Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa > Na rubu znanosti

Na rubu znanosti Istraživanja bez granica

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.08.2006., 01:13   #21
Quote:
Nike kaže:
...sad se nesto razmisljam: ZASTO uvijek kada se pokrene polemika, (ne mislim sada direktno samo na ovaj forum, nego uopce) oko teorija koje se krse sa dosadasnjim zakonima fizike, sa dosadasnjim povjesnim cinjenicama (recimo piramide u Visokom, ne tvrdim da postoje ali navodim kao primjer) istog momenta se dizu svi znanstvenici i ostali koji su godinama studirali i koje su ucili da je sve do sada dokazano "sveto pismo" u koje se ne smije dirati i trude se svim silama da pokopaju teze i novonastale teorije... Jel se boje da su uzalud godinama "isli u skolu i pogresno ucili" ???

Sada mi naumpade faca moje profesorice fizike iz srednje skole, koja bi se odmah ubila, da se recimo kojim slucajem dokaze da je PM moguc, ili da se obori neki zakon fizike...

Zasto takvi ne bi sjeli i razmislili da li je ta novonastala teza ili teorija moguca, nego odmah kategoricki tvrde "to je nemoguce", bez imalo interesovanja za takvu tezu, a oslanjajuci se na do sada dokazano....
zato jer je PM stvar koja ne krši neku izvedenu teoriju ili nešto komplicirano i složeno. krši osnove svega. to što krši nije podložno izmjenama jer je - logično.
Old 28.08.2006., 01:16   #22
Quote:
Nike kaže:
Joj, sad ispade kako ja nisam isao u skolu...
Moje osobno misljenje je da postoji mnogo alternativnih izvora energije osim klasicnih koje covijek nemilosrdno trosi (nafta, ugalj i sl.) i da je samo stvar u tome kako ih iskoristiti. Do prije 50 do 100 godina nije se imalo pojma o stvarima koje su danas poznate, pa tako mislim da ce u nekoj daljoj ili blizoj buducnosti isto tako biti smjesno sto smo godinama busili Zemlju trazeci naftu i ugalj... U koliko se uspiju strojevi poput magnetnog motora i slicnih naprava napraviti tako da vrse koristan rad, sve tremo elektrane bi se mogle zatvoriti. Ja vjerujem da je takvo sto moguce, ma da je sigurno da ni ja a ni ti necemo dozivjeti da vidimo takvo sto, ali ipak mislim da ce generacijam iza nas biti smjesno sto je citav svijet godinama ratovao zbog nafte.

Razmisljao sam da napravim manju verziju onakvog motora (naravno u koliko se pokrene) i uvjerim se dali sila na osovini motora moze dati koristan rad. Veliki problem je vjerojatno naci magnete, ali mislim da bi se i sa klasicnim magnetima moglo pokusati napraviti. Znam da ti ovo zvuci bedasto, ali mozda vrijedi pokusati...
ma naravno da si išao u školu, lol. nisam ja za tebe govorio.

u budućnosti će se naći izvori energije koji će biti sve iskoristiviji. iskoristivnost će rasti prema 1, ali ga neće dosegnuti.
ja ti preporučam da napraviš s magnetima motor koji će ti davati struju vrtnjom osovine. ili recimo nekakav elektromotor. oponašaj teslu
slobodno probaj napraviti PM, ali to ti je gubitak vremena, osim ako ne želiš nekome nešto dokazati. onda je to korisni rad.
Old 28.08.2006., 01:55   #23
Quote:
Endimion17 kaže:
ljudi u ruke dobiju neodimijeve magnete, prokleto snažne stvari koje i mogu oguliti meso s ruke ako ne paziš, i zadivljeni tom sirovom snagom pomišljaju na to da sadržavaju neku "free energy", a to je totalna glupost.
Može laiku objašnjenje o čemu se radi?
Anton is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2006., 16:03   #24
Tja, gle, Nike, ako te veseli niko ti od nas ne brani da si probas tako nesto napraviti sam doma. Samo nece ti raditi, zavrsice upravo onako kako je Endimon rekao. Jer za svaku silnicu koja gura kotac naprijed, postoji silnica koja ga gura natrag. Na kraju ce se vrtiti sve sporije, zatitrati, i stati. Ako zavrsi ikako drukcije, mislim da imas instant Nobelovu nagradu iz fizike+slavu vecu od Aristotela, Newtona, i Einsteina zajedno.
enax is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2006., 18:33   #25
Quote:
Anton kaže:
Može laiku objašnjenje o čemu se radi?
k. magneti kao i svaki drugi, samo što su za današnje pojmove užasno jaki. to ti je legura neodimija, željeza i bora. korodira pa se presvlači cinkom, bakrom, smolom...
na površini običnih željeznih magneta je gustoća magnetnog toka nekoliko militesli, a kod neodimijevih ti je u prosjeku 2 tesle. mislim da ide i preko 4 tesle, ali nisam siguran.

