Turske serije Bivši podforum Neprikazano-sapunice |
|
|
25.04.2025., 00:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2024.
|
Nešto sam shvatila iz najava i BTS fotki...
CünZey se venčavaju, ali odmah potom Zejnep odlazi u inostranstvo sama. Ljuljaška se dešava nakon vremenskog skoka, obzirom da je njena odeća vidno drugačija.
Pretpostavljam da to znači da je na kraju ipak otišla u Francusku... Tamo je zakonom zabranjeno nošenje marama u obrazovnim ustanovama. Kao i nošenje dugih haljina i abaja. Zejnep na ljuljašci ima košulju, suknju i kropovani široki blejzer. Na jednoj od BTS fotki gde uz drugu kombinaciju nosi isti taj blejzer, vidi joj se burma na ruci. Promena načina odevanja je verovatno neki kompromis sa francuskim zakonima. Zejnep na ljuljašci ima maramu, tako da je jasno da se iste nije (u potpunosti) odrekla.
Dakle, ona scena u kojoj cela tekija ispraća CünZey koji ulaze u crna kola, dešava se odmah nakon venčanja. Mujesir je i dalje u venčanici u tom trenutku, a znamo da su se ovo dvoje venčali kada i svi ostali. Ovaj zagrljaj iz najave se verovatno dešava na aerodromu, obzirom da su oboje tužni. U istoj su garderobi u kojoj su otišli iz tekije. Pride je tu replika koju oboje izgovaraju, tj. izmenjeni stih iz "Zeynep Beni Bekle". Umesto "sigurno ću doći" sada kažu "sigurno me čekaj".
Kako smo došli do ovoga?
Prvo je Zejnep rekla da hoće da studira, ali sa Džunejdom kraj sebe. Onda je i on rekao da će ići sa njom bilo gde, u koju god državu, tamo gde je za njenu budućnost najbolje da ode. Ona tada još uvek nije izabrala gde će studirati. Zatim je Levent hteo celu porodicu da vodi u Pariz, zajedno sa Džunejdom. Zejnep se nije bunila, što znači da je stari plan za školovanje u Francuskoj ponovo aktiviran. Crvene cipele koje zaista jesu po aktuelnoj francuskoj modi sigurno nisu slučajno izabrane za rođendanski poklon curama. Štaviše, čini mi se da je Merjem i pomenula šetnje po Parizu kada je objašnjavala svoju zamisao iza poklona.
Merjem u prvoj sezoni nije mogla da dobije vizu uprkos tome što joj je dosije bio čist kao suza, a gde će je dobiti bivši muršid Džunejd koji je bio i na psihijatriji i na robiji? Zato smo tokom Džunejdovog boravka u zatvoru i dobili onakvo Zejnepino pismo... Kada je rekla da je dovoljno da gledaju u isto mesto da bi bili zajedno, ako već fizički ne mogu biti jedno pored drugog. Tako će nam se objasniti ovaj rastanak. Fizički neće biti jedno pored drugog, ali duhom i mislima hoće. Imaju i pokriće u stihovima. "Ovo nije ni naš prvi, ni naš poslednji rastanak".
Delimično mi ima smisla, delimično ne...
Ako je poenta da Zejnep mora najpre da diplomira, pa tek onda da živi svoj život sa Džunejdom... Zašto smo je sada udali? Kada smo preskočili onaj brak uz specijalnu dozvolu suda, nadala sam se da je poenta toga da nam se podvuče Zejnepina sloboda izbora jednom kada i zvanično bude punoletna, da svima bude jasno da je njen treći brak sklopljen bez ikakvih pritisaka sa strane. Isto važi i za Džunejda. Mislila sam da je poenta da se podvuče da se ni on ne ženi po treći put jer ga neko pritiska ili zato što nekoga mora da štiti. Ovako se onda moglo i po povratku iz Francuske.
Dalje, moram reći da mi se uopšte ne dopada činjenica da je od svih mogućih zemalja na svetu, Zejnep morala da ode baš u onu jednu koja pokrivenim ženama ne dopušta školovanje. Kada je u prvoj sezoni plan za odlazak u Francusku propao, mislila sam da je poenta da ona ostane u Istanbulu sa porukom da u njemu ima mesta i za cure poput Mire i za cure poput nje. Sve drugo je obesmišljavanje čuvene "P=Q" scene s početka serije.
