Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Televizija > Turske serije

Turske serije Bivši podforum Neprikazano-sapunice

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.12.2021., 10:30   #21
Pokušala sam zbog Ebru ovo gledati ali nažalost nisu me uspjeli kupiti

Ebru mi je odlična bar ono što sam vidjela čak bolja nego kao Reyan ali mi tip serije ne leži plus kemija između nje i Edipa nula bodova.

Edip mi je ondje glumački koplje iznad svih.

Eto toliko od mene i pozdrav za neke poznate nikove.
lanex is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2021., 10:47   #22
mene je i prica zainteresovala. Nije klasicna istorijska, ovo je, kao sto i sam naziv kaze, legenda
Ebru mi je divna, uloga joj je legla fantasticno, skroz je izasla iz uloge Reyan sto je samo pokazatelj da radi na sebi
Trenutno nju i Edipa gledam kao dva prijatelja, ili kao sto Akiz kaze, dvoje sirocadi
Iz najave vidimo da ce Batuga da pokaze svoje pravo lice, i samim tim mi je i njegov lid drugaciji, nekako mocniji
Ne odustajem, cak naprotiv jedva cekam nastavak
Old 12.12.2021., 13:48   #23
Ja nastavljam gledati, fora mi je, biti će tu svega. Očekujem neki dobar rat između Akizz i Ulu Ece, a i bilo bi mi zanimljivo da se Kaja zaljubi u Akizz.
Bonny Castle is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2021., 14:12   #24
Zna li netko , u biti je li itko shvatio priču sa Batuginom majkom. Je li ona bila Kanova 1 žena ili 2. Mislila sam da su Temur i Kaja stariji. Nije se to još objasnilo. Tipa koliko kan može imati žena itd. Ulu Ece mi je prava zmija, nadam se da će prikazati i taj period. Kako je ona došla do svog položaja i kako se nosila sa ljubavi kana prema Batuginoj majci.
Bonny Castle is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2021., 14:18   #25
Legenda - 4. epizoda, 2. najava: https://ok.ru/video/3605803174449

Prijevod by Prijatelji i turske serije II

Batuga se obraća ocu, Alpagu kanu: "Ti si meni ukrao majku, ja sam tebi sina, oče."

Ostala sam na 21. minuti 3. epizode. Nadoknadit ću to ja. Iz vaših postova možda shvatim i sve rodbinske veze između njih.

Bonny Castle, možda je ovo što pitaš - u vezi s Batuginom majkom - opisano u 1. epizodi (koju sam gledala na brzinu).
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2021., 18:31   #26
Pregledala sam vecinu prve epozode a od ostalih samo klipove. Nazalost, zbog duzine epizode oni to razvuku i dijalozi izgledaju dosadnooo i jos uz to previse teatralno. Neko nesto kaze i onda zamisljeno sute i onda drugi kaze i opet sute... I nista mi u tim dijalozima nema toliko zanimljivo da bi ostalo u sjecanju.

Scene akcije Ebru je odradila perfektno, uzivjela se u lik i cak joj i glas nekako malo drugacije zvuci. Dodatni plus je sto se ostavila botoksiranja cela
Uporedite ovu scenu gdje se zena slomi placuci a obrve se nisu pomakle: https://m.youtube.com/watch?v=JyJDFhje5Mg
I ovu od minute 16.10 gdje to puno prirodnije izgleda: https://m.youtube.com/watch?v=09Ba85nZNiI&t=1s
Ne znam zasto glumice odaberu da ukoce lice, pa to im je sredstvo za rad. Nece im nista biti od poneke bore.

Slazem se sa lanex da sa Edipom nema hemije. On stvarno jeste kvalitetan glumac i uloga mu pase, jedino ovo zadnje iz najave gdje bi kao trebao biti cool mu ne ide, meni vise izgleda smijesan sa onom frizurom

Sa svakim drugim mladim glumcem iz serije mi Ebru bolje izgleda. Evo ovdje od 1.05: https://m.youtube.com/watch?v=9d0Qnb4KTO4&t=107s
Kakva hemija sa plavusanom
Narin is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2021., 21:38   #27
kedi18

Bonny Castle, možda je ovo što pitaš - u vezi s Batuginom majkom - opisano u 1. epizodi (koju sam gledala na brzinu).[/QUOTE]

