Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.03.2021., 08:05   #4201
Quote:
stanky069 kaže: Pogledaj post
Meni je recimo bitno da ima mogućnost da na tipki/prekidaču možeš dozirati brzinu vrtnje...ne mora imati dvije brzine,dovoljno mi je to.
U teoriji super, tako ima i parkside regulacija okretaja 0-??? okretaja. Ja sam ju kupio ali u praksi nije baš bajno jer se broj okretaja regulira stiskom na tipkalu. Kad ti s tom istom rukom moraš držat miješalicu koja bježi po kanti s mortom, prst ti malo jače stisne i odu okretaji gore i izbaci ti mješavinu van kante.
Treba imati jako duboku kantu da ne baca van. Nije baš neka sreća ali nisam ju mogao zamijeniti pa ostala.
Kad bi imala regulaciju kao kutna brusilica di joj na kotačić određuješ brzinu, a na posebni prekidač pališ onda bi bila super.
farfan is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 08:50   #4202
Moj mješač ima kotačić kao brusilica
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 09:37   #4203
To kod Parkside nije baš dobro izvedeno...imamo jednog u firmi,netko kupio za rezervu...dok smo nosali kabelske mješače i agregate u kombijima.

To možda na papiru ima tako regulaciju,u stvarnosti ne...čak i kad stisneš prekidač ne počinje miješati odmah nego nakon nekih par sekundi počinje.

Ja imam Colomix xo10nc,baterijski.
Koje inače koristimo i u firmi
I da vidiš koja je razlika od recimo tog Parkside,reguliraš ga sa prekidačem bez problema.
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 10:46   #4204
Parkside ima soft start, samo ljudi nisu navikli na to
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 15:17   #4205
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Ne, gornja kliješta nemreš koristiti za "auto stopice".
Hvala! Po nekom životnom/profesionalnom iskustvu, jesu li auto stopice bolje od ovih s prve slike. Iako te s prve slike nisam magao izvuči (par njih koje sam probao) meni one djeluju kao da bi se mogle izvući u nekim situacijama (ako se nedovoljno stisne kliještima, drnda poslije po žicama i sl.). Najgore je to što se ispod tog izoliranog dijela praktički ne vidi koliko i kako je sprešan taj dio koji stisne žicu. Imam osjećaj da auto stopice bolje zagrizu, a i jasno se vidi je li "lijepo" stisnuto.
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 16:04   #4206
Stopice s izolacijom su predviđene za energetiku. Napravljene su od pokositrenog bakra i generalno su većeg presjeka od "auto stopica".
Auto stopice su, kak im samo ime veli, više namijenjene vozilima i strojevima gdje ima puno vibracija (veš mašine, ak si ih raskapal). Napravljene su od mesinganog (ili čak čeličnog) lima.
To su krući materijali od bakra i generalno su manje vodljivosti, ali zato imaju puno sigurniji kontakt radi pernih svojstava stopica...
Dakle, svaki tip stopica ima svoju namjenu.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 16:45   #4207
Quote:
baustelac99 kaže: Pogledaj post
Slažem se sa većinom, jedino ne vidim smisao kupnje jeftilen alata u toj kategoriji. Pogotovo jer je kvalitetan alat relativno pristupačan (tj oko 3x skuplji ali i više od 3x trajniji i bolji.
Recimo Makita 4003 je trenutno 4000kn, udarac 8J, bušenje i štemanje. Sličane Einhel je vjerovatno oko 1200kn.
A mislim da će Makita ipak razbiti bar 4x više pločica i zidova od Einhela.
A ako nekome treba samo ozbiljno štemanje, Bosch GSH 11, 16-25J udarca, 4000kn.

Slažem se, no imam još jedan kriterij o kojem sam već više puta pisao. Ako se radi o alatu koji često koristim ili alatu koji sam po sebi diktira preciznost (stolni cirkular, potezna pila, blanja, tračna brusilica, kutna brusilica, aku bušilica i sl) kupujem plavi Bosch i Metabo.

Ako se radi o ep. čekiću koji koristim jednom u 3 mjeseca ili 2 tjedna intenzivno pa pauza 3 godine, tada radije kupim nešto jeftinije (Einhell) i kvalitetniji pribor (svrdla, pile, špice, krune). Neke kombinacije mi odgovaraju isključivo u kombinaciji kvalitetan stroj + kvalitetan pribor.

