|
|
29.12.2005., 05:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2003.
|
|
29.12.2005., 16:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2005.
|
Gore netko barata sa nebuloznim cijenama. Za 50 000 E možeš bez problema napraviti 2x100 m2 kuću bez finih radova.
Znam samo da ove dobre izvođaće nećeš nači u oglasima jer im oglasi ne trebaju.
Srećom sam povremeno po baušteli pa vidim kako tko radi i mogu se direktno dogovoriti kad mi bude trebalo...
|
|
|
30.12.2005., 00:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2003.
|
Majko mila kaj sa movdje pročitao!!
Moja kučice, smijem pitati koje si struke i koliko si upoznat s građevinom?
Npr, ovo lupetanje cijena ti je totalna nebuloza. Naravno da se cijena 1m3 ugrađenog betona razlikuje od firme do firme, isto tako se razlikuje od lokacije do lokacije. Niti jedan objekt nema iste lokacijske uvijete,a samim time i iste uvijete rada - niti firme ne raspolažu s istom tehnologijom izrade - formiranje cijene uvjetuju svi ti parametri.
Btw, cijene su, ako se drugačije ne specificira netto (to je uobičajeno). Što će reći na njih se dodaje još 22% PDV i to kupac plaća. PDV se dodaje na ukupnu netto cijenu, ne samo na materijal...
A s ovime "najbolje bi bilo kad bi mogo smuljat da ti radi firma s tablom ispred kuce a bez pdv-a i da je na kraju moguce dobit uporabnu" nemam pojma kaj bi. Ne kužim kaj je pjesnik htio reći. Kakve veze ima uporabna s naćinom plaćanja?!!!!
|
|
|
30.12.2005., 09:11
|
|
stalnoprisutni korisnik
Registracija: Nov 2004.
|
Quote:
Aragorn kaže:
Ne kužim kaj je pjesnik htio reći. Kakve veze ima uporabna s naćinom plaćanja?!!!!
|
pa valjda, ako imaš račun onda se smatra da su radovi obavljeni stručno. Ne znam da li možeš dobiti račun ako ti rade u fushu. A račun je valjda uvjet za komisiju koja izdaje uporabnu.
|
|
|
30.12.2005., 10:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
Aragorn kaže:
Majko mila kaj sa movdje pročitao!!
Moja kučice, smijem pitati koje si struke i koliko si upoznat s građevinom?
Npr, ovo lupetanje cijena ti je totalna nebuloza. Naravno da se cijena 1m3 ugrađenog betona razlikuje od firme do firme, isto tako se razlikuje od lokacije do lokacije. Niti jedan objekt nema iste lokacijske uvijete,a samim time i iste uvijete rada - niti firme ne raspolažu s istom tehnologijom izrade - formiranje cijene uvjetuju svi ti parametri.
Btw, cijene su, ako se drugačije ne specificira netto (to je uobičajeno). Što će reći na njih se dodaje još 22% PDV i to kupac plaća. PDV se dodaje na ukupnu netto cijenu, ne samo na materijal...
A s ovime "najbolje bi bilo kad bi mogo smuljat da ti radi firma s tablom ispred kuce a bez pdv-a i da je na kraju moguce dobit uporabnu" nemam pojma kaj bi. Ne kužim kaj je pjesnik htio reći. Kakve veze ima uporabna s naćinom plaćanja?!!!!
|
e sad meni nije jasno sta tebi zapravo nije jasno...
sta si ti zapravo ispravio...covjek pita kolke su cijene ja mu napisem da jedni rade po 3000kn/m3 a drugi po 1600 i da se ne zaleti...tebi je normalno da dvije firme jednake "vaznosti" (jednake velicine od nekoliko zaposlenih itd.) rade po skoro duplo razlicitim cjenama? meni nije...
drugo ovo oko pdv sam i ja rekao...sta si tu ispravio...rekoh da na ono ide sigurno pdve (a u tim cjenama je i materijal i ruke)..