toliko im je jako polje da pomoću njih direktno možeš dokazati dijamagnetičnost vode (malo veći magnet odbija kapljicu vode na laganoj niti). toliko jako induciraju struju u vodiču da ta struja stvara magnetno polje dovoljno jako za kočenje gibanja magneta (recimo, magnet se lagano spušta po bakrenoj ploči ili lagano silazi u aluminijskoj cijevi).
dođeš blizu neonske cijevi i na njoj vidiš silnice. katodni ekrani se skroz poremete, magnetni mediji se brišu.

ako staviš komad na glatku staklenu ploču, odmah se postavi u smjeru sjever-jug, a ako imaš štap, možeš i osjetiti polje Zemlje.
stvarno zakon igračka, samo što je krhka. nikad ih ne smiješ dovoditi blizu jedan drugoga jer će ti se spojiti i puknuti, može ti u oko doletjeti geler. meni su napukli, malo na rubovima.
treba ih držati u plastičnim kutijama ili presvući gumom.

ekstra veliki primjerci su spodobni osakatiti čovjeka, toliko se jako privlače i pri tome drobe prste i deru tkivo između sebe. ako ti ostane spojen s mekim željezom, pozdravi se da ćeš ga ikad odlijepiti.

i tako, zanimljiv je to svijet

ako ih želiš kupiti, imaš ih i kod nas.
www.artas.hr
tamo sam i ja kupio. prije je bilo samo u inozemstvu.
Old 30.08.2006., 02:49   #26
Quote:
Endimion17 kaže:
toliko im je jako polje da pomoću njih direktno možeš dokazati dijamagnetičnost vode (malo veći magnet odbija kapljicu vode na laganoj niti). toliko jako induciraju struju u vodiču da ta struja stvara magnetno polje dovoljno jako za kočenje gibanja magneta (recimo, magnet se lagano spušta po bakrenoj ploči ili lagano silazi u aluminijskoj cijevi).
dođeš blizu neonske cijevi i na njoj vidiš silnice. katodni ekrani se skroz poremete, magnetni mediji se brišu.
Evo gledam ove valjkaste po 75 kn.Koliko su oni jaki?Vidim da je neki samo malo manji, oko 20 kn.Dakle, o čemu ovisi cijena?
Nadalje, koliko su opasni za prosječno kućanstvo s obzirom na jačinu magnetskog polja i na sve suvremene uređaje u kući?

Quote:
ako staviš komad na glatku staklenu ploču, odmah se postavi u smjeru sjever-jug, a ako imaš štap, možeš i osjetiti polje Zemlje.
Ovo sa štapom mi baš nije najjasnije?

Quote:
stvarno zakon igračka, samo što je krhka. nikad ih ne smiješ dovoditi blizu jedan drugoga jer će ti se spojiti i puknuti, može ti u oko doletjeti geler. meni su napukli, malo na rubovima.
treba ih držati u plastičnim kutijama ili presvući gumom.
Pretpostavljam da je isto i ako dođe sliučajno u dodir npr. sa spajalicom?Pa kako ih onda čuvati?Da li im se malo smanji jakost sa presvlačenjem u gumu?Pretpostavljam da je to da se ne "krbaju" i oštete.Kako ih uopće presvuči?

