Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.05.2025., 20:48   #4021
Poslovna komunikacija s velikom firmom koja instalira po ciloj Dalmaciji, trazi 80% avansa 3 miseca unaprid i ne izdaje racune nit odgovara za ucinjeno.

Naznam kako vama, meni je ovakvih velikih poglavica puna kapa

v\

Uopce s njime ne mislim poslovati ali nek se vidi kako neki razmisljaju. Oderi...dok ide. Kao, radi mi uslugu - 1000 eur za projekt,sve ostalo duplo a naplacuje jos jednom i ono sto je vec sam instalirao (RO, kabele, kao i sitni materijal od 200 eur).

Mene derat nece.
Old 30.05.2025., 22:34   #4022
MS2 Energo, dok sam skupljao ponude činili su mi se ok. Neka Ivana, sve mi fino objasnila, jesu bili nešto skuplji ali bila i bolja oprema. Jeftiniji od enne i eona. A ta Ivana sve mi fino objasnila, žena se trudila. Nije presudila ni cijena, već što oni na kontinentu nemaju svoju ekipu već neke podizvođače pa mi se nije dalo potencijalno s trećima navlačiti ak bude kakvih problema. Al i dojam je stvarno profesionalan ostavila žena.

A šta se tiće računa, pošalji mail na poreznu pa nek se navlači s njima
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Edgar Consulting OPG za proizvodnju krastavaca, distribuciju toplote i optimizaciju duvanja dio je Edgar Investa. Edgar invest je podružnica Edgar Solar Power Inc. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2025., 23:00   #4023
Pozdrav,
Postavljena mi je 10kW elektrana neki dan. Inverter je Bluesun BSM10K-B 10KW. Mogu pratit samo proizvodnju sa invertera. Potrosnju i predaju u mrezu ne mogu.
Našao sam ovaj smartmeter. Dali bi mi on odgovarao za pracenje proizvodnje, potrosnje i predane energije?
YamahaDt125x is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 02:53   #4024
Quote:
Edgar kaže: Pogledaj post
MS2 Energo, dok sam skupljao ponude činili su mi se ok. Neka Ivana, sve mi fino objasnila, jesu bili nešto skuplji ali bila i bolja oprema. Jeftiniji od enne i eona. A ta Ivana sve mi fino objasnila, žena se trudila. Nije presudila ni cijena, već što oni na kontinentu nemaju svoju ekipu već neke podizvođače pa mi se nije dalo potencijalno s trećima navlačiti ak bude kakvih problema. Al i dojam je stvarno profesionalan ostavila žena.

A šta se tiće računa, pošalji mail na poreznu pa nek se navlači s njima
Aj super za MS Energo, oni su meni lokalni izvođač

Najgori izbor su vjerovatno ove male firmice/obrti koje od najboljih kopiraju samo cjenik a sve ostalo bude ispod svakog očekivanja.

Takvima je tlaka radit i projekt jer ga sami ne znaju radit nego prosljeđuju drugima a očito ni opremu koju će ponudit nisu sposobni sami ponuditi (3 tjedna sam samo ponudu čekao).

80% avansa tri mjeseca unaprijed bez računa i bez opreme, po izuzetno visokim cijenama registriranom obrtu nek da tko hoće a ja neću.

Ne da mi se uopće ni zamišljat sto bi bilo u slučaju traženja garantnih prava ili da ne dopremi niti montira placeno.

Sto se računa tiče

Prvi posao koji mi je radio je isao kroz drugu firmu on je bio samo izvođač, tu sam od firme s kojom sam ugovorio dobio račun a s time i neka garantna prava.

Drugi 12/2022 - montaza (mojih) 7 panela i moje konstrukcije, njegov kabel i dodavanje DC osiguraca za taj string u RO.
100€ po panelu za montažu, platio rekao hvala.

Ovo mu je bila ponuda iz 07/2023 za montažu (mojih već postojećih ) 6 panela , provlačenja njegovih 2 para DC kabela, instalacija njegovog RO i spajanja na već montirani inverter

Ovo je “račun” za izvedeno, poskupilo je 200€ od ponude po izvidu lokacije do konačnog računa (eto tako jer može , nije ništa dodatno bilo za napravit)
Lijepo je u ponudi stajalo “otprilike”, tko mi je kriv. Platio sam koliko je pitao bez prepiranja. Zahvalio.

Bar su onda još cijene bile koliko - toliko normalne. Od onda kako je digao cijene porasla je i bahatost.

Sad pita 1800 € za montažu 6 panela i invertera (bez panela i invertera naravno), 200€ za “sitni materijal”, 450 € za RO (koji je već tamo), dodatno i kabeli (koji su već provuceni) , uz jako bezobrazne glasovne poruke

S druge strane to je njegovo pravo jer on radi , on naplaćuje i bira gdje,kako i kome želi raditi. Sve 5.