I to kao kućni majstor, znači radim sam sebi u svom dvorištu, ne mavim se dodatnom zaradom i dohodovnim hobijem. Ako kroz posao koji si napravim "zaradim" alat koji mi ostane - super sam prošao. Za uštedi u cijeni ruku zaradim si alat ili klasu viši materijal.

Znači, isključivo na to tako gledam. Da radim za novac neku postavu, instalacije, bilo što sve bih ulagao u skuplji alat kao što kažeš. Naravno da bi želio da je sve Metabo, Bosch, eto sreće i Festool, no nešto me neće sreća (bilo koje vrste) u životu.
Veky is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 20:20   #4208
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Stopice s izolacijom su ...
Puno hvala!
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 22:48   #4209
E ljudi, ja se konačno oprostio od pokušaja da kupim aku bušilicu parkside koju već sigurno godinu i pol pokušavam kupiti. Upravo sam kupio na ekupi einhell brushless 60Nm sa 2.5ah baterijom gratis za 729 kuna, a pošto nemam punjač onda sam napravio još jednu kupnju te sam kupio set brzi punjač i 4Ah baterija u kompletu za 300kn te uz to i aku usisivač za 280 jer uz njega isto dolazi baterija od 2.5ah gratis. Tako sa sve u svemu, aku usisivač + dvije 2.5ah baterije + jedna od 4ah + brzi punjač + brushless bušilica za 1310kn i nije tako loše, nebi ni u lidlu puno jeftinije prošao a i pitanje dali bi to sve našao
Doktor-X is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2021., 23:33   #4210
Bok, trebam glodalicu cca 1600W. Da li ima tko iskustva s Ryobi alatima? I da li valja ovo? Ryobi Ryobi RRT1600-K
http://pointshop.hr/proizvod/glodali...ryobi-rrt1600/ 13

Da li mi se više isplati kupiti Makitu na duže staze? npr. Makta RP1801FCX?

Razlika u cijeni je 1400 kn
lazyV is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2021., 06:59   #4211
Naletio na B%D XTW1500EKA za oko 1000 kuna!
Old 16.03.2021., 11:58   #4212
Quote:
lazyV kaže: Pogledaj post
Bok, trebam glodalicu cca 1600W. Da li ima tko iskustva s Ryobi alatima? I da li valja ovo? Ryobi Ryobi RRT1600-K
http://pointshop.hr/proizvod/glodali...ryobi-rrt1600/ 13

Da li mi se više isplati kupiti Makitu na duže staze? npr. Makta RP1801FCX?

Razlika u cijeni je 1400 kn
Imam električnu motorku i prezadovoljan sam. Htio sam kupiti Makitu na akciji, ali trgovac me nagovorio na Ryobi, rekao mi je da u tri godine nitko nije vratio pilu.

Ajde ako kupiš javi dojmove, može?
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2021., 12:48   #4213
Quote:
judolino kaže: Pogledaj post
Imam električnu motorku i prezadovoljan sam. Htio sam kupiti Makitu na akciji, ali trgovac me nagovorio na Ryobi, rekao mi je da u tri godine nitko nije vratio pilu.

Ajde ako kupiš javi dojmove, može?
Dogovoreno. Mislim da ću kupiti taj Ryobi. Kasnije, kada budžet bude dozvoljavao, uzimam neku od 3 1/4 KS za pod stol, DeWalt, Bosch ili Makitu.

Ne brine me Ryobi uopće, pogledao sam neke recenzije i stroj je dosta izdržljiv. Brinulo me jedino što je prihvat 8 mm, nije 12. Ali, većina dostupnih bitova u setovima koje sam našao u prodaji je ionako 8mm.

