Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.02.2025., 16:35   #381
Quote:
klokanovac kaže: Pogledaj post
Tko kaže da sam govorio samo o tebi? I mišljenja o tome nisu bila samo sa Forum.hr-a već i izvan njega. Nije nikakvo spinanje, koristim više društvenih mreža o tome, razgovaram sa ljudima, čak i uživo o takvim stvarima. U toku sam sa događajima oko sebe i imam neko iskustvo s time, čak i vlastito po čemu sam postao maher za šoping. Činjenica je i da kao država imamo dosta ljudi u blokadi jer su se bjesomučno zaduživali, krediti su se davali šakom i kapom i sada isti ne znaju kako pokriti ratu od svoje plaće. Neki ljudi pola svoje plaće potroše samo na cigarete ili na električne, pa kažu da nemaju za hranu i režije. Preko 80% ljudi u Hrvatskoj ima svoju nekretninu, naslijeđenu od nekoga, a dio takvih nikada nema za hranu i režije iako imaju dobra primanja i oslobođeni su plaćanja stanarine i nekih dodatnih troškova. Kao što sam naveo, problem je višestruki i ne možeš recimo mene, koji plaćam stanarinu, trpati u isti koš sa nekime, tko ima vlastitu nekretninu, naslijeđenu od roditelja jer nismo ista priča.

Pogubio si se...

U svojoj rečenici na koju se referiram jasno si napisao ovo...

"Evo recimo, kada sam spomenuo K+ ili K-Classic proizvode, naišao sam na veliki otpor ovdje jer se u našem društvu kupnja takvih proizvoda smatra uvredom i sramotom jel? "

Dakle, nemoj petljati o drugim forumima, društvenim mrežama i slično i tako to...

Ponovno, što se tiče tebe - obrazovanje je izlaz iz većine problema...ako ne ide u RH, odeš raditi van...

Kao što rekoh, jedino te teška bolest može spriječiti u tome...

Quote:
Ti se ponašaš ko da je sve idealno oko nas, a korupcije, neregularnosti, nejednakosti, nepravilnosti, licemjerja, nemara i dvostrukih kriterija koliko te volja, svuda oko nas. Sustavno smo uništeno društvo. Cijene u trgovinama su samo dio naših problema. Predstavnici pravde i jednakosti su nam osobe, koje ne znaju živjeti, koje su korumpirane, koje su odavno izgubile legitimitet i dostojanstvo kao predstavnici svih nas jer bi se o istima iskopao dosje o kriminalnim radnjama i slično. Isto kao i onaj Sever što stalno govori o potrošačkoj košarici na televiziji, a taj se, uz Ribiča, isto namlatio love preko sindikata. I onda normalno, kada ti takvi dođu u kontakt sa premijerom ili oporbom, oni već jako dobro znaju o kome se radi, pa će se isti narugati nama, da nas predstavljaju kriminalci i da smo svi ispolitizirani.

Onaj tko zna samo 10% moga opusa i upisa na forumu zna da sam među prvima koji laje i gazi baš na sve nabrojano...

Kao ovdje, tako i u relnom životu...

Samo, doveo sam sebe u situaciju da me nitko ne može nikako nagaziti jer em sam svoj gazda, em radim 95%+ za izvoz...

Zato sam ti i rekao, za vlastite promašaje u životu prestani kriviti druge, nisu oni odgovorni...
McAucliffe is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2025., 18:04   #382
Quote:
McAucliffe kaže: Pogledaj post
Pogubio si se...

U svojoj rečenici na koju se referiram jasno si napisao ovo...

"Evo recimo, kada sam spomenuo K+ ili K-Classic proizvode, naišao sam na veliki otpor ovdje jer se u našem društvu kupnja takvih proizvoda smatra uvredom i sramotom jel? "

Dakle, nemoj petljati o drugim forumima, društvenim mrežama i slično i tako to...

Ponovno, što se tiče tebe - obrazovanje je izlaz iz većine problema...ako ne ide u RH, odeš raditi van...

Kao što rekoh, jedino te teška bolest može spriječiti u tome...
Ti nisi možda pratio sve moje komentare, unazad 10 godina ali već se neko vrijeme vodila ova rasprava o tim proizvodima i da, bilo je otpora, diskusija, čak smo se i svađali oko nekih stvari. O nekima se pričalo i na temi o gospodarstvu i slično. A ovo što sam spomenuo više kanala, to i dalje stoji. Ne znam zašto ti je problem prihvatiti tu činjenicu da imam široke poglede na život oko sebe?

