Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Lokalni izbori 2025., Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.01.2025., 16:52   #21
šta ne stoji ona da se zapravo manje kupuje ali su cijene veće?
dotur tonci is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:55   #22
Quote:
dotur tonci kaže: Pogledaj post
šta ne stoji ona da se zapravo manje kupuje ali su cijene veće?
Ne znam koliko se kupuje manje ili više, ali naravno da se troši više novaca kad je sve skuplje 30%. Kad vidim takav članak u novinama padne mi mrak na oči. Koliki idiot moraš biti...
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 16:59   #23
To i radim.
Kupujem samo što mi treba, gledam što je na akciji itd...
Kako se može zaustaviti inflacija? Kako su to riješili u Jugi ( ako su riješili)?
blue-bell is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 17:10   #24
Quote:
Strepite kaže: Pogledaj post
Naravno, to je jedan od razloga (na svjetskoj razini). I naravno da bi idealno bilo promijeniti politiku, ali zadnji parlamentarni izbori sa rekordnom izlaznošću su dokazali da HDZ drži doslovno cijelu državu kao taoc (uhljebljujući ogromnu količinu ljudi koji zauzvrat sa obiteljima daju glas).

No tkzv. "ekstra profiti" koje kojekakvi trgovci i trgovački lanci unatoč krizi ne žele prilagoditi vremenu također igraju ulogu. Protiv toga se može boriti bojkotom istih. Negdje treba početi
A prije zadnjih paralmentarnih izbora, dobrotvor Plenković svima digne plaće i to nas košta 2 milijardi eura/godišnje.
I svima super, kaj ne?

Od države pa preko gradova do sela, svi su od korone do danas, duplirali proračune...svi. Tko bi tu trebao smanjiti apetit? A?

Quote:
Problem je u političarima, ali i u trgovcima, ugostiteljima itd... koji se nipošto ne žele pomiriti sa manjim profitima. Svi mi bi trebali snositi teret loših odluka političara, samo oni ne bi. E pa ne može, dosta je...
Pa mi biramo politike velike potrošnje.
Čak niti nema tu neke političke opcije a koja bi zagovarala štednju.

I eto nas sada
SkyShark is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 17:20   #25
Quote:
SkyShark kaže: Pogledaj post
A prije zadnjih paralmentarnih izbora, dobrotvor Plenković svima digne plaće i to nas košta 2 milijardi eura/godišnje.
I svima super, kaj ne?

Od države pa preko gradova do sela, svi su od korone do danas, duplirali proračune...svi. Tko bi tu trebao smanjiti apetit? A?

Pa mi biramo politike velike potrošnje.
Čak niti nema tu neke političke opcije a koja bi zagovarala štednju.

I eto nas sada
Gledaj, krivaca ima na sve strane, no rješavanje tih problema nije niti malo jednostavno, kako i sam/a kažeš nema alternative u političkom kontekstu.

Od negdje treba početi, građani moraju reći dosta. Bojkot ne esencijalnih proizvoda je doslovno najlakši oblik direktne akcije da se svima pošalje poruka, ne samo trgovcima nego i političarima... O tome pričam.
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 17:25   #26
Quote:
Gledaj, krivaca ima na sve strane, no rješavanje tih problema nije niti malo jednostavno, kako i sam/a kažeš nema alternative u političkom kontekstu.

Od negdje treba početi, građani moraju reći dosta. Bojkot ne esencijalnih proizvoda je doslovno najlakši oblik direktne akcije da se svima pošalje poruka, ne samo trgovcima nego i političarima... O tome pričam.
pa zapravo, ono ne esencijalno, made in china, nije toliko ni poskupilo.

divljaju cijene hrane, stanovanja, automobila.....
dk1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 17:39   #27
Quote:

Ma jasno je meni da bi poslali poruku ali to je isključivo to.
Upali smo u taj začarani krug i izlazak će biti težak.
SkyShark is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 17:50   #28
Quote:
Hrvatska je u raljama HDZ-a koji je uhljebio ogromnu količinu ljudi koji pod "moram" skupa sa njihovim članovima obitelji glasaju za iste svaki puta. Nije stvar baš toliko jednostavna kao što ti misliš.

Nisu ti ljudi uhljebiti preko noći, 30 godina su im birači davali vremena, nagrađivali glasove mrtvih, bolesne koalicije, izborni inženjering, afere, pišanje po biračima...

