Duhovnost Slobodnim stilom... |
|
|
08.04.2003., 16:10
|
|
les fleur
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
Dragonfly kaže:
S obzirom da većina tih vježbi prati prirodne cikluse, onda je "tamno razdoblje" o kojem Snake govori, razdoblje u kojem priroda "spava" tj. obnavlja se, idealno za individualnu introspekciju i transformaciju.
|
upravo tako...jer se tad povlacenje u sebe (po uzoru na prirodu) događa prirodno,i pruža nam se mogućnost da ubrzamo svoje korake jače ,nego u svijetlom razdoblju,ali i to ovisi od osobe do osobe...u svakom slučaju ako ne znamo koje vježbe trebamo izvoditi ,lako ćemo do njih doći ako ih s iskrenom željom zatražimo da se pojave...(iako nekad ih je "teško " prepoznati,ali to sve ovisi o stupnju sposobnosti nutarnjeg da se spoji sa Jednotom svijeta oko sebe) 
|
|
|
08.04.2003., 19:43
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Dec 2002.
|
Hola kumpanji/e !
Drago mi je vidit vas na jednom mjestu. Tenzije se smiruju, sunce grije, bube lete, pa reko evo da i ja "samozvani monitorov ekspert za bliski istok i diviji zapad" dodam koju neprovjerenu informaciju o simbolici vretenca.
Vretence  Pozdrav
Sto ostaje reci nakon sto je vjestac lijepo u par rijeci rekao masu toga ?
Dodao bih samo par stvari...
Zanimljivo je da dragonfly nastanjuje dva kraljevstva – zivoti im pocinju u vodi te se s vremenom premjestaju u zrak, ali uvijek u blizini vode
Iz djetinjstva znam da vretenca polazu svoje licinke u vodu. Sjecam se da su kucice licinki sagradjene od sitnih kamencica zalijepljenih na stijene na rijecnom dnu. Pojma nemam kako ih uspijevaju sagraditi - cak i u brzacima. Ali ludo ih je vidjet kad poletarci ljeti u sumrak izlijecu iz rijeke... kad bez kune u dzepu probijaju mirnu povrsinu vode i po prvi puta polete u great blue neizvjesnost...
Odatle povezanost sa vodom i zrakom.
Odlicni su letaci, ko elikopteri, sto kaze Vjestac. Cas tamo, cas amo, zum, zum, cak mogu letjeti unatrag, ali im sve te rafinese ne pomazu kad iz okuke naleti neki mlatimudan u cacinu autu sa stodvadeset na sat. Pa ih za deset minuta voznje prilijepi na stotine na shofershaibu.
Boje njihovih krila su rezultat refleksije svijetla. Zato se cesto asociraju s magijom boja, iluzijom navodjenja drugih da vide samo ono sto ti vidis.
Simbolika vretenca se dijelom preklapa sa simbolikom leptira i promjene. Vretence zato znaci prevazilazenje samokreiranih iluzija koje ogranicavaju nas rast i promjenu. Tako oni u isto vrijeme stoje za iluziju i prosirenu svjesnost o samom sebi koja dolazi (ili ne) sa zreloscu.
"Mi" Lakote  vjerujemo da su vretenca duse umrlih - takorekuc: vrata vizija. Dragonfly povezuje ideje i snove sa dodirljivom stvarnoscu oko nas.
Jedan moj "lokalni strucnjak za gatanje iz salice kave i tumacenje crnobijelih snova" mi upravo sapce u uho da kad sanjas da vretence sleti na tebe znaci da ces dobiti dobre vijesti od nekog izdaleka. Vidjeti mrtvo vretence u snu znaci tuzne vijesti.
U Japanu vretence simbolizira srecu, hrabrost i muskost. Japanski ratnici su cesto u bitke nosili njegov simbol, dok na japanskim crtezima vretence stoji za novo svijetlo i radost.
Oni nas, ukratko, podsjecaju da smo svjetlo te da ga, ako zelimo, mozemo reflektirati na mocne nacine.
*
Za kraj jedna vijest za rubriku da li ste znali:
da li ste znali...
- da se leptir na engleskom do prije par stoljeca zvao, pazi sad, flutterby .
Eh, da. Mogu li nekog pozdraviti ?
