Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.08.2022., 21:45   #4101
Drže staklo u slučaju udesa.
D.Fence is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.08.2022., 16:17   #4102
Quote:
D.Fence kaže: Pogledaj post
Drže staklo u slučaju udesa.
Ma to je glupost koja se nekad vozila na rally trkama, koja u praksi nicemu nije sluzila. Ako se slupa nece te trakice nicemu sluziti. Prvobitna zamisao je bila da sacuva gume ovih koji voze iza. Medjutim to je naravno izbaceno, jer su uvideli da je smesno.
Zato i kazem, cemu tek nijma na Z 101 sluzi?
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2022., 09:38   #4103
Quote:
shimano kaže: Pogledaj post
Ma to je glupost koja se nekad vozila na rally trkama, koja u praksi nicemu nije sluzila. Ako se slupa nece te trakice nicemu sluziti. Prvobitna zamisao je bila da sacuva gume ovih koji voze iza. Medjutim to je naravno izbaceno, jer su uvideli da je smesno.
Zato i kazem, cemu tek nijma na Z 101 sluzi?
Da bude u duhu vremena.
Old 13.08.2022., 10:10   #4104
Quote:
Insp. Harry Callahan kaže: Pogledaj post
Da bude u duhu vremena.
Ma oni su mladi ljudi pa su nesto pomesali. U tadasnje vreme na obicnim autima to niko nije vozio, a nije ni bilo dozvoljeno imai te trake.
Na trkama osim na reliju, se isto nije vozilo. Na krugu se moglo videti na nekom autu to, ali to su oni sto su koristili isti auto i za reli i za krug, ali je to bilo retko. Tako da mi je to bas bolo oci, jer tada se to nije vozilo.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2022., 11:20   #4105
Danasnji farovi nisu vise na nijednom autu stakleni.. nego plastika.
Ivan M. is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2022., 14:26   #4106
Ja sam čuo da te trakice daju jedno 5-6 KS više na osovini gefufne svake stojke. A ako je pljugo u pitanju može i do 10KS...
high road is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2022., 16:05   #4107
Spomenuli su u ovoj emisiji menjace koji su ugradjivani u te Zastave, pa sam se podsetio masina na kojima su radjene. Postojalo je u Zastavi preko 3500 masina, Americkih, Italijanskih, Nemackih i pred kraj i nesto Japanskih kopirki koje su radile razlicite potrosene alate.
Kod nas je uvek vladalo misljenje da su Nemacke stvari nesto najkvalitetnije sto postoji. Medjutim kada su masine bile u pitanju, to se pokazalo skroz netacno.
Menjac se radio na dva obradna centra, na jednom zvono menjaca, a na drugom kuciste. Svaki od tih obradnih centara je bio velicine 3x4 metra, ogromne masine, ubaci se odlivak i izadje gotovo zvono ili kuciste. To su radile Italijanske masine marke Modena. I to je radilo savrseno.

Posle dosta godina te masine vec ostarele i rese da nabave najsavremeniju tada nemacku masinu, obradnu liniju, velicine poveceg stana, koja je menjala ta dva stara obradna centra. Cena je bila 18 miliona maraka. Najbolje sto je tada postojalo. Medjutim ona je vise bila u kvaru , nego sto je radila. I dalje su radile stare Modene, bez greske. I tako sa svim Nemackim masinama. Sve je to precizno, kvalitetno, ali nenormalno iskomplikovano. Sve sto ova ima, Nemacka to ima x3.
Tako da Americke su broj 1, pisao sam o Glizonima, pa Italijani i na kraju nemci.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2022., 16:24   #4108
Quote:
shimano kaže: Pogledaj post
Spomenuli su u ovoj emisiji menjace koji su ugradjivani u te Zastave, pa sam se podsetio masina na kojima su radjene. Postojalo je u Zastavi preko 3500 masina, Americkih, Italijanskih, Nemackih i pred kraj i nesto Japanskih kopirki koje su radile razlicite potrosene alate.
Kod nas je uvek vladalo misljenje da su Nemacke stvari nesto najkvalitetnije sto postoji. Medjutim kada su masine bile u pitanju, to se pokazalo skroz netacno.
Menjac se radio na dva obradna centra, na jednom zvono menjaca, a na drugom kuciste. Svaki od tih obradnih centara je bio velicine 3x4 metra, ogromne masine, ubaci se odlivak i izadje gotovo zvono ili kuciste. To su radile Italijanske masine marke Modena. I to je radilo savrseno.

