Natrag   Forum.hr > Društvo > Duhovnost

Duhovnost Slobodnim stilom...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.12.2024., 18:40   #21
Quote:
Vrtlar888 kaže: Pogledaj post
Točno....zato se On objavljuje.
Ja sam isto i gnostik. Otvorio sam prije više godina temu o tome na religiji.
Osnovna definicija boga bi trebala biti ono što postoji kad ništa ne postoji !

On se objavljuje !!
Može biti, ali je često problem u tome da su te objave kontradiktorne.
Ali teologija jako lukava, ona će za one objave koje joj ne pašu reći da je to objava lucifera.
Evo i tipičnog primjera kontroverzne objave
https://hip.ba/2018/08/12/kontroverz...ju-kao-rakete/
No, jedne je noći čuo glas, promijenio je ime, žene, način života…
krena is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2024., 18:42   #22
Bog je nusproizvod ljudske kulture nastale iz potrebe da razumije sebe i svijet oko sebe. Naravno, to nije Bog svinje koju upravo jedemo, mrava kojeg smo slučajno zgazili na putu, ili bakterije koju je ubio naš lijek.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2024., 19:15   #23
Quote:
krena kaže: Pogledaj post
Osnovna definicija boga bi trebala biti ono što postoji kad ništa ne postoji !
Točno. I to nije smiješno-molim lepo ! I da li znaš tu definiciju? Il je reci il reci da ne znaš jer kad ja dam odgovor nema više-to sam ja znao.

Quote:

Može biti, ali je često problem u tome da su te objave kontradiktorne.
Ali teologija jako lukava, ona će za one objave koje joj ne pašu reći da je to objava lucifera.
Kad Bog u bibliji opisuje svoje savršenstvo onda kao primjer navodi svoja proročanstva oko svog naroda i zemlje Izraelove. Velike stvari oko Izraela su se ispunile kako kroz tisuće godina unatrag (što nije neko dokazivanje za nas jer vrijeme je manipulativna mogućnost) tako i kroz ovaj Izrael u zadnjih 100 godina. O tome imam ovdje svoje tekstove na religiji i ti tekstovi su jasni kao grom. Krivotvorenja biblije se time nisu bavila (za proroštva uvjek treba imati veliki um) već su se bavila oko vegetarijanstva i krvnih žrtava...tu ima kontraverzi...i tu se ja snalazim bez problema.
Old 15.12.2024., 19:28   #24
Quote:
servantes kaže: Pogledaj post
Bog je nusproizvod ljudske kulture nastale iz potrebe da razumije sebe i svijet oko sebe.
Tako je Miško !

I tako je po tvome veliki znanstvenik Njutn ( i ne samo on) razmišljao, te shvatio da fantastični zakoni, stvari i pojave u prirodi i svemiru govore da im je kreator Bog.

Druga grupa ljudi manje pametni su proučavali svete spise, proroštva i mudrosti Božije u njima te shvatili da Bog postoji...pogotovo oni koji su se susreli sa njim i imali nadnaravna iskustva.

U kojoj si ti grupi ?
Old 15.12.2024., 19:46   #25
Quote:
U kojoj si ti grupi ?
U tvojoj sigurno nisam.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2024., 20:16   #26
Apstrakcija
Fantasist is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2024., 22:15   #27
Quote:
U tvojoj sigurno nisam.
Ako ti ja budem mjera odvraćanja loše ćeš proći. U mene je mudrost golema, veća od mnogih planina !
Old 15.12.2024., 22:34   #28
Quote:
U mene je mudrost golema, veća od mnogih planina !
Svaka čast! Prošao sam svijeta, ali tako mudru i pametnu osobu još nisam vidio. Baš ti zavidim. Da sam bar ja takav.
servantes is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2024., 22:52   #29
Bog je sredstvo s pomoću kojega vjerski poglavari upravljaju masom - ljudima.
To je kapitalistički izum,milijarderi zasigurno ne vjeruju u Boga već su manimupatori,demagozi
Wanted123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2024., 22:58   #30
Quote:
citta vritti kaže: Pogledaj post
naravno, "vaš" bog mora biti beskonačan... inače ne bi vrijedio

međutim, dio tajne leži u "razmjerima".

uostalom, tko kaže da ne postoji beskonačno mnogo bogova samim "bogovima"? sa stajališta jedinke, nekoliko trilijuna u horizontali, te tko zna koliko u nevidljivoj vertikali itekako može izgledati na beskonačnost.
Skup realnih brojeva je beskonačno gušći od skupa prirodnih brojeva. I jedan i drugi su beskonačni, ali beskonačnost ovog prvog je beskonačno veća.

Zanimljiva je ta beskonačnost skroz
Vaernim is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2024., 23:09   #31
Quote:
Baš ti zavidim. Da sam bar ja takav.