I da, glede odlaska iz Hrvatske, ja mislim da je moj stav i više nego jasan, taj film kod mene nećete gledati. Malo sam tvrđi orah glede ovakvih stvari, nego što misliš.

Quote:

Onaj tko zna samo 10% moga opusa i upisa na forumu zna da sam među prvima koji laje i gazi baš na sve nabrojano...

Kao ovdje, tako i u relnom životu...

Samo, doveo sam sebe u situaciju da me nitko ne može nikako nagaziti jer em sam svoj gazda, em radim 95%+ za izvoz...
Ja ne gazim nikoga ali ako se ne slažem sa tvojom tvrdnjom, normalno je da ću ti reći kako nisi u pravu. I to ću još argumentirati. Problem nečijeg ega, kako se netko nosi sa istinom, je sada druga priča ili tema.

Quote:
Zato sam ti i rekao, za vlastite promašaje u životu prestani kriviti druge, nisu oni odgovorni...
Mislim da tebe to ni ne zanima nego namjerno odvlačiš ljude sa glavne teme. Znam što radiš i neću se dati navući na to jer tema nisam ja već bojkot trgovina.
klokanovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 09:45   #383
Gotovo je s bojkotom dugo nas je držalo hahahahahah,al kada treba doći na nekakav dernek tu smo prvi.S ovakvim narodom nema nam boljitka na žalost.
andi123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 13:42   #384
Quote:
andi123 kaže: Pogledaj post
Gotovo je s bojkotom dugo nas je držalo hahahahahah,al kada treba doći na nekakav dernek tu smo prvi.S ovakvim narodom nema nam boljitka na žalost.
Postoji i ona druga mogućnost, puno učinkovitija ali nemamo lidere sa jasnom vizijom koji bi nas pokrenuli na rušenje vlade i države. Fale nam motivatori, kao što su to bili Savka i Tuđman.

Kao što sam već i rekao negdje, nas na proteste, većinom pozivaju sumnjivi likovi, koji imaju kriminalni dosje ili zastarjeli socijalistički pristup prema ekonomiji koji više ne prolazi. Nama treba kapitalistički model ekonomije, a nitko od ovih, koji poziva na proteste, ne nudi takav pristup. Još k tome, nitko nije neutralan. Svatko od ovih pripada nekakvoj političkoj opciji. Ljudi, dajte budite ozbiljni. Ne može se ova država temeljiti na instant rješenjima koje nude samoprozvani lideri. Traži se ozbiljan, stručan pristup. Ljudi vas čitaju, nisu glupi ni nepismeni.
klokanovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2025., 18:16   #385
Quote:
Postoji i ona druga mogućnost, puno učinkovitija ali nemamo lidere sa jasnom vizijom koji bi nas pokrenuli na rušenje vlade i države. Fale nam motivatori, kao što su to bili Savka i Tuđman.

Kao što sam već i rekao negdje, nas na proteste, većinom pozivaju sumnjivi likovi, koji imaju kriminalni dosje ili zastarjeli socijalistički pristup prema ekonomiji koji više ne prolazi. Nama treba kapitalistički model ekonomije, a nitko od ovih, koji poziva na proteste, ne nudi takav pristup. Još k tome, nitko nije neutralan. Svatko od ovih pripada nekakvoj političkoj opciji. Ljudi, dajte budite ozbiljni. Ne može se ova država temeljiti na instant rješenjima koje nude samoprozvani lideri. Traži se ozbiljan, stručan pristup. Ljudi vas čitaju, nisu glupi ni nepismeni.
Koju god ideologiju zastupali, cijeli ovaj bojkot je bez plana i programa što sam i prije spominjao. Kad da će par dana bojkota naštetiti ikome. To je kao da idu bojktorirati Netflix tako što petkom nitko ne gleda TV.

Uspredio sam pokret s onima koji su zazivali za otpor maskama i kvazi-znanošću u vrijeme covid šarade. Na trgu je bilo desetak tisuća ljudi pa se nije ništa dogodilo. Niti su ovi znali što žele niti ljudi što rade tamo.
Old 23.02.2025., 00:57   #386
Quote:
mako kaže: Pogledaj post
Koju god ideologiju zastupali, cijeli ovaj bojkot je bez plana i programa što sam i prije spominjao. Kad da će par dana bojkota naštetiti ikome. To je kao da idu bojktorirati Netflix tako što petkom nitko ne gleda TV.

