|
|
05.01.2022., 06:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
|
|
|
05.01.2022., 07:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2014.
|
Quote:
T-3000 kaže:
Hrvatska jest korumpirana, no ovako nesto uzasno je jos uvijek rijetkost. I nadam se da ce tako i ostati. Ljude koji se ovim bave treba smaknuti na licu mjesta.
|
HR je korumpirana ali kao ekipa iz EU može okretati glavu na ovakvo zlo modernih robova?
Pa HR u ratu nije bila tako nehumana a ti govnari su nam solili pamet i držali prodike.
|
|
|
05.01.2022., 09:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
Quote:
dk1 kaže:
|
Quote:
In 2018, Global Slavery Index, an organisation providing a country-by-country ranking of the number of people currently enslaved, estimated there are 50,000 enslaved agricultural workers in Italy (the Index claims a total of 145,000 people are enslaved in the country as a whole, forced into prostitution and domestic services). The UN’s special rapporteur on slavery said last autumn that 400,000 agricultural workers in Italy are at risk of being exploited and almost 100,000 are forced to live in inhumane conditions.
In the Italian deep south, where the mafia runs a parallel system of local rule with its own violent enforcement, the law holds little sway. Workplace inspectors are “very few and very corrupt”, according to Rocco Borgese, secretary of the FLAI-CGIL union (which represents agricultural workers) in Gioia Tauro, Calabria.
https://www.theguardian.com/world/20...modern-slavery
|
Kazem iako je i to iz tvog clanka gnjusno ovdje govorimo o desecima tisuca ljudi koji su u takvom odnosu kao ova nesretna Magdalena. To govori da je i drzava Italija debelo umijesana u taj posao ili vlada apsolutno nema kontrolu nad nekim dijelovima svoje drzave. Rekao bih oboje, no ovo je realnost. Balkan kompletan jest nefunkcionalan i korumpiran ali prema ovome je nula. Ako i pobjegnes sa plantaze prijavis lokalnoj policiji, ona ista te vrati na plantazu jer radi sa tom mafijom. 
|
|
|
05.01.2022., 09:13
|
|
Mastermind
Registracija: Jan 2012.
|
Propala bi i španjolska i talijanska poljoprivreda da nemaju robove. Inače sve te napredne zemlje u poljoprivredi imaju robove. Ameri imaju Meksikance, Izraelci Arape.
|
05.01.2022., 09:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tamerlane kaže:
Propala bi i španjolska i talijanska poljoprivreda da nemaju robove. Inače sve te napredne zemlje u poljoprivredi imaju robove. Ameri imaju Meksikance, Izraelci Arape.
|
Pa propada nam poljoprivada jer ne možemo konkurirati njihovim sranjima.
Treba tražiti od naših zastupnika u EU parlamentu da pokrenu raspravu o tom problemu.
|
|
|
05.01.2022., 09:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
SkyShark kaže:
HR je korumpirana ali kao ekipa iz EU može okretati glavu na ovakvo zlo modernih robova?
Pa HR u ratu nije bila tako nehumana a ti govnari su nam solili pamet i držali prodike.
|
Italija je ako se ne varam hrvatski najveci trgovinski partner ili medju top 3... Kao i ostale clanice EU-a ostvaruju se strateski interesi. HR da i nesto kaze u EU parlamentu, nije dovoljno snazna da pogura ista. A moze si zagorcati odnose s Italijom oko necega cega su svi svjesni da je tu. Tricky situacija.
Ipak i ono sto je Biljana Borzan zapaprila Zapadnim EU korporacijama o plasiranju robe losije kvalitete siromasnijim clanicama EU-a je prilicno neocekivano od jedne male zemlje kao sto je Hrvatska. No ipak to je mali problem u odnosu na ovaj zbilja nehuman problem na razini EU-a.
|
|
|
05.01.2022., 09:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
T-3000 kaže:
Italija je ako se ne varam hrvatski najveci trgovinski partner ili medju top 3... Kao i ostale clanice EU-a ostvaruju se strateski interesi. HR da i nesto kaze u EU parlamentu, nije dovoljno snazna da pogura ista. A moze si zagorcati odnose s Italijom oko necega cega su svi svjesni da je tu. Tricky situacija.
Ipak i ono sto je Biljana Borzan zapaprila Zapadnim EU korporacijama o plasiranju robe losije kvalitete siromasnijim clanicama EU-a je prilicno neocekivano od jedne male zemlje kao sto je Hrvatska. No ipak to je mali problem u odnosu na ovaj zbilja nehuman problem na razini EU-a.
|
Živimo na slobodnom tržištu i ako im to nije problem humanosti, onda bi trebao biti problem tržišta.
