Izbori parlamentarni 2007 Sanader vs. Milanović |
28.06.2007., 11:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2007.
|
Quote:
consigliere kaže:
prema kojim mjerenjima? neutralnim ili prema HDZ-ovom priopcenju za javnost?
|
Brojka od najmanje nezaposlenosti u 10 godina je realna. Cak je ni SDP ne pokusava opovrgnuti.
Quote:
consigliere kaže:
u društvu se osijeca pozitivna klima jer nema riva, nema čondica, nema berača kestena, nema prijetnji državnim udarom. znaš šta, skroz si u pravu.
a sad razmisli tko je kriv za tu nezdravu atmoseferu od prije 5 godina.
inače, optimizma nema ni danas kao što ga nije bilo ni onda. najviše optimizma je bilo 3.siječnja.2000 godine , ali onda je ona ljudska mizera račan prokockao povjerenje naroda i uništio im svaku nadu u bolje sutra
|
Sa tim se slazem. 2000 godine je Racan imao otvoreni mandat za mini revoluciju (i ja sam onda bio glasao za SDP) i mogao je napraviti cuda u ekonomiji/borbi protiv korupcije/itd. Nazalost svih nas, prilika je bila prokockana, i manjak optimizma koji prevladava u Hrvatskoj potice od onda.
Ali, iskreno mislim da se optimizam polako vraca. Po vecini ekonomskih pokazatelja za optimizam ima itekako puno opravdanja.
|
|
|
28.06.2007., 11:40
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jun 2003.
|
Quote:
Taroth kaže:
- rast je konstantnih 5% zadnjih 7 godina, no to ne znaci bas previse, jer:
1) rast u drugim zemljama (slovacka, ceska, poljska) je veci nego kod nas
2) ce nam ovim tempom trebati samo 25 god da dostignemo najsiromasnije zemlje eu (portugal, spanjolsku)
3) treba pogledati strukturu porasta bdp-a. Rast je najveci u financijskim uslugama (banke, osig. drustva), gradjevini i prodaji. A to nista nisu temelji ekonomije, nego pratece djelatnosti i infrastruktura (gradjevina). Kada se taj balon (krediti+stanovi+auti) istrosi, slijedi spustanje na zemlju... tocnije pad.
|
slazem se, jos se u srednjoj skoli uci da nam je potreban rast od 10%
Quote:
Taroth kaže:
- pozitivna klima? ne znam bas da je u nekim krajevima izvan zg-a pozitivna klima... ja samo znam da ljudi dolaze u zg, valjda ne jer im je u njihovim krajevima dobro
|
reci cu samo za one dijelove koje znam - osijek i vukovar:
ovdje definitivno nije prisutna nikakva pozitivna klima. posla nema kao ni prije. jedino sto se otvara su kineske trgovine 
|
|
|
28.06.2007., 11:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
BootBoy kaže:
reci cu samo za one dijelove koje znam - osijek i vukovar:
ovdje definitivno nije prisutna nikakva pozitivna klima. posla nema kao ni prije. jedino sto se otvara su kineske trgovine 
|
Nazalost, to je tocno. Istocna Slavonija je i dalje u kur*u, i koliko vidim bas i nema naznaka za neko poboljsanje u bliskoj buducnosti. Volio bih da sam u krivu.
|
|
|
28.06.2007., 11:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
consigliere kaže:
još kad uzmemo u obzir da je vanjski dug narastao za 10 milijardi, ne kužim čemu euforija 
|
Ali ako nas podsjecas statistikom onda moras reci kako je za vrijeme koalicijske vlade ostvareno najvece povecanje duga.
Sjetimo se Crkvenca.Pa on nebi trebao biti blagajnik kucnog savjeta,,,,
|
|
|
28.06.2007., 11:45
|
|
anonimac dakako
|
Quote:
Taroth kaže:
- rast je konstantnih 5% zadnjih 7 godina, no to ne znaci bas previse, jer:
1) rast u drugim zemljama (slovacka, ceska, poljska) je veci nego kod nas
2) ce nam ovim tempom trebati samo 25 god da dostignemo najsiromasnije zemlje eu (portugal, spanjolsku)
3) treba pogledati strukturu porasta bdp-a. Rast je najveci u financijskim uslugama (banke, osig. drustva), gradjevini i prodaji. A to nista nisu temelji ekonomije, nego pratece djelatnosti i infrastruktura (gradjevina). Kada se taj balon (krediti+stanovi+auti) istrosi, slijedi spustanje na zemlju... tocnije pad.