neznam pak sta kod onog sa tablom nije jasno..danas samogradnja nije dozvoljena i potrebna je tabla ispred kuce...jedino sta zapravo neznam (a lako bi se provjerilo jednim pozivom u pravu instituciju) je kod dolaska komisije za uporabnu dozvolu dali traze nekakve potpise od odgovrnih osoba koje su to izvodile...ako treba ljepo ce ti potpisat ovaj koji je radio i moze napisat da je sve radio a radio je samo do odredjene faze od koje nadalje si imao jeftinije radnike pa nisu uzeo njega...naravno ako treba takav potpis..ako ne treba onda je ovo lupetanje...
|
|
|
30.12.2005., 10:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
35551 kaže:
Gore netko barata sa nebuloznim cijenama. Za 50 000 E možeš bez problema napraviti 2x100 m2 kuću bez finih radova.
Znam samo da ove dobre izvođaće nećeš nači u oglasima jer im oglasi ne trebaju.
Srećom sam povremeno po baušteli pa vidim kako tko radi i mogu se direktno dogovoriti kad mi bude trebalo...
|
o cem ti lupetas....ovo 2*100 se valjda odnosi na dvije etaze svaka po 100m2, ili? jer ako je to tako onda bi ja tebe unajmio da mi radis kuce po cijeloj drzavi po toj cijeni a ja cu ih prodavat...naravno kad se slozimo oko toga sta su tebi fini radovi...da ne bi ispalo da je zbukanje fini rad...
ja sam napravio kucu skoro duplo manju za mozda kakvih 40 k eura i to na crnjaka...e sad ne znam kao bez problema mozes napravit duplo vecu za samo 10tak k eura vise...
kakve su to gluposti o oglasivacima u novinama...ja nijednog jos nisam nasao u novinama...
uglavnom kad nesto ispravljas onda tocno navedi navod i reci sto nije tocno....ovako uopce ne znam o cemu pricas
|
|
|
30.12.2005., 10:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2005.
|
Najpametnije je da napraviš (ili daš nekom građevincu) detaljni troškovnik... To daš pojedinim obrtnicima (10tak njih) da popune (oni moraju znati da imaju konkurenciju)... Kad ti svi predaju troškovnike onda odabereš 3-4 s kojima ideš u drugi krug. Koji su parametri odabira? Cijena, reference, preporuka, brzina radova, simpatičnost, stručnost....
|
|
|
30.12.2005., 10:46
|
|
stalnoprisutni korisnik
|
Quote:
prle69 kaže:
Najpametnije je da napraviš (ili daš nekom građevincu) detaljni troškovnik... To daš pojedinim obrtnicima (10tak njih) da popune (oni moraju znati da imaju konkurenciju)... Kad ti svi predaju troškovnike onda odabereš 3-4 s kojima ideš u drugi krug. Koji su parametri odabira? Cijena, reference, preporuka, brzina radova, simpatičnost, stručnost....
|
da, to kaj si napisao i ja potpuno isto mislim tako. Samo ovaj topic služi da mi netko preporuči, ako ima, te građevinarce od kojih bi tražio ponude
|
|
|
30.12.2005., 12:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2005.
|
Quote:
Codegun kaže:
da, to kaj si napisao i ja potpuno isto mislim tako. Samo ovaj topic služi da mi netko preporuči, ako ima, te građevinarce od kojih bi tražio ponude
|
Ja sam skupio informacije od frendova koji su nešto radili zadnjih godina i da su bili donekle zadovoljni. Pozvao firme iz oglasnika. Pozvao firme iz žutih stranica. Ima nakoliko poduzetnika koji imaju www...
I na kraju nisam bio zadovoljan radovima... naime uzeo sam firmu koja je imala dvije preporuke od poznanika (nisu povezani), imali su OK cijenu (nisu bili najjeftinij niti najskuplji), rokovi su bili realni, činili su se stručni.