Slažem se da HR ne može puno ali mislim da potrošači EU mogu puno, naravno ako ih se javno upozori na "prljave" proizvode. Možda bi to bio dobar put?
|
|
|
05.01.2022., 11:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
SkyShark kaže:
Živimo na slobodnom tržištu i ako im to nije problem humanosti, onda bi trebao biti problem tržišta.
Slažem se da HR ne može puno ali mislim da potrošači EU mogu puno, naravno ako ih se javno upozori na "prljave" proizvode. Možda bi to bio dobar put?
|
Mozda bi bio samo privremen mali potres ali nista znacajno. Problem bi bio rijesen samo da se Italiju upozori embargom na uvoz njihove robe. Sve ostalo prazne price. A tako nesto nece napraviti niti jedna EU clanica. Ponavljam, ovo nije problem od jucer. Ovo se dogadja vec pusta desetljeca i nitko oko toga ne dize galamu.
|
|
|
05.01.2022., 12:31
|
|
Vidoviti Milan
Registracija: Nov 2003.
|
Kazete, eu gospoda, a? I onda se ti nemoj slizati sa amerikancima koji su u svemu tome najmanje licemjerni (ne zato sto svoje robove ne kriju)
|
|
|
05.01.2022., 13:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
manchild kaže:
bio dokumentarac na HTV pred mjesec dana:
Europska unija milijunima eura subvencionira poljoprivredna gospodarstva koja krše socijalne standarde. To su rezultati istraživanja Bavarskog radija. Prema njima, proizvođači voća i povrća u Španjolskoj i Italiji dobivaju subvencije iako ne poštuju propise o plaćama i zaštiti na radu.
|
Točno, taj dokumentarac to najbolje pokazuje.
Jug Italije i Španjolske je u rukama mafije koja...
...istovremeno u gotovo robovskom položaju izrabljuje ilegalne imigrante iz Afrike, bez poštivanja ikakvih prava i europskih standarda (uključlujući i zaštitu na radu) za proizvodnju voća i povrća...
...ali istovremeno za to uzima milijarde eura "poljoprivrednih poticaja" iz europskog proračuna (čitaj: i našeg novca).
Tako Njemci tijekom 365 dana u godini u supermarketima imaju kontinuirano dampinški jeftine paprike i paradajze, mafija se bogati, a normalni poljoprivrednici propadaju.
I ja se smijem na uvodni post, o tome da je baš Hrvatska "najkorumpiranija".
Za riknut od smijeha:
Quote:
... kaže:
Europski parlament je izračunao, po konzervativnom pristupu, da Hrvatska gubi 10 milijardi dolara na trošak korupcije, 13,52 posto BDP-a. To znači da 60 milijardi kuna nestaje kroz korupciju:
|
"Europski parlament" je nešto "izračunao", urnebes. To je onih 500 mlatimudana bez ikakve odgovornosti, koji ubiru 10 tisuća eura mjesečno. Pitanje - kako su došli do pozicije europarlamentarca, ako ne kroz korupciju tijekom svojeg političkog uspona?
A ideja da se kroz korupciju 10 milijardi "gubi" je također super. Kao da netko 10 miljardi eura novčanica zapali. A ne, nije tako. Većina novca kojeg lokalni govnari uberu kroz korupciju prije ili kasnije završi u BDP-u Njemačke, Francuske, Italije, Švedske i sl. Novac zarađen na korupciji ne troši se na kruh lokalnog pekara, nego na njemačke aute, francuska vina, talijanske cipele, švedski namještaj i sl. Taj novac, ukraden kroz korupciju, itekako pomaže proračunu bogatih država, one ne pitaju odakle je novac kojim se kupuju njihovi proizvodi.
|
|
|
05.01.2022., 14:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Taroth kaže:
Kazete, eu gospoda, a? I onda se ti nemoj slizati sa amerikancima koji su u svemu tome najmanje licemjerni (ne zato sto svoje robove ne kriju)
|
Kad udjem u Eurospin i vidim ovo extra djevicansko maslinovo ulje u debeloj staklenoj boci, koje je odlicne kvalitete nesumnjivo, a kosta manje od pola cijene od Zvijezda extra djevicanskog ulja znas da se negdje krije zec.
https://www.offertevolantini.it/nego...ferta-5793755/
|
|
|
05.01.2022., 14:24
|
|
MK CRUSADERS RULZ!