Kada ću kopovat za pod stol staviti, uzmem 12mm
lazyV is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2021., 16:52   #4214
Kod nas je uobičajen prihvat 8mm. 12mm dolazi uz jače strojeve. S vremenom ćeš uočiti i da velik dio "interesantnih" glodala dolazi na 12mm prihvatu. Zapravo, nije 12 nego 1/2".
Znači profili u jednom prolazu, 45° spojevi s perom ili lock joint i sl. No treba razmišljati i o tome da tada u ruci držiš mrcinu prepunu snage i na žuljevitom drvu to može biti itekako opasno. Češće te snage stavljaju kao što kažeš "po stol". Prije desetak godina sam u jednu "pod stolom" gurnuo prst, zapravo glodalo je bilo nad stolom Sad imam super indikator nadolazeće promjene vremena.
Veky is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2021., 19:46   #4215
Vidim da je kod nas i u Europi općenito standard 8mm. Da, u pravu si za 12mm. Uglavnom s misli na 1/2" prihvat. Uff, pazi na prste. Srećom, nek je prst i dalje na ruci, makar prognozirao vrijeme.

E, sad cjepidlačim za cijenu, ali si razmišljam čak ovo odmah uzet "pod stol" i ko ga j..., a neku Makitu, DeWalt, Bosch cca 900W "za po vani".

Ima li itko iskustva sa Stayer alatima? Znam da je Španjolska u pitanju, ali gledam samo je 900kn. Ne može to bit dobro, jel' da? Ili može?

ps. Malo gledam cijene po Poljskoj. Onaj Ryobi oko 900 kn. Kupio sam si inače DeWalt dwe7485 cirkular u webshopu u Poljskoj. Zajedno s dostavom sam platio 3700 kn (dostava samo 90 zlota). Stigla mi pila za 3 dana GLS-om. U Hrvatskoj najniža cijena 5000 kn. Naletio sam čak na jedan shop u Hrv u kojem je bila 3999 kn, rekoh naručiti ću od njih onda. Ali su me nazvali nakon narudžbe i rekli kako su PDV zaboravili staviti. Rekoh, dobro onda. Idem probati s Poljskom i ugodno se iznenadio. Uštedio 1300 kn, a uz to sam dobio i šalicu na poklon.
lazyV is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2021., 20:12   #4216
Kakvi su Suki alati koji se prodaju u pevexu? Trebam kupit nareznicu M6 pa ne znam di bi kupio, a u pevexu imaju suki set par nareznica/ureznica.
Di bi uopće mogao kupit u zg nareznicu M6, treba mi za narezat 15 navoja i to je to.
farfan is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2021., 20:57   #4217
Ja sa Ryobi imam losa iskustva. Uzeo ekscentricu dosla defektna, zamijenio za novu i bila toliko slaba da je bio mazohizam s njom brusit, traje cijelu vjecnost. Refundao. Moguce da sam previse ocekivao, trgovac mi je rekao da su inace musterija jako zadovoljne sa Ryobijem.

Sa Stayerom imam dobra iskustva. Kupio sam od njih usisavac prije cca godinu dana. Odlican, sve fensi funkcije koji bi covjek zelio i opcenito dojam kvalitete izrade jako dobar.
cita is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2021., 21:46   #4218
Quote:
farfan kaže: Pogledaj post
Kakvi su Suki alati koji se prodaju u pevexu? Trebam kupit nareznicu M6 pa ne znam di bi kupio, a u pevexu imaju suki set par nareznica/ureznica.
Di bi uopće mogao kupit u zg nareznicu M6, treba mi za narezat 15 navoja i to je to.
Ja kupio set malih turpijica i još su dobre, a s njima brusim listove pila to su oni sitni kaljeni zubi. Pogledao sam i ostali alat i neizgledaju uopće loše, drugim riječima nije to onaj Lux s tri ili četiri zvijezdice već je to ipak napravljeno kvalitetnije.

To je ovaj video kaj točno brusim, za to ipak trebaju kvalitetnije turpije.

https://youtu.be/UA5DixEaaUo?t=1155

Uvijek sumnjajte u velika obećanja. Obećanje ludom radovanje.
SAS is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2021., 23:28   #4219
Quote:
Kupio ja rolcange za firmu, za sada su dobre, nema deformacija ili da je puklo nešto.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2021., 07:24   #4220
Quote:
Pazi! Postoje nareznice i reparaturne nareznice (piše na kutiji).
Sa ovim, reparaturnim, moraš biti nježan-jako nježan!
I pazi sa kojom stranom "ulaziš" na materijal - ulaziš sa onom konusnom koja nema zube na početku!
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:39.