Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.08.2011., 17:58   #21
Evo pitanja za ove koji vole citirati pravilnike.....
Zašto se nulti vodić naziva upravo tako?????
Koliki je otpor nultog vodića prema zemlji ili drugom nultom vodiču?
Kad odgovorite na ovo onda bu vam malo jasnije zakaj se koristi jedna nula....
koka36 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2011., 18:09   #22
Quote:
koka36 kaže: Pogledaj post
Daj ne pričaj gluposti...
Kolko bi ja trebao razvući kablova kad spajam kabinsku jedinicu s grupom upravljanja kad imam nekih pedesetak strujnih krugova. Trenutno to radim s 4 kabla 16x0,75.
Da ne pričam o grupi upravljanja koja ima nekoliko stotina strujnih krugova i svi rade s jednom nulom....
pa ne pričamo o sitim stvarima, upravljanje nikada ne koristi maksimalnu moguču struju kroz 0,75 po krugu, zato i možeš koristi zajedničku nulu

kod kučnih potrošača recimo u banju ti moraš moći potegnuti maksimalnu struju kroz svaki krug, a ako imaš recimo 4 kruga i maksimalno opteretiš ta 4 dovodna vodića po fazi u monofaznom spoju onda trebaš imaši 4 nule koje mogu podnjeti toliku struju ili jednu zajdničku nulu ekvivalnetnog presjeka.

kod trofazne struje je drugačije kad opteretiš sve tri faze sa maskimalnom strujom kroz nulu teće 0 a maksimalna struja koja može poteći kroz nulu je maksimalna struja jedne faze

ali to se u praksi izbjegava, jer ako ta tri kruga na ploći neto spoji preko tri osigurača koja seu na istoj fazi onda imaš problem
Old 06.08.2011., 21:47   #23
Quote:
zanny kaže: Pogledaj post
pa ne pričamo o sitim stvarima, upravljanje nikada ne koristi maksimalnu moguču struju kroz 0,75 po krugu, zato i možeš koristi zajedničku nulu

kod kučnih potrošača recimo u banju ti moraš moći potegnuti maksimalnu struju kroz svaki krug, a ako imaš recimo 4 kruga i maksimalno opteretiš ta 4 dovodna vodića po fazi u monofaznom spoju onda trebaš imaši 4 nule koje mogu podnjeti toliku struju ili jednu zajdničku nulu ekvivalnetnog presjeka.

kod trofazne struje je drugačije kad opteretiš sve tri faze sa maskimalnom strujom kroz nulu teće 0 a maksimalna struja koja može poteći kroz nulu je maksimalna struja jedne faze

ali to se u praksi izbjegava, jer ako ta tri kruga na ploći neto spoji preko tri osigurača koja seu na istoj fazi onda imaš problem
O pričamo itekako, jer tu su bar dva motora što trofazni što jednofazni, pa rasvjeta, kojekakvi kontakti koji su također 220 V tako da na upravljački dio odlazi možda trečina strujnih krugova... U zadnje vrijeme se čak i klime spajaju tako da su tu itekako jaki potrošači (recimo uredno se na utičnicu spaja aparat za varenje prilikom održavanja)....
koka36 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.08.2011., 21:59   #24
nemam volje objašnjavat se sa određenima, nas par ima svoje mišljenje vas par svoje mišljenje

kako god autoru teme sam predložio svoj prijedlog a može poslušat i vaš

over and aut
kavasaki is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2011., 19:48   #25
[QUOTE=koka36;35149571]Koliki je otpor nultog vodića prema zemlji ./QUOTE]

Znam samo da postoji razlika potencijala između "0" i uzemljenja
Old 08.08.2011., 22:38   #26
Samo vi vucite jednu nulu za vise strujnih krugova pa kad vam nesto izgori onda sami sebi hebite sve po spisku.

