Natrag   Forum.hr > Društvo > Lijepa naša > Zagreb

Zagreb Dan i noć u metropoli

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.03.2025., 14:18   #21
Koji je to uopce prijelaz, onaj na produzetku ulice Republike Austrije gdje zavrsava Jagiceva ili drugi kod tvornice kave?
Ovaj prvi sam prije znao prelaziti i uvijek sam jako dobro pazio... naravno da je rampa cijelo vrijeme spustena pa se moras dobro sagnuti
ali cim se uspravis gledas lijevo i desno, stojis i ne mices se dok nisi siguran da mozes proci,
na kraju je odgovornost tvoja jer si se isao provlaciti ispod spustene rampe.
edit: znam isto tako preci zeljeznicku prugu na Ravnicama, prije nje stanem i dobro gledam i lijevo i desno
a odmalena pretrcavam preko Avenije Dubrovnik i isto pazim da krenem kad sam 100% siguran da cu stici na drugu stranu prije auta
Old 12.03.2025., 14:59   #22
Quote:
kornelije kaže: Pogledaj post

Trebalo bi i razmisliti ima li uopće smisla postojanje Zapadnog kolodvora u današnje vrijeme.
wtf
Old 12.03.2025., 15:01   #23
pa treba ali kao prigradski
Old 12.03.2025., 15:04   #24
Quote:
Krkimir kaže: Pogledaj post
pa treba ali kao prigradski
cijela ta pruga treba biti prigradska
Old 12.03.2025., 15:05   #25
pa zapravo da, koja je korist zapadnog kolodvora , on je davno bio glavni kolodvor ali davno danas nema neku funkciju jer dvojka vozi od glavnog kolodvora do zapadnog ako ti baš treba
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 15:13   #26
Quote:
SummerNight kaže: Pogledaj post
wtf
Zašto je tamo potreban kolodvor, a ne samo željeznička stanica? Koja je razlika te stanice u odnosu na stanice u Kustošiji, Vrapču ili Gajnicama?

Ovako imamo dva kolodvora udaljena jednom stanicom, nema veze s vezom.
kornelije is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 15:27   #27
ste vi vidli kak zgleda zapadni kolodvor? tamo po mraku ni meni nebi bilo ugodno

do zapadnog vodi samo linija br.1, linija br.2 prolazi tik do zapadnog ali ne vozi do njega
Old 12.03.2025., 15:32   #28
Tragična smrt ubrzala je Gradsku upravu da riješi gorući problem kod Zapadnog kolodvora gdje pješaci često pretrčavaju pružni prijelaz, ali i drugih opasnih lokacija diljem grada.

- Pokrenuli smo proceduru za pothodnik koji bi trebao ići, ne samo ispod željezničke pruge, nego sve do trga doktora Franje Tuđmana ili prije i taj projekt je pred lokacijskom dozvolom, rekao je gradonačelnik Tomašević te dodao da u gradu ima puno lokacija gdje treba napraviti podvožnjake i oni ih namjeravaju izgraditi.

https://radio.hrt.hr/radio-sljeme/vi...vora--12054269

prevedno - jednog lijepog dana
Old 12.03.2025., 15:34   #29
Quote:
Zašto je tamo potreban kolodvor, a ne samo željeznička stanica? Koja je razlika te stanice u odnosu na stanice u Kustošiji, Vrapču ili Gajnicama?