Ovako se uspješno gube mušterije.

Osobno više volim pohvaliti korektne izvođače ali nekad treba ukazati i na ovakve slučajeve.
Old 31.05.2025., 06:56   #4025
Svašta nešta si tu napisao, ono neda mi se ni čitat...
Al mi je jako čudno ovo na ponudi PDV 0%
Kaj je odjednom PDV na solarne elektrane 0% ???

Ako je zbilja tak, kome bi se onda pobogu uopće isplatilo nekaj mudrovat sa tim poslom bez računa
U principu zajeb za onog koji kupuje elektranu, jednako tako i za onog koji isporučuje...
Sve u svemu uz 0% PDV-a bi neka šema bez računa bila ravna totalnom ludilu i preporuci za posjet u lječničku ustanovu za bilo koju stranku u tom poslu...
The Best F1 Driver is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 08:13   #4026
Quote:
The Best F1 Driver kaže: Pogledaj post
Svašta nešta si tu napisao, ono neda mi se ni čitat...
Al mi je jako čudno ovo na ponudi PDV 0%
Kaj je odjednom PDV na solarne elektrane 0% ???

Ako je zbilja tak, kome bi se onda pobogu uopće isplatilo nekaj mudrovat sa tim poslom bez računa
U principu zajeb za onog koji kupuje elektranu, jednako tako i za onog koji isporučuje...
Sve u svemu uz 0% PDV-a bi neka šema bez računa bila ravna totalnom ludilu i preporuci za posjet u lječničku ustanovu za bilo koju stranku u tom poslu...
Tamo negdje u jesen 2022 su ukinuli PDV na FNE da budu cjenovno dostupnije
blacky7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 08:14   #4027
Pa nema pdva na ključ-u-ruke elektrane od kraja 2022.
Ne bi li ovo spadalo pod tu kategoriju?
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 08:21   #4028
Samo u slučaju ključ u ruke.
Off pošto znaš sve komponente sustava traži projekt NN firme ,bitno da dobiješ suglasnost.
Old 31.05.2025., 12:53   #4029
Ja sam uzeo EON i zadovoljan sam (ključ u ruke). Sve na vrijeme. Podizvođači isto OK. Skloniji sam većim firmama kod ovakvih stvari jer solari neće još dugo biti tako isplativi i te manje firme a ima ih stotine kad prestane navala... ključ u bravu a ti se raduj s garancijama.
Anyway, ovo mi je prvi mjesec (počeo proizvodnju sredinom) pa bum videl rezultate.
Jel ima netko screenshot sučelja na fondu za ostvarenje poticaja? Jel se file ubacuju jedna po jedna ili može zip.....ima li kakva caka?

“Religion was invented when the first con man met the first fool.” Mark Twain
kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 14:01   #4030
U moje vrijeme eon je bil oko 40% skuplji...nek im bu njihova garancija za tu razliku...
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 14:17   #4031
Quote:
kumek kaže: Pogledaj post
Ja sam uzeo EON i zadovoljan sam (ključ u ruke). Sve na vrijeme. Podizvođači isto OK. Skloniji sam većim firmama kod ovakvih stvari jer solari neće još dugo biti tako isplativi i te manje firme a ima ih stotine kad prestane navala... ključ u bravu a ti se raduj s garancijama.
Anyway, ovo mi je prvi mjesec (počeo proizvodnju sredinom) pa bum videl rezultate.
Jel ima netko screenshot sučelja na fondu za ostvarenje poticaja? Jel se file ubacuju jedna po jedna ili može zip.....ima li kakva caka?
a ja sam uzeo od firme koja je podizvođač - EONu. Možda su i tebi radili, tko zna?

Oprema je oprema, ona ima svoju garanciju sa njima il iili bez njih
imaš račun, zapisnik o montaži i puštanju u rad, huawei je hrvatskoj, šta ti treba eon za garanciju?
po meni bitan je rad, od same montaže, instalacije, konfiguracije, da ti doma ne razvale sve, da se ne klate 3 dana po krovu i da da prvi vjetrić to ne odnese. A s time sam eon nema nikakve veze, oni ne montiraju već montiraju drugi. pa što ne bi uzeo onda te druge, isto ključ u ruke.