- pozitivna klima? ne znam bas da je u nekim krajevima izvan zg-a pozitivna klima... ja samo znam da ljudi dolaze u zg, valjda ne jer im je u njihovim krajevima dobro
|
Neznam cemu pesimizam...i zasto bi doslo do pada?
Koliko mi je poznato INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA je porasla cak 8% u prvom tromjesecju...dakle rast se ne temelji samo na uslugama.
|
28.06.2007., 11:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gluon kaže:
Nazalost, to je tocno. Istocna Slavonija je i dalje u kur*u, i koliko vidim bas i nema naznaka za neko poboljsanje u bliskoj buducnosti. Volio bih da sam u krivu.
|
Slavonija ce sigurno dozivjeti svoj ekonomski prosperitet.
Uz sve nabrojeno(lose)ima pomaka ka boljem i treba malo vremena i situacija ce se promjeniti.Bez obzira na HDZ ili SDP.
|
|
|
28.06.2007., 11:47
|
|
anonimac dakako
|
Quote:
Maranz kaže:
Ali ako nas podsjecas statistikom onda moras reci kako je za vrijeme koalicijske vlade ostvareno najvece povecanje duga.
|
Ma daj...svi kenjkaju o nekom dugu...a onda bacim pogled na podatke da Irska ...keltski tigar...model uspjesne ekonomije...pojam kako od siromasne drzave postati jedna od najbogatijih na svijetu...sa svoja 3,5 miljuna stanovnika duguje 1300 miljardi $ ( slovima: tisucutristo miljardi dolara )
|
28.06.2007., 11:47
|
|
I'll be back
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
Maranz kaže:
|
SDP je napravio dug od 10 milijardi, HDZ je napravio dug od 10 milijardi. razlike nema...
a što se tiče ministara, i jedna i druga vlada imaju poluretardirane osobe na ključnim mjestima. zato i je vrijeme za neke promjene
|
|
|
28.06.2007., 11:48
|
|
Vidoviti Milan
Registracija: Nov 2003.
|
Quote:
gluon kaže:
Brojka od najmanje nezaposlenosti u 10 godina je realna. Cak je ni SDP ne pokusava opovrgnuti.
|
ukupna brojka ne vrijedi puno, jer:
- treba gledati ukupni broj zaposlenih unutar radno aktivnog stanovnistva. Istina je da taj ukupan broj stalno raste (oduvijek) sto govori jedino o izdrzljivosti hrv. gospodarstva i snalazljivosti ljudi.
- broj nezaposlenih se smanjivao brisanjem iz evidencije. No, to je krivo, jer se islo sa pretpostavkom da onaj koji se ne javlja da radi negdje na crno. A ako radi negdje na crno, umjesto da ga se brise iz evidencije, trebalo se ici provjeriti da li i gdje radi na crno. Pretpostavka nevinosti ovdje ne vrijedi.
- nadalje, metodologija obracuna broja nezaposlenih se mijenjala. zivjela birokratizirana eu.
- u izracunu nezaposlenih postoje varijable koje treba uzeti u obzir poput:
a) zaposlenih na odredjeno
b) zaposlenih koji ne primaju placu ili su im firme nelikvidne
c) samozaposleni (ljudi koji se sami zaposljavaju kako bi prezivjeli)
d) kvalitetno zaposleni, koji svojim prihodima mogu kupovati, trositi onoliko koliko bi prema izracunu (sindikalna kosarica i sl) trebali. dakle, zadovoljni.
e) zaposlenih na minimalcu
kada bismo samo ta 3 faktora uzimali u omjere i gledali njihova kretanja kroz zadnjih 10 god, onda bismo imali realne pokazatelje. Ovako imamo jednu okruglu brojku koja koristi samo politicarima
|
|
|
28.06.2007., 11:50
|
|
I'll be back
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
u prolazu kaže:
Ma daj...svi kenjkaju o nekom dugu...a onda bacim pogled na podatke da Irska ...keltski tigar...model uspjesne ekonomije...pojam kako od siromasne drzave postati jedna od najbogatijih na svijetu...sa svoja 3,5 miljuna stanovnika duguje 1300 miljardi $ ( slovima: tisucutristo miljardi dolara )
|
znači ti si pobornik politike zaduživanja? ti u biti podržavaš jurčicev program koji najavljuje nova zaduživanja
|
|
|
28.06.2007., 11:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Taroth kaže:
ukupna brojka ne vrijedi puno, jer:
- treba gledati ukupni broj zaposlenih unutar radno aktivnog stanovnistva. Istina je da taj ukupan broj stalno raste (oduvijek) sto govori jedino o izdrzljivosti hrv. gospodarstva i snalazljivosti ljudi.