Uspredio sam pokret s onima koji su zazivali za otpor maskama i kvazi-znanošću u vrijeme covid šarade. Na trgu je bilo desetak tisuća ljudi pa se nije ništa dogodilo. Niti su ovi znali što žele niti ljudi što rade tamo.
Ako se sjećaš povijesti, kako se to nekada radilo, kada se ukazivalo na nepravilnosti, glavni akteri su objavljivali članke u novinama, izdavali su se časopisi, dopiralo se do ljudi i slično. Ali išlo se sa time postepeno i pametno. U to su bili uključivani čak i razni književnici, povjesničari i ostale stručne osobe. Išlo se čak do nadbiskupa i kardinala. I ti pokreti bi trajali godinama, skupljali bi se članovi, dok se ne bi stvorila većina, dovoljno jaka da ti digne cijelu zemlju na noge i preokrene monarhiju naglavačke. I to se isplatilo, davalo je efekta, naročito u onim najtežim vremenima, kada je naš identitet došao u pitanje kao i vlastiti jezik. Tu smo napravili neviđeni uspjeh. Bilo je i žrtava doduše ali smo uspjeli.

Pa evo da te sada pitam, ako znaš, koliko je naših aktera do sada, izdalo kolumnu u novinama ili neki časopis? Niti jedan.

Koliko naših aktera se konstantno bavi pisanjem bloga, snimanjem video sadržaja, gostovanjem u emisijama? Niti jedan. Dali su neki intervju za RTL jednom i to je sve, a ostali su to presnimili od ovih.

Koliko naših aktera marljivo prikuplja članove iz ekonomije, obrazovanja, medicine, kulture ili znanstvene struke? Niti jedan.

Zašto nama svaki prosvjed ili bojkot, uvijek propadne ko kula od karata? Jer stalno radimo krivo. Ustvari, konstantno radimo isto. Nemamo bazu, nemamo članove, ukratko, nemamo ništa. Mi trebamo osnovati POKRET. Kao što si u Hrvatskoj nekada imao Hrvatski narodni preporod, tako i ovo, samo što bi ovo trebao biti pokret za egzistenciju naroda i državu kakvu želimo. Naši preci bili su svjesni, da su bez toga nitko i ništa, obične nule jer pokreti su bili veliki marketinški alati, doslovno magneti za privlačenje masa ljudi jer ljudi bi znali da takvoj jednoj skupini mogu vjerovati iz više razloga, a ponajviše zato jer su ti pokreti bili u rukama stručnih osoba. Te stručne osobe su stalno ukazivale na probleme u društvu i ne samo u društvu nego i sustavno. Predstavljali su čak sliku Hrvatske kakva bi trebala biti, a nije iz nekih razloga, koje su najbolje znali oni, ti predstavnici pokreta.

Tako bi trebalo i sada ali na drukčiji način. Primjerice, ekonomski stručnjak bi trebao objasniti ljudima, kakva bi Hrvatska, s ekonomskog stajališta, trebala da bude, približiti im malo naše potencijale ali ne onako površno nego na jedan drukčiji način, temeljitiji, pristupačniji, uzimati za primjer krajeve lijepe naše i što bi se tu moglo napraviti. I tu bi već pridobio ljude na svoju stranu jer bi ljudi vidjeli da taj čovjek nije kreten, ima nekakvu viziju, jasnu sliku, široki spektar znanja, nije blento. Isto i za ostala područja. Pokreti se jako isplate jer stvaraju zajednice. Kada bismo imali jedan takav, to bi već bio veliki napredak.
klokanovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.02.2025., 21:38   #387
Prekida se bojkot, od danas, propala je akcija, propao je. Oni koji imaju ne žele se solidarizirati s onima koji nemaju barem jedan jedini dan, pa mislim mogli ste obaviti kupnju dan prije ili dan poslije. Mogli se misliti na umirovljenike i one s niskim primanjima.

