|
|
24.05.2005., 18:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2004.
|
Quote:
Marin23 kaže:
ona fora sa zmigavcima i slicno je glupost,to se sredi za 100 eura,tako da nemojte lupat gluposti (mislim na one koji spominju preinake)
|
to sam i ja vido da su Americi (USA) malo drukčiji auto, npr. stari A8 je meni
a u Americi je još bolji nego ovdje, žmigavci su mu drukčiji i možda još nešto, primjetio sam još i da je S klasa malo drukčija
|
|
|
24.05.2005., 18:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2004.
|
evo američki A8

|
|
|
24.05.2005., 22:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2004.
|
evo da budem konkretniji riječ je o Evolutionu VIII
kolko sam uspio saznat da nema nikakve razlike u verziji za američko i europsko tržište
|
|
|
24.05.2005., 22:55
|
|
Vrlo ozbiljan forumaš
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
brmba kaže:
kolko sam uspio saznat da nema nikakve razlike u verziji za američko i europsko tržište
|
Ako si pitao kod ovlaštenog Mitsubishi zastupnika u Hrvatskoj onda je tako.Jer ako nije tako, nećeš moći dobiti potvrdu proizvođača kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavao auto u trenutku proizvodnje.Ili drugim riječima nećeš niti moći podnijeti zahtjev za homologacijom.A znaš što to znači? Znači da ćeš ovdje otvoriti temu i pitati nas koliko košta prijevoz toga auta iz Hrvatske u SAD  .
Uglavnom, prije nego se upustiš u taj pothvat, jako, jako detaljno sve ispitaj da ne bude nepredviđenih teškoća.Jer stvari nisu tako jednostavne kako se čini prema postovima nekih forumaša.Ovo je sve dobronamjeran savjet  .
|
|
|
24.05.2005., 23:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2003.
|
Quote:
brmba kaže:
|
Onda nisi dobro saznao. Na jednom od njih se ne bi mogao registrirati...
|
|
|
24.05.2005., 23:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2003.
|
Quote:
Brazil kaže:
Ako si pitao kod ovlaštenog Mitsubishi zastupnika u Hrvatskoj onda je tako.Jer ako nije tako, nećeš moći dobiti potvrdu proizvođača kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavao auto u trenutku proizvodnje.Ili drugim riječima nećeš niti moći podnijeti zahtjev za homologacijom.A znaš što to znači?
|
Da se može baciti u postupak atestiranja kompletnog auta, pa nema više od 2500 djelova za provjeriti. I to još u colima. 
|
|
|
25.05.2005., 01:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2003.
|
Quote:
M-klasse kaže:
Jel' imas neki konkretan primjer ili je ovo samo rekla-kazala? NIKAD nisam primijetio nikakvu razliku u pojasevima niti na jednom autu... tak da me bas zanima o cemu je rijec... mislim, nije da je auto-pojas kompliciran k'o space shuttle pa da se moze toliko razlikovati...
a ovo o ovjesu i kocnicama da ne spominjem...
PS.. marin je u pravu.. ML je u principu isti (sto se tice konstrukcije). Male razlike su u samoj opremi i prednji farovi su drugaciji.. jer "Euro spec" farovi nisu legalni u USA (ha! homologacija!!) .. u stvari u pitanju su prednji zmigavci koji su integrirani u farove.. ne znaci da USA model nije legalan u EU.. samo da je EU nelegalan u USA
slicna stvar je i s BMW-om i tonu drugih proizvodjaca.
|
Čitao sam u časopisu nekom brijem.
Za pojaseve ti je odgovoreno. Ameri ti aute više rade za malo kraću upotrebu nego EU, kočnice, ovjes, sve je napravljeno od slabijih materijala i kolko znam ne prolazi u europi. Ameri imaju drugačije ekološke norme, treba katalizator mjenjat...
|
|
|
25.05.2005., 02:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2003.
|
Quote:
Target kaže:
Čitao sam u časopisu nekom brijem.
|
Ma to i je problem.. sirenje rekla-kazala...
Quote:
Za pojaseve ti je odgovoreno. Ameri ti aute više rade za malo kraću upotrebu nego EU, kočnice, ovjes, sve je napravljeno od slabijih materijala i kolko znam ne prolazi u europi. Ameri imaju drugačije ekološke norme, treba katalizator mjenjat...
|
Ma nije nis' odgovoreno. ono sto Brazil spominje se prestalo proizvoditi jos krajem '80-tih... a i tada nisu svi to radili. to ti vise nitko ne radi... samo da razjasnim -- ja samo trazim da netko citira nesto konkretno, neki izvor informacija... a ne rekla-kazala.. al' bojim se da nece biti nista od toga.
