Tisak Za pranje prozora, potpalu i dresuru pasa. Možda i čitanje. |
|
|
23.06.2015., 23:26
|
|
luk neprijatelj
Registracija: Feb 2005.
|
Nisam mogao odoljeti iskušenju kupovine prvog broja ovog fenomena. I skoro su bili u pravu. Papir i tisak su bolji nego kod dnevnih novina - ne da nisam mogao vjerovati koliko će kvalitetni biti, kao što su reklamirali.
Na naslovnici ogromna glava Sandre Švaljek koja je glavna tema i piše je glavni urednik i u prvom pasusu spominje successful life dotične. A ona se na seriji fotografija prenemaže u pustoj skupštini. Pa sam se zaustavio. Drugo što mi je upalo u oko već na tim prvim stranicama nelogična je hijerarhija u prijelomu: više vrsta inicijala, međunaslovi ne znaju bi li se smjestili na kraj prethodnog paragrafa ili na čelo sljedećega.
Onda imaju nekakvo istraživanje, veliko, nacionalno, gdje, kako pišu, izgleda da 61 cijelo nešto određene skupine nešto smatra. Kako to misle izgleda? Što, ne vjeruju vlastitom postotnom računu?
Onda im se u naslovima učestalo čini, tipa: Telegram je, čini se, najimbecilniji projekt u povijesti hrvatskih tiskanih medija.
Znači, imamo zanimljivi veliki format i na prvu decentan vizualni koncept novina koji podsjeća na pristojne talijanske ili francuske novine. I nevjerojatno diletantski sadržaj s naslovima koji djeluju poput nekog performansa - nekog promišljanja o tome koliku količinu sranja su ljudi spremni progutati iz novinske opreme. A to je tek prva razina koncepta rapidne autodestrukcije. Druga razina je umetanje manijakalnog sadržaja koji čak nije ni tabloidan nego jednostavno urnebesno loš u naizgled ozbiljan vizual. No kad se čovjek napokon pribere shvati da tu nema tekstualnog sadržaja ni za format 24sata. Uvidi da su fotografije od ogromnih, preko enormnih do orijaških, da preko pola stranica koje su čisto novinske, dakle bez oglasa, ne sadrži nikakav tekst nego naslove, fotografije, podnaslove, etcetera, etcetera, etcetera...
Tipfeleri se, iako u ogromnom broju, mogu oprostiti. Nekoherentnost dizajna, neiskusni, nepromišljeni, tipično površni i ignorantski dizajnerski sistem stavit-ću-sve-kul-stvari-na-koje-sam-naišao-po-stranim-novinama-u-jedan-jedini-lejaut se da ispraviti ako netko skrene pozornost na to, khm - ali sve ovo ostalo što sam spomenuo je gnusno i, čini se  , nepopravljivo uz ovakav kadar. Ovo će biti jedan unsuccessful story svake subote. SVAKE SUBOTE!  A neće ih biti mnogo, izgleda. 
|
24.06.2015., 08:26
|
|
crta tocka crta
Registracija: Sep 2003.
|
I ja sam poprilicno razocaran sa prvim brojem ... Gresaka (tipfelera, ali i gramatickih) ima poprilicno .... Jedino mi je zanimljiv tekst (esej) o europskom gradu kulture .... Tekst o Švaljek - prepričani razgovor glavnog urednika (i kako je late bloomer spomenuo "successful life"
Jos jedan tekst moram spomenuti - onaj o mjesec dana koristenja Apple Watcha - autorica cijeli tekst (i u podnaslovu ako se ne varam) govori kako je super, kako ce promijeniti zivot ljudi, kako su uspjeli "redizajnirati krunu sata" i onda na kraju napise - nemojte to kupiti .... (ok, ja sam android korisnik, nisam nikad imao nista od applea i uopce ne razumijem taj hype oko svega, ali ....
TV podlistak je zapravo - tv program .... cemu to? Radije bih procitao neki normalan tekst o filmu ili televiziji ....
Ipak, kupit cu i drugi broj .... Dajem mu jos jednu sansu!
|
|
|
24.06.2015., 09:24
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jun 2015.
|
Divim se vašem entuzijazmu oko ove novine, ali moram priznati da mi je već čitanje portala razvilo gađenje pa se nisam mogla natjerati da kupim novinu. Običaj je da se slavi prvi izdani broj novine i treći. PItat ćete se zašto treći? Zato što za prva dva broja uvijek imaš unaprijed pripremljenih tekstova, a onda kad uspiješ izdati i treći smatra se da si uspio. Tako ću ja čekati do trećeg broja i kupiti treći, to će već pokazati relanu sliku novine.