Mogu ?
Pozdravljam sve one bez cije pomoci ovaj moj rad ne bi bio moguc. Uz to pozdravljam babu alkemicarku i tetka Luku koji radi u shkveru
i sve vas 
|
|
|
08.04.2003., 19:53
|
|
fudoshin
Registracija: Apr 2003.
Lokacija: boj ne bije zlatno oružje već srce u junaka..1 2 opsa sa
|
LD, ma svaka ti......(dopuni prema želji  )

|
08.04.2003., 20:54
|
|
Zvijer iz davnina.
|
Quote:
Pale Blue Eyes kaže:
Vjestac, do kada cu ja morati cekati to obecano zrtvovanje mojeg lika?
|
Da, Tamno razdoblje, vrijeme introspekcije, unutrašnjeg rada na sebi, upravo je na izmaku.
Vrijeme je za djelovanje. Ovdje i sada.
V.
Slika odstranjena na zelju vlasnice. 
Pes
Zadnje uređivanje Gospon Pes : 08.04.2003. at 23:10.
|
|
|
09.04.2003., 08:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
Vještac kaže:
Pozdrav svima,
toliko se puno toga dešavalo u ovome Tamnom razdoblju koje je na već pomalo na izmaku.
Nove spoznaje o samome sebi. O svojim unutarnjim svjetovima, o svojemu umu. O svojim emocijama.
Nije bilo lako. Povremeno bih na kratko odlutao u svijetove strahova, nesigurnosti, samosazaljenja, ljubomore, mentalne krutosti, poremetili bi se moji fluidni, uvijek prilagodljivi tokovi.
No s druge strane takovi povremeni povratci u nešto za što ponekad imamo iluziju da smo potpuno nadvladali, nas spriječavaju da, kako bi se Jimmy maštovito izrazio, ne "ispadnemo sa planete".
Omogućuju nam da uspješno funkcioniramo i u ovom svakodnevnom, materijalnome svijetu u kojemu zarađujemo kruh naš svagdašnji.
Takovi povratci mene osobno podsijećaju da iako sam duhom i tijelom Vještac, da sam ponekad ipak i samo - čovjek.
A tako je lijepo biti - običan čovjek... 
V.
|
Povremenog lutanja mora biti.
Psiha nije zatvoreni sustav, nego je u stalnoj dinamici, nesto dolazi, nesto odlazi, energija struji, ne postoji savrseno stanje ravnoteze. To dokazuje da smo zivi, i da rastemo. U tome i je ljepota ovog zivota na zemlji
Svaku emociju, dogadjaj u zivotu treba prihvatiti, bili dobri ili losi. Na kraju krajeva, je to svejedno. 
|
|
|
09.04.2003., 09:12
|
|
Zvijer iz davnina.
|
Quote:
Vještac kaže:
Da, Tamno razdoblje, vrijeme introspekcije, unutrašnjeg rada na sebi, upravo je na izmaku.
Vrijeme je za djelovanje. Ovdje i sada.
V.
Slika odstranjena na zelju vlasnice. 
Pes
|
Ehh, čitatelji su ostali uskraćeni za ljepotu mog malog kućnog zrtvenika  . A to to sto sam uz svjetlost plamička upaljenog na njemu, jednog svjetla u prostoriji, promatrao Plavookinu fotografiju...
V.
|
|
|
09.04.2003., 09:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2003.
|
Quote:
Vještac kaže:
Ehh, čitatelji su ostali uskraćeni za ljepotu mog malog kućnog zrtvenika . A to to sto sam uz svjetlost plamička upaljenog na njemu, jednog svjetla u prostoriji, promatrao Plavookinu fotografiju... 
V.
|
A onda nam barem opisi to zrtvovanje 
|
|
|
09.04.2003., 10:12
|
|
samo fluid...
|
Quote:
xxx kaže:
A onda nam barem opisi to zrtvovanje
|
Mislim da to nebi želio znati.  Bilo bi "previše".
|
|
|
09.04.2003., 14:03
|
|
fudoshin
|
Kalista, ovo je vještičiji topic; nema tu previše-može biti samo premalo.
Eh da, svi nekaj šute mudro, a ja samo zapitkujem. Eto i novog pitanja.