Trgovci su bili u pravu, hrvatski potrošači su nepismeni. Ja ''bojkotiram'', namjerno kupujem od prošle godine samo na sniženjima, ako je nešto na akciji, a na blagajni žele naplatiti veću cijenu vratim. Inače ponuda u trgovinama je jako loša, svugdje ista, ponuda mesa loša, jednom ili dva puta tjedno ga jedem, meni su to strvine, pa kad znam kako izgleda svježe meso, ne može ga se više ni u mesnicama naći, stariji mesari su ga imali, očito svi kupuju smrznuto.

Znači ne mislim trošiti svoje novce uludo na lošu i jednoliku robu, moj ''bojkot'' se nastavlja.

I cheated myself, Like I knew I would, I told you I was trouble,You know that I'm no good....
no good is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2025., 00:29   #388
Quote:
no good kaže: Pogledaj post
Prekida se bojkot, od danas, propala je akcija, propao je. Oni koji imaju ne žele se solidarizirati s onima koji nemaju barem jedan jedini dan, pa mislim mogli ste obaviti kupnju dan prije ili dan poslije. Mogli se misliti na umirovljenike i one s niskim primanjima.

Trgovci su bili u pravu, hrvatski potrošači su nepismeni. Ja ''bojkotiram'', namjerno kupujem od prošle godine samo na sniženjima, ako je nešto na akciji, a na blagajni žele naplatiti veću cijenu vratim. Inače ponuda u trgovinama je jako loša, svugdje ista, ponuda mesa loša, jednom ili dva puta tjedno ga jedem, meni su to strvine, pa kad znam kako izgleda svježe meso, ne može ga se više ni u mesnicama naći, stariji mesari su ga imali, očito svi kupuju smrznuto.

Znači ne mislim trošiti svoje novce uludo na lošu i jednoliku robu, moj ''bojkot'' se nastavlja.

Pa ljudima se ionako nije ponudila nikakva alternativa za bojkot, a od nečega moramo živjeti, pošto ovisimo, barem većina nas, o kupovnim proizvodima.

Općenito, organizatori su bili jako neorganizirani i šlampavi. Cijeloj situaciji pristupilo se izrazito aljkavo i onda su još očekivali da će većina nas, svaki tjedan raditi isto, taj jedan dan, a netom prije i kasnije se ionako potroše novci u dućanima.

Ja sam isto već, na YT kanalu napisao nekome, tko je suorganizator, da će mu bojkot propasti, još i prije nego je krenuo jer sam znao da se radi krivo. Znaš što je on napravio? Ignorirao me. Moje mišljenje uopće nije uzeo u obzir. Ako je to vaša taktika, da ignorirate nas, koji smo pametni i razumijemo situaciju, a pritom kao pozivate ljude da prave budale od sebe, onda ne moramo više nikada sa vama u bojkot ili bilo kakav protest. Ljudi trebaju vođu, lidera koji će ih ujediniti. Vi, niti ste vođe, niti imate viziju. Sve radite napamet i stihijski, bez ikakvog programa. Ukratko, ljudi ste koji nemaju pojma o ničemu. Mi smo iscrpljen narod. Ova država je iscrpljena od nekompetentnih idiota i budaletina, koje nemaju ni kilo mozga u glavi, a vode sve glavne funkcije u državi. Šta vi očekujete ljudi moji? Da ćemo mi, sami od sebe, sve napraviti bez pokretača? Dajte mi recite, kada je to bilo moguće u povijesti? Nikada ali baš nikada, a vi tražite da mi, nas par milijuna, nešto smislimo. Šta vi radite na vrhu? Drkate k***c? Pa dajte se i vi malo pokrenite. Propao nam bojkot i vi jadni digli ruke. Kaje bilo? Ne da vam se? Ali plaćice vam uredno sjedaju na račune jel tako?
klokanovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2025., 18:09   #389
Napisao već par puta ,mi smo glup narod bili i ostali.
andi123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2025., 23:09   #390
Quote:
andi123 kaže: Pogledaj post
Napisao već par puta ,mi smo glup narod bili i ostali.
Nemamo vođe, nemamo pokretače, možeš svirati nekome. Daj mi navedi nekoga tko je uspio išta napraviti sam od sebe, bez lidera i vođa? Lako za narod. U narodu je uvijek bilo i pametnih i glupih i retardiranih čak. Za sve ti trebaju glavni akteri ako misliš uspjeti. Nitko neće sam od sebe napraviti nešto. Kako je pala Bastillia 1789. godine? Nije narod sam od sebe izazvao pobunu nego je imao vođe za to, inače bi i dalje imao feudalni poredak u Francuskoj.