Bacila sam opet oko malo na portal i kad vidim što njima spada u rubiku kultura bljuje mi se.
Uglavnom, nisam znala da je to Hanžekovićevo? Stvarno? Gdje im je redakcija? U Zgradi EPH koju je kupio ili?
|
|
|
26.06.2015., 09:01
|
|
Građani protiv feudalaca
Registracija: Mar 2015.
Lokacija: Narod ne postoji. Postoji sporazum pojedinaca. Distopija. Nesvrstanost. Neopredjeljenost.
|
Čekajte malo...
Telegram je od Hanžekovića?
|
|
|
26.06.2015., 12:32
|
|
tehnološki višak
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
Sforza Aspang kaže:
Čekajte malo...
Telegram je od Hanžekovića?
|
U impresumu piše Adriatic Media d.o.o. za koje sudski registar SEDAM MORA d.o.o. za koji isti registar navodi nekog tko nije Hanžeković.
Adriatic Media d.o.o. je vlasnik net.hr
|
26.06.2015., 19:07
|
|
lovac na pivsku česticu
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
rezon@tor kaže:
U impresumu piše Adriatic Media d.o.o. za koje sudski registar SEDAM MORA d.o.o. za koji isti registar navodi nekog tko nije Hanžeković.
Adriatic Media d.o.o. je vlasnik net.hr
|
Koliko znam, riječ je o ekipi koju je Hanžeković uglavnom sprašio iz EPH, Pavićev sin, Pleše, Alborgheti, Miro Par itd, itd... jedino Butkea ne vidim.
Portal inače polupismen i očajan, pa mi ne pada na pamet davat cenera za to.
|
|
|
27.06.2015., 11:19
|
|
fissura levitalis
Registracija: Dec 2010.
|
Intenzivno razmišljam, hoću li danas kupiti i drugi broj.
Prvi me baš i nije oduševio, ni odvažnošću u izboru tema ni lektorskim učinkom.
No, prvi se miceki ionako u vodu bacaju.
5-6 brojeva ću im vjerojatno pružiti priliku.
|
|
|
28.06.2015., 08:44
|
|
53% lezbojka
Registracija: Nov 2002.
|
Kupila drugi broj, mahom zbog komentara late bloomera
U kvalitetu tekstova neću ulaziti, ali u grafiku i strukturu hoću
Fotke i oprema su predimenzionirani i to na silu. Postoje elementi dizajna koji se koriste kod manjka materijala ali tako da se to čitatelju ne nameće.
Zatim ta predimenzioniranost dovodi do podnaslova koji su vizualno veći od naslova što nije dobro. Lidovi su strukturirani što je škola jutarnjeg  (od kojeg su zveknuli i strukturu tv programa (pločice u boji)
To me sjetilo - najava sapunice na 1/3 stranice - really?
Layout nije dorađen pa međunaslovi negdje prate uvlaku teksta negdje nemaju isključak, uvodni inicijali su preveliki pa se tekst uz njih ne 'prelama' pravilno (moglo bi se malo to srediti u postavkama programa za prijelom možda).
Uz okomit - izdužen format oni stavljaju okomitu izduženu fotku i okomit naslov na dvije različite stranice što tehnički nije ispravno plus što im lažna duplerica nije vizualno povezana, a kad ju povežu fotkom onda noseći element fotke reže hrbat (kao na djevojci tjedna).
Za komentare koriste okvir tipičan za naše osmrtnice  i ubacuju ih u tekst čije je lagano čitanje ionako otežano s predimenzioniranim fotkama koje pogledom treba preskakati i tražiti gdje se tekst nastavlja i opet u uspravnoj formi (umjesto da ih zveknu dolje položeno pa prijelom barem povremeno dobije ritam I-I-...