Nisam pohvatala baš iz prve. Shvatila sam da je njegova majka bila Kanova žena ali i Ulu Ece je tamo već bila . Saznali smo za sada da je Ulu dovedena kao Ruska robinja iako je princeza. Batugina majka je bila princeza iz Planinskog klana , Turkinja. Sad nam ostaje da saznamo koja je bila 1 žena, jesu li se podnosile itd. Ima i tu neka priča sigurno
Bonny Castle is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2021., 18:51   #28
Quote:
Narin kaže: Pogledaj post

Scene akcije Ebru je odradila perfektno, uzivjela se u lik i cak joj i glas nekako malo drugacije zvuci. Dodatni plus je sto se ostavila botoksiranja cela
Uporedite ovu scenu gdje se zena slomi placuci a obrve se nisu pomakle: https://m.youtube.com/watch?v=JyJDFhje5Mg
I ovu od minute 16.10 gdje to puno prirodnije izgleda: https://m.youtube.com/watch?v=09Ba85nZNiI&t=1s
Ne znam zasto glumice odaberu da ukoce lice, pa to im je sredstvo za rad. Nece im nista biti od poneke bore.

Slazem se sa lanex da sa Edipom nema hemije. On stvarno jeste kvalitetan glumac i uloga mu pase, jedino ovo zadnje iz najave gdje bi kao trebao biti cool mu ne ide, meni vise izgleda smijesan sa onom frizurom

:
u sridu! Ona je nakon prve sezone Herca znala pretjerivat s filerima i botoksom.

Ja sam pogledala prvu epku i par scena druge al nije moj tip serije i necu gledat vise.

Zanimalo me kakva je Ebru...Odlicno se snasla, izgleda mocno, ja sam i tijekom Hercaija govorila da njoj vise pasu scene gdje napada nekog i gdje je agresivna, gdje se bori za sebe, u njima je bila mocna uvijek. Tak da joj ova uloga bas lezi iako mi jos uvijek ima "premlak" glas za ovu ulogu.
Takoder je glumica koja ima lice za "bitch" uloge, a opet ce nas uvjerit i da je andelak. Sportasica je pa ovaj fizicki dio odraduje ocekivano dobro.

Kemije s Edipom nema, kao brat i sestra su. Ali bolje za nju da je opet ne sparuju s glavnim, ne zna se kontrolirat. Bar nece bit probleka s blokiranjem fanova

Pozdrav curama sa stare teme. Uzivajte u seriji
Maywill is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2021., 19:15   #29
Evo prijevoda 1. najave 5. epizode:

Legenda 5. epizoda, 1. najava: https://ok.ru/video/3645493217841

Ja ni makac dalje od 3. ep., 21. minuta. Sad ću još obraćati pozornost na botoks kod Ebru.

Je li to Edip-Batuga opet ima normalnu kosu?
Ne gelirano-valovito-feniranu?

Edit (u 20.30): Rejting 4. epizode serije "Destan" (14.12. 2021):

Destan, 4. epizoda, 14.12. 2021:

Total: 1. mjesto (8,19)
AB: 4. mjesto (4,59)
ABC1: 4. mjesto (6,92)
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2021., 14:22   #30
Quote:
Bonny Castle kaže: Pogledaj post
Zna li netko , u biti je li itko shvatio priču sa Batuginom majkom. Je li ona bila Kanova 1 žena ili 2. Mislila sam da su Temur i Kaja stariji. Nije se to još objasnilo. Tipa koliko kan može imati žena itd. Ulu Ece mi je prava zmija, nadam se da će prikazati i taj period. Kako je ona došla do svog položaja i kako se nosila sa ljubavi kana prema Batuginoj majci.
Dok gledam 3. epizodu, sjetila sam se ovog tvojeg pitanja pa krenula u istraživanje:

Iz jednog diplomskog rada (Život u haremu Turaka Osmanlija, Pula, 2018 - može se naći na internetu):

Quote:
Ako se gleda povijesno, poligamija je tipično uređenje za semitsko društvo.
Naime glavni su uzroci njezina pojavljivanja u Arabiji, u predislamsko doba te kasnije u osmanskom razdoblju, ratovi koji dovode do pomanjkanja muškaraca pa udovice, siročad i neudane sestre ne mogu preživjeti bez muške zaštite.
A prije toga u članku Islam na Wikipediji:

Quote:
Poligamija je kod predislamskih Arapa označavala moć i prestiž. U islamu je, pak, imala cilj da zbrine udovice palih boraca. Musliman ne smije oženiti drugu ženu bez pristanka prve, niti smije oženiti treću bez pristanka prve dvije, niti četvrtu bez pristanka prve tri. Svaku je ženu dužan darivati u istoj mjeri i nijednu ne smije preferirati.
Tilsim, Batugova majka, mogla je po ovome biti i prva ili druga žena Alpagu kana. Tilsim je iz Planinskog kanata, ona je Čoplanina sestra. Čolpan hatun (gospa Čolpan), koja sad nosi titulu Čolpan kan (kan Planinskog kanata), Batugina je teta.