Quote:
ekstra veliki primjerci su spodobni osakatiti čovjeka, toliko se jako privlače i pri tome drobe prste i deru tkivo između sebe. ako ti ostane spojen s mekim željezom, pozdravi se da ćeš ga ikad odlijepiti.
I ovo baš nisam shvatio?

BTW, čemu uopće služe, mislim kad se nalaze u komercijalnoj upotrebi?I reci mi jel ih sigurno voziti u novijem autu i imati npr. mobitel u blizini, da ne bi nešto riknulo, da naručim onda sutra jedan iz Zagreba
Anton is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.08.2006., 22:08   #27
Evo gledam ove valjkaste po 75 kn.Koliko su oni jaki?Vidim da je neki samo malo manji, oko 20 kn.Dakle, o čemu ovisi cijena?
Nadalje, koliko su opasni za prosječno kućanstvo s obzirom na jačinu magnetskog polja i na sve suvremene uređaje u kući?

mislim da su i moji koštali 75. ne znam, kupio sam ih prije nekoliko mjeseci. vrlo su jaki, mogu dignuti oko 30-40 kila spojeni za meko željezo.
cijena ovisi o količini te legure te njenoj klasi (jačini magnetizacije, to ti je ono N35, N45).
za prosječno kućanstvo su maleni (dakle, u prosjeku od 1-2 kubna cm) neopasni, osim za kreditne kartice, diskove i slično. srednji su uz tO, opasni i za djecu koja imaju mekane prste. a dva mogu snažno uštipnuti i odraslog.
veliki su opasni za odrasle. a ekstra veliki (koji cijeli legnu u šaku) su vrlo opasni za čovjeka, te na katodne ekrane djeluju i na udaljenosti od 10-ak m.

Ovo sa štapom mi baš nije najjasnije?

to sa štapom sam mislio na štap od tih magneta. to bi bilo dosta skupo rješenje. tko voli nek' izvoli.

Pretpostavljam da je isto i ako dođe sliučajno u dodir npr. sa spajalicom?Pa kako ih onda čuvati?Da li im se malo smanji jakost sa presvlačenjem u gumu?Pretpostavljam da je to da se ne "krbaju" i oštete.Kako ih uopće presvuči?

ne, sa spajalicom ne, jer ona nema veliku masu. dva magneta srednje velike veličine (recimo ti od 70ak kn) će ako stoje na stolu, pri potresanju stola skočiti jedna na drugoga. i sad, što su bliže, jače se privlače, i snažno ubrzavaju. i kad se spoje, zbog tog jakog impulsa struktura im ne moze izdrzati i pucaju. veći primjerci pri spajanju razviju dovoljne brzine za takvo snažno sudaranje da im geleri prijeđu u nekakve iskre (valjda plazmu), a tada nije pametno biti blizu. vidio sam jednu takvu iskru.
najbolje ti ih je držati u kutiji koja je iste veličine kao jedan magnet. tako moji stoje u kutijicama 35mm filma jer taman stanu unutra (još naguraš vate unutra). i pri sudaru ne bude ništa. jakost se neznatno smanji.
možeš ih presvlačiti nekim smolama, ali to ti je skuplja opcija.

I ovo baš nisam shvatio?