od enne sam odustao kad sam vidio njihovu montažu kod susjeda. 4strešni krov, oni montiraju na jugoistok pod visoko drvo, umesto na jugozapad. na kraju susjed pilio drvo a poslije 16h mu hladovina, proizvodnja na minimumu
teški stručnjaci, i k tome bili debelo najskuplji, ali jedini nude full ključ u ruke, brojilo osiguranje sve
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Edgar Consulting OPG za proizvodnju krastavaca, distribuciju toplote i optimizaciju duvanja dio je Edgar Investa. Edgar invest je podružnica Edgar Solar Power Inc. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 14:45   #4032
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
U moje vrijeme eon je bil oko 40% skuplji...nek im bu njihova garancija za tu razliku...
Sad nisu, Cijena praktično ista kao i kod manjih proizvođača. Oko 1000/kW možda malo manje...

kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 14:51   #4033
Quote:
Edgar kaže: Pogledaj post
a ja sam uzeo od firme koja je podizvođač - EONu. Možda su i tebi radili, tko zna?

Oprema je oprema, ona ima svoju garanciju sa njima il iili bez njih
imaš račun, zapisnik o montaži i puštanju u rad, huawei je hrvatskoj, šta ti treba eon za garanciju?
po meni bitan je rad, od same montaže, instalacije, konfiguracije, da ti doma ne razvale sve, da se ne klate 3 dana po krovu i da da prvi vjetrić to ne odnese. A s time sam eon nema nikakve veze, oni ne montiraju već montiraju drugi. pa što ne bi uzeo onda te druge, isto ključ u ruke.

od enne sam odustao kad sam vidio njihovu montažu kod susjeda. 4strešni krov, oni montiraju na jugoistok pod visoko drvo, umesto na jugozapad. na kraju susjed pilio drvo a poslije 16h mu hladovina, proizvodnja na minimumu
teški stručnjaci, i k tome bili debelo najskuplji, ali jedini nude full ključ u ruke, brojilo osiguranje sve
Kod mene su dobro montirali. Ima raznih podizvođača. Kod mene je bio jedan a kod susjeda odmah vrata do neki drugi. Sve je bilo OK. Kod mene su bili gotovi za nekoliko sati ali imam čistu situaciju na krovu. Jedna strana na jug, bez sjene. Kao i susjed. Najviše sam čekao HEP.
Ja sam ugovor potpisao s eonom a ne s podizvođačima. Eon natjeravam za popravke a ne podizvođače kojeg danas imaš sutra nemaš ako s njime imam potpisan ugovor. Ako potpišem s nekim podizvođačem i frajer zatvori nakon 3 godine...di sam onda? Ne znam točno kako ide s garancijom... meni garanciju daje eon a ne proizvođač panela ili invertera osim toga, tko utvrđuje kvar? Podizvođač kojeg više hipotetski nema? Kao što rekoh ja sam zadovoljan.
Kupim ja i kosilicu od boscha pa moram u pevec ostvariti garanciju a ne u bosch.

kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 16:13   #4034
Garancija od opreme se prenosi od proizvožača...
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 16:24   #4035
kumek, nije istina. a sta ako kupis na e-kupi mlion proizvoda, tko ce popravljati, njihov informaticar? svaki ovlasteni serviser mora popravljati bilo koji proizvod kupljen unutar eu. ja sam kupio dizalicu topline u sloveniji a pustio ju je u pogon i pecatirao garanciju lokalni majstor.
naravno da je najprakticnije kupiti npr u pevecu pa vratis njima ako rikne. i sam to prakticiram
nitkonista is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 16:30   #4036
Eto, i svibanj se bliži kraju...
Oko 180kWh manja proizvodnja neg lani.
Nema veze, ionak je 2,5x veća od potrošnje.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 17:45   #4037
Vlasnici elektrana... Koliko dugo ste čekali potvrdu o trajnom pogonu u ZGu?

Hvala
KoSi is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 20:18   #4038
Moj primjer od prošle godine:
17.04.24- izvođač je složio FNE i poslao dokumentaciju HEPu
22.04.24- naknadno je poslan dokument Potvrda - Ugovor o otkupu
23.05.24- ugrađeno je dvosmjerno brojilo
11.06.24- dobiven je trajni pogon
02.09.24- omogućen je pristup mjernim podacima
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 20:27   #4039
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Eto, i svibanj se bliži kraju...
Oko 180kWh manja proizvodnja neg lani.
Nema veze, ionak je 2,5x veća od potrošnje.
Meni je proizvedeno gotovo točno prema planu (645 kWh, Global Solar Atlas)
651 kWh proizvedeno
390 kWh potrošeno
209 kWh povučeno iz mreže
260 kWh neto spremljeno u HEP-ovu virtualnu bateriju
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 20:33   #4040
Quote:
KoSi kaže: Pogledaj post
Vlasnici elektrana... Koliko dugo ste čekali potvrdu o trajnom pogonu u ZGu?

Hvala
10-14 dana (prije dvije godine)
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:51.