Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Film

Film Art, cult and all that trash

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.01.2025., 17:10   #21
Quote:
stumper kaže: Pogledaj post
Vidi, Eggers je gledao Kidferatu ga je značajno oblikovao,.
nisi loš nisi loš...
https://youtu.be/Lzqb7eAXi3M?si=vqnIg-3IhIZT6CPz
flagelant is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2025., 17:10   #22
Iliti Dafoe u obdaništu.
stumper is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2025., 20:49   #23
Quote:
Wotan kaže: Pogledaj post
Pa original, čovječe.

Nu ovog lika. Si ga vidio kad?

Quote:
stumper kaže: Pogledaj post
Nosferatu i muževnost?
Kako se na Nosferatua gledalo u vrijeme kada je snimljen, to je rekao bih relevantnija tema od toga kakvi su se brkovi nosili.
Ne znam što je obrisan moj komentar u kojemu se dotičem antisemitizma u prvom Nosferatuu.
Naime, Nosferatu iz 1922. dotiče sve teme kojih se pravi njemački ili europski antisemit, a takvih, je, brijem, 1922. bilo poprilično, bojao.
Najezda zla sa divljeg, prljavog Istoka, zli Židovi koji rade opačine uljuđenim društvima...

To su bile tadašnje teorije zavjere- djelimično zato se Nosferatu toliko urezao u kolektivnu podsvjest.

Zato je samo prvi Nosferatu prava stvar, pogodio je duh vremena, udario na malograđanske strahove.
Ostali Nosferatui su kopije koje, iako su tehnički super, nemaju onaj impakt koji je postignut onda.

A možda i nije bilo tako. Što vi mislite?
Tomislav B is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2025., 21:25   #24
Mislim da ni meni nije jasno zašto ti je post obrisan, budući da sam ga i ja shvatio kao - u najboljem slučaju - kritički nastrojeni sarkazam,
a u najgorem neki poluozbiljni kratki osvrt na prevladavajuće teme u originalnom filmu.

Možda se radi o točnosti tvoje teze, koju ipak nisam u stanju ni osporiti ni potvrditi, budući da ga detaljnije i dublje proučavao nisam,
a sȃm film sam počeo gledati barem tri puta, i niti jednom završio.

Nije to nešto čime se ponosim (ili ne ponosim), niti sporim njegovu važnost, utjecaj, i slično, ali jednostavno mi je bilo previše.
Niti sam se mogao uživiti u priču, niti me uopće u bilo kojem pogledu film 'zgrabio'.

Jednostavno sam na teži način otkrio da je moja granica povučena kod nijemih filmova. I jebiga.

Old 05.01.2025., 23:07   #25
Pogledao sam film i nije mi bio tako loš. Filmovi sa temom dracule/nosferatua (usput, zna li neko koja je razlika, radnja mi deluje isto, samo se imena razlikuju) su nam dobro poznati, a autor je pokušao da nađe drugačiji ugao. Ovde je fokus na jednom ženskom liku što je dosta moderan pristup. Takođe, ne mogu reći ni da mi se obrada lika Nosferatua nije dopala. Eggers me ovim filmom svakako nije razočarao, naravno da su mu prethodna tri bolja, ali da se ne lažemo - nije lako po xy put obrađivati istu temu. Od mene dobja 7/10.
Old 06.01.2025., 10:23   #26
Nema razlike, Nosferatu je adaptacija romana drakule. Samo Murnau nije uspio dobiti prava koristenja pa je isao raditi svoju verziju s manjim izmjenama. Na kraju ga je stokerova obitelj tuzila i dobila spor. izvorni film nosferatu je dugo vremena bilo uopce gotovo emoguce igdje pogledati jer je navodno samo jedna kopija filma bila ostala nakon sudski naredjenog uništenja kopija.

A eggeersov film je... Čemu? Isao si raditi adaptaciju i nisi nista novo i zanimljivo dodao. Stovise, Nosferatu je za svoje vrijeme bio dosta avangardan, ekspresionizam i sve to, a ova se verzija svojski trudi imati nekakav klasicni, skoro sekspirijanski retro feel. Nazalost rezultat toga je da je sve vec vidjeno, bolje obradjeno, u drugim filmovima.

I jos sam Nosferatu, koji je u originalu cak bio strasan, ovdje je doslovno smijesan. Ko da gledam nekoga iz Let 3 da glumi drakulu.
Ako je nekome bitan horor, ovdje ga nece naci. Jedinih par trenutaka da te nesto štrecne je kad autor pribjegne jeftinim jump scare insert kadrovima.

Zapravo jedino bitno autoru je kako ce vizualno predociti par kljucnih prizora. To se bas kuzi. Lik valjda masturbira na odredjene kadrove koje je valjda godinama imao u glavi i oko toga je isao raditi cijeli film. A rupe izmedju tih kadrova je popunio neinventivnim filmom. scenarij mu je tu posve sekundaran. Nacin na koji nosferatu skonca je neuvjerljiv do bola.