Evo ti ovih penzića koji protestiraju na Trgu. Ali jesi li vidio tko stoji iza njih? Netko ih je morao organizirati i motivirati da dođu u centar grada. Njihovi zahtjevi su jasni.
klokanovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.03.2025., 01:39   #391
Možda je ovaj bojkot propao, ali ukazao je na slabosti i nedostatke, donio iskustvo. Ne sumnjam da će toga biti još, vjerojatno na drugačiji i efikasniji način. Široka je lepeza raznih mogućnosti, od ovakvih pacifističkih, do nedajbog nasilja, paljevine, razbijanja na ulicama, do čega nadam se neće doći.
Old 03.03.2025., 12:09   #392
Evo vam nova "Meta" i "Glooginje" za mlaćenje.
Quote:
Maras: Sramota je da EU drhti od SAD-a. Ja sam spreman živjeti bez Facebooka i YT-a.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...sti_ostalo_d_0
Old 03.03.2025., 14:22   #393
Quote:
2livenoge kaže: Pogledaj post
Evo vam nova "Meta" i "Glooginje" za mlaćenje.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...sti_ostalo_d_0
On je spreman, ali ce ih uredno i dalje koristiti. Kao i dnovinari koji su srali po twitteru pa odlazili na neki bluepic.emat.rine. I dalje su na twitteru, naravno.
A najvise uzivam u klimatolozima koji su kupili Tesle, a sad su protiv Muska. Nije im lako

Sent from my SM-S916B using Tapatalk
arecar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.03.2025., 12:47   #394
Quote:
Ako se sjećaš povijesti, kako se to nekada radilo, kada se ukazivalo na nepravilnosti, glavni akteri su objavljivali članke u novinama, izdavali su se časopisi, dopiralo se do ljudi i slično. Ali išlo se sa time postepeno i pametno. U to su bili uključivani čak i razni književnici, povjesničari i ostale stručne osobe. Išlo se čak do nadbiskupa i kardinala. I ti pokreti bi trajali godinama, skupljali bi se članovi, dok se ne bi stvorila većina, dovoljno jaka da ti digne cijelu zemlju na noge i preokrene monarhiju naglavačke. I to se isplatilo, davalo je efekta, naročito u onim najtežim vremenima, kada je naš identitet došao u pitanje kao i vlastiti jezik. Tu smo napravili neviđeni uspjeh. Bilo je i žrtava doduše ali smo uspjeli.

Pa evo da te sada pitam, ako znaš, koliko je naših aktera do sada, izdalo kolumnu u novinama ili neki časopis? Niti jedan.

Koliko naših aktera se konstantno bavi pisanjem bloga, snimanjem video sadržaja, gostovanjem u emisijama? Niti jedan. Dali su neki intervju za RTL jednom i to je sve, a ostali su to presnimili od ovih.

Koliko naših aktera marljivo prikuplja članove iz ekonomije, obrazovanja, medicine, kulture ili znanstvene struke? Niti jedan.
Dobro si to opisao! Osobno, bavio sam se teorijom društvenih pokreta i teorijom "civilnoga društva" od 1980-ih. Tada se počelo diskutirati o "civilnom društvu u socijalizmu" i praviti razlika između klasičnog pojma "građansko" i novijeg "civilno društvo". To je najviše bilo potaknuto pojavom masovnog društvenog pokreta "Solidarnošć" u Poljskoj, kao i nekim inicijativama u drugim zemljama Istočnoga bloka. Tu pojmovnu razliku neki od nas u Hrvatskoj naučili smo sredinom 1980-ih od Slovenaca, a oni su je preuzeli iz njemačkoga. Razlika koja ne postoji u engleskoma, a u njemačkome je "Bürgerliche Gesellschaft" vs. "Zivilgesellschaft" (postoje oba članka na njemačkoj Wikipediji, koga zanima više). Pa onda imamo i društvene pokrete i "Treći sektor" (treći u odnosu na državu i privatna poduzeća).

Uključio sam se u to doba u okolišni/ekološki pokret (kao ekologist po političkoj ideologiji), naročito antinuklearni, kao i u pokret za ljudska prava, pa onda mirovni pokret.

