|
|
29.03.2024., 21:26
|
|
...pahuljice padajte...
Registracija: Sep 2003.
|
Mi odustali, bas je losa prognoza
|
|
|
30.03.2024., 01:15
|
|
South Col
Registracija: Aug 2007.
|
Prosle sezone se barem u Austriji jos dalo naci prave zime.
|
|
|
31.03.2024., 14:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
|
Kako je prošlo….
Pa ne baš idealno, pametno je ne ići! Boravak od 5 dana, gdje je realno samo smještaj bio vrhunski, a to je uvijek koliko platiš . Da su uvjeti bili bolji ostao bi sedam dana. Došao sam vlakom, mislim da je to za St. Anton dobra opcija, a ne vožnja preko Njemačke ili Brennera i južnog Tirola. Mnogi dolaze vlakom, sama stanica ne može biti bolje pozicionirana.
Uglavnom bilo je pretoplo, ali druga negativnost je vjetar (fen), gdje bi preventivno zatvarali žičare koje su na najvećoj nadmorskoj visini i najpogodnije za skijanje u ovo vrijeme. Po meni zatvaranje nije bilo uvijek opravdano stvarnim stanjem vjetra. Onda to povlači drugu negativnost, a to je čekanje na ulazak u žičare, jer ljudi ima poprilično….
Ono što je najgore je da nisam došao dalje od Zursa, moglo se u teoriji do Lecha i Wartha samo jedan dan (kad nije puhalo u četvrtak), ali taj dan je intenzivno padao snijeg iznad 1600 m od 11 ujutro do 18 popodne. Vrtio sam okolo se u tom Zursu i mislim pametno odlučio da ne idem dalje… po mećavi se ne ide u nepoznato. Uvijek doduše ima opcija povratka autobusom… može se naravno i otići autobusom do Lecha, ali zašto ići tamo skijati samo na donjim stazama, kad i oni zatvaraju gornje…
Krenuo bi odmah u 8:30, ali nikad duže od 14:30. Kilometraža od 45-25 km, što je za mene manje od uobičajenog. Jednostavno mi nije užitak skijati na tako raskvašenom snijegu i forsirati.
Ovo je vrh u Austriji, skijalište je moderno osim par starijih sjedežnica na suprotnoj strani (Rendlbahn). Ipak, globalni zaključak je onaj stari, a to je da Francuska pruža najbolji omjer uloženo-dobiveno. Ako nekome financije nisu uopće problem, onda Švicarska. Ovo je skupo, ali Zermatt je skoro duplo skuplji.
Nisam nigdje vidio toliko odličnih skijaša, prosjek nekog skijaškog znanja je iznad 8/10, lošiji jednostavno nema. Tako da unatoč lošim uvjetima nema toliko padova i lomova, helikopter vidio jedom visoko, a da nekoga voze u sanjkama ni jednom! Također, nisam u pet dana čuo ni jedan južnoslavenski jezik ili vidio hr. registraciju auta.
Jedna loša i topla zima, nadam se da se neće ponovit.
|
|
|
31.03.2024., 16:12
|
|
South Col
Registracija: Aug 2007.
|
Ja bi isto do Francuske,da znam kako.
Ako idem autom,toliko cu se navozat da cu sanjat autocestu.
Te generalno,mozda i vise vozit nego skijat.
Ako ides agencijom,opet te mogu cekat neugodna iznenadenja,ljudi ne pisu bas dobro.
Idem li vlakom i lokalnim busevima,opet cu vise vremena na put potrosit, i jos cu se nateglit opreme.
Skoro nikak dobro.
|
|
|
31.03.2024., 17:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Sve je kompromis, nema idealne opcije.
Išao sam prvi puta autobusom preko agencije u Francusku i tada sam rekao više nikad tako. Prvi put me u životu uhvatila klaustrofobija, vrlo neugodan osjećaj. Potrpali su nas u autobus na kat gdje je jako usko...
Druga negativnost je što autobus vozi 100 godina, staje svako malo, jer ima xy ovisnika od nikotinu i slično. Jedina dobra opcija (ako je ima) je izlazak u Orellu i skijanje nulti dan dok gospoda šopingiraju u Albertvilleu.
