Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.05.2025., 18:23   #3801
I triba u njega utuć minimalno 50 000€, malo san i rekla.
I nakon svega opet dobiješ stan bez parkinga, u starom neboderu u koji kad uđeš u portun te zapuhne smrad drvarnica.
beppina is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2025., 20:20   #3802
Prošle godine je bio pad prodaje stanova u Splitu 28%, a bila je zadnja godina kad se moglo jednostavno registrirati apartman. Nekako sam dojma da je barem četvrtina dosad kupljenih stanova išla u apartmane pa me ne bi čudilo da se ponovi isti pad i ove godine tj. da bude prodano manje od 650 stanova. Mislim da sam negdje pročitao da je na razini Hrvatske pad u prvom kvartalu 2025. 20ak posto u odnosu na prvi kvartal 2024. tako da i opći trend ukazuje da bi se sličan pad mogao dogoditi i u Splitu. Što mislite?
stikeez is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2025., 20:49   #3803
Quote:
stikeez kaže: Pogledaj post
Prošle godine je bio pad prodaje stanova u Splitu 28%, a bila je zadnja godina kad se moglo jednostavno registrirati apartman. Nekako sam dojma da je barem četvrtina dosad kupljenih stanova išla u apartmane pa me ne bi čudilo da se ponovi isti pad i ove godine tj. da bude prodano manje od 650 stanova. Mislim da sam negdje pročitao da je na razini Hrvatske pad u prvom kvartalu 2025. 20ak posto u odnosu na prvi kvartal 2024. tako da i opći trend ukazuje da bi se sličan pad mogao dogoditi i u Splitu. Što mislite?
Godinama se prodalo sve I to skoro čim se objavilo. Ako se to stanje normalizira ali place dalje rastu kao i želja za "gradom" ne vidim razloga zašto bi cijene padale.
I početi će novi način zgrada barem mi je to teorija Maklera, I to će biti zgrade u kojima će svi dati i imati suglasnost, jer će tu svi stanovi ići u najam. Znaci biti će sve više zgrada bez apartmana ali i sve više samo sa apartmanima. Barem je to njegova teorija.
Old 06.05.2025., 21:00   #3804
Hrvati ulažu u nekretnine.
Mi smo jednostavno takav narod, to je amo reć neka vrst tradicije.

Stari su gradili katove kuća za dicu, ko ima priliku kupuje stanove.
Evo npr. otočani, žive na otoku, ali kupuju stanove jer će im danas- sutra dica ić u školu pa da ih čeka stan.
Znam njih više takvih.

Ko ima prilike dignit kredit, kupi stan jer ne želi bit podstanar i davat pare u tuđe zidove...

Neki kupuju stanove jer kao sad mogu, šteta je ne uzet, pa nek stoje, uvik ih mogu posli prodat u slučaju bolesti ili potribe, a može i dici tribat.

Pa sigurno znate ovakve slučajeve oko sebe...

Tako da ja ne vidim baš da će tržište stat, pogotovo novogradnje.
beppina is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2025., 22:10   #3805
Quote:
bura kaže: Pogledaj post
Evo jos jedan:

https://www.njuskalo.hr/nekretnine/s...oglas-46975756

porezne i druge izmjene cini se daju ipak neke pomake, ovo je neboder, a tu skupit suglasnost za najam je nemoguca misija, osim toga ni turizam nije vise sta je bia prije par godina, previse apartmana, cijena realno pada, 4.5 godine i trazi suglasnost u zgradi, good luck.

Pitanje je kvartala kad ce hep proglasit apartmane poslovnim subjektom, ka sta je napravila cistoca i komunalno, onda ide poslovna cijena struje, a onda adio.
Zbog potrebne suglasnosti, sada ili za 4.5 godina, i porasta troskova se pojavljuje dosta apartmana na prodaju na trzistu.
Za male poduzetnike, one koji troše do 250.000kWh godišnje, je cijena subvencionirana tj. ista kao i za kućanstva.

Ali sam link nije loš, ako nema skrivenih baba u ormarima, niže od onog što inače viđamo.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2025., 07:20   #3806
Da se razumijemo, ovaj stan na spinutu je cak i ok cijena za danasnje prilike.

Ali bura konstantno pise o padu cijema, vec 4 godine. A cijene otisle gore x2.

I onda ce na pad od 20% slavodobitno vikati "jesam vam reka da će past"
kljaka-bj is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2025., 10:58   #3807
Evo jos jedan:
https://www.njuskalo.hr/nekretnine/s...oglas-46941053

govoria sam prosle godine da je pad kupoprodaja i sad se tu pisu postoci, koja novost, tako je i pad realnih cijena.

Objasnia sam i razliku realne i nominalne cijene i zasto je sada lakse nego "ikada", citaj zadnjih 30godina kupit stan u splitu. I da smo imali slom trzista 2012-2016, i daje za vrijeme korone se trziste zaledilo pa se moglo kupit povoljno, i oecd kad tu vecina vas nije ni znala sta je to, i utjecaj novog zakona kad niste znali ni da ce se donit, osim ako vam povijest nije pocela 2019.