Ekološki pokret se jako razvio i njegove osnovne ideje su postale dominantne u državnim politikama najrazvijenijih zemalja. Feministički pokret imao je i ima veliki društveni utjecaj kao i utjecaj na društvene znanosti iako sam pojam "feminizam" nije baš popularan. Izborili smo se za sustav u kojem postoje slobodni izbori i garancije prava na prosvjed, samoorganiziranje, slobodu medija idr.. Pacifizam je međutim ostao slabo razvijen i sam pojam prezren, iako jesu razvijeni značajni međunarodni mehanizmi da se sačuva mir i izbjegnu ratovi, a nasilje u društvu je kroz desetljeća u europskim državama znatno smanjeno.

U posljednjih 15-ak godina, u Hrvatskoj imamo dva suprotstavljena društvena pokreta koja imaju osnovu u civilnom društvu, uz oštro sukobljene svjetonazore: konzervativno-klerikalni i liberalno-progresivni. Osnovu prvog čini grupa udruga povezanih s Rimokatoličkom crkvom na čelu s "U ime obitelji" (vidi sad "Muževni budite", koliko su posvećeni i uporni, imaju svoje teoretičare, lidere, odane sljedbenike), a politički djeluju kroz razne desne stranke (pokušali su i sa strankom "U ime obitelji", ali ona je propala). U drugoj je nekoliko desetaka udruga ekoloških, feminističkih, mirovnih, ljudskopravaških, LGBT, koje su se razvile iz inicijativa i udruga iz 1980-ih i 1990-ih, a politički su se artikulirali u Možemo!.

Nekoliko sam puta vidio npr. nejasne ideje o "pokretu za prava muškaraca", ali nisu imali ni osnovne ideje, volju i energiju da na tome ozbiljno rade (a mogli su puno naučiti od pokreta za prava žena).

Pokret za prava potrošača? Da, toga nema. Ovo je bio ili nespretan, početnički pokušaj uz tipične greške koje sam desetinama puta vidio u ovih 40-ak godina - ili naprosto manipulacija Vlade odnosno HDZ-a. Ima nekoliko udruga za prava potrošača, ali one nisu nikakvo sjeme za nastanak pokreta.
Old 06.03.2025., 15:00   #395
Quote:
Zoran Oštrić kaže: Pogledaj post
Dobro si to opisao! Osobno, bavio sam se teorijom društvenih pokreta i teorijom "civilnoga društva" od 1980-ih. Tada se počelo diskutirati o "civilnom društvu u socijalizmu" i praviti razlika između klasičnog pojma "građansko" i novijeg "civilno društvo". To je najviše bilo potaknuto pojavom masovnog društvenog pokreta "Solidarnošć" u Poljskoj, kao i nekim inicijativama u drugim zemljama Istočnoga bloka. Tu pojmovnu razliku neki od nas u Hrvatskoj naučili smo sredinom 1980-ih od Slovenaca, a oni su je preuzeli iz njemačkoga. Razlika koja ne postoji u engleskoma, a u njemačkome je "Bürgerliche Gesellschaft" vs. "Zivilgesellschaft" (postoje oba članka na njemačkoj Wikipediji, koga zanima više). Pa onda imamo i društvene pokrete i "Treći sektor" (treći u odnosu na državu i privatna poduzeća).

Uključio sam se u to doba u okolišni/ekološki pokret (kao ekologist po političkoj ideologiji), naročito antinuklearni, kao i u pokret za ljudska prava, pa onda mirovni pokret.

Ekološki pokret se jako razvio i njegove osnovne ideje su postale dominantne u državnim politikama najrazvijenijih zemalja. Feministički pokret imao je i ima veliki društveni utjecaj kao i utjecaj na društvene znanosti iako sam pojam "feminizam" nije baš popularan. Izborili smo se za sustav u kojem postoje slobodni izbori i garancije prava na prosvjed, samoorganiziranje, slobodu medija idr.. Pacifizam je međutim ostao slabo razvijen i sam pojam prezren, iako jesu razvijeni značajni međunarodni mehanizmi da se sačuva mir i izbjegnu ratovi, a nasilje u društvu je kroz desetljeća u europskim državama znatno smanjeno.

