Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.09.2013., 15:36   #4001
Quote:
gmit kaže: Pogledaj post
dobro, ja imam panasonica i stavim na light koru. ono sto je mozda bitnije - uglavnom kruh odmah izvadim van nakon pecenja
i ja sam ga izvadila odmah i zamotala u vlažnu krpu. nije pomoglo. probam s više mlijeka i jajom i javim kak je ispalo.
My Name Is... is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2013., 17:29   #4002
Recept mi se čini ok. Probaj i s drugim brašnom (svakako koristi glatko) i kvascem (dr. Oetker) . Ja imam isti pekač i zadovoljna sam. Od masnoće najčešće stavljam maslac i maslinovo ulje a ponekad i svinjsku mast (kada pečem gušće i "teže" kruhove).
Obično ulje izbjegavam jer svi nešto pišu protiv njega kako je jako nezdravo.
Maslinovo ulje se ne osjeti uopće a definitivno je zdravije.
Držiš li kruh preko noći u vrećici?

Zadnje uređivanje mima1 : 11.09.2013. at 18:37.
mima1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2013., 17:33   #4003
Evo i moj recept za kruh s krompirpireom koji je ispao izvrstan:
3 dl mlijeka
3 velike žlice putra
1 jaje
2 žličice soli
1 velika žlica šećera
200 grama krompirpirea (ostatak od ručka a po receptu može i nešto manja količina kuhanog i usitnjenog krompira)
500 grama brašna
vrećica kvasca
mima1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2013., 17:33   #4004
Ja isto kruh odmah zamotam u krpu i pred kraj dana ga spremim u tupperwear. Ako ga ne spremim drugi dan je ok a treci je vec suhi,,a ovako traje duze.

Ja isto koristim glatko brasno (samo ja nikada ne radim bijeli kruh nego ga mijesam). Ali zanimljivo je da kad sam čitala knjigu o nacinima pecenja kruha valjda prvo sto pise je da se za kruh uvijek koristi ostro brasno a nikada glatko.
Galadriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2013., 23:20   #4005
sutra pečem opet, jel da stavim isključivo oštro ili da pomiješam sa glatkim?
kako stavite maslac? jel ga prvo rastopite ili?

držim kruh u najslonskoj vrećici i kutiji za kruh, kao i onaj koji sam kupovala.
My Name Is... is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.09.2013., 23:42   #4006
Quote:
My Name Is... kaže: Pogledaj post
sutra pečem opet, jel da stavim isključivo oštro ili da pomiješam sa glatkim?
kako stavite maslac? jel ga prvo rastopite ili?

držim kruh u najslonskoj vrećici i kutiji za kruh, kao i onaj koji sam kupovala.
Ja rastopim maslac,, a za ostro ili glatko ne znam, meni uspijeva i sa jednim i sa drugim i sa mješavinom oba.

A ovaj kruh nije isti kao i kupovni jer nema konzervansa i ostalih dodataka koje kupovni ima, zato se i brze suši

Preporucila bi onda barem da zavezes čvor na vrhu najlonske vrecice, tako ce se manje susiti
Galadriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2013., 01:54   #4007
Vidim da stavljate 1 paketić kvasca, što je mislim 7g.
Mislim da je to previše.
Ja sad stavljam 5g i kako sam smanjivao količinu kvasca kruh je dobivao bolju konzistenciju i manje se runio.
Dobro, ja sam i povećavao i količinu vode. Sad stavljam 420ml vode, 3 žlice ulja, 2 mž soli, vž šećera, 560g glatkog, 130g integralnog i 5g kvasca (Dr. Oetker).
Program 1, težina 1000g a stavim na najtamnije na lidl pekaču

Imam recepte za moulinex u pdf-u i u njemu obično piše 1mž, 1,5mž ili rijetko 2mž kvasca za određene kruhove od 1000g.
Tamo piše i da je 1mž (mala žlica) oko 3g.