- broj nezaposlenih se smanjivao brisanjem iz evidencije. No, to je krivo, jer se islo sa pretpostavkom da onaj koji se ne javlja da radi negdje na crno. A ako radi negdje na crno, umjesto da ga se brise iz evidencije, trebalo se ici provjeriti da li i gdje radi na crno. Pretpostavka nevinosti ovdje ne vrijedi.
- nadalje, metodologija obracuna broja nezaposlenih se mijenjala. zivjela birokratizirana eu.
- u izracunu nezaposlenih postoje varijable koje treba uzeti u obzir poput:
a) zaposlenih na odredjeno
b) zaposlenih koji ne primaju placu ili su im firme nelikvidne
c) samozaposleni (ljudi koji se sami zaposljavaju kako bi prezivjeli)
d) kvalitetno zaposleni, koji svojim prihodima mogu kupovati, trositi onoliko koliko bi prema izracunu (sindikalna kosarica i sl) trebali. dakle, zadovoljni.
e) zaposlenih na minimalcu
kada bismo samo ta 3 faktora uzimali u omjere i gledali njihova kretanja kroz zadnjih 10 god, onda bismo imali realne pokazatelje. Ovako imamo jednu okruglu brojku koja koristi samo politicarima
|
Brojka od oko 10,5% je dobivena istom metodologijom koja se upotrebljava u EU.
|
|
|
28.06.2007., 11:53
|
|
Vidoviti Milan
|
Quote:
u prolazu kaže:
Neznam cemu pesimizam...i zasto bi doslo do pada?
Koliko mi je poznato INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA je porasla cak 8% u prvom tromjesecju...dakle rast se ne temelji samo na uslugama.
|
1. to nije sluzbeni podatak
2. u 1. kvartalu uvijek bude porast bdp-a, dok u 2. bude uvijek mnogo manji.
3. govori se o rastu bdp-a, a on ima i rast usluga
|
|
|
28.06.2007., 11:53
|
|
anonimac dakako
|
Quote:
consigliere kaže:
znači ti si pobornik politike zaduživanja? ti u biti podržavaš jurčicev program koji najavljuje nova zaduživanja
|
Nisam dovoljno strucan u tom podrucju da bih mogao dati nekakav sud o tome.
Medjutim gledajuci Irsku..ili Sloveniju ( duguje 20 miljardi eura ) ili UK ( 8000 miljardi $ )....ne primjecujem da je taj dug ikome naskodio.
Evo liste privh 20 izvor CIA factbook:
1 World $ 44,610,000,000,000
2 United States $ 10,040,000,000,000
3 United Kingdom $ 8,280,000,000,000
4 Germany $ 3,904,000,000,000
5 France $ 3,461,000,000,000
6 Italy $ 1,957,000,000,000
7 Netherlands $ 1,899,000,000,000
8 Spain $ 1,591,000,000,000
9 Japan $ 1,547,000,000,000
10 Ireland $ 1,392,000,000,000
11 Switzerland $ 1,077,000,000,000
12 Belgium $ 1,053,000,000,000
13 Canada $ 684,700,000,000
14 Sweden $ 598,200,000,000
15 Austria $ 594,300,000,000
16 Australia $ 585,100,000,000
17 Hong Kong $ 472,900,000,000
18 Denmark $ 405,000,000,000
19 Norway $ 350,300,000,000
Pogledaj dobro koja je to ekipa i koje su to cifre
|
28.06.2007., 11:56
|
|
Vidoviti Milan
|
Quote:
gluon kaže:
Brojka od oko 10,5% je dobivena istom metodologijom koja se upotrebljava u EU.
|
da, ali.... npr. catch...
u italiji je granica siromastva pojedinca ispod 900 eur prihoda...
koliko bi po tome bilo kod nas siromasnih?
meni osobno je polazni podatak - ukupno zaposleno stanovnistvo unutar radno-aktivnog stanovnistva. Pa onda treba ici tragom - oni koji ne rade, da li su nezaposleni i zasto...
npr. imas puno ljudi koji su nezaposleni duze vremena... ako nemaju pravo na pomoc od zavoda za zaposljavanje, mozda se sami prestanu tamo pojavljivati, jer nemaju svrhu
|
|
|
28.06.2007., 11:57
|
|
Vidoviti Milan
|
Quote:
u prolazu kaže:
Nisam dovoljno strucan u tom podrucju da bih mogao dati nekakav sud o tome.