Došla sam do 43. minute. Pretpostavljam da sam ovo dobro shvatila.
(A 1. epizodu nisam ponovno gledala).

Alpagu kan govori svojem savjetniku Daniš Ati (Danış Ata) da će se pretvarati da se nije probudio iz kome, neka i svi na dvoru tako misle pa će pratiti kako njegovi sinovi i brat Balamir reagiraju na to (ili ako se pročuje da je umro).
Alpagu kan prije toga sniva Tilsim kojoj iz očiju kaplju krvave suze.

Saltuk beg (Čolpanin ljubavnik?) igra na obje strane. U pratnji mu je (u Planinski kanat) Kuzu beg (daje mu ga Kaja, za svaku sigurnost, možda već sumnja u njega) jer u Nebeski kanat mora dovesti Čolpan, kao zarobljenicu.
A Čolpan u bisagama nosi zlato opljačkano Nebeskom plemenu i kanatu u Nebeski kanat.
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2021., 17:46   #31
Sad prvi put čujem i ime i "prezime", zapravo titulu: Balamir Yabgu je brat bega Alapagu kana, Batugin stric, jabgu ("podkan") zapadnog Nebeskog kanata.

(Balamir; Beg Alpagu Han'ın kardeşi, Batuga'nın amcası, Batı Gök Hanlığı'nın yabgusu.)

Članak na turskom: Balamir Yabgu kimdir? / Tko je Balamir Yabgu? (23.11. 2021) = glumi ga Teoman Kumbaracıbaşı.

Iz članka:
Teoman Kumbaracıbaşı rođen je 18. listopada 1971. u Argentini. Rođen je u Argentini kao sin majke Argentinke i oca Turčina. U Tursku je došao sa 6 godina. Teoman Kumbaracıbaşı, koji je turski naučio u osnovnoj školi, upoznao se s kazalištem dok je bio u srednjoj austrijskoj školi. Pobijedio je i diplomirao na ITU Naval Architecture Engineering (inženjerstvo brodogradnje.

Što znači izraz yabghu: Yabghu

Quote:
(Old Turkic: ��������‎, yabγu,[1] Traditional Chinese: 葉護, Simplified Chinese: 叶护, Jabgu, Djabgu,) or Yabgu was a state office in the early Turkic states, roughly equivalent to viceroy. The title carried autonomy in different degrees, and its links with the central authority of Khagan varied from economical and political subordination to superficial political deference. The title had also been borne by Turkic princes in the upper Oxus region in post-Hephthalite times.[2] The position of Yabgu was traditionally given to the second highest member of a ruling clan (Ashina), with the first member being the Kagan himself. Frequently, Yabgu was a younger brother of the ruling Kagan, or a representative of the next generation, called Shad (blood prince). Mahmud Kashgari defined the title Yabgu as "position two steps below Kagan", listing heir apparent Shad a step above Yabgu.[3]

Izraz jabgu našla sam i ovdje: Seldžučka Monarhija: Oguz Jabgu
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 17:41   #32
Jučer sam odgledala i 3. i 4. epizodu s prijevodom.

Da me učiteljica izvede pred ploču i kaže da sve redom prepričam, dobila bih lošu ocjenu. Zapisala sam samo neke sitnice na papir.

Npr., iz 3. epizode:

Čolpan hatun laže pred "sucima-ispitivačima", braćom Kajom i Temurom, u vezi s nesretnom djevojkom za koju se u Nebeskom kanatu mora misliti da je svojom strelicom ranila Alpagu kana.

Te laži, priču kako su i čime (divljač ili kokoš), npr.) nahranili gladnu djevojku, a potom je ona pošla svojim putem, čuje i prisutni Batuga koji to dojavljuje Akkiz, a ona drugim zarobljenicama.