Zanima me usporedba medicine wheela i keltskog križa. Koje su sličnosti, a koje razlike. Npr. Indijanci tijekom obreda zazivaju strane svijeta kojih je 4, a centar kruga predstavlja Velikog Duha.
Nisam sigurna kako je u keltskim ritualima, ali mislim da se tu težište postavlja više na elemente. Ili?
|
10.04.2003., 08:39
|
|
barbarogenius
|
Jednom sam slušal neko predavanje o "Medicine wheelu" ,ali osim Indijanskog temelja tu je bilo nadodano jaaako puuuno toga što me je mnogo više podsjećalo na neki New Age sinkretizam.
Sustav mi se činio vrlo koherentan, ali ono što sam tada zabilježio i nije neš posebno jasno
Ta grupa ljudi se našla u Hrvatskoj, a inače idu po Europi/svijetu i grade medicine wheelove za mir.
|
|
|
10.04.2003., 09:07
|
|
barbarogenius
|
Njihov krug zapravo se se sastoji od 3 koncentrična kruga.
- Zemaljskog Kotača - užeg
- Univerzalnog Kotača - vanjskog, šireg
- Sveti krug je u samoj sredini - i tamo nitko nikada ne ulazi
Krugovi su naznačeni kamenjem, izabranim i postavljenim na poseban način.
U sredini se nalazi drvo.
Nisam ostao drugi dan da vidim kak to zgleda, ali mislim da stave rašljastu batinu da ga tamo predstavlja
Zemaljski Kotač organiziran je ovako:
Na istoku se nalazi duša
Na jugu dijete
Na zapadu majka
Na sjeveru otac
Uz istok su atribuirali element Vatre i žutu boju. Tamo se u Krug prilikom rituala ulazi.
Uz jug - plavu boju i element vode. Dijete predstavlja povjerenje i nevinost.
Za zapad vežu crnu boju i element zemlje. To se smatra iscjeljujućim mjestom, mjestom Majke, koja predstavlja
majku unutar čovjeka, koja "na sve pazi i sve preuzima"
Na sjeveru je element zraka.Boja je bijela. Tu se nalazi (nebeski) Otac, odnosno razumijevanje
|
|
|
10.04.2003., 09:14
|
|
barbarogenius
|
Prema stranama svijeta dalje se atribuiraju pojave na svijetu, kamenje, duhovna bića i tehnike za transformaciju...
Tako u unutrašnjem krugu između
Istoka i Juga dolaze preci,
između Juga i Zapada dolaze snovi ,
između Zapada i Sjevera prirodni zakoni,
između Sjevera i Istoka emocije, osjećaji ....
|
|
|
10.04.2003., 09:33
|
|
barbarogenius
|
Univerzalni Krug
...je vanjski.
[list][*]na Istoku se nalazi Veliki Duh - na Jugoistoku su prosvijetljeni i "mali ljudi"(neš ko patuljci)
- na Jugu je Tatanka wian'ska - Bijela Bizonka - nešto kao ženski Krist među Indijancima, donijela je rituale i svetu lulu
- na Jugozapadu - Kaćini - čuvari snova i davatelji vizija
- na Zapadu je Božica
- na Sjeverozapadu su Gospodari karme
- na Sjeveru je Bog Otac
- na Sjeveroistoku su Kozmički doktori , čuvari realnosti
Tu je tada tip djelomično nabrajao klasifikacije svih tih bića i Bogova, spominjao razna Budhe i Božanstva svih mogućih kultura....
Ak ima neki Lakota  , pripadnik ili poznavatelj plemena iz kojeg je, kažu sve to poteklo ...i ak ima interesa možda će znat bolje neš napisat o ovome.
Ponavljam, ne znam kolko je ovo sve "kontaminirano" europskim New Ageom.
Odnosno, mnogo toga je već napisao na svome topicu 
Sundance
Zašto je sve to tako ?
Kod raznih rituala ulazi se u taj krug na razne točno određene načine, da pretpostavljeni kozmički poredak opisan tim krugom ne bi bio poremečen.
Svrha rituala je vraćanje stvari "u normalu" - predstavljenu takvim poretkom u univerzumu.