No što se desilo? Firma je bila prebukirana pa su mi poslali neku ekipu koja nije bila njihova (naravno da jea to nisam mogao znati). Izvedba je bila više nego tragična, kasnili su 2 mjeseca, prepravljali nekoliko puta, ja bio previše angažiran... uglavnom ZLO!!! (Dakako da sam zaračunao penale za kašnjenje i nisam platio ono čime nisam bio zadovoljan)
|
|
|
30.12.2005., 13:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2005.
|
Quote:
prle69 kaže:
Ja sam skupio informacije od frendova koji su nešto radili zadnjih godina i da su bili donekle zadovoljni. Pozvao firme iz oglasnika. Pozvao firme iz žutih stranica. Ima nakoliko poduzetnika koji imaju www...
I na kraju nisam bio zadovoljan radovima... naime uzeo sam firmu koja je imala dvije preporuke od poznanika (nisu povezani), imali su OK cijenu (nisu bili najjeftinij niti najskuplji), rokovi su bili realni, činili su se stručni.
No što se desilo? Firma je bila prebukirana pa su mi poslali neku ekipu koja nije bila njihova (naravno da jea to nisam mogao znati). Izvedba je bila više nego tragična, kasnili su 2 mjeseca, prepravljali nekoliko puta, ja bio previše angažiran... uglavnom ZLO!!! (Dakako da sam zaračunao penale za kašnjenje i nisam platio ono čime nisam bio zadovoljan)
|
To je ono što mene najviše odbija kod firmi. Možeš ti ispitat cijelo tržište uzduž i poprijeko, tražit ponude na trideset mjesta, preporuke, the whole nine yards!
Ali na kraju nema jamstva da si dobro izabrao, i ti zapravo ništa ne znaš. Možda upravo iza najjeftinije ponude stoji najkvalitetniji izvođač, a iza najskuplje nalošiji. Nikad ne znaš. Ali ako misliš da te neće na svakoj stavci pokušat prevarit, varaš se.
U svakom slučaju moraš na gradilištu bit non-stop. A kad si već tamo, možeš malo, a i puno, zasukat rukave... i puno uštedit!
Jednog dana će se stvari promijenit. Svi ćemo gradit preko firmi, računa, pdv-a, itd. Čini mi se da zasad najgore prođu, a imam nekoliko primjera, upravo ljudi koji sve prepuste 'građevinskoj firmi'.
I glupo je mislit da se dobre firme uopće ne oglašavaju i da si nađu posla i bez toga. To su bapske priče.
|
|
|
30.12.2005., 13:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2003.
|
Quote:
moja-kucica kaže:
neznam pak sta kod onog sa tablom nije jasno..danas samogradnja nije dozvoljena i potrebna je tabla ispred kuce...jedino sta zapravo neznam (a lako bi se provjerilo jednim pozivom u pravu instituciju) je kod dolaska komisije za uporabnu dozvolu dali traze nekakve potpise od odgovrnih osoba koje su to izvodile...ako treba ljepo ce ti potpisat ovaj koji je radio i moze napisat da je sve radio a radio je samo do odredjene faze od koje nadalje si imao jeftinije radnike pa nisu uzeo njega...naravno ako treba takav potpis..ako ne treba onda je ovo lupetanje...
