Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Posao i karijera

Posao i karijera Od vratara do direktora u tri tjedna
Podforum: Informacije o poslodavcima, Iza katedre

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.03.2023., 12:25   #421
Pozdrav,ima li netko noviju skriptu za ispit? Javite mi se u poruci.Hvala
Leona90 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2023., 20:09   #422
Quote:
Leona90 kaže: Pogledaj post
Pozdrav,ima li netko noviju skriptu za ispit? Javite mi se u poruci.Hvala
Ako ima koja dobra duša da i meni pošalje skriptu! Hvala unaprijed! [email protected]
Nefertiti1990 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2023., 09:36   #423
Podrav, ja bi isto molila ako ima netko noviju skriptu za ispit����.
Valele is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2023., 23:46   #424
Talking

Pozdrav, ekipa!
Položila sam na ovom zadnjem roku 25.5. i s obzirom na to da su mi pomogle informacije s foruma, pišem svoje iskustvo.
Ispit nije težak, ali definitivno treba sjesti i naučiti, iz priručnika koji HGK prodaje. Skripte koje sam ja vidjela imaju dosta netočnih/zastarjelih/nedovoljno obrađenih odgovora pa obratite pažnju i na to. Sva pitanja iz pismenog su bila iz onog kataloga pitanja koji se nalazi na stranicama komore. Pismeni se piše sat vremena, ima 42 pitanja, sve je na zaokruživanje i mislim da je 60% potrebno za prolaz.
Dva sata nakon pismenog su objavili rezultate, usmeni je isti dan popodne.

Ne znam kako je inače, na ovom roku su u dvorani ispitivale dvije komisije. Ispitivači sjede za svojim stolovima, vi dobijete fascikl sa svojim ispitom i idete od jednog do drugog, oni tamo upisuju pitanja koja vas pitaju i jeste li zadovoljili. Kad završite sa svima, donesete tajnici taj fascikl i gotovi ste.

Pitanja sa usmenog:

Porezi - Oporezivanje usluge najma? Opća porezna oslobođenja? Ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, porezna olakšica? Kad nastaje porezna obveza kad stranci stječu nekretninu u RH, porezna stopa? U kojem roku se mora prijaviti porez na promet nekretnina, u kojem roku se mora platiti i što ako se ne plati na vrijeme? Tko plaća porez kod zamjene nekretnina?

Obvezno, društva i trgovačko - Mane volje, što su i o svakoj posebno? Do čega dovode? Kapara? Ugovor o građenju - bitni sastojci? Kad je ugovor sklopljen? Tko zastupa komanditno društvo?

Stvarno pravo - što su opća dobra? Kako se stječe vlasništvo na nekretninama na temelju pravnog posla? Čiji potpis mora biti ovjeren kod javnog bilježnika? Što je uknjižba? Kako se zove upis koji treba naknadno opravdati? Kako će se naknadno opravdati, u šta će se nakon toga pretvoriti? Od kojeg trenutka će djelovati upis?

Prostorno uređenje - što je neuređeno građevinsko zemljište? Osnovna infrastruktura? Što je lokacijska informacija, tko ju izdaje? Kad se izdaje lokacijska dozvola i tko ju izdaje?

Gradnja - vrste projekata? Tko izdaje energetski certifikat? Uporabna dozvola?

Ako znate, ide brzo, kod svakog ispitivača sam bila par minuta. Ispitivači su korektni, pomažu ako se zapne, ali i ruše. Atmosfera je dosta opuštena. Učila sam oko dva tjedna, zadnjih par dana intenzivnije. Olakotna okolnost jer to što sam pravnik pa mi je većina stvari već bila poznata iako se ne bavim tim granama prava.

Savjet - nabavite priručnik i učite po njemu prateći ispitna pitanja, puno lakše će to sve ući u glavu s popratnim objašnjenjima nego da učite po skriptama upitne točnosti.
I sretno
Old 06.07.2023., 12:56   #425
Quote:
Mila10 kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima!

Ja sam bila na prošlom roku 20.03.2019 i položila

Što se tiče samog ispita pravilo broj 1. Morate učiti
Znači nije dovoljno samo jednom pročitati priručnik ili skriptu sa pitanjima i odgovorima.
Pismeni dio ispita je više formalnost. Od nas 30-ak bio je samo jedan pad ispita.
42 pitanja, 26 točno odgovorenih je prolaz. Sva su na zaokruživanje.