Naspram ovoga, i coppolina drakula je remek djelo.
Shpiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 11:44   #27
Quote:
Shpiro kaže: Pogledaj post
coppolina drakula je remek djelo.
taj Drakula je dobio 4 Oscara
manchild is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 12:29   #28
Orlok izgleda kao Usyk. Dobro je netko rekao uzeli su zvijezdu za Orloka, a facijalna ekspresija nula. Sporedne radnje gotovo da i nema, cijeli gotik ugođaj izgleda dosta jeftino i neiventivno. Elementi sa štakorima su fora, al moglo se ubaciti puno više toga. Čak se i radnja dosta ponavlja (snovi gotovo identični). Definitivno presiromašno. Ako je ovo horor godine kakvi su tek ostali 5.5/10

P.S. Relativno mi je svjež Poor things i nekako sam dojma da bi Lanthimos napravio puno bolju i uvrnutiju priču.
filmko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 14:07   #29
Daleko je ovo od horora godine, ali može da se pogleda. Sad bih morao da spojlujem da kažem po čemu se ovaj Nosferatu razlikuje od prethodnih verzija.
Old 06.01.2025., 14:23   #30
Quote:
Tomislav B kaže: Pogledaj post
A možda i nije bilo tako. Što vi mislite?
Dodaj tome queer i feminizirane crte vampirove pojave koje patrijarhalni setup učitava na taj židovski stereotip, koji je često kontradiktoran, a ne prosta 1 na 1 analogija, i eto ti višestrukih implikacija narativa iz više gledalačkih pozicija... Inače je puno zanimljivije čitati o Nosferatuu, nego ga gledati, a ima mnoštovo kreativnih i iscrpnih interpretacija.

Quote:
Truman kaže: Pogledaj post
Sad bih morao da spojlujem da kažem po čemu se ovaj Nosferatu razlikuje od prethodnih verzija.
Da čujemo.
stumper is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 14:31   #31
Ima veze i sa prikazom Nosferatua, i sa njegovim odnosom prema jednoj ženi. Zapravo, najveća pažnja je posvećena njihovom odnosu. Mladi advokat je tu samo sporedni lik. Moderna vremena, moderan i prikaz vampira. Zatim dosta realistično su prikazani lokalni seljani u Rumuniji po dolasku advokata, a sviđa mi se i prikaz ludnice. Eggers je reditelj koji dosta pažnje obraća na autentičnost prostora, mislim da je i ovde postigao efekat.
Old 06.01.2025., 14:45   #32
Na tehničku- art stranu filma nema se što prigovoriti...
Vidi se, Eggers obožava Nosferatua. Lijepevsu to slike.
Sjajno!
Jedino... Čemu, što stvarno novo i friško daje ovaj film?
Tomislav B is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 14:48   #33
Odličan članak na BD-u o najboljem hororu 2024. https://bloody-disgusting.com/editor...-of-nosferatu/
Trendi is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2025., 14:49   #34
Quote:
Cuckold provokaciju njegov je veći od tvog.
Osim toga, malo što drugo.
Old 06.01.2025., 15:54   #35
Quote:
Na tehničku- art stranu filma nema se što prigovoriti...
Vidi se, Eggers obožava Nosferatua. Lijepevsu to slike.
Sjajno!
Slažem se. Motiv je verovatno materijalne prirode, zaradiće ovaj film lepu paru.
Vidim i da je metascore jako pozitivan.
Old 07.01.2025., 00:56   #36
sve ste već rekli. kadrovi su često impresivni, ali osjećao sam se prazno kao i tijekom drugih eggersovih filmova. šteta što neki autori ne daju drugima da im pišu filmove, eggersu je to definitivno slabija strana.

brzo ću zaboraviti pogledano, ni blizu originala po atmosferi i strahu kojeg stvara izgled i mimika tog vampira.
Old 10.01.2025., 07:55   #37
Neću ovo ni gledati. Vampiri su sažvakana tema.
Old 10.01.2025., 11:42   #38
Quote:
Truman kaže: Pogledaj post
Filmovi sa temom dracule/nosferatua (usput, zna li neko koja je razlika)
evo razlika između njih kao samih pojava

Po čemu se razlikuju dva grofa, Drakula i Nosferatu/Orlok
dotur tonci is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 12:06   #39
Quote:
Skiner kaže: Pogledaj post
Neću ovo ni gledati. Vampiri su sažvakana tema.
Nisu...Samo što fimaši stalno voze po istim šablonama.
Ima mnogo mogućnosti sa vampirima...

Na primjer:
U ovom Nosferatuu ima odličan dio u trajanju od 5 minuta u kojemu gomila Cigana ide ubiti lokalnog vampira.
Izvode cijeli ritual- na konja su posjeli golu curu, pa mu traže grob po mračnoj šumi... E volio bih vidjeti film sa takvom folklornom atmosferom...

A to je samo jedan primjer.

Evo, meni je u ovom Nosferatuu sam lik vampira odličan, najbolji ikad. Najbolji je način na koji govori, diše... srče krv ne iz vrata već direktno iz srca žrve.

Nedavno sam gledao novu verziju "Salem's lota".
Orlok je mnogo jeziviji od Barrowa, glavnog vamprira u "Salem's lotu".

Zatim , do sada nije bilo više filmova kao "Near dark" Cathelyn Biggelow iz 1987.
Ili, da snime remake Carpenterovih "Vampra".

itd.

A Ovog Nosferatua bi trebali svi pogledati- ipak je to jedan on najkvalitetnijih filmova sa kraja prošle i početka ove godine.
Tomislav B is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 20:56   #40
Prvo lose: Priča je nepovezana i bez sadržaja. Nema nikakvog zapleta. Gluma na silu. Sve vec vidjeno. I najvažnije od svega nimalo strašan, uznemirujući ili napet. Dijalozi pomalo otrcani, i usudio bih se reći, dosadni.
što valja: atmosfera i kinematografija su jako dobri. Ima taj Sin City, Van Halsing vajb. Gotski horor je bio na mjestu. Muzika je po prilično jeziva i prikladna atmosferi.
Dao bih mu ocjenu 5/10. Vise ko kazališna predstava, što nekima moze biti osvjezavajuce. Za mene je ovo čaj od kamilice što je Iznenađujuće od tako obećavajućeg redatelja. Kopolin Dracula iz 1992 tare pod sa ovim.
220volt is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:27.