Ovako imamo dva kolodvora udaljena jednom stanicom, nema veze s vezom.
nebi me zacudilo da je zgrada Zapadnog kolodvora zasticeni spomenik kulture, i da se ne smije s time nista raditi ni mijenjati
Old 12.03.2025., 15:50   #30
Quote:
Krkimir kaže: Pogledaj post
nebi me zacudilo da je zgrada Zapadnog kolodvora zasticeni spomenik kulture, i da se ne smije s time nista raditi ni mijenjati
Vrlo vjerojatno je tako.
kornelije is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 16:17   #31
Quote:
Vrlo vjerojatno je tako.
I jest tako. Zapadni kolodvor je najstariji kolodvor i bio je glavni dok Glavni nije napravljen.
Btw, Zagreb je nekad imao i istočni kolodvor. Tam na Peščenici, između Branimirove, Heinzelove i Planinske.
the edge is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 20:20   #32
Umjesto pothodnika, koji je vjerojatno s skuplja i zahtjevnija verzija, možda samo mostić neki.
Old 12.03.2025., 21:02   #33
pružni prelaz je tu odavno i primarno je zbog (ostataka stare) ceste (davno nekad je to tu sve drukčije prometno zgledalo, šire gledano pa je brklja de facto ostala ko relikt nekih prošlih vremena, gušćeg prometa itd.), kolnog motoriziranog prometa, zato i jest rampa, ne zbog pješaka. s južne strane pruge vodi na (polu)divlje parkinge masi ekipe koja okolo šljaka. moglo se nekad proć lijevo prema istoku uz prugu makadamom tj. uništenim prastarim asfaltom/betonom do magazinske pa oštro desno u nju. pred više godina je to osujećeno od stanara par trošnih kućica između pruge i magazinske.
da, rampa je veliki, najveći dio dana spuštena (direktno je gledam s prozora), ali je jednako tako istina i da se vlak u nailasku uredno vidi i sa same sjeverne rampe (s južne teže jer je ista uvučena pa smetaju objekti i grmlje za dalji pogled), kad se na nju npr. nasloni i pogleda levo-desno PRIJE samog prolaska ispod nje. što je, naravno, faul i ne opravdavam, al ljudi, pa i ja sam gotovo uvijek, prolaze ispod nje i jebiga.
većina valjda pazi i više put pogleda, neki ipak ne pa se provuku srećom, a neki tužno svrše poput nesretnog dečka. jadni mu roditelji.
DeeJay Dee is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 21:48   #34
zapadni kolodvor je horor, kada prolaziš tamo smrdi na urin, kenju i ne znam što sve ne, navečer je leglo narkomana.
glavni kolodvor nije lijep ali je centar, ima svijetla, ljudi, one pekare rade cijelu noć, ima policije, da ima klošara ali ipak.
zapadni kolodvor je u mraku, nema ničega, to je horor. zamišljam da netko tamo sidje s nekog nochnog vlaka ono je horor.
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 22:42   #35
Quote:
the edge kaže: Pogledaj post
I jest tako. Zapadni kolodvor je najstariji kolodvor i bio je glavni dok Glavni nije napravljen.
Btw, Zagreb je nekad imao i istočni kolodvor. Tam na Peščenici, između Branimirove, Heinzelove i Planinske.
Sve to stoji. Ali Glavni kolodvor je otvoren prije 130 godina. Zapadni danas više niti je kolodvor niti ima ikakvu funkciju. Zapuštena glorificirana željeznička postaja gdje ljudi prelaze prugu kako tko želi i gdje želi i onda se provlači kroz rupe u zidu kako bi si skratio put. Takve relikte prošlosti treba uklanjati i na njihovim mjestima sagraditi neke nove društveno korisne sadržaje koji su u skladu s današnjim potrebama. To se odnosi i na sam kolodvor i na sve straćare sa sjeverne i južne strane pruge tamo.

Zapadni kolodvor čak i da se obnovi izvana i iznutra da bude u svom prijašnjem sjaju jednostavno ne bi imao funkciju kolodvora jer to nije. Samo bi opet počeo propadati.
kornelije is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 22:49   #36
Mjesec dana sam tam parkirao na tom poludivljem parkingu kak velite, puno lakse bi mi bilo da sam mogao sa strane Magazinske doci ali su ti neki stanari valjda da stavili kamene blokove il nesto da se nemoze proci.

Sjecam se da se cekalo da prodes prugu ali ne bas toliko dugo, mozda se nesto promjenilo u zadnje 3 godine.

Necu biti posebno pametan ako kazem da bi za ljudske zivote, najbolje bilo da se il zatvori to za prijelaz ikakav , ili napavi podvožnjak, al to je vjerovatno dosta skupo a upitne isplativosti ako ne spoje bar na magazinsku dalje, ovak je dead end.
ZAto vjerovatno i nije napravljeno nikad nista jer velim , taj prijelaz nikam ne vodi. Ja jedini put kad sam tamo isao je bio taj kad sam parkirao na tom poludivljem parkingu. Tam u nastavku su nekakve fiši firme kolko sam vidio.
MMachéte is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 23:03   #37
a tamo jako često idu vlakovi to je fakt, svakih par minuta zato i stoji stalno dole a sada raditi neki produžetak 100 metara istočno je podvožnjak pa lako prodjes, raditi još jedan nema smisla . ima prijelaz i na vodovodnoj ali me uvijek fasicinira kako se nekome da čekati tamo a imaš podvožnjak malo dalje a stvarno nema gužve
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 23:14   #38
Quote:
klingonac_worf kaže: Pogledaj post
a tamo jako često idu vlakovi to je fakt, svakih par minuta zato i stoji stalno dole a sada raditi neki produžetak 100 metara istočno je podvožnjak pa lako prodjes, raditi još jedan nema smisla . ima prijelaz i na vodovodnoj ali me uvijek fasicinira kako se nekome da čekati tamo a imaš podvožnjak malo dalje a stvarno nema gužve
400 metara, ne 100.

Ovaj pružni prijelaz koristi hrpa ljudi i itekako je tamo potreban normalni prijelaz. Bez njega moraš hodati barem kilometar okolo da bi došao na Keglić ili dalje prema Ilici. Neposredno uz njega je velika koncentracija stanovništa.
kornelije is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.03.2025., 23:35   #39
Ima i autobusna stanica na Magazinskoj za Voltino,odmah preko.
Itekako ima ljudi.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2025., 01:26   #40
Quote:
klingonac_worf kaže: Pogledaj post
zapadni kolodvor je horor, kada prolaziš tamo smrdi na urin, kenju i ne znam što sve ne, navečer je leglo narkomana.
glavni kolodvor nije lijep ali je centar, ima svijetla, ljudi, one pekare rade cijelu noć, ima policije, da ima klošara ali ipak.
zapadni kolodvor je u mraku, nema ničega, to je horor. zamišljam da netko tamo sidje s nekog nochnog vlaka ono je horor.

Baš iz znatiželje prošel prek njega neku večer, osim par ljudi vani na peronu čekajući vlak, nigdje nikog, nikakve drame.
Dobro, možda u 3 vjutro, to nezz.
DeeJay Dee is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:22.