Zadnje uređivanje Tomo34 : 12.09.2013. at 01:57. Reason: dopuna
Tomo34 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2013., 02:17   #4008
Stavljao sam i pola te zlicice pa je jednako dobar ispadao.
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2013., 08:12   #4009
Draga , stavi samo glatko brašno, pa vidi kako će ispasti.
Glede kvasca, ja ga kupujem na one vakumirane kocke pa ga stavim u zatvorenu posudicu i u frižider. Najbolji mi je dr Oetker.
Dodajem ga žličicom, ali ne onom od pekača već jednom malom dječjom plastičnom (one male šarene dječje žličice iz DM-a).
Stavim jednu ravnu žličicu (na 400-500 g brašna) pa je onda lako moguće da je to količina znatno manja od 7 grama.
Možda ti je stvarno problem u previše kvasca.
Eventualno za tamne kruhove sa sjemenkama dodam više kvasca.
Je li netko probao dodavati c-vitamin. Pročitala sam ovdje da su se neki i s tim poigrali. Kakva su vaša iskustva, traje li kruh dulje ili se samo više digne? Koliko sam shvatila treba dodati više vode?
I da, zna li netko gdje mogu nabaviti domaće brašno iz mlina. Baš sam ga se poželila. Jedno vrijeme sam ga nabavljala iz nekog mlina u Zagorju ali mi je izvor nažalost preminuo i sada već nekoliko godina opet kupujem brašno iz trgovine koje se ne može usporediti s onim.
mima1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2013., 09:43   #4010
Quote:
Tomo34 kaže: Pogledaj post
Mislim da je to previše.
Ja sad stavljam 5g i kako sam smanjivao količinu kvasca kruh je dobivao bolju konzistenciju i manje se runio.
Dobro, ja sam i povećavao i količinu vode. Sad stavljam 420ml vode, 3 žlice ulja, 2 mž soli, vž šećera, 560g glatkog, 130g integralnog i 5g kvasca (Dr. Oetker).

Imam recepte za moulinex u pdf-u i u njemu obično piše 1mž, 1,5mž ili rijetko 2mž kvasca za određene kruhove od 1000g.
probala bih ovaj recept ali stavljate skoro 100 g više brašna od mene, jesu to dobri omjeri?

je li velika razlika ako stavljam samo mlijeko ili samop vodu? nekako mi je s mlijekom finiji kruh.
My Name Is... is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2013., 10:07   #4011
Quote:
Tomo34 kaže: Pogledaj post
Mislim da je to previše.

Previse? Ja uvijek gledam omjer cca 500g-600g brasna 1 suhi kvasac i uvijek ispadne dobro Ali da opet ja ne radim bijeli kruh, mozda bi bilo previse toliko kvasca za njega
Galadriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2013., 10:58   #4012
I meni, ja stavljam pola mlijeko pola voda...ili čak više mlijeka od vode.
Kvasac mjerim onom malom žličicom što se dobije uz pekač (s jedne strane velika, s druge mala) i stavljam 1 cijelu i još 1/4.
Pečenog vadim odmah i umatam u krpu dok se ne ohladi, onda stavljam u vrećicu.
Old 12.09.2013., 11:00   #4013
Quote:
550 brašno-600g
1,5 mala žlica soli
2 velike žlice šećera
1 paketić suhog kvasca
320 ml mlijeka
stavila sam 5 velikih žlica ulja

kugla je stvarno lijepa, ništa se ne lijepi za stijenke, oblik je lijep i kruh je fin, umotala sam ga, kažem u vlažnu krpu, ali unatoč tome je ipak suh. jedino nisam probala dodati jaje.
Za ovu količinu brašna ja stavljam 420 ml tekućine (pola voda pola mlijeko) i 2-3 žlice ulja.
Old 12.09.2013., 11:26   #4014
Moj najdraži:
KRUH SA SVJEŽIM KVASCEM
1 čaša jogurta (180 ml)
ta ista čaša vrhom puna vode
1 mala žličica soli (ja stavim maaaalo manje)
2 male žličice šećera
3 velike žlice ulja
300 g mekog brašna
300 g oštrog brašna
1/2 svježeg svasca

