Natrag   Forum.hr > Društvo > Društvene znanosti > Jezikoslovlje

Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.06.2020., 23:58   #21
Quote:
Peta Ahileja kaže: Pogledaj post
Odvajkada

To sam nedavno čuo..dinarska zavičajna riječ.
Po čemu je "dinarska"? Ti očito nisi puno čitao. Riječ se nalazi u Ivane Brlić-Mažuranić, Vlatka Pavletića, Jože Horvata, Slobodana Novaka, a Đalskoga, Šenou i Kumičića bolje da i ne spominjem. To je ipak lektira.
Old 07.07.2020., 21:23   #22
Quote:
MmeTipfeler kaže: Pogledaj post
Po čemu je "dinarska"? Ti očito nisi puno čitao. Riječ se nalazi u Ivane Brlić-Mažuranić, Vlatka Pavletića, Jože Horvata, Slobodana Novaka, a Đalskoga, Šenou i Kumičića bolje da i ne spominjem. To je ipak lektira.
Slažem se...
Zvuči mi nekako vlaško, ali dopusti da navedeni pisci crpe inspiraciju i informaciju možda od iste baze...?!

No, sjetio sam nečeg nevezanog..
Krčma K crnom labudu

Zanimljivo zvuči, starinski suvremeno..
K crvenom pijetlu

K je odličan, zar ne ?
Peta Ahileja is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2020., 22:42   #23
Quote:
Slažem se...
Zvuči mi nekako vlaško, ali dopusti da navedeni pisci crpe inspiraciju i informaciju možda od iste baze...?!
Što znači "vlaško"? I ne, ne dopuštam: navedeni pisci potječu iz različitih društvenih razdoblja i krugova, eventualno su nešto više čitali.

Quote:
No, sjetio sam nečeg nevezanog..
Krčma K crnom labudu

Zanimljivo zvuči, starinski suvremeno..
K crvenom pijetlu

K je odličan, zar ne ?
Mislim, oprosti, tebi je hrvatski materinski jezik ili ga tek učiš? Ovo je toliko uvriježeno da ne razumijem kako se itko tome može čuditi.
Old 07.07.2020., 23:01   #24
Quote:
D
Mislim, oprosti, tebi je hrvatski materinski jezik ili ga tek učiš? Ovo je toliko uvriježeno da ne razumijem kako se itko tome može čuditi.
Ružan je malo taj prijedlog "K(a)", Srbi su i "K(a)" i "S(a)" puno jednostavnije riješili; "ka" može uvijek, a "k" isto kao kod Hrvata. Tako ti se barem neće lomiti jezik kad kažeš "Idem k iskopu".
Old 08.07.2020., 01:54   #25
Gdje se tu lomi jezik? Sintagma se izgovara glatko i jednostavno.
Old 08.07.2020., 07:14   #26
Meni dok pričam. Nije uvijek, ali recimo kad je k + neka riječ u kojoj su drugo ili treće slovo k, g, h, s ili možda još neko (idem k Istri, idem k iksu... itd.). Nije sad da ću umrijeti od toga, samo mi je kod ovakvih slučajeva puno prirodnije reći "ka" umjesto "k".

Usput, ne nalazim ovo na pravopis.hru. Je li točno ovo što sam našao na jednoj lijevoj stranici da se "ka" piše i kada je drugo slovo u sljedećoj riječi k, g ili h? Mene su učili da je samo kada je u pitanju prvo slovo.

Quote:
Kada se prijedlog k piše s dodatkom (naveskom) a, dakle “ka”?

Prijedlogu k dodaje se navezak a ispred neke riječi koja počinje sa suglasnicima k, g ili h.

Primjeri: ka kući, ka gradu, ka kinu, ka grobu, ka grmlju, ka hali…

Također i u slučajevima kada se prijedlog k nađe ispred suglasničkog skupa gdje je drugi suglasnik k, g ili h.