|
Na karaju gradnje izvođač mora dati pisanu izjavu, kao i nadzorn iinženjer. Ona se satoji od:
– naziv građevine ili njezinog dijela i klasifikacijsku oznaku, urudžbeni broj i datum izdavanja građevinske dozvole po kojoj je građevina izgrađena,
– podatke o izvođenim radovima i odgovarajućem glavnom i izvedbenom projektu ili njegovom dijelu, te podatke o imenovanju odgovornih osoba koje vode građenje odnosno pojedine radove i glavnog inženjera gradilišta,
– izjavu o udovoljavanju uvjetima iz glavnog projekta odnosno izvedbenog projekta glede ispunjavanja bitnih zahtjeva i drugih uvjeta za građevinu, te lokacijskih uvjeta,
– izvješće o izvođenju radova i ugrađivanju građevnih pro*izvoda i opreme u odnosu na tehničke upute za njihovu ugradnju i uporabu s uvjetima održavanja građevine s obzirom na izvedeno stanje građevine, ugrađene građevne proizvode, instalacije i opremu u odnosu na projektom predviđene uvjete,
– izvješće o izmjenama tijekom građenja u odnosu na glavni projekt, te podatke o izmjenama i/ili dopunama građevinske dozvole,
– očitovanje o eventualno neizvedenim radovima i drugim okolnostima tijekom gradnje, te o njihovom utjecaju na uporabljivost građevine,
– druge podatke značajne za održavanje ovisno o vrsti građevine i izvedenim radovima (uvođenje u posao, zapisnik o primopredaji radova i dokumentacije i sl).
Po zakonu o gradnji - članak 33 (NN 175/2003.):
"Investitor je pravna ili fizička osoba u čije ime se gradi građevina.
Projektiranje, kontrolu i nostrifikaciju projekata, građenje i stručni nadzor građenja investitor mora povjeriti osobama koje zadovoljavaju uvjete za obavljanje tih djelatnosti propisane ovim Zakonom, ako ovim Zakonom nije propisano drukčije.
Investitor je dužan osigurati stručni nadzor građenja građe*vi*ne ako ovim Zakonom nije propisano drukčije.
Investitor koji je ujedno i izvođač mora stručni nadzor građenja povjeriti drugoj osobi koja zadovoljava uvjete za obavljanje stručnog nadzora građenja propisane ovim Zakonom.
Fizička osoba koja je investitor obiteljske kuće, ili jednostavne građevine za svoje potrebe može jednom u pet godina sama projektirati i obavljati stručni nadzor građenja te obiteljske kuće ako je diplomirani inženjer odgovarajuće struke ili inženjer odgovarajuće struke i ima položeni stručni ispit."
te članak 37:
Izvođač je osoba koja gradi ili izvodi pojedine radove na građevini.
Graditi ili izvoditi pojedine radove na građevini može osoba registrirana za obavljanje te djelatnosti.
Osoba iz stavka 2. ovoga članka može započeti obavljati djelatnost građenja, odnosno izvođenja pojedinih radova samo ako ima suglasnost Ministarstva.
Suglasnost iz stavka 3. ovoga članka izdaje se po prethodno pribavljenom mišljenju povjerenstva koje osniva ministar. Članove povjerenstva imenuje ministar na prijedlog strukovnih udruga. Za članove povjerenstva imenuju se predstavnici Ministarstva i predstavnici strukovnih udruga.
Iznimno, od stavka 2. ovoga članka investitor fizička osoba može sam graditi obiteljsku kuću i pomoćne građevine iz članka 116. točke 4. podstavka 1. ovoga Zakona ako je to za potrebe njegovoga stambenog zbrinjavanja u skladu sa Zakonom o područjima od posebne državne skrbi, odnosno u skladu sa Zakonom o obnovi.
Iznimno od stavka 3. ovoga članka suglasnost nije potrebna za obavljanje poslova građenja obiteljske kuće, za radove i jednostavne građevine iz članka 116. ovoga Zakona kao i za radove i jednostavne građevine iz članka 117. ovoga Zakona.
DAKLE - u neki mslučajevima možeš i sam graditi - pitanej je šta i gdje.
|
|
|
30.12.2005., 14:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Aragorn kaže:
Na karaju gradnje izvođač mora dati pisanu izjavu, kao i nadzorn iinženjer. Ona se satoji od:
– naziv građevine ili njezinog dijela i klasifikacijsku oznaku, urudžbeni broj i datum izdavanja građevinske dozvole po kojoj je građevina izgrađena,
DAKLE - u neki mslučajevima možeš i sam graditi - pitanej je šta i gdje.
|
najvise volim ove knjiske moljce...