Budući da se sad Čolpanina priča podudara s izjavama svjedokinja-zarobljenica, ona se oslobađa sumnje, tužbe. Ali, ne želi zlatom otkupiti mlade djevojke iz svojeg, Planinskog kanata.
One postaju robinje u Nebeskom kanatu. Služit će ili u kuhinji (one nose sivi pojas) ili na polju (s zelenim pojasom) ili u rudniku (s crnim). Akkiz čini sve da dobije crni pojas.

I dalje mi je draga priča između Batuge i Akkiz. Batuga joj je već spomenuo da će se ona moći osloboditi iz ropstva, ako prokopa tunel. A on će joj pomoći. Kao da mu je drago što ih Čolpan kan nije otkupila.

U drugoj prilici Batuga kaže Akkiz: "Onog dana kad si mi dala drveni mač, i ja sam tebi trebao nešto dati."
Akkiz: "I dao si mi, ime."
Ona pritom misli na ime "Dvoglava vučica", moćna Dvoglava vučica koja će ujediniti Turke.

Akkiz: "Tad sam razmišljala o tebi i sebi. O to dvoje djece. Razmišljala sam o mačevima koji se podižu za (obranu) kana. O djeci ostavljenoj bez roditelja."

Potom u flashbacku vidimo malu Akkiz koja srčano govori: "Postat ću moćna Dvoglava vučica! Neću postati mač ni za jednog kana nego kandža za onoga tko nema ruke da drži mač!"

Glavna ekspeditivka Alpaguove žene Ulu Ece zove se Yibek. Ona maltretira tri nove sluškinje u kuhinji, Tutkun, Sirmu i Akkiz.
Tutkun se polako probija prema gore kako bi došla do Kaje. Ali, avaj i vaj, njoj je najljepši Temur i njega drži za Kaju. Dobro da njen "mentor-savjetnik" ne plati glavom što Tutkun ne zna ponuditi pravi čaj svakom od braće.

A mješatelj čajeva, u Čolpaninoj službi, spravlja takve čajeve dvjema nevjestama (Temurovoj Kineskinji i Kajinoj Gunseli) da one ne mogu ostati trudne.

Ovo sam bila napisala - sad slijedi ispravak:

Quote:
kedi18 kaže: Pogledaj post
Mislim da je Günseli Hatum zaljubljena u Batugu.
Sad sam shvatila (iz 4. epizode): Gunseli je druga nevjesta Alpagu kana. Ona je Kajina žena.

Kirčiček i Batuga prolaze prvo prstenovanje. Zapravo su to lanci, okovi, a ne zaručničko prstenje koje i sebi i Batugi na prst stavlja Balamirova kći Kirčiček, dok oboje sjede svaki na svojem konju. Batugina lijeva ruka je sakata, ona mu "mrtva" stoji uz tijelo. Na srednji prst Kirčiček mu nevoljko i s gnušanjem stavlja prsten. Alpagu objašnjava što znači to prstenje koji su okovi.

Ali, kako da Kirčičekin otac Balamir ne pristane na kćerin brak s takvim muškarcem kad mu stariji brat za kćer nudi i zlato i ovce (50.000 ovaca) i konje (10.000 konja)?!

Saznajemo da je Batugin djed iz Planinskog kanata bio izdajnik, a ne njegova kći Tilsim koja je svojom glavom platila za tu izdaju svojeg oca.

I ja sam se, kao i Akkiz, raznježila nad "altamirskim" Batuginim crtežima. On i majka zajedno, nasilni otac koji se sprema ubiti sina Batugu, potom mala Akkiz u trenutku kad malom dječaku Batugi daje drveni mač, a on sjedi na konju.

Akkiz pita Batugu kako je sve to - majčinu smrt, potom očev naum da ga ubije - izdržao.
On odgovara: "S jednim drvenim mačem."

Žene i miševi tj. strah žena od miševa = ništa se promijenilo nije. A žive jedni pored drugih, mogli su se sprijateljiti.
Žene kao vladarice okrutne su kao i muškarci.

"Destan", epsku priču, gledam kao neku bajku.
Ne znam hoće li serija izdržati konkurenciju i zadržati rejting.

Ebru kao Akkiz je vrlo dobra, i glasom i stasom i držanjem i sportskim vještinama.

Edip i njegov Batuga: dobrog srca i oštrog uma, samo tijelom bačen u sjenu - također mi je dobar. Dobro da svoj um ne pokazuje javno.

