|
|
15.09.2024., 07:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
A zasto iznajmljutete stan grupi muskaraca? Bilo stranih, bilo domacih. I to nizeg obrazovanja. To nikad ne moze ispasti dobro.
|
|
|
15.09.2024., 09:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
Zli Mali Medo kaže:
A zasto iznajmljutete stan grupi muskaraca? Bilo stranih, bilo domacih. I to nizeg obrazovanja. To nikad ne moze ispasti dobro.
|
Samo da napomenem da je tvoj post pun elemenata rasizma, seksizma i prijezira prema osobama niže inteligencije koji rade fizičke poslove...
Ti hoćeš da netko radi takve poslove, ali valjda bi trebali živjeti... gdje?
U šumi?
To je kao da ja tebe pitam zašto radiš svoj posao za plaću koju imaš, umjesto da odeš na selo i budeš seljak ili najamni fizički radnik za pola ili trećinu plaće.
Evo, meni treba kositi livade, dajem 4 eura po satu. Za teže poslove i 6 eura po satu.
Izvoli doći i biti zadovoljan.
Bolje da platim tebi nego stranim radnicima.
Nadam se da si shvatio da nije tvoja briga kome će netko iznajmljivati stan, dok je sve u zakonskim granicama.
|
|
|
15.09.2024., 09:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
thortwins kaže:
Samo da napomenem da je tvoj post pun elemenata rasizma, seksizma i prijezira prema osobama niže inteligencije koji rade fizičke poslove...
Ti hoćeš da netko radi takve poslove, ali valjda bi trebali živjeti... gdje?
U šumi?
|
Ovo za nizu inteligenciju si sam nalijepo. A i rasizam si sam izmislio. I seksizam. Prevaro od lazne moralnosti, borce.
I uzgred budi receno, to grupiranje po stanovima uskoro ce se i zakonski regulirati. Nadajmo se cim prije.
|
|
|
18.10.2024., 10:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Pozdrav ljudi, trebam jedan savjet  Od mog studiranja je prošlo +10 godina pa sam malo van svega, ali... adaptiramo stan u Zagrebu, tramvajska zona, stan ima 60m2, 1S+DB, stavili bi unutra studente, jedna soba je cca 12m2, a dnevni je 22m2, kakva su vaša mišljenja i iskustva, da li da idemo sa kapaciteom za 2 studenta ili uvijek postoji mogućnost za smještaj 2 studenta koji bi zajedno djelili sobu (u ovom slučaju prostor dnevnog koji bi bio soba) i treći student zasebno u sobi?
|
|
|
18.10.2024., 21:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
evo bačićevog prijedloga
https://www.24sata.hr/news/prazan-ti...-najam-1010821
Quote:
Država će od proljeća imati novu ponudu za vlasnike ili praznih stanova ili onih koje iznajmljuju turistima. Okvirno, za stan od 65 kvadrata u Zagrebu država vlasniku isplati 21.000 eura odmah, a nakon tri godine još 21.000 eura. Zauzvrat vlasnik mora predati stan državi na upravljanje šest godina. Država će u njemu držati podstanare koji će plaćati nižu cijenu najma državi nego što je tržišna, a vlasniku se država obvezuje vratiti stan u prvobitnom stanju i uopće se ne mora brinuti o naplati, ugovorima i održavanju.
Mi nemamo čarobni štapić da možemo reći što će biti za 10 godina, ali možemo jamčiti svakom najmodavcu da će mu stan biti vraćen nakon isteka ugovora u istom stanju u kakvom je bio i da će mu biti isplaćen novčani iznos'', istaknuo je ministar Bačić.
Za primjer se uzimaju supružnici, koji imaju dvoje djece, i zajednička primanja 2118 eura. Od tih plaća oduzima se 213 eura režija. Od preostalog iznosa uzima se 30 posto, odnosno 571 euro. I toliko ta obitelj plaća najam.
No realnije je, kaže, da će ih na ovaj način iznajmiti 9 tisuća. Ideja je i da stambeni troškovi ne smiju biti veći od 30 posto plaće. Pa su spremne subvencije.
|
|
|
|
19.10.2024., 07:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
dotur tonci kaže:
|
Quote:
Država će od proljeća imati novu ponudu za vlasnike ili praznih stanova ili onih koje iznajmljuju turistima. Okvirno, za stan od 65 kvadrata u Zagrebu država vlasniku isplati 21.000 eura odmah, a nakon tri godine još 21.000 eura. Zauzvrat vlasnik mora predati stan državi na upravljanje šest godina. Država će u njemu držati podstanare koji će plaćati nižu cijenu najma državi nego što je tržišna, a vlasniku se država obvezuje vratiti stan u prvobitnom stanju i uopće se ne mora brinuti o naplati, ugovorima i održavanju.
|
Po ovom prijedlogu, država će ponuditi za stanove dvostruko više nego se stanovi danas rentaju!