dakle na kraju dolazimo do toga da nisi nista ipravio nego potvrdio ono sta sam ja rekao...vidis da trebaju podaci o osobama koje vode gradenje (a to moraju biti ovlastene osobe i nemam pojma o kojim ti to slucajevim u kojima se moze samogradit pricas...osim ako nisi ing. gradj. sa polozenim strucnim ispitom  ....) i upravo zbog toga sam i rekao da bi bilo najbolje uzet neku firmu da ti zapocne i stavi tablu da se rijesis inspekcije i bolesnih susjeda sa vrata a poslje ove radove koje mozes lakse sakrit ipak napravis po 3 puta manjoj cijeni...poslje ti gazda firme potpise, a naravno da ce ti napravit bez pdv-a...nemoj mi sad samo pocet o nemoralu kod neplacanja pdv-a..to ostavi svakom ponaosob...
a na kraju ako zelis bit konstruktivan onda preporuci covjeku jeftinu i dobru firmu.
ja sam ipak jednu kucu napravio pa imam kakvo takvo iskustvo i kad citam sta ovdje ljudi pisu nekad pomislim koda je nisam radio jer ja nisam imao takovih negativnih iskustava...kaze radila mu firma i prepravljali 3 puta...gospode boze, pa kakvi su to aljkavci...
ja sam imao fusere i apsolutno tu nikakvih prepravljanja nije bilo..nije to takav bauk kako to neki predstavljaju...a posebno ne neka nauka..pricam o ovom prvom dijelu do pod krov...
mislim da ipak treba ici za sto nizom cijenom i sa njima se sve dogovoris..das im da zidaju i ak nije ravno nema naplate...ne znam kako bi te tu mogli zaje...
|
|
|
30.12.2005., 17:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Moja kućica, ovo s firmom i tablom je dobra ideja. Samo, ja se do sad nisam susreo s potrebom za tim, budući da po mom iskustvu obiteljske kuće još uvijek nemaju problema s inspekcijom u tom pogledu. Naravno, susjeda ima svakakvih. Nego, nisi ni ti zatražio uporabnu? Ne znam nikoga tko je to napravio za obiteljsku kuću. Strašno me zanima može li se bez tih potpisa od izvođača dobit uporabna, a nigdje to ne mogu saznat.
BTW, oduvijek sam se pitao kako je to uopće moguće da je samogradnja negdje dopuštena (kuće u obnovi stradale u ratu), a negdje ne. Čista diskriminacija. Jasno, radi se o pozitivnoj diskriminaciji, ali ako je samoizgrađena kuća dovoljno 'dobra' u jednom dijelu zemlje onda je 'dobra' i drugdje...
|
|
|
31.12.2005., 10:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
plimpi kaže:
Moja kućica, ovo s firmom i tablom je dobra ideja. Samo, ja se do sad nisam susreo s potrebom za tim, budući da po mom iskustvu obiteljske kuće još uvijek nemaju problema s inspekcijom u tom pogledu. Naravno, susjeda ima .
|
cuj, nije ni mene nitko zezao al ima ljudi sta stvarno imaju grozne susjede..nisu ni moji bas bajni i ako pozove inspekciju ovaj mora izac na teren i onda ga jebi. takvi su ljudi. moji su komentirali svaki moj potez. cuo sam da je bilo i komentara "sigurno nema papire". jedan je tuzio ama bas svakog susjeda. jednog je prijavio da ne placa tv pretplatu a ima tv  . meni je poslao inspekciju jer mi se trava malo odala kontroli prek ljeta...nije mi se dalo kosit i ovaj me prijavio...dali mi neki rok da to rjesim i to e to..
ja sam nekako dojma da inspekcija to jos uvjek presutno odobrava ali to je samo dojam...
sta se tice uporabne meni se osobno svidja ideja da imam kucu koja je kompletno pravno cista...da bi je upisao u vlasnicki list i da bi je mogao lakse prodati, dizati hipoteku na nju i sl. moras imati uporabnu...
kad hoces dizati kredit od banke i stavit kucu i hipoteku,mislim da ti procjenitelj cak i bez uporabne moze napisat da je to pri kraju i da ti to banka uvazi, al ovako je ipak sve cisto....
|
|
|
31.12.2005., 11:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Za uris u katastar i upis u zemljišne knjige, dakle za vlasnički list kuća ne mora imati uporabnu. U vlasničkom listu onda stoji naznaka da je kuća uknjižena bez uporabne. Po mom osobnom mišljenju, to i nije neki problem kod prodaje, budući da se broj obiteljskih kuća s uporabnom mjeri u promilima.