I, ne znam čemu ona FP fotka na kraju jedne lage  napravite si par kućnih oglasa pa ih ubacujte kad vam marketing zajebe stvar
Ovo je od jednog listanja, da kopam našlo bi se još toga vjerojatno. Nije katastrofa (viđala sam daleko lopšijoh prijeloma) ali bi se dalo poraditi na tome 
|
|
|
28.06.2015., 12:08
|
|
luk neprijatelj
|
Možda su ispravili neke stvari u drugom broju, ali po tvom opisu brijem da ne. Da, zaboravio sam spomenuti te komentare-osmrtnice  ubačene u tekstove s kojima nemaju veze i kojima, dobro si primijetila, dodatno ubijaju ritam čitanja. A najjači je onaj "jezikoslovac" iz prvog broja - šta li ga je taj istrabunjao, čudim se da ga na pripadajućem podforumu nisu raščetvorili.
Dalo bi se poraditi, ali onda bi morali napisati još trostruko teksta. 
|
28.06.2015., 13:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Kupio sam drugi broj Telegrama, novina a ne novine, zaboga!
Kad ih proučim, javim dojmove.
|
|
|
02.07.2015., 23:21
|
|
Građani protiv feudalaca
Registracija: Mar 2015.
Lokacija: Narod ne postoji. Postoji sporazum pojedinaca. Distopija. Nesvrstanost. Neopredjeljenost.
|
Quote:
atlantis kaže:
Fotke i oprema su predimenzionirani i to na silu. Postoje elementi dizajna koji se koriste kod manjka materijala ali tako da se to čitatelju ne nameće.
Za komentare koriste okvir tipičan za naše osmrtnice  i ubacuju ih u tekst čije je lagano čitanje ionako otežano s predimenzioniranim fotkama
|
Slažem se...
Više tekstova...Više kolumni,više riječi,manje slika...
I kupit ću slijedeći,treći broj.Prvi jesam,drugi nisam(nisam imao para)..
|
|
|
02.07.2015., 23:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Oduran intervju sa Šternovom ženom.
Napatili se jadni dok su godinama sređivali stan u Dubrovniku...
Skinite mi se s kurca, ko jebena Glorija...
|
|
|
27.07.2015., 11:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2015.
|
Kupuje li još tko Telegram?
|
|
|
31.08.2015., 10:46
|
|
Rospija
|
Zna li netko zašto Butković piše pod pseudonimom.
Smiješno mi je to "prikrivanje", kad u opsežnom tekstu na temu Arsen i ja, uglavnom piše o tome što je i gdje pio koji put kad bi vidio Arsena.
|
|
|
31.08.2015., 11:59
|
|
Mister Jackpots
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
sis kaže:
Zna li netko zašto Butković piše pod pseudonimom.
Smiješno mi je to "prikrivanje", kad u opsežnom tekstu na temu Arsen i ja, uglavnom piše o tome što je i gdje pio koji put kad bi vidio Arsena.
|
Aaaaa, daj link
Mislim da Butko, Pavić i ekipa žive u mjehuru pa ne znaju koliko je taj prežderavačko-cugerski diskurs prepoznatljiv.
|
|
|
31.08.2015., 13:04
|
|
Rospija
|
Quote:
Sudden Sid kaže:
Aaaaa, daj link
Mislim da Butko, Pavić i ekipa žive u mjehuru pa ne znaju koliko je taj prežderavačko-cugerski diskurs prepoznatljiv.
|
Čini se da ga nema na netu, bio u papirnatom idanju prošli tjedan.
Ime je Ivan Violić. Rekla bih da je i u aktualnom članku http://www.telegram.hr/politika-krim...skog-pozdrava/ rukopis dosta prepoznatljiv čak iako nema jela i pića.
|
|
|
18.03.2016., 21:56
|
|
...
Registracija: Oct 2005.
|
Sasvim pristojan tjednik. Nadam se uskoro da će od tjednika postati dnevni list. Valjda postoji prostor između VL i JL za treći dnevni list.
|
|
|
18.03.2016., 23:22
|
|
luk neprijatelj
|
SD, NL, 24 su što?
|
04.08.2016., 11:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Tko li im piše ove možda, skoro, sasvim, prilično, glupe naslove:
Zagrebački HDZ sastavio je popis ljudi koje žele na izbornim listama. Nama djeluje možda malo neobično
|
|
|
04.08.2016., 18:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
Dlapek kaže:
Tko li im piše ove možda, skoro, sasvim, prilično, glupe naslove:
Zagrebački HDZ sastavio je popis ljudi koje žele na izbornim listama. Nama djeluje možda malo neobično
|
Od gazde sin voli takve naslove. Kao što je i u Jutarnjem koristio čudne riječi.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:02.
|
|
|
|