Tako se npr uvijek ulazi na istoku, a kreće se u smjeru kazaljki na satu, odnosno u smjeru kretanja Sunca
Ima tri osnovna načina - svaki je vezan uz jedan od krugova....
Ali...that's all folks
Što se tiće elemenata, vidimo da su i ovdje prisutni- i da svojim smještajem na četiri strane svijeta i odnosom prema Centru čine uzorak koji slikovito predstavlja čitav Univerzum.
Iz LD ovog topica vidi se da je i kod Indijanaca očito to pitanje 4 elementa vrlo važno....odnosno centar kojeg možemo shvatiti kao 5.
Poznavatelji zapadnih ezoteričnih sustava primjetit će da je krug sličan poretku elemenata oko kruga "prema vjetrovima", osim što je zarotiran za 90°.
Kod kineza i Tibetanaca također postoje takve podjele svijeta na 4 "regije" oko "centra"
Tibetanci imaju "set" elemenata sličan europsko/indijskom, dok Kinezi imaju svoj vlastiti posebni....
(Pozdravljam sve Vještice, Vješce, svu obitelj, prijatelje, one koji me poznaju i cijeli Hugo show  )
|
|
|
10.04.2003., 22:16
|
|
fudoshin
|
medicine wheel
Roga Baba hvala na poprilično detaljnom opisu. Malo samo da nadopunim iako neću reći ništa posebno novo što već nije rečeno.
Ceremonije kod Indijanaca uvijek imaju cilj zazivanja 6 energija., a temelje se na četiri smjera(4 strane svijeta), zemlji i nebu i na kraju Velikom Duhu.
Snaga Zapada(plava/crna boja)- smjer koji donosi vodu, kišu, o kojoj život ovisi i uvijek prisutan duh svijeta.
Snaga Sjevera(bijela boja)- izvor izdržljivosti, snage, istinitosti, poštenja, a to su sve osobine koje su potrebne da bi čovjek sljedio pravedan put kroz život.
Snaga Istoka(crvena ili zlatna boja)- mjesto izlazećeg sunca, a sunce donosi znanje,prosvjetljenje, a znanje je bit duhovnosti. Bez znanja, postajemo ravnodušni i činimo zlo sebi i drugima.
Snaga Juga(žuta/zelena boja)- donosi nam darove, lijekove i rast, izvor je života
Slijedeće je Duh Zemlje- Majka Zemlja koju trebamo štititi.Ona dolazi u 2 oblika; kao Majka i kao Baka.
S obzirom da Majka Zemlja ovisi o sunčevoj energiji, zaziva se
Duh Neba.
Na kraju se zaziva Veliki duh, kojemu se zahvaljuje na šest snaga Svemira.
Crvena- to je sveta boja; okomita crta koja ide od juga prema sjeveru naziva se crveni put i on donosi prosperitet i izdizanje.
Crvena je boja sunca, zemlje je crvena i indijanska rasa je crvena.
Eto, uglavnom slično kao što je rekao Roga Baba.
Sada me zanima usporedba s Keltima. Šta oni kažu o svom "kotaču" i njegovim smjerovima i elementima.

|
10.04.2003., 23:49
|
|
Pacijent
|
Quote:
Vještac kaže:
Ehh, čitatelji su ostali uskraćeni za ljepotu mog malog kućnog zrtvenika . A to to sto sam uz svjetlost plamička upaljenog na njemu, jednog svjetla u prostoriji, promatrao Plavookinu fotografiju... 
V.
|
i Vjestac, kak je proslo?
jesam se puno opirala? 
|
|
|
11.04.2003., 12:18
|
|
Pacijent
|
|
|
|
11.04.2003., 22:07
|
|
les fleur
|
sutra ce Megan carati i barati...bas me zanima kako ce to izgledati..hehe 
|
|
|
12.04.2003., 17:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Pozdrav svima !
Iako smo napomenuli da krecemo od pocetka...izgleda da cemo ipak raditi velike skokove unaprijed.
Vjecna tema 4 elementa + peti koji ih sjedinjuje (koji njima vlada ukoliko je jedan krak pentagrama okrenut prema gore---spiritualno nad materijalnim ; odmah nadovezujem simbol koji su preuzeli "sotonisti" obrnuti pentagram ili pentagram koji ima dva kraka prema gore--materijalno nad spiritualnim o tome nekom drugom prilikom ).............