Medjutim gledajuci Irsku..ili Sloveniju ( duguje 20 miljardi eura ) ili UK ( 8000 miljardi $ )....ne primjecujem da je taj dug ikome naskodio.
|
da li su te drzave zaduzene radi potrosnje (auti+stanovi i sl) ili radi investicija u buducu proizvodnju? to je bitna razlika
|
|
|
28.06.2007., 11:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
u prolazu kaže:
|
Znaci,zaduzivanje po tebi ne predstavlja nikakav ekonomski faktor?
Tom logikom,znaci u predizbornoj kampanji bi se trebalo takmiciti tko ce jos vise povecavati zaduzivanje?
|
|
|
28.06.2007., 11:59
|
|
anonimac dakako
|
Quote:
Taroth kaže:
da li su te drzave zaduzene radi potrosnje (auti+stanovi i sl) ili radi investicija u buducu proizvodnju? to je bitna razlika
|
Nemam pojma...ali znam da nasa ekonomija u ovom trenutku raste brze od njihove....takodjer znam da se sve te razvijene ekonomije prebacuju sa industrije na usluge ( citaj: potrosnja ).
|
28.06.2007., 12:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2003.
|
Ne mislim da je SDP u panici. Nema razloga za to. Ipak dobro stoji prema anketama a trenutno je u taktickoj prednosti u odnosu na HDZ.
No, istina je da bi povoljni ekonomski rezultati oslabili argumente SDP-a da HDZ vodi drzavu u propast te da SDP ima rjesenje za veci ekonomski rast. Koncentracija na ekonomiju i poboljsavanje standarda gradjanja (prvo povlaci drugo) je jedna od okosnica SDP-ove strategije za dobivanje izbora. Tu SDP moze dobiti najvise glasova, a ako HDZ pokaze dobre rezultate i ako turisticka sezona "ponese dobro" - moze se ocekivati da ce SDP-ovo najjace oruzje biti demontirano.
Neke stvari su zajednicke za obje strane. Npr. ulazak u EU i tu nema puno mjesta za dobivanje biraca.
Ostala pitanja (drzavotvornost, nacionalni interesi, branitelji,...) su dosta jasna, tj. jasni su stavovi stranaka i to obje strane imaju svoje stalne birace te ni tu nece biti velikih pomaka.
Ono sto, pak, moze biti plus za SDP i minus za HDZ jesu afere kojih u zadnje vrijeme ima nemali broj. Da spomenem samo Kalmetinog vozaca i aferu oko ceste te probleme oko HFP-a. Stare afere tipa Zuzul su prezvakane, no SDP mozda moze izvuci pokoji bod i na to, ali ne puno. Kosorica je prestala praviti probleme, a i Hebrang je u zadnje vrijeme sklonjen i ne srozava ugled HDZ-a.
SDP pak ima prednost sto ima novog predsjednika. Afere iza Racanove vlade su bile davno, a HDZ ionako ne moze puno dobiti njihovim izvlacenjem na povrsinu posto Milanovic nije odgovoran za staru politiku.
Bilo kako bilo, rat ce biti oko sitnica i to je dobro za Hrvatsku. Osnovne vrijednosti demokracije su cvrsto pustile korijene tako da nema opasnosti da ce naredna Vlada gurnuti naciju u ambis.
Izgleda da konacno uvidjamo da nam prioritet treba biti puna lisnica ili barem da su dobri izgledi za to u bliskoj buducnosti.
|
|
|
28.06.2007., 12:01
|
|
anonimac dakako
|
Quote:
Maranz kaže:
Znaci,zaduzivanje po tebi ne predstavlja nikakav ekonomski faktor?
Tom logikom,znaci u predizbornoj kampanji bi se trebalo takmiciti tko ce jos vise povecavati zaduzivanje?
|
Ne...po meni bi se u predizbornoj kampanji trebalo takmiciti tko ce vise napraviti za Hrvatsku.
Tko ce vise cesta sagraditi
Tko ce bolje modernizirati zeljeznicki saobracaj
Tko ce bolje modernizitati zracni saobracaj
..
..
..
..
itd.
|
28.06.2007., 12:03
|
|
Vidoviti Milan
|
Quote:
u prolazu kaže:
Nemam pojma...ali znam da nasa ekonomija u ovom trenutku raste brze od njihove....takodjer znam da se sve te razvijene ekonomije prebacuju sa industrije na usluge ( citaj: potrosnja ).
|
unutar bdp-a se jednako tretiraju i usluge i proizvodnja.
unutar naseg strukture rasta bdp-a rastu npr. financijske usluge... citaj: dizanje kredita
nadalje, raste gradjevina... citaj: izgradnja cesta (sta ce biti kada se zavrse?) i kupovina stanova... na kredit
i prodaja... auta... na kredit
a gdje su fundamenti ekonomije????
|
|
|
Pravila postanja
|