Tako i sada predvidjam da je pitanje kvartala kad ce hep proglasti apartmane poslovnim subjektima.

ovi koji piskaraju gluposti, stavite u odnos prosjecnu placu ili vas osobni mjesecni prihod i cijene od npr. 2003 godine i cijenu m2, da ne govorim o mogucnoscu promjene posla, dodatnih prihoda, kamata itd.
ovo cu jos jedanput napisat, nemoze se gledat jedna strana jednadzbe.

pozdrav
vas bura
bura is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2025., 20:04   #3808
Kao sto rekoh... Vec godinama najavljujes pad cijena. A cijene u tom vremenu skocile x2.
I sad se izvlacis na rast plaća. Vidis... Lakse mi je bilo kupit stan prije 2 godine nego danas. Zasto? Jer mi je rata kredita manja nego da ga sad kupujem. A plaća mi je rasla.

I zato ne seri da nikad nije bilo lakse kupit stan. Jer da ga sad kupujem, rata kredita bi mi bila veća. Pa mi molim te daj matematiku po kojoj mi je sad lakse kupit stan za 280 nego prije 2 godine za 190

Edit: i da, cijene ce mozda past, jer hnb uvodi max dti na 45%.ali stanove ce bit teze kupit jer ce ljudi imat manju kreditnu sposobnost
kljaka-bj is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.05.2025., 21:30   #3809
zna li netko ima li još slobodnih stanova u oramont žnjan 1 i 2 i koje su cijene
etam123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2025., 11:09   #3810
Quote:
etam123 kaže: Pogledaj post
zna li netko ima li još slobodnih stanova u oramont žnjan 1 i 2 i koje su cijene
Sve prodano već odavno
gricko-g is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2025., 23:31   #3811
https://www.njuskalo.hr/nekretnine/e...oglas-46527793

jet tko zna gdje je ova zgrada
alabrale is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2025., 23:35   #3812
https://maps.app.goo.gl/NB35suTj6b4dXpxZ6?g_st=ac

Poslano sa mog SM-S931B koristeći Tapatalk
Old 14.05.2025., 00:22   #3813
Quote:
as asi kaže: Pogledaj post
https://maps.app.goo.gl/NB35suTj6b4dXpxZ6?g_st=ac

Poslano sa mog SM-S931B koristeći Tapatalk

Tu preko ceste gdje je taj zid je onaj poremečeni psihopat "psihijatar" koji je držao 50ak pasa za borbe i mučio životinje.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2646762.aspx

Uistinu elitna lokacija sa društvenom kremom za susjede
Zlotvor is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2025., 14:01   #3814
Quote:
Zlotvor kaže: Pogledaj post
Tu preko ceste gdje je taj zid je onaj poremečeni psihopat "psihijatar" koji je držao 50ak pasa za borbe i mučio životinje.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2646762.aspx

Uistinu elitna lokacija sa društvenom kremom za susjede
Elitne lokacije postaju uistinu sve čudnije.
Što je manje infrastrukture i sadržaja u blizini to je lokacija elitnija
mate ognjen is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2025., 16:53   #3815
Elitni nounar zna issati

Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk
Marketa is online now  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2025., 19:31   #3816
Quote:
mate ognjen kaže: Pogledaj post

Što je manje infrastrukture i sadržaja u blizini to je lokacija elitnija
Dobar opis Meja...
Old 14.05.2025., 21:03   #3817
Da, iako znaš kakvi su naši ljudi, pod sadržaj se smatra shopping centar, tj. dućani, kafići i sl., a onda kukaju da im je previše bučno.

S druge strane, po prostornom planu ne smiješ imati dućane i kafiće u onim zgradicama koje se grade (inače bi ih stavili) baš zbog gužve, buke, pijanaca koji sjede ispred itd..
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2025., 21:42   #3818
Quote:
Frank Knight kaže: Pogledaj post
Da, iako znaš kakvi su naši ljudi, pod sadržaj se smatra shopping centar, tj. dućani, kafići i sl., a onda kukaju da im je previše bučno.

S druge strane, po prostornom planu ne smiješ imati dućane i kafiće u onim zgradicama koje se grade (inače bi ih stavili) baš zbog gužve, buke, pijanaca koji sjede ispred itd..
Pa trebalo bi minimalno biti nogostup, javna rasvjeta, javno parkiralište, kanalizacija, park i dječje igralište.
Dalje pošta, ambulanta, škola, dječji vrtić,
Nakon toga slijede usluge različitih vrsta, frizeri, stomatolozi, pedikeri, maseri, škole stranih jezika, sportske dvorane i treninzi i tome slično. Dućani i kafići su sporedni
mate ognjen is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2025., 22:07   #3819
Quote:
mate ognjen kaže: Pogledaj post
Pa trebalo bi minimalno biti nogostup, javna rasvjeta, javno parkiralište, kanalizacija, park i dječje igralište.

Dalje pošta, ambulanta, škola, dječji vrtić,

Nakon toga slijede usluge različitih vrsta, frizeri, stomatolozi, pedikeri, maseri, škole stranih jezika, sportske dvorane i treninzi i tome slično. Dućani i kafići su sporedni
Stomatolog? Tamo ideš normalno 2 puta u godini, ako imaš 2 djece znaci 6 puta u godini.

Za to i sve drugo važi, ako ne valja, što mi važi da je u kvartu. Ne idem ni kod stomatologa niti kod frizera, masera, pedikera I manikera kod najbližeg nego tamo gdje sam zadovoljna a i školu stranih jezika bi po tome gledala.
Zubar mi je isti ima 25 godina, a preselila sam se u gradu gdje živim od tada 5 puta.
Evo ono što bi mi u tom pogledu najviše znacilo da živim cijelu godinu na mejama bi bio evo fitness/trening Jer tamo idem 3-4 tjedno.
Old 17.05.2025., 17:39   #3820
gdje se grade stanovi za mlade u Splitu?
ibilic1 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:33.