Svaki strujni krug MORA imati svoju nulu.
MaliZeleni10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2011., 23:07   #27
Koliko strujnih krugova ima npr. električni štednjak (onaj stari kaj ima pećnicu i 4 ringa)?
Koliko nula ide na njega?
Koliko strujnih krugova ima jedna stambena zgrada?
Koliko nul vodiča dolazi do PMO?

Kaj se tiče onog kaj piše u raznim pravilnicima isto tak piše nekaj na plotu.

P.S. Najveća provala je da se kroz jedan kabel ili jednu instalacijsku cijev smije voditi samo jedan strujni krug. Razvodni ormari po kućama bi morali biti barem metar x metar da možeš u njih zgurati sve cijevi.
Muljuzator is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.08.2011., 21:54   #28
Quote:
Muljuzator kaže: Pogledaj post
Koliko strujnih krugova ima npr. električni štednjak (onaj stari kaj ima pećnicu i 4 ringa)?
Koliko nula ide na njega?
Koliko strujnih krugova ima jedna stambena zgrada?
Koliko nul vodiča dolazi do PMO?

Kaj se tiče onog kaj piše u raznim pravilnicima isto tak piše nekaj na plotu.

P.S. Najveća provala je da se kroz jedan kabel ili jednu instalacijsku cijev smije voditi samo jedan strujni krug. Razvodni ormari po kućama bi morali biti barem metar x metar da možeš u njih zgurati sve cijevi.
jedan štednjak, jedan strujni krug
jedna nula, ako je jedan strujni krug
svaki stan ima svoj razvodni ormar i iz njega ide strujnih krugova koliko treba ovisno o veličini stana
na PMO dolazi samo jedna nula naravno

vidim tu puno bedastoća, svaki strujni krug mora imati svoju nulu. sad svaki strujni krug može imati više trošila (npr 3 žarulje, dvije utičnice...) nemojte da vas to buni. sve te nule od pojedinih strujnih krugova u recimo jednom stanu su spojene na sabirnicu na koju je spojena ta "jedna" nula koja je došla u razdjelnik. razlog zašto su sve nule spojene u jedno a faze nisu je zato jer se svaki strujni krug štiti osiguračem, tako da su faze ubodene u osigurače, ali svaki strujni krug se sastoji od faze i nule tako ako je osigurač na fazi to je isti strujni krug (i nula od tog kruga se štiti tim osiguračem).

Zadnje uređivanje bullet : 10.08.2011. at 21:56. Reason: još da odgovorim na p.s.
bullet is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.08.2011., 21:59   #29
Quote:
Muljuzator kaže: Pogledaj post

