Natrag   Forum.hr > Društvo > Aktualno

Aktualno
Podforumi: AI - Umjetna inteligencija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.06.2025., 15:14   #21
Quote:
GemsBond kaže: Pogledaj post
važno je zato jer vidiš da im nije svejedno kako se ovdje pokušava prikazati
Ponavljam: to što nekima nije svejedno nije statistički značajna činjenica.
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 15:15   #22
Quote:
-skyfall- kaže: Pogledaj post
Većina djece u većini gimnazija tako funkcionira. Pogotovo ako hoćeš imati ok ocjene. I ja sam. Škola npr 8-14 i svaki dan sam cca 3h pisala DZ i učila
Znam, ali ne mislim da bi trebalo normalizirati preopterecenost. Efikasno učenje nije proporcionalno vremenu provedenom nad knjigom.
Ako učenik svaki dan mora učiti 3-5 sati da bi pratio gradivo, nešto nije u redu s kurikulumom, metodom ili očekivanjima.
Old 05.06.2025., 15:21   #23
Quote:
Patsy Stone kaže: Pogledaj post
Nemaju pretjeran pritisak, u Koreji, Japanu i Kini bi se moglo govoriti o pretjeranom pritisku. Kod nas samo treba redovito učiti. Jel ti smatraš da je to neki problem?
Mislim, uspoređujes Hrvatsku s ekstremnim primjerima kako bi umanjila realnu količina stresa i pritiska koju naši ucenici prozivljavaju. Ako je netko preopterećen, to treba rješavati, a ne relativizirati time da bi "moglo biti gore".
Old 05.06.2025., 15:25   #24
Quote:
skeptik kaže: Pogledaj post
Po meni rezultati uopće nisu loše. To nije znanje neposredno nakon pripreme za ispit, nego znanje koje je ostalo više mjeseci nakon pripreme, znači možemo reći ono što je od znanja ostalo dugoročno. Ovi rezultati kažu da su djeca otprilike pola od onoga što su učili - zapamtili dugoročno. Hej, pola su upamtili, dugoročno! Čaša je polupuna.
Upamtili pola dugoročno, a onda tih pola padne na 1/4 kad dođe vrijeme državne mature. Da nije tako, ne bi onda pragovi prolaznosti na ovogodišnjoj maturi bili sramotnih 25% - 30%.
Old 05.06.2025., 15:28   #25
Quote:
soks kaže: Pogledaj post
Mislim, uspoređujes Hrvatsku s ekstremnim primjerima kako bi umanjila realnu količina stresa i pritiska koju naši ucenici prozivljavaju. Ako je netko preopterećen, to treba rješavati, a ne relativizirati time da bi "moglo biti gore".
Rijetki su naši učenici koji su zbog učenja i gradiva izloženi ogromnom stresu i pritisku. Da nije tako, ne bi im na ovogodišnjoj maturi postavili pragove prolaznosti kakve su postavili, a koji su jednom riječju sramotni.
Old 05.06.2025., 15:32   #26
Quote:
yildirim kaže: Pogledaj post
Rijetki su naši učenici koji su zbog učenja i gradiva izloženi ogromnom stresu i pritisku. Da nije tako, ne bi im na ovogodišnjoj maturi postavili pragove prolaznosti kakve su postavili, a koji su jednom riječju sramotni.
Vec sam rekla da efikasno ucenje nije proporcionalno vremenu provedenom za knjigom...sto pragovi prolaznosti najbolje dokazuju, pogotovo ako se uzme u obzir koliko gimnazijalci uce.
A o preopterecenosti mogu kod nas govoriti djecji klinicki psiholozi ili psihijatri.
Old 05.06.2025., 15:50   #27
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagr...-teze-15591267

Evo tko može neka čita, taman ta tema.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 15:51   #28
Quote:
Vec sam rekla da efikasno ucenje nije proporcionalno vremenu provedenom za knjigom...sto pragovi prolaznosti najbolje dokazuju, pogotovo ako se uzme u obzir koliko gimnazijalci uce.
A o preopterecenosti mogu kod nas govoriti djecji klinicki psiholozi ili psihijatri.
Onda bi mogli reći i neku o tome koliko danas roditelji prave od vlastite djece nesposobnjakoviće i mimoze s jedne strane, a s druge strane svojom djecom liječe vlastite komplekse.
Old 05.06.2025., 15:56   #29
Quote:
yildirim kaže: Pogledaj post
Onda bi mogli reći i neku o tome koliko danas roditelji prave od vlastite djece nesposobnjakoviće i mimoze s jedne strane, a s druge strane svojom djecom liječe vlastite komplekse.
Apsolutno ima i toga, ali ima i djece koji su perfekcionisti i ne mogu podnijeti dobiti 4. To je isto naravno problem.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 16:02   #30
To je ogroman problem, ali ne djetetov.