Vidim i sam da si izgubljen. No naći će tebe Isus!

Bez brige, ne sekiraj se, stvari se mijenjaju; tko bi gore sad je doli, a tko doli gore ustaje ! To su možda Zagorci rekli !

Nije li Isus rekao da će poslednji biti prvi !?

Uvjek nam treba svjedočanstvo istine i neistine, mudrosti i ludosti inače kako bi se ovo dvoje razlikovalo !? Doći će i tvojih pet minuta!
Old 16.12.2024., 08:50   #32
Quote:
Vaernim kaže: Pogledaj post
Skup realnih brojeva je beskonačno gušći od skupa prirodnih brojeva. I jedan i drugi su beskonačni, ali beskonačnost ovog prvog je beskonačno veća.

Zanimljiva je ta beskonačnost skroz
bez obzira na zanimljivost, kao argument u ovom slučaju nema baš nikakvu vrijednost.

uostalom zašto bog ne bi imao svoju konačnost, osim zato jer tako vjernici žele?

uzmi jedno biće-stanicu sa svojom sviješću u zajednici cijelog organizma sa još bilijunima ili trilijunima takvih bića. takva sinergija je mnogo više od 1+1=2 matematike. tolika da stvara sasvim novi entitet potpuno nespoznajan pojedinoj stanici. sva ta stanična bića potiču i u neku ruku jesu na sliku svog "stvoritelja", iako ih on ne stvara vlastitom namjerom.

"naš" bog je ništa drugo nego biće.
Old 16.12.2024., 10:39   #33
Djeca imaju bajke, a odrasli religije.
Old 16.12.2024., 10:39   #34
bajdvej, da se mene pita, a na sreću se ne pita , uzus ili možda čak i pravilo bi bilo da svaki začetnik neke teme u prvom postu mora navesti, obrazložiti ili opisati svoje mišljenje, stav ili saznanje o pitanju oko kojeg pokreće temu.

ja sam ovaj put morao nešto napisati, s obzirom da sam poslužio kao inspiracija autoru za ovu temu.
Old 16.12.2024., 11:38   #35
Bog je prava, istinita, slika covjeka.
Ili, covjek je bozja iluzija.

Ne samo covjek, citav svemir, iz koje god perspektive, kao reflektivne cestice, odraz, odjek, kao sastavno tkivo neceg sto zeli, jednakom snagom kao i mi - postojati.

I bas kao ni mi, jer to jesmo mi - nema pojma zasto.

Kroz razgovore s Bogom, Budom, Kristom, zivotom, sobom, istinom (nazovite to kako zelite, svi pricaju o istom), ne pronalazi samo covjek smisao. Smisao pronalazi sebe.

Kroz ziva bica, i priroda je ziva, i svemir je ziv, objedinjuje se princip "dobra" i "zla", konstruktivnog i destruktivnog, crnog i bijelog, sazima se i siri se, krece se dok stoji, ili, jednostavno, ljudima kontradiktorno za pojmiti, sjedinjuju se suprotnosti.

Van takvog principa postojanja, ne vrti se mehanizam. Bog treba nas, to jest, svemir, svih dimenzija, da bi mogao-moglo biti tijelo.
Ne unutar tijela, vec unutar kojeg je tijelo, unutar tijela.

Za mene, reci da Bog ne postoji, nije vise samo stvar arogancije, to je djecja naivnost, ne shvacanje svojih mogucnosti, potencijala, i razine vlastitog neznanja.
Old 16.12.2024., 12:09   #36
čovjek apsolutno ništa ne može znati ni o čemu, ako nema samospoznaje.
sasvim je glupo pričat o nečemu što se nezna, nemože znati, a tako autoritativno.

čovjek isprred sebe ima samog sebe kao misteriju. u mjeri u kojoj je spoznao sebe, u toj je mjeri spoznao i svijet. točka. a to je dug put, i nimalo ugodan.....
ibm444 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2024., 15:45   #37
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Ne mislim reci da ne postoji osobni uvid vec da ne postoji osobni uvid odvojen od preduvjerenja i drugih predispozicija, ukljucujuci procitane tekstove i konceptualizacije religijskog i duhovnog. Da ne ulazimo u sire kulturne uvjetovanosti i jos sire bioloske/genetske.

Nije da ne postoji duhovno iskustvo vec ne postoji iskustvo po sebi koje bi bilo oslobodjeno tih uvjetovanja. To je budalastina mistika, perenealista i danas newagera, iste u osnovi bagre koja skriva nedostatak kognitivnih kapaciteta te logicke, povijesne ili bilo koje konzistencije iza gaslajtanja misitike; nedostatak objektivnijeg autoriteta iza "spoznaje".