a to za losiju kvalitetu... to je tek vrhunac neinformiranosti.. al' ajde.. mislim da ta diskusija ne ide nikuda.
a glede katalizatora itd.. ne bi mozda pomislio da su USA zakoni stroziji od EU?? tj, ako bi pao homologaciju.. mozda zato sto ne zagadjuje dovoljno.. hehe..
cijela point ove diskusije.. dobro se raspitati.. ne na internetu, vec kod onih koji imaju znanje i koji kazu moze ili ne moze.. .. da ne bude "rekli mi na forumu da je sve ok.. " 
|
|
|
25.05.2005., 06:13
|
|
binamo
Registracija: Nov 2002.
|
ja imam crvene žmigavce i niko me ne jebe radi toga. i sav auto je američki. jer je američki
i sad, koliko se zakon promjenio od kraja '97 do danas?
|
|
|
25.05.2005., 07:01
|
|
Vrlo ozbiljan forumaš
|
Quote:
Drito Konj kaže:
i sad, koliko se zakon promjenio od kraja '97 do danas?
|
Puno.
|
|
|
23.06.2005., 12:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2003.
|
Quote:
Brazil kaže:
OK.Oprosti, vidim da si se detaljno raspitao pa ovdje još pitaš samo za sitnice.
Ali, evo za one koje zanima isto, neka među ostalim pogledaju link Centra sa vozila Hrvatske o homologaciji.Ovo je direktan link u vezi zahtjeva za pojedinačnu homologaciju vozila.
Članci su veliki pa evo samo dva zanimljiva izvatka :
"Prema dosadašnjim iskustvima sva vozila koja su bila namjenjena europskom tržištu a proizvedena su poslije 1993. ili 1994. godine odgovaraju homologacijskim zahtjevima., dok vozila koja su namjenjena američkom tržištu (mogu biti proizvedena i ove godine), ne udovoljavaju homologacijskim zahtjevima i ne mogu se uvoziti u Republiku Hrvatsku."
"Kako biste izbjegli ovu nevolju predlažemo sljedeće:
1. Ne kupujte vozila s američkog tržišta - ona su predviđena za Ameriku a ne Europu.
2. Ne kupujte vozila ni iz Europe, ako su starija od približno 4 do 5 godina - ona su ispitana prema starim propisima, koji više ne vrijede u Republici Hrvatskoj, a ni u Europi za prvi put registrirano vozilo.
3. Ako već kupujete vozilo - bilo novo ili polovno, kupite ga u Hrvatskoj s hrvatskim dokumentima - uštedjet ćete mnogo truda i novca."
|
jebote fakat smo u kurcu drzava!!!
|
23.06.2005., 12:39
|
|
Vrlo ozbiljan forumaš
|
Quote:
Engels kaže:
jebote fakat smo u kurcu drzava!!!
|
To je tako, to su pravila koja vrijede i u EU.Imaš u Americi servise koji ti eventualno mogu na autu napraviti izmjene na europskim autima kako bi zadovoljio EU norme o homologaciji.Sad koliko se sve to isplati, ne znam.
Neka nam se javi brmba, baš me zanima što je on napravio.
|
|
|
23.06.2005., 12:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2003.
|
Quote:
Marin23 kaže:
prijatelji od mog starog svi kupuju aute iz amerike,vec sam to spomenuo u nekoj temi ne davno,i uvijek ih izadje puno jeftinije,kontejneri su 6000 kuna,nekad 5000 i nesto,nekad skoro 7000,al tu se krecu oko 6000,al u americi auti su jeftiniji i preko 50 %,dovoljno je upisat proizvodjaca i na kraju dodat .com i pogledat cijene,porez i homologoziacija se plate i auto opet izadje puno jeftiniji,eto za primjer jedan ML koji kod nas platis 50.000 eura,kupis u americi 6 mjeseci star (u biti novi,samo ti posrednik sredi da je auto "kao" kupljen prije 6 mjeseci i prodaje ti ga kao starog 6 mjeseci koliko mora bit po nasem zakonu),nakon placanja poreza,homologizacije i kontejnera,isti auto od 50.000 eura te izadje cca 35.000
|
cekaj kak onda objašnjavaš ovo:
"Prema dosadašnjim iskustvima sva vozila koja su bila namjenjena europskom tržištu a proizvedena su poslije 1993. ili 1994. godine odgovaraju homologacijskim zahtjevima., dok vozila koja su namjenjena američkom tržištu (mogu biti proizvedena i ove godine), ne udovoljavaju homologacijskim zahtjevima i ne mogu se uvoziti u Republiku Hrvatsku."