Nitko ne mora ništa. Zamisli, svijet bi se srušio da šalteruša iz nekog Uhljeb d.o.o.-a ili the Agencije dobije otkaz i mora se zaposliti kod privatnika! Možda bi nam trebalo manje Nepalaca.

Quote:

Možeš, sve dok u jednom trenutku ne možeš. A onda bon apetit tebi frajeru
Nisam frajer, čak nemam ni muda. Svejedno, ja ću moći. Uprkos glasačima HDZa.
Old 16.01.2025., 18:00   #29
Samo da odgovorim na otvaranje teme. Može biti tu (i mislim da tu spada). Izvrsna tema i diskusija

Mislim da je bilo pitanje oko bojkota proizvoda, ali mislim da sam negdje na fejsu vidio poziv na bojkot kupovanja teletine, ne sjećam se tko je organizator ni koliko nešto može uspjeti preko fejsa.
Mithrandir is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 18:32   #30
svi se slažu da oni ne mogu tu ništa napraviti

Evo što građani misle o rastu cijena. "Opet? Ne znam kako ću preživjeti s 400 eura"
dotur tonci is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 18:43   #31
Quote:

Evo što građani misle o rastu cijena. "Opet? Ne znam kako ću preživjeti s 400 eura"
od svih pitanja na svijetu koje novinar moze postaviti, da li moze biti debilnije od onoga "sto mislite o rastu cijena?"...zar ih na 1. satu, 1. semestra studija novinarstva ne uce da to pitanje ne postavlja?
a oni koji kliknu na takav clanak su definitivno saznali nesto novo u zivotu

btw, cijene hrane rastu (nominalno) jer kupovna moc (nominalno) nizeg sloja znatno raste....dakle cista ekonomska mehanika koju ne samo da ne razumije nazlost vise od 90% sire populacije, vec i politicara...samim time tema nije zanimljiva, vec je nevjerojatno besmislena, a prijedlozi o ogranicavanju cijena tragicni

Quote:
Slažem se u potpunosti. Praktički isto radimo što se svih proizvoda tiče...

Također, kavu nisam popio u bircu jedno 4 godine. Za 100-150 eura kupiš sasvim dobar espresso aparat sa pjenilicom za mlijeko i radiš kavu
nikoga ne zanima gdje ti pijes kavu...kava u bircu kosta koliko kosta radi USLUGE...usluga ako nisi primjetio jest da ti kavu netko skuha i onda ti jos ponudi stol i stolicu (ponekad i novine da procitas i mozda ugodniji interijer od onoga koji imas doma sa yugo namjestajem) gdje se recimo mozes naci sa nekim drustvom i sl....odlucio si zaista otvortii temu i stancati ovakve besmislene postove?
stegaNo1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 18:49   #32
upravo naručio iz restorana/pizzerie kod kojeg povremeno naručujem, nakon što su se vratili sa godišnjeg i eto lijepog novogodišnjeg iznenađenja, digli cijene
dotur tonci is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 18:54   #33
Quote:

Zamislite situaciju da dobar dio, ako ne i vecina umirovljenika nema svoju nekretninu. To je danas garantirana ulica u starijoj dobi, u drzavnim starackim domovima sigurno ne bi bilo mjesta za sve te ljude. Sada vec imamo problema u obitelji gdje oni koji su ostali sami jedva krpaju kraj sa krajem iako zive u vlastitom stanu, stede na grijanju, hrani i moramo im skoro svaki mjesec uletiti sa par desetaka eura da pokriju minus. Njima ove najave do "10%" novih poskupljenja znaci brutalno puno.

Digne mi se kosa na glavi kada slusam kvazi liberale koji kritiziraju srednji i nizi srednji sloj koji kupuje nekretnine umjesto da "investiraju" tu lovu. Ma hajde molim te...
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 18:59   #34
Quote:
upravo naručio iz restorana/pizzerie kod kojeg povremeno naručujem, nakon što su se vratili sa godišnjeg i eto lijepog novogodišnjeg iznenađenja, digli cijene
To smo davno smanjili na minimum...

Voljeli smo Wok by Matija tu i tamo uzeti... Prije ovih poskupljenja je jedna porcija kostala ispod 50ak kuna, s tim da su cesto bili na akciji i za 35/40. Danas je skoro 10 eura bez dostave...

Mislim da je uvođenje eura doprinjeo letargiji stanovništva. Više nitko ni ne razmišlja u "kunama". Jedna jeb* porcija wok-a za naručiti je sa dostavom gotovo 100kn. 100kn ljudi... Užas...
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 19:02   #35
Quote:
To smo davno smanjili na minimum...

