|
|
08.06.2022., 07:21
|
|
spameričina prijateljica
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
Complicated kaže:
dal ovi psi kad porastu prestanu grickati? 
|
Ne znam za koju dob pitaš. Svi grickaju dok su mali, a onda ih odvikneš od toga. Malo-pomalo. 
|
|
|
08.06.2022., 09:37
|
|
✧ uwu ✧
Registracija: Jun 2011.
|
Quote:
Didi kaže:
Ne znam za koju dob pitaš. Svi grickaju dok su mali, a onda ih odvikneš od toga. Malo-pomalo. 
|
pretpostavlja se oko 6 ili 7 mjeseci. ovo zvače s dušom  ne mislim ono klasično idu mi zubići nego više kao osobina. hoćeš počeškat, podragat i istog trenutka prebacujemo se u grickanje ruku.
|
|
|
08.06.2022., 14:42
|
|
spameričina prijateljica
|
Pregledaj malo temu Štene dolazi i vidi kako ga se može odučiti od grickanja, a možda ti odgovori i neki vlasnik belgijanca. Napiš malo ovdje kako si došao do psa i u kojoj je dobi bio kad je došao k tebi, kao i u kojim je uvjetima odrastao - koliko znaš.
|
|
|
08.06.2022., 14:57
|
|
✧ uwu ✧
|
Quote:
Didi kaže:
Pregledaj malo temu Štene dolazi i vidi kako ga se može odučiti od grickanja, a možda ti odgovori i neki vlasnik belgijanca. Napiš malo ovdje kako si došao do psa i u kojoj je dobi bio kad je došao k tebi, kao i u kojim je uvjetima odrastao - koliko znaš.
|
udomljena iz udruge s 4-5 mjeseci. prije toga nađena negdje u šumi. bilo je nekih naznaka da vjerojatno ima mrvicu belgijanca u krvi, ali sad kad raste sumnjam da je čistokrvna  brzo uči, sad izgleda sve više ko belgijanac, neumorna, obožava duge šetnje i voli grickati i snapati.
to mi je i dilema, ako je belgijanac i ako je to dio karaktera + još je štene, neću ići previše kontra prirode i osim kosti i grana, mora grickat moje ruke. shvaća kad pretjera i reagira na au  ali moram napomenuti da to radi kad je vesela, a ne iz straha ili agresije.
i ja se nadam da će se javiti netko od vlasnika belgijanaca jer znam kak je kad imaš "normalno" štene, ovo je stepenica više.
|
|
|
08.06.2022., 15:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Quote:
Complicated kaže:
udomljena iz udruge s 4-5 mjeseci. prije toga nađena negdje u šumi. bilo je nekih naznaka da vjerojatno ima mrvicu belgijanca u krvi, ali sad kad raste sumnjam da je čistokrvna  brzo uči, sad izgleda sve više ko belgijanac, neumorna, obožava duge šetnje i voli grickati i snapati.
to mi je i dilema, ako je belgijanac i ako je to dio karaktera + još je štene, neću ići previše kontra prirode i osim kosti i grana, mora grickat moje ruke. shvaća kad pretjera i reagira na au  ali moram napomenuti da to radi kad je vesela, a ne iz straha ili agresije.
i ja se nadam da će se javiti netko od vlasnika belgijanaca jer znam kak je kad imaš "normalno" štene, ovo je stepenica više.
|
Ja sam imala na čuvanju cca 6mj belgijanca malinois. Ovo sve što si opisao su apsolutno karakteristike te pasmine. A snapaju stalno, ko krokodili su.  Pametni, prava radna pasmina, hiperaktivni.
Što se tiče grickanja, prestati će, ali što kaže Didi, čekiraj si temu o štencima. Moraš ga naučiti. Zapravo stalno ga moraš nešto učiti jer oni to žele, ak se s njima ne radi, doslovno poglupe. Najgore za belgijanca je staviti ga u dvorište, koliko god veliko bilo i ostaviti ga tako. Otupiti će. Treba mu rad, rad, zadaci, istrčavati, druženje s vlasnikom.
Super pasmina, al za mene ipak nije. 
Sretno.  
Inače, "au" nemoj koristiti kao komandu, radije "ne".
|
|
|
08.06.2022., 15:55
|
|
...pahuljice padajte...
Registracija: Sep 2003.
|
Potpisujem, moja snaucerica ima par frendova belgijanera i bas si pasu karakterno.... zaigrani do besvijesti, krcati energije i zeljni rada i ucenja. I prekrasno ih je vidjeti odskolovane kako slusaju u paru  Tako da poslusaj sto ti cure pisu i radi, radi, radi (bilo da upises neki tecaj, bilo da probas sam).