BTW, čemu uopće služe, mislim kad se nalaze u komercijalnoj upotrebi?I reci mi jel ih sigurno voziti u novijem autu i imati npr. mobitel u blizini, da ne bi nešto riknulo, da naručim onda sutra jedan iz Zagreba

pa, držiš dva magneta (velika) i prsti ti se nađu između dok se spajaju i otkinu ti tkivo. ili zdrobe kost. ma užas
imaju ogromne primjene. sve stvari koje u sebi moraju imati magnete (zvučnici, elektromotori) sve više se prave s njima.
osobno ih držim najmanje pola metra od mobitela. imali su okršaj s njim, na sreću, nije ništa bilo.
maleni ti neće ništa, ali s velikima pazi što radiš. uvijek pazi gdje su, ne ostavljaj ih bez nadzora. ne samo što su opasni, nego su i vrijedni. nemoj padati u kušnju da ih ideš spajati. vjeruj mi, nije vrijedno toga. nećeš ih moći odvojiti gotovo nikako. ovi moji se drže tako jako da kad ih želim razdvojiti, izgleda kao da pokušavam prstima pomaknuti cipelu osobe od 70ak kg.

ja sam se jednom zaglavio u tramvaju tako. bili su mi u džepu i zalijepio sam se na tramvaj. zamisli strah.
hlače su malo stradale dok sam ih u panici čupao s tramvaja. ljudi su gledali ...
Old 31.08.2006., 23:10   #28
Quote:
Endimion17 kaže:
pa, držiš dva magneta (velika) i prsti ti se nađu između dok se spajaju i otkinu ti tkivo. ili zdrobe kost. ma užas

Pretjeruješ. Treba biti oprezan jer mogu gadno uštinuti ili ako se dva jaka magneta kresnu krhotine bi mogle ozlijediti oko ali o drobljenju kostiju nema ni govora. Osim ako magneti nisu metar sa metar ili u nekom gadnom spletu okolnosti. BTW, radio sam sa i sa N45 magnetima.

A sad, što se tiće magneta, slobodne energije i sl preporućam ovu knjigu:
Keith Tutt: "ZNANSTVENIK, LUĐAK, LOPOV I NJIHOVA ŽARULJA"
http://www.superknjizara.hr/index.ph...0d7dd0f125bedf
Old 31.08.2006., 23:45   #29
Quote:
Roy kaže:
Pretjeruješ. Treba biti oprezan jer mogu gadno uštinuti ili ako se dva jaka magneta kresnu krhotine bi mogle ozlijediti oko ali o drobljenju kostiju nema ni govora. Osim ako magneti nisu metar sa metar ili u nekom gadnom spletu okolnosti. BTW, radio sam sa i sa N45 magnetima.

A sad, što se tiće magneta, slobodne energije i sl preporućam ovu knjigu:
Keith Tutt: "ZNANSTVENIK, LUĐAK, LOPOV I NJIHOVA ŽARULJA"
http://www.superknjizara.hr/index.ph...0d7dd0f125bedf
ma ja mislim o baš o ekstremnim situacijama. dva velika N45 i više. ne metar za metar. dovoljni su oni veći od šake. neće ti sasvim zdrobiti prst kao keks, ali će ti uništiti zglobove, i izazvati pucanje spužvaste kosti. sasvim sigurno. ako se drže za meko željezo u rangu 500kg, onda je sasvim dovoljno.
Old 03.09.2006., 19:49   #30
@Endimion17

Molim te reci mi, kavi su magneti koji se koriste na vratima ormarića za zatvaranje vrata, znaš na što mislim, imaju dvije pločice sa strane između njih je magnet i to je pričvršćeno za ormarić a na vratima je metalna pločica, do toga mi je najlakše doći za eksperiment koji bih napravio i jeftini su. Je li to permanentni magnet, Nedomijev ili???
Old 05.09.2006., 03:29   #31
Nabavio sam onaj mali, 15x15 mm.Pa to je strašno kako je jak!Držim ga u ruci, a on mi stišće prst i hoće se zalijepiti za termo peć...Kad sam prošao kraj TV-a s njim u šaci, 20 cm udaljen, TV samo pozeleni...
Jedva čekam da nabavim onaj od 70 kn
Anton is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2006., 11:48   #32
@nike, mislim da su to obični željezni magneti, ali nisam siguran. vrlo su slabi. vrlo. više ti se isplati uzet nekoliko majušnih neodimijevih. možeš za niti 50kn dobiti i više od 50 magnetića. tako nekako.