Dva muškarca (u Temuru prepoznajem "Ozana" iz serije "Paramparca", glumca koji glumi Kaju ne znam) stasiti su i na njih će se usredotočiti sve žene.
A tri nevjeste, treća još "in spe", svaka ima svoje planove.
Počet će spletke, podmetanja, ucjene, trovanja...
Alpagu želi sve držati pod kontrolom: Kineze, Ruse, bratove prijatelje.

Jedan bajkoviti motiv: Svadba i slavlje, kad se Kirčiček i Batuga budu ženili, trajat će 40 dana i 40 noći.

A onda, na kraju 4. epizode: Akkiz uzdiže mač nad usnulim Alpaguom i hoće ga probosti. Ali, jedna je ruka u tome zaustavlja.
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 21:22   #33
kedi18

Ti si se stvarno potrudila sve objasnit. Polako se sve raspetljava. U 4 epizodi smo saznali i da Ulu Ece još drhti od Tilsam. Ljubomorna je na Batuginu majku. I ako sam dobro ubrala Balamir je nesto smuljao da nju optuže. Ok. Njezin otac je izdao ali nije ona morala platiti. Zanimljiva mi je i ova neplodnost nevjesta i navaljivanje Ulu Ece. Dobro je to Colpan kan smislili. Gunseli mi nije toliko loša. Ona kineskinja je zlo. Bit će tu svega. Bilo bi super da se Kaja zaljubi u Akiz. Temur je već pao na Tutkum.
Bonny Castle is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 21:24   #34
Ja mislim da je Akizz zaustavio Batuga.
Bonny Castle is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 21:44   #35
Quote:
kedi18

Ti si se stvarno potrudila sve objasnit. Polako se sve raspetljava. U 4 epizodi smo saznali i da Ulu Ece još drhti od Tilsam. Ljubomorna je na Batuginu majku. I ako sam dobro ubrala Balamir je nesto smuljao da nju optuže. Ok. Njezin otac je izdao ali nije ona morala platiti. Zanimljiva mi je i ova neplodnost nevjesta i navaljivanje Ulu Ece. Dobro je to Colpan kan smislili. Gunseli mi nije toliko loša. Ona kineskinja je zlo. Bit će tu svega. Bilo bi super da se Kaja zaljubi u Akiz. Temur je već pao na Tutkum.
ja mislim da otac od Tilsam uopste nije pisao nikakvo pismo, da je sve to Balamir smislio i podmetnuo

Quote:
Ja mislim da je Akizz zaustavio Batuga.
Sigurno je on....i objasnjenje je dato u najavi, on razmislja kao kan
Old 18.12.2021., 14:33   #36
romanic

Imaš pravo, na kraju će stvarno ispasti da je Balamir sve to sredio. A onu njegovu malu vješticu ne mogu smisliti. Akizz će njih riješiti sve samo polako. Ufff meni je serija baš predobra iako ne volim ove povijesne.
Bonny Castle is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2021., 22:56   #37
Jučer je objavljena 2. najava 5. epizode.

Prevodioci su zabunom u naslovu i ispod klipa napisali da je 1. najava, a nije.

Legenda, 5. epizoda, 2. najava: https://ok.ru/video/2828771003104

Akkiz klekne pred Batugom, Dvoglavim vukom.
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2021., 09:42   #38
Quote:
kedi18 kaže: Pogledaj post
Jučer je objavljena 2. najava 5. epizode.

Prevodioci su zabunom u naslovu i ispod klipa napisali da je 1. najava, a nije.

Legenda, 5. epizoda, 2. najava: https://ok.ru/video/2828771003104

Akkiz klekne pred Batugom, Dvoglavim vukom.
Da, to je 2. najava, noćašnji članak: Dağla Göğü bir edecek sensin, çift başlı kurt sensin! / Ujedinit ćeš Nebo s Planinom, ti si Dvoglavi vuk!

Dağla Göğü bir edecek sensin, çift başlı kurt sensin!

Prepisujem ovaj naslov da bolje vidim riječi.

Dakle, Vučica i Vuk, Akkiz i Batuga! Sviđa mi se!
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.12.2021., 20:15   #39
Sad upravo ide 5. epizoda serije "Destan". Ispada da ćemo imati i Dvoglavu vučicu i Dvoglavog vuka.

Ovih se dana (14.12. 2021) u vezi sa serijom "Destan" pojavio i ovaj članak u Sabah-u:

Çift Başlı Kurt destanı nedir, tarihte var mı? Çift Başlı Kurt'un pençesi ne demek, hikayesi ne?/ Što je ep o dvoglavom vuku, postoji li u povijesti? Što znači kandža dvoglavog vuka, kakva je njegova priča?