Primjeri: ka zgradi, ka školi, ka zgarištu…
Old 08.07.2020., 07:29   #27
Quote:
Dva najpoznatija istarska glazbenika Morožin i Vitasović rado rabe dijalekt pa se tako riječ vajka često nalazi u tekstovima.

Tema je oživljavanje riječi pa zato predlažem gotovo zaboravljeni cjelov.
panorama is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2020., 15:12   #28
Quote:
Coco_Nut kaže: Pogledaj post
Moj stari je govorio prcmoljak za nekoga ili nešto malo.
U mom kraju je prculjak, prcoljak.
bema is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2020., 15:22   #29
Quote:

K je odličan, zar ne ?

K je izvanredan, zvučan, uvijek zvuči suvremeno, ostavlja dojam općesvjetske prethodnice.

No, moje uho više cijeni G.

Kao u primejrima: evo Ga, govno od mačke, golub na grani i u sličnim višesložnim izričajima...
bema is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.07.2020., 16:58   #30
Quote:
lemonzoo kaže: Pogledaj post
Je li točno ovo što sam našao na jednoj lijevoj stranici da se "ka" piše i kada je drugo slovo u sljedećoj riječi k, g ili h? Mene su učili da je samo kada je u pitanju prvo slovo.
Navezak se, među inim, uvijek piše:

a. u prijedlogu:

1) ispred k, g, h i riječi u kojima ti suglasnici stoje na drugome mjestu u skupu:
ka klupi
ka gradu
ka zgradi

2) ispred s, š, z, ž:
sa sestrom
sa šumarom
sa zubarom
sa ženom

3) ispred suglasničkih skupova kojima je drugi suglasnik s, š, z:
sa psom
sa pšenicom
sa rzanjem.

Pravila je, ako se dobro sjećam, popisao Stjepko Težak.
Old 13.07.2020., 19:20   #31
Zahvaljujem. Znam kako ide za s(a), samo u ovo nisam bio siguran.
Old 18.07.2020., 22:51   #32
četnik

A da se oživi riječ "četnik" u starom hrvatskom značenju?

1. četnik - u hrvatskom domobranstvu (1868. – 1918.) poglavar čete, major. (Vidi: Skok, Benešić, Hrvatski jezični portal)

- Jednoga mi dana javiše da me zove četnik, major. (Eugen Kumičić)

- Dakako, bio je moj četnik... - Da, da! Sad je pukovnik u miru. (Josip Kozarac)

- Četnik je dakle u boju neposredan vođa svojoj četi, on je rukovodi komandom, trubom, primjerom. (August Šenoa)
Shain is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2020., 00:35   #33
Quote:
Shain kaže: Pogledaj post

1. četnik - u hrvatskom domobranstvu (1868. – 1918.) poglavar čete, major. (Vidi: Skok, Benešić, Hrvatski jezični portal)

- Dakako, bio je moj četnik... - Da, da! Sad je pukovnik u miru. (Josip Kozarac)

- Četnik je dakle u boju neposredan vođa svojoj četi, on je rukovodi komandom, trubom, primjerom. (August Šenoa)
Možda u Srbiji pak imaju neke svoje "ustaše", pa da se možemo tješiti da smo i mi njima upropastili riječ
Al dente is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2020., 05:57   #34
Kojo Oborina, ustaša

Quote:
Al dente kaže: Pogledaj post
Možda u Srbiji pak imaju neke svoje "ustaše", pa da se možemo tješiti da smo i mi njima upropastili riječ
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...-moguce-640188

Old 20.08.2020., 09:45   #35
Quote:
Shain kaže: Pogledaj post

Dopusti, radi kolaža četništva, na prostoru sadašnje Sjeverne Makedonije u vrijeme II.svj.rata, nacionalistički orijentirani svemakedonski kolaboracionisti, oformili su kontračetnike.
Dakle, kontračetnički odredi osnovani od VMRO-a.
Vjerojatno su se pripadnici istog nazivali - kontračetnicima.
Peta Ahileja is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 09:50   #36
U Niedermayerovoj knjizi o banu Josipu barunu Jelačiću od Bužima i prvacima hrvatskog narodnog preporoda koje je predvodio porijeklom burgundijski Nijemac Ljudevit Gay, uz sve poznate nam ne-Hrvate i Hrvate istoznačnih Iliraca, spominje se i hrvatska uporaba riječi - otačbina.