ti očigledno ne razumiješ šta znači jedan strujni krug (ne znači isto šta i broj trošila), kroz jedan kabel ide jedan strujni krug.
iznimka je kad na trofazni osigurač spojiš više monofaznih krugova (pa onda ispadne da je na jednom kabelu više strujnih krugova), ali nekako ne mislim da si na to mislio
bullet is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.08.2011., 23:11   #30
Kako to onda trofazni priključak ima jednu , zajedničku nulu , koja je istog presjeka kako i svaka pojedina faza.
Old 10.08.2011., 23:32   #31
Da li je u slučaju prekida (tj. kvara) na nuli spojenoj na brojilo, trebala izbaciti FID-ovka ?
Ako netko ima volje, molim da mi odgovori.
sebicna is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2011., 07:18   #32
ne
jationmivioni is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2011., 07:58   #33
Quote:
0000 kaže: Pogledaj post
Kako to onda trofazni priključak ima jednu , zajedničku nulu , koja je istog presjeka kako i svaka pojedina faza.
nije to bas uvijek slučaj, nekad je nul vodič manjeg presjeka nego fazni vodiči (nekad za njim ni nema potrebe)
kroz nul vodič u simetrično opterećenom trofaznom sustavu ne teče nikakva struja zbog pomaka među fazama. nul vodič je tu radi nesimetričnog opterećenja (kakvo je u kućanstvima) jer radi te nesimertrije kroz nul vodič ipak protječe neka struja
bullet is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2011., 20:10   #34
@Bullet: struja N vodiča u svakom višefaznom sustavu u kojem su barem dvije faze opterećene jednaka je 0.
U kućnoj instalaciji jedan strujni krug = jedan osigurač (praksa). Međutim teoretski je strujni krug svaki koji ima prekidač (izvor-prekidač-trošilo) i zato pitam za štednjak jer bi po osnovama elektrotehnike on imao strujnih krugova koliko ima i prekidača te bi po pravilniku trebao imati i toliko nula i svaki biti u svojoj instalacijskoj cijevi. Naime, Pravilnikom nije definirano što je to jedan strujni krug.
I ne moraš s bojati da ne znam što je što u elektrotehnici. Struka + 25 g rada (automatika, industrijska elektronika i instalacije)
Muljuzator is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.08.2011., 21:43   #35
stednjak je za mene jedno trosilo, jer dolazi vec sa ozicenjem unutar tako da spajas samo fazu, nulu i zemlju, znaci jedan krug
nije svaki prekidac svoj strujni krug, s time se ne mogu nikako sloziti. u projektima se recimo za strujni krug 1 oznacava 1.1 za jedan prekidac, 1.2 za drugi itd. ako se napajaju preko istog osiguraca
bullet is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.08.2011., 13:47   #36
Quote:
bullet kaže: Pogledaj post
nije to bas uvijek slučaj, nekad je nul vodič manjeg presjeka nego fazni vodiči (nekad za njim ni nema potrebe)
kroz nul vodič u simetrično opterećenom trofaznom sustavu ne teče nikakva struja zbog pomaka među fazama. nul vodič je tu radi nesimetričnog opterećenja (kakvo je u kućanstvima) jer radi te nesimertrije kroz nul vodič ipak protječe neka struja
Ili da pojednostavnimo laicima. Radi pomaka u fazama kod trofazne struje, faze jedna drugoj glume nulu.
fumi is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2011., 22:40   #37
Opet ja: u stanu danas gledam sva tri potrošača su spojena na jednu nulu u kupaonici:bojler,makinja,grijalica kao i žarulja.Jbga i baš ono s 5x2.5 i sada su podjeljene faze osim zajedničke za makinju i rasvjetu i ta nula je na zajednički vod.Drugo koliko šuka utičnica mogu u kuhinji nad radnom plohom pod 1 automatski od 16A.Mogu li 3?

Znači ako se to raditi kako spada po vama moram vući od ormara s osiguračima opet pr.radi u kupaonu 3 kabela od 3x2.5 i tako ih i spojiti na trošila u kutiji????
Evo kuhinja imam štednjak,tri utičnice na radnoj plohi,perilica,klima,i utičnice kod tv-a,rasvjeta u prostoriji(nju bih pod nešto nakačio,možda s utičnicama).Što ću tu povući kako spada da to odradim?
Mogu li jedan od 3x2.5 za utičnice,drugi krug štednjak,također 3x2.5? Treća situacija makinja za sudje vod za sebe 3x2.5.Klima vod za sebe i ove utičnice kod tv-a vod za sebe od 3x2.5.To je 5 osigurača u ormaru i 5 vodova svaki za sebe u kutiju...Jel to šuma kabela?
klinki is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2011., 22:59   #38
Sta je makinja????????
MaliZeleni10 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2011., 23:01   #39
Quote:
MaliZeleni10 kaže: Pogledaj post
Sta je makinja????????

baš i ja čitam i mislim si kaj je to, jedina slična riječ s tom je MEKINJE ( a to je napoj za svinje) to sa strujom pak veze nema nikakve
kavasaki is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2011., 08:36   #40
Quote:
kavasaki kaže: Pogledaj post
baš i ja čitam i mislim si kaj je to, jedina slična riječ s tom je MEKINJE ( a to je napoj za svinje) to sa strujom pak veze nema nikakve
te tvoje mekinje nisu napoj
napoj je u mcdonaldsu nemaveze
jationmivioni is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:02.