(Prevela sam veći dio, naravno, amaterski):
Što je ep o dvoglavom vuku, postoji li u povijesti? Što znači kandža dvoglavog vuka, kakva je njegova priča?

Izraz "dvoglavi vuk" u seriji “Destan”, u kojoj glume poznati glumci poput Ebru Şahin, bio je u središtu pozornosti milijuna gledatelja. Akkız, glavni lik u seriji, rekla je: "Ja sam Akkız, kći (s) Planine (Planinskog kanata)! Tu sam da nadoknadim ono čega nema! Da oslobodim roba! Došla sam napisati svoju epsku priču od Planine (Planinskog Kanata) do Neba (Nebeskog Kanata)! Doći će Dvoglavi vuk, uskrsnut će tursku zemlju!"

Pa što je ep o dvoglavom vuku, kakva je njegova priča, postoji li u povijesti, čega je on simbol? Ovdje su svi detalji o temi...

KOJA JE PRIČA O DVOGLAVOM VUKU?

Kao što je poznato, ep o sivom vuku i ep o Ergenekonu, koji govore o turskoj povijesti, sadrže, kao što je poznato, legende koje potječu od vuka. Vuk, koji je neko vrijeme zauzimao mjesto u sustavu vjerovanja kod Turaka, evoluirao je do "dvoglavog vuka".

Simbol vuka pojavljivao se u povijesti na slikama na kamenu, na alatima šamana i odjeći. S vremenom, vuk se povezivao s pojmovima države, suvereniteta i hrabrosti. S druge strane, na turskim freskama mogu se vidjeti prikazi zastave s vučjom glavom.
Htjela sam doznati što je to ep o Ergenekonu.

Ovo sam našla (na njemačkom):
Ep o Ergenekonu moderna je nacionalno-turska legenda propagirana početkom 20. stoljeća, koja seže do kompilacije djelomično vrlo starih srednjoazijskih motiva i scenografija. Ona govori o raspadu i obnovi Turskog Carstva (misli se na Osmansko Carstvo i njegovu državu nasljednicu, modernu Tursku Republiku), pri čemu se događaji vraćaju u vrijeme nevjerojatne pretpovijesti Kök Turaka* u srednjoj Aziji. Obično se smatra mitom o porijeklu turskih plemena ili turkijskih država koje danas postoje. Ep je dobio ime po bajkovitoj dolini u kojoj su utočište navodno našli preci ranih Turaka.

Izvor
* A tko su Kök-Turci?

(kök na turskom znači "korijen",u ovom kontekstu to su oni koji su bili prvi, najraniji)
Rani Turci, Kök-Turci (staroturski 𐰰𐰵𐰛 𐱅𐰵𐰼𐰰 Kök Türk [1]) bili su turska plemenska konfederacija koja je živjela u srednjoj Aziji u kasnoj antici. Kök-Turci osvojili su stepsko carstvo Rourana (kineski: 柔然; Pinyin: Róurán) i osnovali dva velika carstva zajedno s nomadskim plemenima [2] .

Prvi Turski kaganat nastao je 552. godine i podijeljen je na dva dijela: zapadni Turski kaganat, koji je postojao do 630. godine, i istočni Turski kaganat, koji je postojao do 659. godine. Oba kaganata osvojila je Kina iz dinastije Tang.

Drugi turski kaganat nastao je 682. godine i trajao je do 742. godine; slijedio ga je na istoku Ujgurski kaganat.

Često se obje oblasti zajednički nazivaju na Kök-Turski Kaganat, u modernoj turskoj literaturi se također naziva Göktürk Kağanlığı, Kaganat Nebeskih Turaka / Kök-Turaka.

Prvo Kök-tursko carstvo (Prvi Kök-Turski Kaganat) u vrijeme najveće ekspanzije, oko 600. godine.

Na turskom "gök" znači "nebo", a "kök" je, kao što sam napisala, "korijen".
(Očito jezično i semantički vrlo bliske riječi )
Kaganat = kanat

Možda sad znamo malo više.

Izvor
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2021., 10:17   #40
Evo 1. najave 6. epizode:

Legenda - 6. epizoda, 1. najava: https://ok.ru/video/3691405969969

Danas pogledati 5. epizodu u engleskom prijevodu ili čekati sutra na naš.
Ako nismo gledali live i sve razumjeli.
kedi18 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:08.