Najbolja potvrda da nam državu vode totalni bedaki, koji o realnoj ekonomiji pojma nemaju.
Ovo je APN na steroidima.
Ovo će odmah podići cijene najma za bar 30-40%.
Ja prvi otkazujem svim sadašnjim najmoprimcima i nudim državi svoje prazne stanove, ako ovakav prijedlog prođe.
|
|
|
19.10.2024., 09:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
thortwins kaže:
Ja prvi otkazujem svim sadašnjim najmoprimcima i nudim državi svoje prazne stanove, ako ovakav prijedlog prođe.
|
Previdio si jedan uvjet a to je da stan zadnje dvije godine nije bio u dugoročnom najmu 
|
|
|
19.10.2024., 09:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Podstanarstvo - najmodavci / najmoprimci / stanovi
Quote:
thortwins kaže:
Po ovom prijedlogu, država će ponuditi za stanove dvostruko više nego se stanovi danas rentaju!
|
Bacic je radio izracun na najamnini 580€/m za stan od 65 m2 za Zagreb. Iznos od 42.000€ se odnosi ukupno za period od 6 godina.
Kako je to dvostruko vise nego trzisna cijena ?
Oni ce nuditi medijalnu cijenu, tako da profitirati mogu samo oni koji imaju rupe od stanova i ne mogu ih rentati ionako na trzistu jer nitko ne zeli zivjeti u takvim preskupim rupama.
I sad nek covjek zamisli da se stan ostetio, najmoprimac ne zeli iseliti, pa drzava pokrene sudske postupke koji traju godinama.. ah 
|
|
|
19.10.2024., 10:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2014.
|
Upravo tako, jedino je zanimljivo onome tko ima derutan stan, onome tko bi možda dobio nižu cijenu na tržištu ili onome tko treba odmah novac pa uzme desetak tisuća eura. I dvije godine prazan stan je dosta ograničavajući uvjet, a i ne znam kako će se to dokazivati.
I mislim da će biti problema kad dođe do oštećenja stana, nadoknade štete, ne spominje se održavanje koje je inače u domeni najmodavca. I još dosta detalja nije definirano.
|
|
|
19.10.2024., 10:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
Kako? Pa lako, po režijama, kao da je teško izvući statistike za struju, plin, vodu,... Meni osobno je ovo glupost. Starim stanovima će se podići renta, a boljima još više skočiti, već sad su takvi stanovi skuplji barem 20%. Nitko nije lud uređen stan dati državi ispod cijene kad može dobiti više "privatno".
|
|
|
19.10.2024., 11:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Boky989 kaže:
Bacic je radio izracun na najamnini 580€/m za stan od 65 m2 za Zagreb. Iznos od 42.000€ se odnosi ukupno za period od 6 godina.
Kako je to dvostruko vise nego trzisna cijena ?
|
Na temi poreza na nekretnine sam napisao da je to 70-100% više od tržišne cijene.
Prosječan stan od 65 kvadrata danas se u Zagrebu renta za 500-550 eura godišnje.
Oglasnik nije mjerilo stvarne cijene ni najma niti prodaje nekretnina.
Mnogi stanovi tamo stoje oglašeni po većim cijenama, ali to su ili luksuzni novi stanovi u elitnim kvartovima (pa nisu 'prosječni') ili su navlakuše (lažni oglasi). Ili stoje mjesecima prazni, pa ih vlasnik iznajmi po prenapuhanoj cijeni na par mjeseci dok stanar ne nađe nešto po primjerenijoj cijeni.
Ja rentam stanove u Zagrebu, valjda znam što se po kojoj cijeni može kvalitetno i dugoročno iznajmiiti.
Quote:
Oni ce nuditi medijalnu cijenu, tako da profitirati mogu samo oni koji imaju rupe od stanova i ne mogu ih rentati ionako na trzistu jer nitko ne zeli zivjeti u takvim preskupim rupama.
|
Stan za koji vlasnik godišnje dobije bruto cca 6000 eura, neto je to oko 4000 eura. Jer vlasnika košta tekuće i investicijsko održavanje stana, namještaj, uređaji, itd.