Peći na programu za brzi kruh (quick).
Old 12.09.2013., 15:53   #4015
Quote:
mouse kaže: Pogledaj post
Za ovu količinu brašna ja stavljam 420 ml tekućine (pola voda pola mlijeko) i 2-3 žlice ulja.
stavila sam 420 ml mlijeka, puno previše za količinu brašna od 600g, dodavala sam u međuvremenu brašno jer se slijepilo za stijenke tijesto. sad se još diže, ali nije ni blizu oblika kugle kao što je bilo do sada. i stavila jednu i pol malu žličicu kvasca. i 3 žlice ulja. kad se ispeče, javim jel čemu
My Name Is... is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2013., 22:30   #4016
ispalo fino, nije suh, pecivast jer sam radila samo s mlijekom. recimo da sam bijeli kruh savladala. hvala svima pomoći
My Name Is... is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2013., 07:54   #4017
Quote:
stavila sam 420 ml mlijeka, puno previše za količinu brašna od 600g, dodavala sam u međuvremenu brašno jer se slijepilo za stijenke tijesto. sad se još diže, ali nije ni blizu oblika kugle kao što je bilo do sada. i stavila jednu i pol malu žličicu kvasca. i 3 žlice ulja. kad se ispeče, javim jel čemu
Hm,a ja imam recept koji radim kad trebam "veći kruh" i u njega ide 420 ml vode (ja stavim pola mlijeka pola vode), 350g bijelog brašna, 250 g polubijelog, 3 žl ulja (stavim maslinovo), 1 i 1/4 male mjerice kvasca (vidim da ti stavljaš cijelo pakovanje,meni ni jedan recept nije sa cijelom vrećicom)...uvijek mi bude ok. Imam Lidlov pekač (možda je to bitno)....
Old 13.09.2013., 07:58   #4018
Quote:
mima1 kaže: Pogledaj post
Evo i moj recept za kruh s krompirpireom koji je ispao izvrstan:
3 dl mlijeka
3 velike žlice putra
1 jaje
2 žličice soli
1 velika žlica šećera
200 grama krompirpirea (ostatak od ručka a po receptu može i nešto manja količina kuhanog i usitnjenog krompira)
500 grama brašna
vrećica kvasca
Ovaj dio ne kužim....ako može kuhani i usitnjeni, o kakvom je onda riječ u ovom dijelu što sam podcrtala? Onaj u prahu kupovni pa staviš samo prah...?
Old 13.09.2013., 08:06   #4019
Ma kakav kupovni prah?
Ja krumpirpire radim tako da skuham krompir u slanoj vodi i kad je kuhan, bacim vodu i dodam maslac i mlijeko i sve dobro izmješam. Kada mi ostane viška od ručka ubacim ga u kruh. Ali ako nemam krompirpirea koji je ostao kao višak od ručka, onda samo skuham krompir, zdrobim ga i ubacim u pekač (ali u tom slučaju treba dodati malo više mlijeka i putra).
mima1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.09.2013., 08:41   #4020
Quote:
mima1 kaže: Pogledaj post
Ma kakav kupovni prah?
Ja krumpirpire radim tako da skuham krompir u slanoj vodi i kad je kuhan, bacim vodu i dodam maslac i mlijeko i sve dobro izmješam. Kada mi ostane viška od ručka ubacim ga u kruh. Ali ako nemam krompirpirea koji je ostao kao višak od ručka, onda samo skuham krompir, zdrobim ga i ubacim u pekač (ali u tom slučaju treba dodati malo više mlijeka i putra).
Ja nikad u životu nisam kupila zaj kupovni parah za pire, zato mi i zbunilo jer meni je "krumpirpire" i "ostatak pirea od ručka" ista stvar . Naravno, ostatak od ručka je već začinjen pa treba paziti na npr. sol i ostalo što je već u krumpiru (maslac, npr).
Ovaj tvoj kruh radim sutra
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:23.