@anton, ja imam taj od 70-i-nešto, i već sam se naviknuo. želim još jače
je li da su zakon
Old 05.09.2006., 13:47   #33
Quote:
Endimion17 kaže:
@anton, ja imam taj od 70-i-nešto, i već sam se naviknuo. želim još jače
je li da su zakon

A ne nisu!Čim budem išao do Zagreba, kupujem si taj od 70 kn.Sad sam naručio sam ovaj, da vidim kako to izgleda.
Koliko je taj tvoj jak?
Jel ima još jači?
Anton is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2006., 15:01   #34
Quote:
Anton kaže:
Nabavio sam onaj mali, 15x15 mm.Pa to je strašno kako je jak!Držim ga u ruci, a on mi stišće prst i hoće se zalijepiti za termo peć...Kad sam prošao kraj TV-a s njim u šaci, 20 cm udaljen, TV samo pozeleni...
Jedva čekam da nabavim onaj od 70 kn
...računaj da čes ukoliko prođeš sa tim čudom pored floppy diskova, audio i video kazeta, a moguce i pored HDD računara, vrlo moguće ostati bez svega što je na njima pohranjeno... a ako se baš budeš puno šetao ispred televizora, moguce da ce ti slika ostati šarena sve dok tv ne odneseš du servis da ti razmagnetišu ekran. Demagnetizator ekrana u tv-u neće više biti sposoban da ramagnetiše ekran sam
Old 05.09.2006., 15:07   #35
Quote:
Endimion17 kaže:
@nike, mislim da su to obični željezni magneti, ali nisam siguran. vrlo su slabi. vrlo. više ti se isplati uzet nekoliko majušnih neodimijevih. možeš za niti 50kn dobiti i više od 50 magnetića. tako nekako.
Ma ja mislim da jačina nije bitna sada za ovo što bih pokušao, bitno mi je samo da je magnet permanentni i da nije skup. Gledao sam ovaj na vartima ormarića, izgleda mi nekako krhak tako da mislim da nije željezni, nego nešto drugo.

Zadnje uređivanje Nike : 05.09.2006. at 15:58.
Nike is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2006., 09:07   #36
Ja sam takodje pratio ova istrazivanja perndev-a par mjeseci.I vjerujem da je moguće napraviti ovo.Ljudi su uglavnom pesimisti i to bez nekih dokaza

Pokrenuo sam dva foruma na ovu temu pa pogledajte
http://www.elektronika.ba/forum/view...er=asc&start=0

i kod amera
http://www.dutchforce.com/~eforum/in...showtopic=8730
mirelo is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2006., 11:59   #37
Quote:
mirelo kaže:
Ja sam takodje pratio ova istrazivanja perndev-a par mjeseci.I vjerujem da je moguće napraviti ovo.Ljudi su uglavnom pesimisti i to bez nekih dokaza

Pokrenuo sam dva foruma na ovu temu pa pogledajte
http://www.elektronika.ba/forum/view...er=asc&start=0

i kod amera
http://www.dutchforce.com/~eforum/in...showtopic=8730

imaš moju punu potporu. svakako ga izgradi, pa ćeš naučiti jedan temelj fizike više.
Old 13.09.2006., 06:24   #38
[QUOTE=mirelo]Ja sam takodje pratio ova istrazivanja perndev-a par mjeseci.I vjerujem da je moguće napraviti ovo.Ljudi su uglavnom pesimisti i to bez nekih dokaza

Kad optimist poput tebe vjeruje, onda trk u butigu po magnete, pa dokaži tim pesimistima. Što se čeka?
Mizant is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2006., 11:01   #39
moram da nadjem jednog pesimistu da mi pozajmi pare za magnete.
Posto je pesimista u pitanju on se neće ni nadati da ću mu vratiti pare
mirelo is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.09.2006., 00:18   #40
http://phact.org/e/z/freewire.htm
Skot is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:59.