Nakon toga sam tri puta išao autom i mislim opet. L3V samo igraju, jer ako već putujem toliko ne želim tu raditi kompromis. Ja imam više vožnje nego bilo tko drugi u Hr. Vidio sam i crnogorske tablice u Val Thorensu, pa ako mogu oni može i bilo tko drugi.
Ima još jedan kompromis, a to je spavanje u gorespomenutom Orellu, tu se uštedi 2 sata vožnje, a kompromis je naravno što nisi ski in ski out. Smještaj je naravno i jeftiniji.
|
|
|
03.04.2024., 19:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Quote:
jpm kaže:
Kako je prošlo….
Pa ne baš idealno, pametno je ne ići! Boravak od 5 dana, gdje je realno samo smještaj bio vrhunski, a to je uvijek koliko platiš ��. Da su uvjeti bili bolji ostao bi sedam dana. Došao sam vlakom, mislim da je to za St. Anton dobra opcija, a ne vožnja preko Njemačke ili Brennera i južnog Tirola. Mnogi dolaze vlakom, sama stanica ne može biti bolje pozicionirana.
Uglavnom bilo je pretoplo, ali druga negativnost je vjetar (fen), gdje bi preventivno zatvarali žičare koje su na najvećoj nadmorskoj visini i najpogodnije za skijanje u ovo vrijeme. Po meni zatvaranje nije bilo uvijek opravdano stvarnim stanjem vjetra. Onda to povlači drugu negativnost, a to je čekanje na ulazak u žičare, jer ljudi ima poprilično….
Ono što je najgore je da nisam došao dalje od Zursa, moglo se u teoriji do Lecha i Wartha samo jedan dan (kad nije puhalo u četvrtak), ali taj dan je intenzivno padao snijeg iznad 1600 m od 11 ujutro do 18 popodne. Vrtio sam okolo se u tom Zursu i mislim pametno odlučio da ne idem dalje… po mećavi se ne ide u nepoznato. Uvijek doduše ima opcija povratka autobusom… može se naravno i otići autobusom do Lecha, ali zašto ići tamo skijati samo na donjim stazama, kad i oni zatvaraju gornje…
Krenuo bi odmah u 8:30, ali nikad duže od 14:30. Kilometraža od 45-25 km, što je za mene manje od uobičajenog. Jednostavno mi nije užitak skijati na tako raskvašenom snijegu i forsirati.
Ovo je vrh u Austriji, skijalište je moderno osim par starijih sjedežnica na suprotnoj strani (Rendlbahn). Ipak, globalni zaključak je onaj stari, a to je da Francuska pruža najbolji omjer uloženo-dobiveno. Ako nekome financije nisu uopće problem, onda Švicarska. Ovo je skupo, ali Zermatt je skoro duplo skuplji.
Nisam nigdje vidio toliko odličnih skijaša, prosjek nekog skijaškog znanja je iznad 8/10, lošiji jednostavno nema. Tako da unatoč lošim uvjetima nema toliko padova i lomova, helikopter vidio jedom visoko, a da nekoga voze u sanjkama ni jednom! Također, nisam u pet dana čuo ni jedan južnoslavenski jezik ili vidio hr. registraciju auta.
Jedna loša i topla zima, nadam se da se neće ponovit.
|
Čudim se da nisi odabrao Obertauern, tamo su vladali vrhunski snježni uvjeti....
|
|
|
03.04.2024., 21:39
|
|
...pahuljice padajte...
|
Sad kad je prosao onaj cumez od vremena za uskrsnji vikend sve izgleda top! Steta da nije bilo vise slobodnih dana 
|
|
|
05.04.2024., 00:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
buc2 kaže:
Čudim se da nisi odabrao Obertauern, tamo su vladali vrhunski snježni uvjeti....
|
To jednostavno nije istina, temperatura je bila u plusu i na 2400 metara, a zbog vjetra i na Oberu su zatvarali žice.