Registracija: Mar 2004.
|
Da, rekao bih da se prije svega krije u pohlepi i maržama pojedinih proizvođača, i naravno koriste "corona gužvu" da dodatno dignu cijenu. Čim više diskontera poput ES-a i sličnih, tim bolje za nas kupce kaj se mene tiče. Neka se međusobno kolju sa skidanjem cijena. Tu kod mene su izgradili ES 150 m od Plodina, i unutar 3 mjeseca su Plodine "magično" poskidale hrpu toga za najmanje 30%. Jbg.
Nije sve samo do robovske snage, i to je svakako tragedija, slažem se. Ali, najbolji primjer je bio sa mlijekom i mliječnim proizvodima kad se tražilo da se ukine povratna naknada jer kao, zbog toga su cijene istih otišle. Ukinu naknadu, cijene ništa pale nisu, sad su je vratili, isti kurac. Isključivo stvar pohlepe proizvođača ali i lanaca supermarketa djelomično. Svaki je svoj komad kolača ugradio a krajnji kupac plaća.
Tak daaa, neka i Aldi dođe i Tesco, ma SVI, neka se kolju međusobno, pa tko živ tko mrtav.
|
|
|
05.01.2022., 16:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
dk1 kaže:
|
Kad bi svaka plantaza imala taj stroj ili ga bila uopce u mogucnosti koristiti zivot bi bio idealan. Ali nije. I dalje netko mora fizicki pokupiti masline, a to sam 99.9% siguran da ne cine Talijani.
|
|
|
05.01.2022., 16:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Headbanger kaže:
Da, rekao bih da se prije svega krije u pohlepi i maržama pojedinih proizvođača, i naravno koriste "corona gužvu" da dodatno dignu cijenu. Čim više diskontera poput ES-a i sličnih, tim bolje za nas kupce kaj se mene tiče. Neka se međusobno kolju sa skidanjem cijena. Tu kod mene su izgradili ES 150 m od Plodina, i unutar 3 mjeseca su Plodine "magično" poskidale hrpu toga za najmanje 30%. Jbg.
Nije sve samo do robovske snage, i to je svakako tragedija, slažem se. Ali, najbolji primjer je bio sa mlijekom i mliječnim proizvodima kad se tražilo da se ukine povratna naknada jer kao, zbog toga su cijene istih otišle. Ukinu naknadu, cijene ništa pale nisu, sad su je vratili, isti kurac. Isključivo stvar pohlepe proizvođača ali i lanaca supermarketa djelomično. Svaki je svoj komad kolača ugradio a krajnji kupac plaća.
Tak daaa, neka i Aldi dođe i Tesco, ma SVI, neka se kolju međusobno, pa tko živ tko mrtav.
|
Definitivno se slazem, no mi smo premalo trziste ne bas velike kupovne moci pa se niti ne pokusavaju probiti ovdje. Ali opet cudi me da nema veceg interesa drugih supermarketa da se probijaju u HR.
|
|
|
05.01.2022., 20:32
|
|
MK CRUSADERS RULZ!
|
Quote:
T-3000 kaže:
Definitivno se slazem, no mi smo premalo trziste ne bas velike kupovne moci pa se niti ne pokusavaju probiti ovdje. Ali opet cudi me da nema veceg interesa drugih supermarketa da se probijaju u HR.
|
Zapravo, nije uopće u tome caka. Inače se ni ES nebi "probio". Fora je u tome da to zapravo koče "domaći igrači" poput Konzuma (bez obzira kaj Todorić više nije u jednadžbi), Plodina, KTC-a itd. Vjerovao ili ne. Svi do jednog su dobro politički povezani.
Slučajno znam te stvari "insiderski". Kaj se hrane i supermarketa tiče. Lidl je recimo trebao biti 5 godina ranije na tržištu no što je, Kaufland i Billa isto. S time da je Billa samu sebe autogolirala radi svojih poteza pa se maknula s tržišta. ES, Aldi i drugi već godinama polako rovare, gledaju, pripremaju teren za ulazak itd.
Neki će to napraviti (ES), neki za sad ili možda na kraju uopće neće. Ulazak HR u EU im je dodatno odškrinuo vrata malo.
Jer realno, govoriš o "premalom tržištu", a svi oni su prisutni u Sloveniji koja je po veličini tržišta trećina našeg. Slična kupovna moć, malo bolja možda. I malo niži PDV.