Nije dijete rođeno kao perfekcionist, netko/nešto ga je takvim napravilo.
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 16:18   #31
Quote:
Lord Byron kaže: Pogledaj post
To je ogroman problem, ali ne djetetov.

Nije dijete rođeno kao perfekcionist, netko/nešto ga je takvim napravilo.
U najvećem slučaju da. Nerealna očekivanja roditelja, ali nešto rijeđe i sama biologija kod djece odigra svoje.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 16:54   #32
Quote:
skeptik kaže: Pogledaj post
Po meni rezultati uopće nisu loše. To nije znanje neposredno nakon pripreme za ispit, nego znanje koje je ostalo više mjeseci nakon pripreme, znači možemo reći ono što je od znanja ostalo dugoročno. Ovi rezultati kažu da su djeca otprilike pola od onoga što su učili - zapamtili dugoročno. Hej, pola su upamtili, dugoročno! Čaša je polupuna.
ako su ta polovica jednostavnija pitanja onda su zapamtili puno manje. Pa zato i nije na kontrolnima nikad 50% bio prolaz

dokle će tako, dok djeca imaju pritisak vršnjaka da se dopisuju na mobitelima na školskom satu. Koje čudo da se ne koncentriraju na nastavu.
deadmau5oman is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2025., 09:13   #33
Bas gledam kako je to u Kini. Sudeci po ovome, prosjecan mali Kinez je samostalniji od svakog naseg srednjoskolca.

https://www.facebook.com/share/1CAEFZ7Q5p/
Old 06.06.2025., 09:33   #34
Kao prvo: jedan fejs-klip ti je dovoljan za konstataciju "kako je to u Kini"?

Kao drugo, stvarno misliš da je Kina referentna točka na koju bi se Hrvatska trebala ugledati? Evo, imam i ja klip za tebe:

Odgovori s citatom
Old 06.06.2025., 16:19   #35
To sam napisala zato sto mislim da Skola za zivot" ili cjelodnevna nastava ne bi smjela biti 7-8 sati sjedenja. Za kakav zivot ga to priprema?
Old 08.06.2025., 11:19   #36
Quote:
deadmau5oman kaže: Pogledaj post
ako su ta polovica jednostavnija pitanja onda su zapamtili puno manje. Pa zato i nije na kontrolnima nikad 50% bio prolaz
cilj bi trebao biti znati koristiti znanja u rješavanju problema

zato bi trebalo napraviti test samo s takvim pitanjima

tu bi vjerojatno prosjek bio oko 10%
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2025., 11:29   #37
ako pola djece padne ispit i loše prolazi odgovornost je profesora koji je loše objasnio i naučio
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2025., 11:34   #38
Takvi ispiti bi se i trebali provoditi bez priprme. Da se vidi koliko je djeci toga ostalo. 50% je ok. Čak i ako su to jednostavniji zadatci, ti pokrivaju osnove određenog predmeta. Znači da su im u prosjeku ostale barem te stvari.

Ali da se klinci zajebavaju na tim ispitima, zajebavaju se. Jer ako isti nemaju nikakvu težinu, jednostavno ih nije briga.
Old Jučer, 12:14   #39
veći spektar mogućnosti ih je doveo do toga. Sve ima je dostupno pa im je potrebno i manje znanja. Kao i drugačije navike. Prije smo išli na kvizove TLŠ imali svako malo srazove znanja a danas klinici maju srazove fotošopiranih slika na instagramu. Kao i trenovi što si veći glupan to si bolji.

Quote:
To sam napisala zato sto mislim da Skola za zivot" ili cjelodnevna nastava ne bi smjela biti 7-8 sati sjedenja. Za kakav zivot ga to priprema?
Za rad u državnoj upravi
Intel_85 is online now  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 13:05   #40
Quote:
Intel_85 kaže: Pogledaj post
Sve ima je dostupno pa im je potrebno i manje znanja.
Nije im potrebno "manje znanja" - potrebno im je drugačije znanje.

Škola treba prestati s pokušajima da od djece napravi Google i prebaciti fokus na to da djecu poduči koristiti Google (ne doslovno, naravno).
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:36.