Ma koliko ga predstavljali kao nekakvog benignog dekicu, Suavi je rehabilitovani pučista koji je unesrećio i Hasninu i Merjeminu i Birgulinu generaciju donošenjem memoranduma koji je pokrivenim ženama zabranio školovanje. A ako bi Zejnepino školovanje trebalo da bude njegovo iskupljenje, zašto se opet vraćamo na to da se ona takva kakva je ipak ne može obrazovati? Suština one jednačine je bila u tome da su i pučista i muršid isti upravo zato što maramu koriste kao izgovor za opresiju nad ženama.
Zejnep koja maramu milom nije skinula ni dok je živela sa Džunejdom, ni dok je živela kod Leventa, moraće silom da je skine "u ime nauke". I to će nam se verovatno prodati kao nekakva žrtva "u ime slobode". Jer, nama je iz njenog dosadašnjeg ponašanja apsolutno jasno da ona tako nešto svojom voljom ne bi uradila. Uradila bi samo ukoliko bi je neko ubedio da je to za nekakvo "veće dobro". Ali čemu onda onaj Birgulin cirkus sa maramom? Debata o tome da li je farz ili ne? Zejnepino upinjanje da odbrani tetkino pravo i da je svojom voljom nosi i da je svojom voljom ne nosi? Ako je opet poenta da se punoletna žena ucenjuje i uslovljava maramom? Je li to sloboda? Za mene nije.
Možda sam luda, ali ja ne znam kako ovo može biti srećan kraj. Niti mi je jasno šta je tačno njihova poruka.
Zejnep na kraju ponovo mora da pravi kompromise i da se na ovaj ili onaj način žrtvuje. Željeni brak joj navodno nije prepreka za obrazovanje, pa je ipak pravo sa venčanog stola samu šaljemo na studije u drugu državu. A čim mi sada pravimo takvu situaciju da Džunejd ne može da pođe sa njom, ili da ona ne može da ostane sa njim tu gde jeste i da se na miru školuje dok paralelno živi život koji je sama izabrala, znači da njegovo prisustvo u ovoj fazi njenog života scenaristima ipak jeste problem. Ako im je do straha od trudnoće koja bi joj ugrozila studije, pa videli smo na primeru Birgul da je i to moguće sprečiti.
Iz nekog razloga, samo se Zejnep od početka tera na ili-ili izbore. Čim je rekla da želi sve, čim su kockice počele da se slažu tako da nama postane jasno da te dve stvari koje ona želi i te kako mogu zajedno... Čim su ona i Džunejd počeli da prave planove kako da te želje zajedno ostvare... Scenaristi su počeli sa pričom da su od svih parova u seriji jedino njih dvoje zajedno jer su pod uticajem nefsa. Pa pošto je naša vrla muršida Merjem svoj nefs navodno savladala kada je odustala od Zejnep i samu je poslala u Francusku, sada to mora da učini i Džunejd. Logike bez, imajući u vidu da je to već uradio u 19. epizodi i da znamo kakvom se katastrofom to završilo.
Kako Merjem i Levent nisu bili pod uticajem nefsa? Koliko još drugih parova u seriji ima koji su 101 sebičluk učinili, pa im se ništa ne spočitava. Dok ovo dvoje ništa ne mogu da urade samo za sebe... Niti da se na miru venčaju, niti da se na pikniku sami ljuljaju... 
|
25.04.2025., 13:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2022.
|
|
|
25.04.2025., 15:53
|
|
≠ <•••> 12B
Registracija: Jan 2011.
|
meni ovo ko da gledam ghbg.... 
|
|
|
25.04.2025., 16:05
|
|
fırfırlı♥cadı
Registracija: Apr 2011.
|
kako je ova malena Mina odglumila Zeynep fino, svedeno 
i Mert oglum je nadmasio sebe 
|
|
|
25.04.2025., 16:42
|
|
≠ <•••> 12B
|
witch svi su dobro glumili u ovoj seriji...da bih rijec rekla...
mislim na ove koji su od pocetka do kraja bili
ovi usput ne racunammm
zamislite samo da je glumac koji glumi naima glumio pozitivca pa to bi bilo legendarno
ovako nam je isao na sitna crevca. al dobro boze moj sta da se radi
|
|
|
25.04.2025., 21:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
TheWitch kaže:
kako je ova malena Mina odglumila Zeynep fino, svedeno 
i Mert oglum je nadmasio sebe 
|
Njih dvoje su zaista jedinstveni.