Zanimljivo.... moju vise izmori kad mora negdje biti mirna, nego bilo koje planinarenje ili trcanje. Jedan dan je bila s nama na sastancima u gradu, dosada ziva - morala je bit mirna, poslusna, zavezana i sjedat uz stolicu i promatrat prolaznike. Nakon sto se vratila doma prespavala je ostatak dana koliko ju je psihicki to premorilo 
|
|
|
08.06.2022., 16:17
|
|
✧ uwu ✧
|
Quote:
-skyfall- kaže:
Ja sam imala na čuvanju cca 6mj belgijanca malinois. Ovo sve što si opisao su apsolutno karakteristike te pasmine. A snapaju stalno, ko krokodili su.  Pametni, prava radna pasmina, hiperaktivni.
Što se tiče grickanja, prestati će, ali što kaže Didi, čekiraj si temu o štencima. Moraš ga naučiti. Zapravo stalno ga moraš nešto učiti jer oni to žele, ak se s njima ne radi, doslovno poglupe. Najgore za belgijanca je staviti ga u dvorište, koliko god veliko bilo i ostaviti ga tako. Otupiti će. Treba mu rad, rad, zadaci, istrčavati, druženje s vlasnikom.
Super pasmina, al za mene ipak nije. 
Sretno.  
Inače, "au" nemoj koristiti kao komandu, radije "ne".
|
nikad ne bi uzela belgijanca da sam znala da je to jer koliko toliko sam i prije znala o pasmini, ali sad je gotovo 
donekle smo se privikli na nove rutine iako malo posao pati  , al ide. najviše me muči to da nikad nisam bila za treniranje pasa iako sad ne ide drugačije. da mogu, prvo bi ja išla na treniranje, a onda pas  + malo sam na tanko s vremenom
s "au" pokušavam gradit empatičnost prema drugima  imamo mačke, savjetovali su mi da ju naučim da ih ignorira, ali teško je ignorirati životinju s kojom dijeliš životni prostor tak da nek se igra i nek malo "gnjavi" druge, ali nek jako dobro zna granice. stane i na ne, s tim da na au više pazi a s ne potpuno prekine s grickanjem. e sad, ako sam u krivu, rado bi to popravila.
|
|
|
08.06.2022., 17:21
|
|
spameričina prijateljica
|
@ Complicated
Kao prvo, oprosti što sam te "pomuškila".  Kao drugo, praktički je svejedno koju naredbu upotrebljavaš - bitno je da ista riječ uvijek ima isto značenje, a nije manje važan ni ton glasa. Važno je i da riječi budu što kraće, najbolje od jednog sloga.
|
|
|
18.08.2024., 17:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2017.
|
Zimus sam od jedne udruge udomila štene belgijskog ovčara (tj. s obzirom na to da joj nisam vidjela roditelje niti ima rodovnik službeno je križanac u tipu BO, ali fizički i karakterno je 100% belgijanka). Iz te udruge mi nisu rekli apsolutno ništa o njezinom podrijetlu ni kako je dospjela k njima. Sad kako joj se bliži 1. rođendan (barem ako je suditi po datumu štenjenja koji joj piše u putovnici - ne znam je li veterinar koji je to upisivao znao pravi datum ili je to procjena) palo mi je na pamet da joj potražim siblinge ili roditelje i eventualno saznam kako je provela prvih par tjedana života i došla baš k meni (udruga od koje sam ju uzela je oglašavala samo nju, ne znam koliko ih je bilo u leglu i što je s ostatkom).
Gledala sam legla prijavljena HKS-u i nema nijedno baš na taj datum. Moguće je da datum u putovnici nije točan, ali opet valjda bi registrirani uzgajivač pokušao ostati u kontaktu s vlasnikom svog šteneta, tako da pretpostavljam da joj barem jedan od roditelja nema rodovnik/uzgojnu dozvolu/...  (što se mog pseta tiče mi to naravno nije bitno, samo mi je otežavajuća okolnost u potrazi jer ne znam gdje i kako da tražim dalje)
U svakom slučaju, znam da je mala šansa, ali ako ovaj post slučajno pročita netko čiji BO ovih dana slavi rođendan ili ako je nečija kuja prije godinu dana imala leglo, a s jednom curicom ste izgubili kontakt javite se da pokušamo utvrditi jesu li nam pseta u rodu 
|
|
|
18.08.2024., 18:21
|
|
spameričina prijateljica
|
Kate Libby, zašto naknadno ne pitaš u udruzi? Teško ćeš ovako išta utvrditi.