Glavni razlog što me to skijalište baš ne privlači su iskustva ljudi koje sam pročitao. Kratke staze, velika gustoća žičara i osjećaj da si veliku većinu vremena na žici, a ne na snijegu.
|
|
06.04.2024., 19:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Planiramo ovaj tjedan u Turracher na par dana, skijali bi par sati ujutro. Gledam šta raditi popodne? Terme Romerbad su zatvorene, one druge mi se ne sviđaju, ciljam na saune. Je li bio tko u Villachu u termama, kakve su
|
|
|
06.04.2024., 21:01
|
|
...pahuljice padajte...
|
Joj Romerbad je nama bio katastrofa. Zastarjelo, malo, guzvovito... doduse samo bazeni, nismo isli u saune. Bas smo bili razocarani jer su te terme u Badu ful razvikane i na kraju flop totalni. Obicno nakon skijanja bas u u Villach u terme odemo i super nam je tamo - veliko, moderno, veliki parking, uredne i velike svlacione... Nisam bila u saunama, al ako su imalo nalik bazenskom dijelu onda su vjerojatno top. Jedino ti kod njih ima caka da imaju limitiran broj karata po periodima - i onda ako sve prodaju ne mozes vise uci. Mozes kupiti online unaprijed pa si tako rezervirati vrijeme. Parkirnu kartu potvrdi na blagajni pa je puno povoljnije parkiranje
(NB za one kojima bi bilo interesanto - ispred termi u Villachu se smije prespavati s kamperom i ima nekoliko velikih mjesta bas za kampere. Ako su zauzeta autima (a zna se desiti cesto) onda se kamper moze pustiti na parkingu za buseve kraj garaze i navecer kad se auti isprazne preparkirati; karta se takodjer potvrdi na recepciji termi pa ispadne skroz ok cijena za noc; pored termi i parkinga je ogromna i krasna livada za prosetat i istrcat psa, a ima i dulja planinarsko/setacka staza)
Inace, Villach vam je skoro sat vremena voznje od Turracha. Ako vam to nije problem, onda je i Klagenfurt na istoj udaljenosti pa mozete i njega otici vidjeti i prosetati
|
|
|
07.04.2024., 08:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala ti Lei! Slazem se za Romerbad, da su previse razvikane, ali vjeruj mi, St Kathrein su tek nikakve. Neke 4 saune mozda imaju.
Da, gledala sam, sat vremena nam je do Villacha, ali ako skijamo do 11 h-12 h, ostaje nam skoro cijeli dan za nesto.
|
|
|
07.04.2024., 11:50
|
|
...pahuljice padajte...
|
Javi svakako ako cete ici kakve su im saune, bas me zanima
|
|
|
07.04.2024., 21:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Može, javim
|
|
|
18.04.2024., 22:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Pozdrav,
zna li tko da li je stanje sa snijegom na Flachau slično kao Obertauern tokom 12 do 4 mjeseca? Tj. da uglavom uvijek ima snijega? Ili je Flachau drukciji?
hvala
|
|
|
18.04.2024., 23:46
|
|
...pahuljice padajte...
|
Flachau ima vecinom umjetni snijeg (i to vrlo lose napravljen, u usporedbi s nekim drugim skijalistima). Ober je puno vise i ima ludu mikroklimu tako da su tamo, sto se tice prirodnog snijega, daleko bolji uvjeti
|
|
|
19.04.2024., 08:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Quote:
Lei kaže:
Flachau ima vecinom umjetni snijeg (i to vrlo lose napravljen, u usporedbi s nekim drugim skijalistima). Ober je puno vise i ima ludu mikroklimu tako da su tamo, sto se tice prirodnog snijega, daleko bolji uvjeti
|
Ok, hvala.
Flachau tako dobro izgleda na ski karti sa nekoliko povezanih planina...
Ima li jos nekih skijalista u Austriji na tom rangu Obertauerna? Na slicnoj udaljenosti od Hrv i da uglavnom nema brige za snijeg jer bi rezervirao neki mali apartman vec sada za prosinac, hvala
|
|
|
19.04.2024., 19:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Nema na toj udaljenosti u Austriji ništa, ali ima nešto niži turacher, katschberg...ali je Ober sigurniji za snijeg (i loše vrijeme hehe). Po datumu otvaranja skijališta mnogo toga se može zaključit. Naravno, ima i ledenjak, ali je on dosta manji. Po meni je za otvaranje u prosincu najbolja opcija Val Gardena, Kronplatz i to tamo...