U posljednjih 15-ak godina, u Hrvatskoj imamo dva suprotstavljena društvena pokreta koja imaju osnovu u civilnom društvu, uz oštro sukobljene svjetonazore: konzervativno-klerikalni i liberalno-progresivni. Osnovu prvog čini grupa udruga povezanih s Rimokatoličkom crkvom na čelu s "U ime obitelji" (vidi sad "Muževni budite", koliko su posvećeni i uporni, imaju svoje teoretičare, lidere, odane sljedbenike), a politički djeluju kroz razne desne stranke (pokušali su i sa strankom "U ime obitelji", ali ona je propala). U drugoj je nekoliko desetaka udruga ekoloških, feminističkih, mirovnih, ljudskopravaških, LGBT, koje su se razvile iz inicijativa i udruga iz 1980-ih i 1990-ih, a politički su se artikulirali u Možemo!.

Nekoliko sam puta vidio npr. nejasne ideje o "pokretu za prava muškaraca", ali nisu imali ni osnovne ideje, volju i energiju da na tome ozbiljno rade (a mogli su puno naučiti od pokreta za prava žena).

Pokret za prava potrošača? Da, toga nema. Ovo je bio ili nespretan, početnički pokušaj uz tipične greške koje sam desetinama puta vidio u ovih 40-ak godina - ili naprosto manipulacija Vlade odnosno HDZ-a. Ima nekoliko udruga za prava potrošača, ali one nisu nikakvo sjeme za nastanak pokreta.
Da, na žalost, fali nam onih pokreta, koji promiču bolju ekonomsku politiku. Do sada ni jedan takav u Hrvatskoj nije osnovan. Feministice su već manje-više dobile što su i tražile, a to je veću zastupljenost žena u raznim poslovnim granama i politici. Njihova borba možda nije ispunila sve zahtjeve koje su tražile, po pitanju prava žena ali velik dio točaka je ipak ostvaren. Praktički 70/100 % što nije zanemariva statistika. Žrtva se isplatila.

Tako bi trebalo lobirati za potrošače i ekonomiju. Domaći potrošači su diskriminirani. Mi se svi ne možemo pokrenuti sami od sebe, ako nemamo vođu odnosno organizatora tog pokreta. Taj netko nas mora okupiti i organizirati da bismo mi mogli djelovati jer u čemu je problem? Pokret je sustav koji te vodi kroz svoju proceduru, svoja pravila i ti nećeš ići mimo te procedure. Narod nije sustav. Svatko od nas ima neku svoju teoriju i razmišlja drukčije, a što ja znam o čemu razmišlja 4 milijuna ljudi u Hrvatskoj? Od tih 4 milijuna, 30% ih možda razmišlja na pogrešan način, ne znaju što žele, pa lupaju gluposti. S tim si se valjda i sam susreo, pa neću puno o tome. Uglavnom, ljudi trebaju nekoga tko će odrediti pravila, sastavljati točke prioriteta i okupljati članove za koje on misli da su mu potrebni. I još k tome, vodit će računa o donatorima koji će to financirati. Naravno, poželjno je da to bude udruga izvan državnog budžeta jer ako netko vidi da ti trošiš državni novac, razapnu te ko Isusa na križu. Taj pokret mora biti potpuno neovisan, lišen HDZ-a, SDP-a te svih ostalih političkih stranaka jer samo tako možeš djelovati izvan sukoba interesa.

Recimo, najbolji su mi satirički pokreti poput Šprajca na RTL-u i Prime Time ekipe sa You tube-a i Patreona. Oni se neovisno financiraju. Šprajc ovo nikada ne bi mogao raditi na HRT-u, ono što može na RTL-u.
klokanovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2025., 20:45   #396
Quote:
Mc Ozy kaže: Pogledaj post
Možda je ovaj bojkot propao, ali ukazao je na slabosti i nedostatke, donio iskustvo. Ne sumnjam da će toga biti još, vjerojatno na drugačiji i efikasniji način. Široka je lepeza raznih mogućnosti, od ovakvih pacifističkih, do nedajbog nasilja, paljevine, razbijanja na ulicama, do čega nadam se neće doći.
Ne bi rekao da je bojkot propao, naprotiv. Osvijestio je ljude o problemu visokih cijena i dokazao je da kad se ljudi ujedine puno toga je moguće. Nerealno je bilo očekivati ovakve akcije unedogled. Dalje je na svakome od nas da li će mo slijepo trpati preskupe proizvode u košare ili ipak početi razmišljati što i kako kupujemo.

Evo npr. Švedi počeli bojkotirati američke proizvode.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:07.