Posle dosta godina te masine vec ostarele i rese da nabave najsavremeniju tada nemacku masinu, obradnu liniju, velicine poveceg stana, koja je menjala ta dva stara obradna centra. Cena je bila 18 miliona maraka. Najbolje sto je tada postojalo. Medjutim ona je vise bila u kvaru , nego sto je radila. I dalje su radile stare Modene, bez greske. I tako sa svim Nemackim masinama. Sve je to precizno, kvalitetno, ali nenormalno iskomplikovano. Sve sto ova ima, Nemacka to ima x3.
Tako da Americke su broj 1, pisao sam o Glizonima, pa Italijani i na kraju nemci.
Mala cudna cijena stroja, to radis sa obradnim centrom koji sam uvlaci palete,kosta manje,,kucista nisu velika,stetes ii odpustas….stroj stalno radi
,ali ti treba barem jedan par https://youtu.be/y4sZd5pqByg
Svicar is online now  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2022., 16:33   #4109
Quote:
Svicar kaže: Pogledaj post
Mala cudna cijena stroja, to radis sa obradnim centrom koji sam uvlaci palete,kosta manje,,kucista nisu velika,stetes ii odpustas….stroj stalno radi
,ali ti treba barem jedan par https://youtu.be/y4sZd5pqByg
Ne bih znao da ti kazem nesto u vezi cene. Toliko su pricali da je tada kostala. To je bilo pre mnogo godina. Te su masine tada u principu bile komplikovanije nego ove sada, jer je bila tada zaostalija tehnologija, a i manje je tada bilo proizvodjaca. Ne moze se iskljuciti ni da se tu neko dobro ugradio.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.08.2022., 16:51   #4110
Mi u principu olako dozivljavamo sveki deo na autu, ali je proizvodnja dosta komplikovana. Npr. glavni kocioni cilindar je radio obradni centar, ako se secam dobro sa nekih 16 obradnih operacija. Bušio je prvo cilindar do pola sa jedne strane, pa do pola sa druge, pa honovanje celom duzinom, pa sve one druge rupe.

Jos zanimljivija mašina je za kocione doboše. Bila je dugacka oko 15 metara , mozda i vise. Radnik je samo ubacivao odlivke, a na kraju su izlazili gotovi dobosi. Znaci prvo obradi spoljnu stranu, na sve mere, onda mehanicka ruka okrene pa unutrasnju. Radila je u smeni do 1000 doboša. Odlicna masina. Medjutim zato sto je toliko radila dosta su se grejali alati, i zato je imala bazen ispod sa emulzijom za hladjenje i podmazivanje, alata i materijala. Bazen je bio ako se se secam nesto preko 9 hiljada litara tecnosti. Ispod te tecnosti je isla pokretna traka, koja je skupljala špon, koji je otpao od obrade i izbacivao ga napolje.
Desi se jednom da viljuškara obori paletu sa obradjenim dobošima i upadnu u taj bazen. Neki od tih doboša blokira zupcanike na toj pokretnoj traci i stane masina. Sta da se radi? Ne isplati se da se prospe tolika emulzija.
Setimo se dovedemo ronioce, ali posto se nista u bazenu nije videlo, pomocu šeme od mašine su napipali gde su ti zaglavljeni doboši i izvadili ih. Bilo je svega i svacega.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 07:56   #4111
Samo da se pohvalim da mi je 32-godišnji Yugo 55 prošao od prve na tehničkom i da je regan.
Naravno prije sam sredila sve što je trebalo, svaku točkicu korozije, odozdola full bitumen, promijenjeno ulje i filteri nakon samo 4000 km u god dana(bio je 1 od 3 auta u korištenju) , zategnuta ručna, drugo nije trebalo jer je auto full ispravan.
Naravno na tehničkom čuđenje od djelatnika stanice jer mislim da možda još samo 1 u cijeloj okolici ostao.
bond007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 08:38   #4112
Radića u ašnbeheru si pozabila spomenut?
high road is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 09:13   #4113
Quote:
high road kaže: Pogledaj post
Radića u ašnbeheru si pozabila spomenut?
Ne bavim se time niti ima potrebe.Niti bi dala novac ako je auto neispravan. Ako je nešto neispravno treba popravit (zato i idem uvijek puno ranije od isteka rege)
bond007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 09:58   #4114
Hm, koči, skreće, signalizacija radi, gume sa dosta profila i već time je ispravniji od pola voznog parka u HR. Ne vidim dobar što kamuflira
All Whell Drive is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 10:01   #4115
A kaj misliš kaj je ispod ovoga: "odozdola full bitumen"?
high road is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2022., 10:26   #4116
Quote:
Stari bitumen
Old 17.09.2022., 10:32   #4117
Quote:
All Whell Drive kaže: Pogledaj post
Hm, koči, skreće, signalizacija radi, gume sa dosta profila i već time je ispravniji od pola voznog parka u HR. Ne vidim dobar što kamuflira
Quote:
Quote:
werdas kaže: Pogledaj post
Stari bitumen
Mali potrošač, ne kvari se, jeftina rega i osig.
Za do posla, trgovine i tak neke bliže stvari je super. Plus u Zgu možeš bez problema parkirat di god hoćeš. A atrakcija je, tako da.... Za 20-ak km svakih par dana super, za dulje relacije ionako sada ide Astra
Jedini minus je što kod nas slabo ima dijelova osim filtera ulja i zraka, pa recimo za neke sitnice ili baš komplicirane stvari treba naručivati iz Srbije i čekat par tjedana
bond007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2022., 10:35   #4118
A duja je prodana?
Old 17.09.2022., 11:09   #4119
Još u 3 mj
bond007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2022., 12:11   #4120
Za kolko na kraju? Ako se smije znati
Guater is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:23.