Otačbina jest riječ koju koristio barun Jelačić od Bužima kao sastavni dio svog proglasnog slova.
Peta Ahileja is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 11:22   #37
Quote:
Dopusti, radi kolaža četništva, na prostoru sadašnje Sjeverne Makedonije u vrijeme II.svj.rata, nacionalistički orijentirani svemakedonski kolaboracionisti, oformili su kontračetnike.
Dakle, kontračetnički odredi osnovani od VMRO-a.
Vjerojatno su se pripadnici istog nazivali - kontračetnicima.
Što je to kolaž četništva?

Quote:
U Niedermayerovoj knjizi o banu Josipu barunu Jelačiću od Bužima i prvacima hrvatskog narodnog preporoda koje je predvodio porijeklom burgundijski Nijemac Ljudevit Gay, uz sve poznate nam ne-Hrvate i Hrvate istoznačnih Iliraca, spominje se i hrvatska uporaba riječi - otačbina.

Otačbina jest riječ koju koristio barun Jelačić od Bužima kao sastavni dio svog proglasnog slova.
Kakvi su to istoznačni Ilirci?
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 13:51   #38
Quote:
Što znači "vlaško"? I ne, ne dopuštam: navedeni pisci potječu iz različitih društvenih razdoblja i krugova, eventualno su nešto više čitali.

Vlaško..
Od Vlaha/Cincara/Arumunja

Od geneze Vlaha koji su povezani s vlaškom tj.romanskom kulturom pa su istu kroz asimilaciju sačuvali u tragovima...

Ne čudim se riječju već nedostatku istog.

Krčma K Morlaku npr.
Peta Ahileja is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 13:54   #39
Quote:
judolino kaže: Pogledaj post
Što je to kolaž četništva?

Kakvi su to istoznačni Ilirci?
Kolaž četništva..
Od nastanka komita/četnika u Srbiji tokom 1880-ih, zatim u Makedoniji 1903., potom četništva tijekom I.svj.rata u Kraljevini Srbiji, te predratnog četništva od 1918-1941 Kraljevine Jugoslavije., do četnika 1941-1945...i na koncu, četnika koje spominje g.Shain ili četnika 1991 godine.

Ilirci ili Hrvatski narodni preporod.
Ilirski pokret ili preporod hrvatskog puka.

Ilir, ime iz grčke mitologije, uzima se kao zbirni naziv za iščezle narode tijekom predrimskog i postojanja Rimskog carstva.
Peta Ahileja is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2020., 05:14   #40
Quote:
Kolaž četništva..
Od nastanka komita/četnika u Srbiji tokom 1880-ih, zatim u Makedoniji 1903., potom četništva tijekom I.svj.rata u Kraljevini Srbiji, te predratnog četništva od 1918-1941 Kraljevine Jugoslavije., do četnika 1941-1945...i na koncu, četnika koje spominje g.Shain ili četnika 1991 godine.

Ilirci ili Hrvatski narodni preporod.
Ilirski pokret ili preporod hrvatskog puka.

Ilir, ime iz grčke mitologije, uzima se kao zbirni naziv za iščezle narode tijekom predrimskog i postojanja Rimskog carstva.
Nisam te pitao za četnike i Ilirce, zaboga, nego za tvoju zanimljivu sintezu, naoko besmislenu...
Jesi li ti disleksičan, pobro?
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:59.