Kelti nisu prakticirali elementarnu magiku;nisu postivali elemente u smislu kojega mi znamo;no kroz stoljeca taj se dio uvukao i u nase pore. Koristenje elemenata u magici vrlo je znacajno pojedinacno kao i sveukupno tj. bilo da se radi o koristenju samo jednog elementa ili pak pentagrama u cijelosti.
Zemlja,zrak,vatra i voda su oduvjek promatrani kao osnova svega stvorenog.Svaki od elementa nam je nepohodan za postojanje-zbog toga svaki ima svoje "pozitivne " i "negativne" utjecaje.
Svaki element ima svoju povezanost sa godisnjim dobom i stranom svijeta. U Witti (keltska tradicija) zapad i voda predstavljaju zimu, sjever i zemlja jesen, istok i zrak proljece, a jug i vatra ljeto.
Mi drzimo da je zima - vrijeme smrti i ponovnog rodenja- povezana sa zapadom ; razlog je jednostavan-- vjerujemo da je Tir-na-nog,zemlja u koju odlazimo nakon fizicke smrti, na Zapadu.
Dok u Wicci (eklekticki neopaganizam) zimu povezuju sa sjeverom
Neke tradicije takoder govore da odredeni predmet "vlada" odredenim elementom. Mi u Wtti kazemo da je povezan ili da ima afinitet prema odredenom objektu -- kamen ima afinitet prema zemlji,ona ne vlada njime.
Pri svakom ritualu kojeg obavljamo obracmo paznju kojem cemo elementu (ovisno o svrsi rituala) dati najvise paznje. Nadam se da ce vam dolje naveden skraceni popis dati uvid u njihove vaznosti u tom dijelu Vjesticarstva.
Zemlja:
osnovna priroda-plodnost,vlaznost,ishrana,uravnotezenost...
tip energije-primalacki
boja-zelena
biljke-mahovina,lisajevi,korijenje,
kamenje-smaragd,peridot
metali-zeljezo,olovo
instrument-bubnjevi
zivotinje-pas,konj,zivotinje tla
alat-sol,kamen
vrijeme-noc
osjet-dodir
Zrak.
osnovna priroda-svjezina,inteligencija,kretanje...
tip energije-davalcki
boja-zuta
biljke-miomirisne biljke,kopar
kamenje-plavac,tinjac
metali-kositar,bakar
instrument-flauta
zivotinje-vecina ptica,insketi,pauci
alat-stap
vrijeme-zora
osjet-sluh,miris
Vatra:
osnovna priroda-snaga,energicnost,prociscenje,sexualnost..
tip energije-davalacki
boja-crvena
biljke-kaktusi,kava,sjemenke
kamenje-jaspis,lava,quartz
metali-zlato,bronca
instrument-gitara
zivotinje-zmija  ,cvrcak,skorpion
alat-noz
vrijeme-podne
osjet-vid
Voda:
osnovna priroda-smirivanje,prociscenje,izljecenje,koncentracija...
tip energije-primalacki
boja-plava-
biljke-lopoč,ruza,gardenija
kamenje-ametist,aqamarin,tormalin (plavi)
metali-srebro
instrument-zvono
zivotinje-macka,zaba,delfin,kit
alat-casa,kalez
vrijeme-sumrak
osjet-okus
Peti element tzv.Akasha (ime preuzeto iz Veda):
To je izvor sve energije. Vecina pagana drzi da je dio Akashe u svakom od nas i da je to ono sto nazivamo dusom.(Wittani i ja osobno ne drzimo do toga).
Davnih dana su mi objasnili da Akashu jednostavno smatram Creatrixom.
Eto,vrlo malen dio onoga sto zovemo znanjem o elemetima pokusah prenijeti u ovom postu (nadam se da si dobila poneki odgovor--ako ne nastavit cu detaljnije
Sve u svemu valjda ne zagnjavih !
Big Snake's Kiss to all
|
12.04.2003., 23:53
|
|
U samoizolaciji
|
malo su ti pagani pojednostavili Akashu, a bogami i dushu..u oba smjera ccc  hehehe
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:21.
|
|
|
|