Ovo za hipoteku nisam siguran, ali zdrava logika nalaže da to nije tako. Bankama je u interesu dati kredit, pogotovo hipotekarni kod kojeg je kamata dvostruko veća od stambenog, a kada bi tražile uporabnu, ne bi imale kome davati kredite.
BTW, banke čak i za stanove u novogradnjama odobravaju stambene kredite, na iste upisuju hipoteku, i to znatno prije dobivanja uporabne.
|
|
|
31.12.2005., 14:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
plimpi kaže:
Za uris u katastar i upis u zemljišne knjige, dakle za vlasnički list kuća ne mora imati uporabnu. U vlasničkom listu onda stoji naznaka da je kuća uknjižena bez uporabne. Po mom osobnom mišljenju, to i nije neki problem kod prodaje, budući da se broj obiteljskih kuća s uporabnom mjeri u promilima.
.
|
i ja mislim da je tako...samo zvao sam rba jer sam htio dignut hipotekarni kredit na kucu i zena mi rekla da ne moze bez vlasnickog lista a njega ne mogu dobit bez uporabne...al i ja mislim da je to sve rastezljivo...
|
|
|
31.12.2005., 15:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
moja-kucica kaže:
i ja mislim da je tako...samo zvao sam rba jer sam htio dignut hipotekarni kredit na kucu i zena mi rekla da ne moze bez vlasnickog lista a njega ne mogu dobit bez uporabne...al i ja mislim da je to sve rastezljivo...
|
Doista se ne radi o rastezljivosti. Za kredit je potreban vlasnički list, a za ukljiženje kuće je potreban samo uris, kojeg radi geometar (oko 45000kn), nakon čega dobiješ vlasnički list.
Urisati (i uknjižiti) se može i nedovršena kuća, za koju po defaultu ne možeš dobit uporabnu.
|
|
|
01.01.2006., 17:09
|
|
stalnoprisutni korisnik
|
Quote:
moja-kucica kaže:
|
rba je turbo-ne liberalna po pitanju davanja stambenih kredita, barem su takva moja iskustva. Koliko ja znam, (pa i vidio sam) vlasničke listove kuća koje nemaju uporabnu.
Ne bi me čudilo da RBA traži i susjedovu uporabnu za hipoteku na tvoju kuću...
|
|
|
01.01.2006., 20:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Codegun kaže:
rba je turbo-ne liberalna po pitanju davanja stambenih kredita, barem su takva moja iskustva. Koliko ja znam, (pa i vidio sam) vlasničke listove kuća koje nemaju uporabnu.
Ne bi me čudilo da RBA traži i susjedovu uporabnu za hipoteku na tvoju kuću...
|
evo broj od obrtnicke koji sam obecao mada sam saznao da ti je aragorn na pm poslao neke kontakte al nema veze..od viska glava ne boli
047/615745, pa lako usporedis cjene
|
|
|
02.01.2006., 08:48
|
|
stalnoprisutni korisnik
|
Quote:
moja-kucica kaže:
evo broj od obrtnicke koji sam obecao mada sam saznao da ti je aragorn na pm poslao neke kontakte al nema veze..od viska glava ne boli
047/615745, pa lako usporedis cjene
|
super, hvala,
to je broj od neke obrtničke komore građevinaraca pa kod njih zapravo mogu kontaktirati više raznih izvođača?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:51.
|
|
|
|