinama na faksu da ce biti, ali je tesko realizirati zbog velikog broja kolegija koji bi se trebali odslusati na preddiplomskom. Mislim da nece bar jos 5-6 godina biti 3+2, ako ikad.
PasalacquaGirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2019., 15:48   #379
Nece nikad biti. O tome se prica ima skoro 15 godina i razlog zbog kojeg to nije provedeno je vecinski politicke prirode - htjelo se sprijeciti da im studenti eventualno ne bjeze na druge srodne fakseve u RH.
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
Velo C. Raptor is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.08.2019., 14:43   #380
Zasto ni rijeci o Borisu Iveticu?
Marica Carica is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:40.