Čak i porezna uprava to priznaje kroz paušalni odbitak 30%.
Dakle, za tak 'Bačićev' stan koji se kao renta po 580 eura, za privatnog vlasnika to je stvarno 400 eura mjesečno.
I bez rizika.
Država garantira da ćeš sve dobiti natrag u istom stanju.
Nemaš rizika sa stanarom koji ne plaća, koji ti izdevastira stan.
I - dobiješ novac za tri godine unaprijed???
Hej?
Koja je cijena kapitala?
Quote:
I sad nek čovjek zamisli da se stan ostetio, najmoprimac ne zeli iseliti, pa drzava pokrene sudske postupke koji traju godinama...
|
U slučaju kada si dao stan državi u najam, sve će na kraju platiti država - s kamatama.
Ista ta država ne mari nimalo za vlasnika koji sam mora voditi spor sa stanarom koji ne želi platiti i ne da se iseliti, i vlasnik će na kraju kad ga i uspije izbaciti dobiti samo - dugove.
Dakle, zbroji sve to pa mi reci koliko najam državi po ovim uvjetima vrijedi više...
|
|
|
19.10.2024., 11:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Prvo su zamutili zabranom rentanja turistima,
onda su se sjetili obećati pola kile para za duševne boli,
pa će neki uhljeb doboljub zagrabiti bar 10 dobrih stanova
koje će davati u podnajam bilo obiteljima ili turistima
|
|
|
19.10.2024., 16:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Podstanarstvo - najmodavci / najmoprimci / stanovi
Quote:
thortwins kaže:
Prosječan stan od 65 kvadrata danas se u Zagrebu renta za 500-550 eura godišnje.
Oglasnik nije mjerilo stvarne cijene ni najma niti prodaje nekretnina.
Stan za koji vlasnik godišnje dobije bruto cca 6000 eura, neto je to oko 4000 eura. Jer vlasnika košta tekuće i investicijsko održavanje stana, namještaj, uređaji, itd.
Čak i porezna uprava to priznaje kroz paušalni odbitak 30%.
Dakle, za tak 'Bačićev' stan koji se kao renta po 580 eura, za privatnog vlasnika to je stvarno 400 eura mjesečno.
I bez rizika.
Država garantira da ćeš sve dobiti natrag u istom stanju.
Nemaš rizika sa stanarom koji ne plaća, koji ti izdevastira stan.
I - dobiješ novac za tri godine unaprijed???
Hej?
Koja je cijena kapitala?
U slučaju kada si dao stan državi u najam, sve će na kraju platiti država - s kamatama.
Dakle, zbroji sve to pa mi reci koliko najam državi po ovim uvjetima vrijedi više...
|
Ako se stan od 65 m2 renta za 500€/mj onda moram ja smanjiti rentu stana od 35m2 koji se renta dugorocno vec 5 godina za 420€ i to na nikakvoj “luksuznoj” lokaciji. Dapace, bio je najjeftiniji stan na oglasu.
Drzava garantira ? Sve ce platiti drzava?
Zapravo sve ce platiti porezni obveznici, a ne drzava.
Drzava ce ici u obnovu stana ako ga najmoprimac unisti ? Kako ce drzava izbaciti najmoprimca koji prestane placat ?
Drzava isto mora ici preko suda, samo 5x sporije. Nema rizika s podstanarom? Aha da, od drzave je uvijek bilo brzo i efilasno ishoditi naknadu stete..ili bilo kakvo postupanje 😀
Ali tko voli nek izvoli.
Takoder, zar nece biti poreza na ovih 42000 sto uplati drzava kao vlasniku stana? To je cisto bez poreza na dohodak?
Samo lud covjek moze prepustit svoju privatnu imovinu drzavnom aparatu koji ne vodi racuna niti odrzava nekretnine u vlasnistvu RH, a kamoli nekretnine u privatnom vlasnistvu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
20.10.2024., 09:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Boky989 kaže:
Ako se stan od 65 m2 renta za 500€/mj onda moram ja smanjiti rentu stana od 35m2 koji se renta dugorocno vec 5 godina za 420€ i to na nikakvoj “luksuznoj” lokaciji. Dapace, bio je najjeftiniji stan na oglasu.
|
Da, ima nešto u tome.
Recimo, prije sam imao jedan objekt koji sam baš ja gradio, sa više malihstanova (35-50 m2) svi sa vanjskim ulazom (otvoreno stubište)... ali sam sve to rasprodao još pred onu bivšu nekretninsku krizu.