Uvjerenja su za misticno iskustvo sto i set i setting za drogerasko. Cak bih rekao da je izrazenije jer se sa psihodelicima cesto desava neocekivana promjena perspektive dok kod "prirodno" induciranog meditativnog fokusa jos nisam dozivio da iznikne nesto sto nije u potpunosti konzistentno sa onime kako je polje pripremljeno.

Kada sam bio u zen redu i fokusiran na te price (ukljucujuci formalno akademske u koje su nas forsirali jer su kod vecine Mahayane preduvjet zaredjenju) onda je meditativno "uvid" bio budisticki, "uvidjala" se medjupovezanost uvjetovanih pojavnosti i inherento nepostojanje esencijalnosti. Ali u indijskim ashramima se "kundalini dizao" od ekstaticnog do "nestanka individualnog u The Esenciji". Kojekakvi perenealisticki mlatimudani ce to ukalupit u neku svoju pricu - ali to nije stvarno objasnjenje icega na ista univerzalnijoj razini, samo stvaranje neke nove vlastite metalne scenogradfije pa onda i eventualnih iskustava. Uglavnom zato da bi se napravio kakav svoj kult, najcesce su motivi tih velikih ideja i ideologija podosta primitivni i vecih narcisistickih egotripera od duhovnjaka nije lako naci.

Da sam se duze zadrzao sa katolibanima siguran sam da bi bilo i svakakovijih njihovrsnih vizualema i intuituema. Ovako se moram zadovoljiti sa samo par opcenith folk Marijanskih fantazmagorija upitne teoloske vjerodostojnosti

Duhovnjaci bez zivota vas u zelji da sebi daju na posebnost dupkom lazu. Nema nista posebno niti vrijedno u satorijima, prajnama, samadhijima i ostalim pizdarijama. Svatko polunormalan moze ako bas zeli dozivjeti "najnaprednije" meditativno stanje unutar par mjeseci do najvise par godina prakse, a svatko sa psihoticnim poremecajem ili na gljivama u roku odmah

Nema tu nikakve stvarne vrijednosti, nikakvih spoznaja, nikakvih uvida, samo vrdtnje u krug vlastite psihe i izmisljenih samobitnosti, svako misticno iskustvo je projektivno, a ne neovisno.
Mistici ili lazu ili su gupi ili neiskusni - vjera je vaznija od direktnog iskustva jer vjera stvara njega, a ne obratno.

Ako zelis naci stvarne duhovnjake i "svece" trazi ih medju onima koji su odgojili 12ro djece u slumu uz tri posla, a i dalje se nisu izgubili u kriminalu i ovisnostima. Nema nikakvih stvarnih vrijednosti medju sebeljubnim i svojim mentalizmima opsjednutim nezrelim "duhovnjacima" i njihovim "direktnim iskusvima". Vreca govana i to izuzetno smrdljivih.
Old 16.12.2024., 15:47   #38
Quote:
ibm444 kaže: Pogledaj post
čovjek apsolutno ništa ne može znati ni o čemu, ako nema samospoznaje.
sasvim je glupo pričat o nečemu što se nezna, nemože znati, a tako autoritativno.

čovjek isprred sebe ima samog sebe kao misteriju. u mjeri u kojoj je spoznao sebe, u toj je mjeri spoznao i svijet. točka. a to je dug put, i nimalo ugodan.....
Ljudi ispred sebe imaju jednog i jedinog Boga, a to je novac.

Bez ilnovca se samo možeš jebat' misteriozno.
Old 16.12.2024., 19:54   #39
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Ne mislim reci da ne postoji osobni uvid vec da ne postoji osobni uvid odvojen od preduvjerenja i drugih predispozicija, ukljucujuci procitane tekstove i konceptualizacije religijskog i duhovnog. Da ne ulazimo u sire kulturne uvjetovanosti i jos sire bioloske/genetske.

Nije da ne postoji duhovno iskustvo vec ne postoji iskustvo po sebi koje bi bilo oslobodjeno tih uvjetovanja. To je budalastina mistika, perenealista i danas newagera, iste u osnovi bagre koja skriva nedostatak kognitivnih kapaciteta te logicke, povijesne ili bilo koje konzistencije iza gaslajtanja misitike; nedostatak objektivnijeg autoriteta iza "spoznaje".

Uvjerenja su za misticno iskustvo sto i set i setting za drogerasko. Cak bih rekao da je izrazenije jer se sa psihodelicima cesto desava neocekivana promjena perspektive dok kod "prirodno" induciranog meditativnog fokusa jos nisam dozivio da iznikne nesto sto nije u potpunosti konzistentno sa onime kako je polje pripremljeno.