Voljeli smo Wok by Matija tu i tamo uzeti... Prije ovih poskupljenja je jedna porcija kostala ispod 50ak kuna, s tim da su cesto bili na akciji i za 35/40. Danas je skoro 10 eura bez dostave...

Mislim da je uvođenje eura doprinjeo letargiji stanovništva. Više nitko ni ne razmišlja u "kunama". Jedna jeb* porcija wok-a za naručiti je sa dostavom gotovo 100kn. 100kn ljudi... Užas...
Mnogi se još nisu osvijestili koliko vrijedi euro. Gledaju na jednoznamenkaste iznose eura ko da su kune
Old 16.01.2025., 19:04   #36
Quote:
Tamerlane kaže: Pogledaj post
Mnogi se još nisu osvijestili koliko vrijedi euro. Gledaju na jednoznamenkaste iznose eura ko da su kune
to se uvijek gleda prema plaći/mirovini pa procijeniš je li ti skupo ili ne
dotur tonci is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 19:13   #37
Meni je najjače što ne znaju uzroke inflacije u Hr. (što nebi naša Kuna bila bolja jer bi tako imali mehanizme suverene politike, naravno to je samo dio uzroka)

Ovisni smo o uvozu svega i svačega. Uveli doslovno free market kao naivci a svoje mogućnosti, supstituciju, zanemarili.

Ako ljudi budu bojkotirali kupovinu kako će preživjeti...pekli kifle, odnosno..budu jeli kolače.
Fantasist is online now  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 19:22   #38
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Hrvati troše više nego ikad usprkos rastu cijena. Trgovine su uvijek pune kao i centri.

Kada je neradna nedjelja, idu na benzinsku po kruh kao da ne mogu dan ranije kupiti.

Nikad kod nas bojkota, a samim time ne vidim zašto bi lanci smanjili cijene.
Tako je.Hrvatima su bila puna usta neradne nedjelje,ali nisu bojkotirali šoping nedjeljom i tako prisilili trgovce na neradnu nedjelju.Evo jučer sam slušao na tv svećenika koji je pričao da kad je bio klinac,išao u dućan nedjeljom i rekao teti da mu je žao što mora raditi nedjeljom.Ona mu je rekla da mu je stvarno žao da ne bi ni došao nedjeljom u dućan.Ovo s bojkotiranjem kupovine nekih artikala je čisti sf što se Hrvatske tiče,kao prije bojkot dućana nedjeljom.I kad smo već kod neradne nedjelje,pitam zašto to ne vrijedi za benzinske pumpe.Zar je tako teško natočit gorivo u subotu.Eventuslno da radi nedjeljom koja benzinska na autoputu.
Old 16.01.2025., 19:22   #39
Ona prof. s Ekonomskog fakulteta u Zg Marijana Ivanov stalno ponavlja da nije sva moć u rukama trgovaca, već i kupci imaju moć nešto ne kupiti i tako natjerati trgovce da spuste cijene.
Nevjerojatno je da toliko ljudi u Hrvatskoj svjesno odbija vidjeti ono što je očito i iskoristiti svoju potrošačku poziciju da bi barem malo, a vjerojatno i puno više, spustili cijene.
Old 16.01.2025., 19:37   #40
Quote:
shtefy kaže: Pogledaj post
Nisu li izbori mjesto na kojem se treba rješavati onih koji vode lošu gospodarsku politiku?

Jedna od definicija gluposti je raditi istu stvar i očekivati različiti (bolji) ishod. A Hrvati upravo to rade svaki put. I sad bi građani trebali rješavati ono što su zasrali šufti koje su doveli na vlast samo da bi za koju godinu opet nagradili na izborima iste šufte. Koji će se kroz cijeli mandat kurčiti kako su oni skresali krila trgovcima. Ae.

Priuštit ću si što mogu i hoću, jer mogu. Za dijete se ionako nadam da će imati pameti dati petama vjetra odavde. Oni koji su doveli ove na vlast nek sami kuhaju kruh i peku kiflice po receptu cijenjenog ministra. Bon apetit.
Hajde objasni ovo malo bolje - što točno može vlada napraviti na slobodnom tržištu?

1. Regulirati cijene.
2. Dekretom povećati plaće.
3. Jedno i drugo

Politike i pod 1 i pod 2 i pod 3 su odlike socijalizma i komunizma. Ne - hvala.
penava is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:59.