Ja sam već napravio rezervaciju za Božić u Francuskoj.
|
|
|
22.04.2024., 18:29
|
|
Munjolovac
Registracija: Aug 2004.
|
Neznam zaste je vama sezona u banani bila ali ja sam zadovoljan sa Austrijom bio za sada...
Krajem prosle godine nakon Bozica sam bio prvo 5 dana u Garmischu i tu je usprkos temperaturama koje su danju bile oko +10 bilo cist ok jer sam tam bio odradivao skolicu bordanja s obzirom da nisam stao na bord preko 10 godina.
Onda sam Sijecnju prvo otisao 4 dana do Saalbach Hinterglemma i tu mi je bilo top da sam produzio ostat jos dva extra dana.
Onda nakon njega sam sredinom Veljace zapicio do Söldena na jedno 5 dana i tu mi je bilo jos bolje jer je vecina staza gore iznad 2000 metara i uvjeti su bili top topova.
Cak stovise usprkos nevjerovatnoj guzvetini staze su bile vozljive i relativno speglane do iza rucka 12-13h a onda je bilo vec malo nategnuto preko Mogula-hupsera se vozit. Ostao sam 4 dana.
Sredinom 3 mjeseca sam pak se odlucio zapicit do Sankt Antona na jedno 4 dana. I sa tim skijalistem sam ostao jako razocaran. Ja neznam kaj oni rade prek noci ali staze su bile lose moguli-hupseri na koju god stazu otisao cak i u 9 ujutro su bili odmah po stazama tako da je bordanje bilo izazovno pogoto meni koji se ponovo pokusava naviknut na bordanje nakon kaj 13 godina nisam bordao...
Pogotovo jos ako ti vrijeme gore bude takvo da pada snijeg i radi njega i oblaka ti je vidljivost minimalna voznja bude bas ono zivcirajuca..
Tu sam pak morao ranije doma jer 2 dan oko 15 sati na zadnjem spustu 50 metara od vucnice di sam trebao ic dole mi je na jednom hupseru-mogulu misic lista lijeve noge skoro puko ko kokica. Osjetio sam kak je puknulo tako da sam bio uvjeren da sam i cuo taj trenutak kada mi je list preskocio...  Sva sreca da nije nis puknulo ali daljnje bordanje je bilo nemoguce a sepao sam slijedecih tjeda dana....
Sad pak idem Petak,Subotu i Nedjelju opet do Söldena zatvorit sezonu + bit ce uzivancija jer em nema ljudi em je vrijeme jos uvijek super povoljno za skijanje,bordanje....
Sve skup ak oduzmem Sankt Anton meni je Austrija top, Sve zajedno 20 dana bordanja...... Sad si za slijedecu sezonu razmisljam kaj i di cu ic.... Htio bi Svicu vidjet i opet skoknut do Francuske... Zermatt-Matterhorn, Val Thorens, Les Deux Alpes...bumo vidjeli.
A i razmisljam nesto o tome koliko bi mi se isplatilo recimo uzet godisnju sezonsku ako bi recimo isao redovitije na bordanje... Recimo sad gledam bas i sezonska SuperSkiCard za Kitzbüheler Alpen je bila 1050 eura. Ako od Listopada do Svibnja odradis cca 25-30 dana ispadne te ski pass cca 30ak eura dan.
(The SuperSkiCard is a ski pass which is valid in 22 ski areas in Austria. This ski pass offers you skiing pleasure on over 2,815 kilometres of pistes. With just one ski pass, you can discover 22 ski areas with around 939 modern lift services. The validity period of the SuperSkiCard is from 14 October 2023 to 1st May 2024.)
Ako imas vremena cdesce ic ovo je cist ok cijena....
|
23.07.2024., 20:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Ide nova ski sezona i gledamo autom do Francuske, pa bih molio iskustva s putovanja, tips n tricks. U francuskoj jesmo skijali ali autom do tamo nismo išli, uvijek bus. Cilj Val Thorens ili Val d Isere, kroz Frejus tunel pa preko Albertvillea je jedina opcija?
|
25.07.2024., 21:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Pozz zanima me dal u blizini hrv ima neko skijaliste da je hotelaki smjestaj ujedno i spa centar!?
Slovenija,austrija,italija?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:35.
|
|
|
|