Kada sam bio u zen redu i fokusiran na te price (ukljucujuci formalno akademske u koje su nas forsirali jer su kod vecine Mahayane preduvjet zaredjenju) onda je meditativno "uvid" bio budisticki, "uvidjala" se medjupovezanost uvjetovanih pojavnosti i inherento nepostojanje esencijalnosti. Ali u indijskim ashramima se "kundalini dizao" od ekstaticnog do "nestanka individualnog u The Esenciji". Kojekakvi perenealisticki mlatimudani ce to ukalupit u neku svoju pricu - ali to nije stvarno objasnjenje icega na ista univerzalnijoj razini, samo stvaranje neke nove vlastite metalne scenogradfije pa onda i eventualnih iskustava. Uglavnom zato da bi se napravio kakav svoj kult, najcesce su motivi tih velikih ideja i ideologija podosta primitivni i vecih narcisistickih egotripera od duhovnjaka nije lako naci.

Da sam se duze zadrzao sa katolibanima siguran sam da bi bilo i svakakovijih njihovrsnih vizualema i intuituema. Ovako se moram zadovoljiti sa samo par opcenith folk Marijanskih fantazmagorija upitne teoloske vjerodostojnosti

Duhovnjaci bez zivota vas u zelji da sebi daju na posebnost dupkom lazu. Nema nista posebno niti vrijedno u satorijima, prajnama, samadhijima i ostalim pizdarijama. Svatko polunormalan moze ako bas zeli dozivjeti "najnaprednije" meditativno stanje unutar par mjeseci do najvise par godina prakse, a svatko sa psihoticnim poremecajem ili na gljivama u roku odmah

Nema tu nikakve stvarne vrijednosti, nikakvih spoznaja, nikakvih uvida, samo vrdtnje u krug vlastite psihe i izmisljenih samobitnosti, svako misticno iskustvo je projektivno, a ne neovisno.
Mistici ili lazu ili su gupi ili neiskusni - vjera je vaznija od direktnog iskustva jer vjera stvara njega, a ne obratno.

Ako zelis naci stvarne duhovnjake i "svece" trazi ih medju onima koji su odgojili 12ro djece u slumu uz tri posla, a i dalje se nisu izgubili u kriminalu i ovisnostima. Nema nikakvih stvarnih vrijednosti medju sebeljubnim i svojim mentalizmima opsjednutim nezrelim "duhovnjacima" i njihovim "direktnim iskusvima". Vreca govana i to izuzetno smrdljivih.

nemojte zamjeriti Beljkiju na ovim riječima. on je stvarno pokušao, imao je najbolju volju, krenuo je u Indiju, svima je najavio svoju namjeru duhovnog putovanja i transformacije u duhovnog čovjeka, čak i Forumu i Internetu.

na žalost, nije uspio u tome jer nije imao ono što je potrebno, pa sada mora nekako oprati vlastiti obraz gubitnika te se opravdavati ispred cijelog svijeta, i što je najteže od svega - ispred samog sebe.

dakle, molim vas pravite se da nije problem u njemu nego u "duhovnom". nije da Beljkiju nešto nedostaje, nego "duhovno" ne postoji
molim vas pravite se da je razlog zašto i dalje toliko vremena svojevoljno troši obilazeći oko "duhovne vreće smrdljivih govana" ko mačak oko vruće kaše to što duhovnog u stvari nema, a ne to što je isprazni gubitnik koji nema što pametnije za raditi uz sav taj svoj kvazi "intelekt".

pomozimo mu.
Old 16.12.2024., 20:21   #40
Quote:
citta vritti kaže: Pogledaj post
nemojte zamjeriti Beljkiju na ovim riječima. on je stvarno pokušao, imao je najbolju volju, krenuo je u Indiju, svima je najavio svoju namjeru duhovnog putovanja i transformacije u duhovnog čovjeka, čak i Forumu i Internetu.

na žalost, nije uspio u tome jer nije imao ono što je potrebno, pa sada mora nekako oprati vlastiti obraz gubitnika te se opravdavati ispred cijelog svijeta, i što je najteže od svega - ispred samog sebe.

dakle, molim vas pravite se da nije problem u njemu nego u "duhovnom". nije da Beljkiju nešto nedostaje, nego "duhovno" ne postoji
molim vas pravite se da je razlog zašto i dalje toliko vremena svojevoljno troši obilazeći oko "duhovne vreće smrdljivih govana" ko mačak oko vruće kaše to što duhovnog u stvari nema, a ne to što je isprazni gubitnik koji nema što pametnije za raditi uz sav taj svoj kvazi "intelekt".

pomozimo mu.
Ma sve bih mu to oprostio, ali što se nakon što je izgubio vjeru u duhovno ne želi posvetiti kvantnoj mehanici e to je neoprostivo! A zašto ne želi? Pa očito ga je strah da bi možda ispalo da ipak ima nečega u tim misticima i duhovnjacima, bolje zakopat glavu u pijesak i ne suočit se s istinom kao i većina ostalih, e da.

Vaernim is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:00.