e a sad trik, kaj ak ja dam novce prijateljici iz SAD-a tocnije Minnesote da na svoje ime kupi Mustanga napravimo punomoc i onda ga dofuram ovdje u Zg i ne trebam prolaziti nikakve homologizacije, jer sumljam da se ovi stranci kod nas sa svojim Hummerima moraju zajebavati sa nasom administracijom?
|
23.06.2005., 12:56
|
|
Vrlo ozbiljan forumaš
|
Ako znaš kako zaobići obaveznu proceduru kod uvoza auta onda tako napravi.Nemam osobnog iskustva, naveo sam važeće propise i komentar prakse.Zaključci su po meni više nego jasni i to je sve od mene.
|
|
|
23.06.2005., 16:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2005.
|
Recimo da auto vrijedi 10000€.
prijevoz iz amerike do luke genove :2500€
prijevoz do hrvatske:1000€
registriranje ovisno o konjima i kubikazi,
i cijeni (PDV) i trosarine
znaci na vrijednost dodaj oko 2200€ pdv-a,
trosarine jedno 2000€ zbog velike kubikaze americkih automobila.
znaci auto koji vrijedi 10€ platis ga 17700€
eto.
|
|
|
25.06.2005., 12:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2004.
|
A jel se može nabaviti npr X5 ili ML iz Amerike ali DIZEL!?
Ja sam gledao po tražilicama ali ima samo benzinaca.
|
|
|
25.06.2005., 15:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2003.
|
Ne.... jer se u americi ne prodaju ni ML ni X5 dizeli... samo benzinci..
|
|
|
14.05.2008., 16:01
|
|
unusual disaster
Registracija: Oct 2007.
|
Uvoz Iz Amerike - Informacije
evo, pošto svakih par dana netko otvara temu kako uvesti auto iz SAD jer se nikome neda čitati prošle teme, a i teško se nalaze baš one bitne informacije ja ću ovdje postati ono što znam pa eto, nadam se da će biti od koristi
Evo za početak mail iz Carinske uprave:
Carinska davanja naplaćuju se na carinsku vrijednost automobila. Carinska se vrijednost automobila prilikom uvoza utvrđuje na temelju cijene stvarno plaćene za predmetno vozilo prilagođene za propisane troškove (npr. trošak prijevoza i osiguranja vozila), ukoliko se prilaže vjerodostojna dokumentacija o kupoprodaji predmetnog vozila. Ukoliko ne postoji vjerodostojna dokumentacija, carinski će djelatnik izvršiti procjenu vrijednosti temeljem metoda propisanih carinskim propisima uz korištenje raspoloživih podataka o cijenama istovjetne ili slične robe, uzevši u obzir i nivo cijene na tržištu zemlje izvoznice. Ujedno Vas izvješćujemo da sva vozila koja se uvoze u Republiku Hrvatsku moraju zadovoljiti postupak homologacije, tj. udovoljiti zahtjevima koji su definirani međunarodnim pravilnicima. Iz tog razloga Vas upućujemo na Državni zavod za mjeriteljstvo (http://www.dzm.hr/homologacija), gdje možete naći više informacija o istome. Nadalje, napominjemo da se prilikom uvoza novih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država plaća carina od 8%.
Osim carine plaća se i posebni porez ovisno o vrijednosti vozila s carinom i to:
Osnovica – prodajna cijena -------------Poseban porez
preko-------------do
0------------50.000.00..............................13%
50.000.00----100.000.00...............6.500,00 + 18% preko 50.000,00
100.000.00---150.000.00..............15.500,00 + 23% preko 100.000,00
150.000.00---200.000.00..............27.000,00 + 28% preko 150.000,00
200.000.00---250.000.00..............41.000,00 + 33% preko 200.000,00
250.000.00---300.000.00..............57.500,00 + 38% preko 250.000,00
300.000.00---350.000.00..............76.500,00 + 43% preko 300.000,00
350.000.00.................................98.000,00 + 48% preko 350.000,00
Ujedno plaća se i PDV na iznos od 22% od porezne osnovice (vrijednost vozila + carina + posebni porez).
Što se tiče povrata poreza upućujemo Vas da tražite povrat istog u zemlji izvoza, tj. cijenu za izvoz iz SAD-a, te na taj način nećete dva puta platiti porez. Porez u zemlji uvoza morate platiti.
kasnije ću nadopuniti nekim drugim saznanjima!
|
14.05.2008., 16:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Ovo vrijedi za uvoz auta od kud bilo, jedina je razlika što se na aute iz EU ne plaća carina.
|
|
|
14.05.2008., 16:29
|
|
unusual disaster
Registracija: Oct 2007.
|
i ne vidim sad kome se isplati uvesti auto iz SAD! kad sam sve zbrojio ispalo me i više nego kod nas! s nisam ni računao troškove homologacije, TUV, transport, maržu posrednika...
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:55.
|
|
|
|