Znači, nije definitivno do toga. A interes je daleko veći nego što misliš, zapravo. 
|
|
|
05.01.2022., 22:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Headbanger kaže:
Zapravo, nije uopće u tome caka. Inače se ni ES nebi "probio". Fora je u tome da to zapravo koče "domaći igrači" poput Konzuma (bez obzira kaj Todorić više nije u jednadžbi), Plodina, KTC-a itd. Vjerovao ili ne. Svi do jednog su dobro politički povezani.
Slučajno znam te stvari "insiderski". Kaj se hrane i supermarketa tiče. Lidl je recimo trebao biti 5 godina ranije na tržištu no što je, Kaufland i Billa isto. S time da je Billa samu sebe autogolirala radi svojih poteza pa se maknula s tržišta. ES, Aldi i drugi već godinama polako rovare, gledaju, pripremaju teren za ulazak itd.
Neki će to napraviti (ES), neki za sad ili možda na kraju uopće neće. Ulazak HR u EU im je dodatno odškrinuo vrata malo.
Jer realno, govoriš o "premalom tržištu", a svi oni su prisutni u Sloveniji koja je po veličini tržišta trećina našeg. Slična kupovna moć, malo bolja možda. I malo niži PDV.
Znači, nije definitivno do toga. A interes je daleko veći nego što misliš, zapravo. 
|
Ma prosao sam po EU gomile tih retailera i vidio ih tone pa me cudi da ih nema u HR. Carrefour, Tesco, Coop, Hofer, Aldi, Mercadona... Sve odlicni supermarketi, no ipak da se i otvore u HR imam dojam da bi falilo 50% artikala kao sto fali u Kauflandu u odnosu na njemacki Kaufland, Lidl, pa i Eurospin koji nije isti kao i talijanski itd. jer smo jednostavno preslabe kupovne moci, a i EU proizvodi u jos vecem izboru bi kompletno unistili sve i jednu prehrambenu industriju u HR.
Da su nasi retaileri dobro pomijesani s politikom to me ne cudi uopce. Ali vjerujem da je tako svugdje u svijetu. To su preprofitabilne grane i preduboko izmijesane s drzavom da bi bili neovisni.
|
|
|
05.01.2022., 22:29
|
|
Antiguru Krishnamurti U.G
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
T-3000 kaže:
Ma prosao sam po EU gomile tih retailera i vidio ih tone pa me cudi da ih nema u HR. Carrefour, Tesco, Coop, Hofer, Aldi, Mercadona... Sve odlicni supermarketi, no ipak da se i otvore u HR imam dojam da bi falilo 50% artikala kao sto fali u Kauflandu u odnosu na njemacki Kaufland, Lidl, pa i Eurospin koji nije isti kao i talijanski itd. jer smo jednostavno preslabe kupovne moci, a i EU proizvodi u jos vecem izboru bi kompletno unistili sve i jednu prehrambenu industriju u HR. 
|
Preslabe kupovne moći ?? Evo, upravo se gradi u Zadru LIDL broj 3. Uz preko dvadeset velikih trgovačkih centara ne vidim tu nikakvu ekonomičnost. Ali Lidl i dalje gradi. Na tol lokaciji ga samo teren koštao nekoliko milijuna eura !?
|
|
|
06.01.2022., 01:06
|
|
MK CRUSADERS RULZ!
|
Quote:
T-3000 kaže:
Da su nasi retaileri dobro pomijesani s politikom to me ne cudi uopce. Ali vjerujem da je tako svugdje u svijetu. To su preprofitabilne grane i preduboko izmijesane s drzavom da bi bili neovisni.
|
Nije poanta da baš sve imaju tu kao i tamo, to se radi testiranje tržišta i ako se u kasnijim koracima pokaže da ima potrebe za nečim, onda to uvedu, Lidl je eklatantni primjer toga, i kako su kroz godine zapravo uveli jako puno toga što nije bilo prvih godina. Kaj se Kauflanda tiče, zapravo, od stranih, oni mi imaju najviše toga.
A velim, ulazak mnogih navedenih se opstruira na jako puno nivoa, malo teže otkad smo u EU, ali svejedno...
|
|
|
09.01.2022., 14:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
Skandinavci su godinama lovili ribu u teritorijalnim vodama ratom razorene Somalije, kako nije bilo središnje vlasti da im prigovara.
Ali oni su uljuđena gospoda jelda...
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:22.
|
|
|
|