|
|
|
18.08.2024., 21:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2017.
|
Quote:
Didi kaže:
Kate Libby, zašto naknadno ne pitaš u udruzi? Teško ćeš ovako išta utvrditi.
|
Jesam, ali su me izignorirali. I za neke stvari koje su trebali oni odraditi nakon udomljenja sam ih jedva dobila da ih odrade i to nakon roka koji su naveli, tako da mi se ne da opet prolaziti isto zbog ovoga. Pretpostavljam da imaju previše pasa i premalo ljudi i da stvari koje nisu životno važne (koliko god meni bile zanimljive) jednostavno nikad ne dođu na red 
|
|
|
21.04.2025., 08:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2017.
|
Belgijski ovčar Malinois da ili ne
Tražimo psa koji bi bio dobar s djecom, voli aktivnosti i igru, ali se može prilagoditi našem dnevnom ritmu.
Imamo dvoje djece (9 i 14 godina), ja radim od 7 do 16/17 h. Kad dođem s posla, psu mogu posvetiti 30–60 minuta, a na dane kad ne idem biciklom, mogu ići u šetnju 1–2 sata. Djeca bi se svakodnevno igrala s njim oko sat vremena, a starije dijete bi možda išlo i u šetnje.
Vozim brdski bicikl 2–3 puta tjedno (15–20 km), a vikendom 30–40 km i želim da pas ide sa mnom.
Imamo ograđeno dvorište od oko 800 m². Pas neće ulaziti u kuću, ali imat će pseću kućicu i zaklon za sve vremenske uvjete.
Sviđa mi se pasmina Belgijski ovčar Malinois, ali nisam siguran imam li dovoljno vremena i iskustva za njega.
Prije sam imao njemačku dogu, tako da imam osnovnog iskustva sa psima, ali ne i s radnim pasminama ovog tipa.
Također me brine hoće li Malinois dovoljno slušati moju ženu i djecu ako se prvenstveno veže za mene.
Zanima me:
Je li Malinois dobar izbor u ovom slučaju?
Postoji li neka druga pasmina koja bi bolje odgovarala našem životnom stilu?
Hvala unaprijed na svakom savjetu!
|
|
|
21.04.2025., 21:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2018.
|
A gle, ja ga osobno ne bih nabavila osim ako se ne planiram aktivno bavit nekim sportom poput mondioringa, IGP-a itd u kojima pas grize markiranta. Već se desetljećima uzgaja za posao griženja ljudi, bilo to za vojsku, policiju ili ovako "sportski". Plijenski nagon im je u nebesima, kao i potreba za radom i nekim poslom. Osim ako ne planirate svaki dan trenirati nešto odn zaposliti psu mozak a ne samo tijelo, bolje ne. Ja bih se na vašem mjestu prije raspitala o nekakvoj vižli ili pointeru.
|
|
|
22.04.2025., 19:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
Bulence kaže:
Tražimo psa koji bi bio dobar s djecom, voli aktivnosti i igru, ali se može prilagoditi našem dnevnom ritmu.
Imamo dvoje djece (9 i 14 godina), ja radim od 7 do 16/17 h. Kad dođem s posla, psu mogu posvetiti 30–60 minuta, a na dane kad ne idem biciklom, mogu ići u šetnju 1–2 sata. Djeca bi se svakodnevno igrala s njim oko sat vremena, a starije dijete bi možda išlo i u šetnje.
Vozim brdski bicikl 2–3 puta tjedno (15–20 km), a vikendom 30–40 km i želim da pas ide sa mnom.
Imamo ograđeno dvorište od oko 800 m². Pas neće ulaziti u kuću, ali imat će pseću kućicu i zaklon za sve vremenske uvjete.
Sviđa mi se pasmina Belgijski ovčar Malinois, ali nisam siguran imam li dovoljno vremena i iskustva za njega.
Prije sam imao njemačku dogu, tako da imam osnovnog iskustva sa psima, ali ne i s radnim pasminama ovog tipa.
Također me brine hoće li Malinois dovoljno slušati moju ženu i djecu ako se prvenstveno veže za mene.
Zanima me:
Je li Malinois dobar izbor u ovom slučaju?
Postoji li neka druga pasmina koja bi bolje odgovarala našem životnom stilu?
Hvala unaprijed na svakom savjetu!
|
Rekao bih da šetnja, trčanje uz bicikl, igra s djecom i slično nisu dovoljni za BO. To je radna pasmina koja treba rad, zadatke. Svakodnevno. Nešto što ih I mentalno umori, ne samo fizički.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:07.
|
|
|
|