Problem je da je većina unajmitelja limitirana iznosom koji može dati za stan + režije , a kod nas nije običaj kao drugdje u svijetu da se rentaju sobe u velikim stanovima.
Apsurd kod najma je da što je stan veći manje za njega dobiješ po m2.
Vrlo veliki i luksuzni stanovi mogu se dobro iznajmiti samo u kvartovima koji su 'elitni', uglavnom bliže centru.
Sada imam stanove 80+ kvadrata, i već neko vrijeme razmišljam da ih za najam 'podjelim u po dva stana 35-45 m2, i tako dobijem znatno bolji najam.
Quote:
Drzava garantira ? Sve ce platiti drzava?
Zapravo sve ce platiti porezni obveznici, a ne drzava.
|
Naravno, uvijek je tako.
Možda ovaj cirkus konačno dovede do toga da ćemo osnovati neku jaku lobističku udrugu poreznih obveznika.
Quote:
Drzava ce ici u obnovu stana ako ga najmoprimac unisti ? Kako ce drzava izbaciti najmoprimca koji prestane placat ?
Drzava isto mora ici preko suda, samo 5x sporije. Nema rizika s podstanarom? Aha da, od drzave je uvijek bilo brzo i efilasno ishoditi naknadu stete..ili bilo kakvo postupanje
|
Razlika je ta da ćeš od države sigurno naplatiti sve, sa kamatama i troškovima tvog odvjetnika.
Koliko god trajalo.
Izgubit takav spor može samo onaj tko ne može voditi/izdržati takav spor.
Quote:
Takoder, zar nece biti poreza na ovih 42000 sto uplati drzava kao vlasniku stana? To je cisto bez poreza na dohodak?
|
Plaća se porez na najam, godišnji.
Po ovom, ne bi bilo odbitka od 30%.
Quote:
Samo lud covjek moze prepustit svoju privatnu imovinu drzavnom aparatu koji ne vodi racuna niti odrzava nekretnine u vlasnistvu RH, a kamoli nekretnine u privatnom vlasnistvu.
|
Svatko ima pravo na svoje mišljenje.
|
|
|
20.10.2024., 14:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Po svemu ovom najbolje je pričekati da izađu, promjeniti brave i pred vrsta im staviti sve osobne stvari.
A oni ak hoće nek zovu policiju, koliko razumijem, policija nije nadležna i uputiti će ih na privat tužbu. Pa ako hoće i imaju viška novaca neka tuže. Bolje i to nego da devastiraju i ne plaćaju najam i režije.
|
|
|
20.10.2024., 18:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
Quote:
-skyfall- kaže:
Po svemu ovom najbolje je pričekati da izađu, promjeniti brave i pred vrsta im staviti sve osobne stvari.
A oni ak hoće nek zovu policiju, koliko razumijem, policija nije nadležna i uputiti će ih na privat tužbu. Pa ako hoće i imaju viška novaca neka tuže. Bolje i to nego da devastiraju i ne plaćaju najam i režije.
|
a i ovo je dobro rješenje kako je netko rekao u komentarima, nema druge nažalost nego ovako
Quote:
Prijatelj je zvao mene i još dvojicu, jedan je odglumio dostavu a ostali smo uletili u stan cim su se vrata otvorila, izbacili svih van. Nimalo ugodno/lijepo ali nužno i funkcionira. Paraziti su živjeli 3 mjeseca za džabe po isteku ugovora jer nisu htjeli plaćat stan, od policije i sudstva nema ništa jer je ovo sprd od države i zato samo nasilje rješava stvar kad imate problema sa idiotima.
|
|
|
|
22.10.2024., 19:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2005.
|
pozdrav, pitao sam u drugoj temi, ali nema odgovora pa da probam ovdje. Zanima me ako u ugovoru o dugotrajnom najmu predvidim povecanje cijene najma stana, recimo svako tri godine za 5%, na koji nacin promjenu prijavljujem poreznoj upravi?
Hvala
|
|
|
22.10.2024., 19:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Otpilit će te porezna radi nerazumnjivog ugovora.
Izdati će rješenje samo za period koji im je razumnjiv, a za ostalo će te smatrati obveznikom plaćanja i vrlo lako možeš dobiti kaznu ako ne plaćaš.
Izvoli precizirati koja vremenska razdoblja s kojom cijenom
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:39.
|
|
|
|