Ona je pravo otkriće i sigurna sam da je pred njom blistav put a Mert -koja transformacija od Karagul pa do sada 
Quote:
hajat kaže:
witch svi su dobro glumili u ovoj seriji...da bih rijec rekla...
mislim na ove koji su od pocetka do kraja bili
ovi usput ne racunammm
zamislite samo da je glumac koji glumi naima glumio pozitivca pa to bi bilo legendarno
ovako nam je isao na sitna crevca. al dobro boze moj sta da se radi
|
Slažem se..ovdje smo imali zaista fenomenalnih glumaca..Kad samo pomislim na Erkana i Merta kao Hudu i Naima -izvrsni glumci 
|
|
25.04.2025., 21:48
|
|
≠ <•••> 12B
|
al moram priznat nesto ozcana deniza stvarno do ove serije sam onak sta ja znam nisam ga bas nesto dozivljavala
al u ovoj seriji stvarno mu je uloga sjela i bio mi je ok....sasvim ok...
|
|
|
25.04.2025., 21:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
hajat kaže:
al moram priznat nesto ozcana deniza stvarno do ove serije sam onak sta ja znam nisam ga bas nesto dozivljavala
al u ovoj seriji stvarno mu je uloga sjela i bio mi je ok....sasvim ok...
|
Uživio se fino u lik Leventa .
Predobri su mi bili dijalozi Leventa i Cuneida.
Vidi se da su njih dvojica već zajedno glumili i tamo su bili dobri ali ovdje su zaista fenomenalni..Čak i Ozcan. 
|
|
26.04.2025., 22:35
|
|
Dobitnik crvenog kartona
Registracija: Apr 2021.
|
Sinoć sam seo i čini mi se izbacio svu ljutinu iz sebe u vezi Naima, Nadire i Efea. Iskren da budem, i Čukur i Omer su se, u svoje vreme, završili katastrofalno, ali ovo me baš zapeklo. Nisam se bavio svime čime je bilo potrebno, ali mislim da je poruka jasna.
Za one koje interesuje, pdf link - https://disk.yandex.com/i/S0jh4WE3njqHnw
I objava na Instagramu - https://www.instagram.com/p/DI6A1eFthTk/
|
|
|
27.04.2025., 10:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Anne ve Oglum
Još samo sutra i fajront 
|
|
28.04.2025., 10:07
|
|
Registrirani korisnik
|
|
|
28.04.2025., 17:46
|
|
Registrirani korisnik
|
@Hajat
Hoćemo li ih večeras ispratiti u live gledanju?
|
|
28.04.2025., 18:10
|
|
≠ <•••> 12B
|
Quote:
Saniye kaže:
@Hajat
Hoćemo li ih večeras ispratiti u live gledanju?
|
pa naravno da cemo ih ispratit....hebi ga to nam je sudjeno....
od sad znam kad s tobom i witch gledam neku seriju grupna svadba nam ne gine....  ...al sta da se radi sto se mora nije tesko....
ja sam en i pile stavila u rernu da se pece pa da to onak kak treba proslavimo...
|
|
|
28.04.2025., 19:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
hajat kaže:
pa naravno da cemo ih ispratit....hebi ga to nam je sudjeno....
od sad znam kad s tobom i witch gledam neku seriju grupna svadba nam ne gine....  ...al sta da se radi sto se mora nije tesko....
ja sam en i pile stavila u rernu da se pece pa da to onak kak treba proslavimo...
|
Baš smo baksuzi
Još malo pa krećemo
|
|
28.04.2025., 19:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Finale :(
Hadi Bismillah ,počinjemo
Mejra Muršida u tekiji drži govor.
Svi su tu.
Kaže Mejra da je biti musliman teško..
da je haram (činiti ono što je zabranjeno) lako a helal( ono što je dozvoljeno) teško.
|
|
28.04.2025., 20:02
|
|
≠ <•••> 12B
|
evo i mene konacno...
|
|
|
28.04.2025., 20:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
hajat kaže:
evo i mene konacno...
|
Odmah reklame.
|
|
28.04.2025., 20:05
|
|
≠ <•••> 12B
|
ma dje bi mi bez reklama....ovo se i gleda zbog njih....reklame su najbitnije

|
|
|
28.04.2025., 20:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Huda je šokiran jer mora da ide da radi
Mira pita Zejnep zašto su se ona i Cuneid rastali.
Primili Zejnep na univerzitet u Parizu tabiki de..
Mira kaže neću te ostavit samu-idem i ja sa tobom.
|
|
28.04.2025., 20:22
|
|
≠ <•••> 12B
|
sta ovo huda u rukama drzi
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:56.
|
|
|
|