E sad, usmeni je već malo teži dio.
Mi smo bili podjeljeni u dvije dvorane. Tamo gdje sam bila ja najprije su polagali oni koji su imali popravni tj.koji nisu položili na prošlom roku.
Nakon toga smo ulazili po vlastitom izboru. Profesori su bili super i stvarno pomažu ako zapneš. Ima ih 5 i svaki ispituje svoje područje.

Prvo sam polagala POREZE (ovo su neka od pitanja):
1. Koja je porezna stopa na koju se plaća porez na promet nekretnina
2. Tko plaća porez prilikom zamjene nekretnina
3. Oporezivanje prometa nekretnina i usluge najma PDV-om

TRGOVAČKA DRUŠTVA:
1. Tko je agent posredovanja u prometu nekretnina
2. Isključivo posredovanje
3. Opći uvjeti poslovanja
4. Posrednička naknada (dospjelost)
5. Ugovor o posredovanju

GRADNJA:
1. Vrste projekata
2. Uporabna dozvola
3. Kada se u katastru evidentira građevina
4. Energetski certifikat

PROSTORNO UREĐENJE:
1. Lokacijska informacija
2. Lokacijski uvijeti
3. Prostorni planovi (što su i tko ih donosi)
4. Lokacijska dozvola ( za što se izdaje)

STVARNO PRAVO:
1. Koja su stvarna prava u RH
2. Založno pravo
3. Pravo građenja
4. Što je pravo vlasništva
5. Zemljišne knjige
6. KUpoprodajni ugovor
7. Knjižni prednik
(ovaj gospodin je bio malo detaljniji ali je bio ekstra simpatičan )

Nije teško ali se mora učiti. Ukoliko nekome treba skripta sa pitanjima i odgovorima može me kontaktirati.

SRETNO SVIMA!!

Molio bih vas skriptu ako imate na [email protected].
Hvala puno
alibaba40 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2023., 07:43   #426
Quote:
Nefertiti1990 kaže: Pogledaj post
Ako ima koja dobra duša da i meni pošalje skriptu! Hvala unaprijed! [email protected]
Nisam dobila skriptu niti ću ići polagati pa bi molila da mi se ne šalju upiti na mail. Hvala i sretno svima! 💪💪
Nefertiti1990 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2023., 12:57   #427
Pozdrav svima.
prijavio sam ispit za kraj 10. mjeseca. Ako ima netko nove materijale, skriptu i priručnik, bio bih zahvalan da pošalje na [email protected].
Hvala unaprijed.
Prkulica is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2023., 19:05   #428
Quote:
Prkulica kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima.
prijavio sam ispit za kraj 10. mjeseca. Ako ima netko nove materijale, skriptu i priručnik, bio bih zahvalan da pošalje na [email protected].
Hvala unaprijed.
Kad je rok u 10 mjesecu?
Pokušao sam se prijaviti putem digitalne komore za ispit pa kaže da trenutno nema ispitnih rokova!
Ja sam kupio priručnik prije ljeta, pa se nadam da noviji nije izdan!
lovro73 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.10.2023., 22:49   #429
Pozdrav svima,

čisto da se prvo nadovežem za post gore i općenito stvari pa ću u detalje.
Prošli rok je bio 25.10. / Sljedeći rok će biti početkom 12.mj (navodno) , rok u 11.mj preskaču iz nekih razloga.
Bilo bi dobro da kontaktirate HGK i saznate kad će biti ispit da se lijepo možete prijaviti na vrijeme.
Također što se priručnika tiče 7. izdanje je relevantno (studeni 2021.) ali koliko znam uskoro izlazi novo izdanje.

Prošao sam pismeni na prošlom roku gdje je za prolaz trebalo 60% točnih odgovora a prolaznost bila oko 90%.
Sada su podigli prag sa 60% na 75% i prolaznost je otprilike 70%.
Za prolaz dovoljno 32/42 boda. (zaokruživanje)
Pismeni generalno nije težak i može se proći relativno lagano ali morate učiti iz knjige, da 250str nije malo ali izdvojite si 3-4 tjedna aktivnog učenja i bit će dobro.
Također imate na stranicama digitalne komore pitanja (cca 460) po kojim možete učiti i koja vam mogu biti na testu/usmenom pa kako tko voli.
Što se tiče usmenoga, morate znati kako god, svojim riječima se može objasniti ali ima i područja gdje traže od riječi do riječi. Ruše ako baš ne znate (logično).

Neka od pitanja što se sjećam s usmenog:
Tko se može baviti posredovanjem?
Obveze posrednika
Društva osoba
Društva kapitala
Što je pravo vlasništva?
Pravo služnosti
Koji su ZK upisi
Ugovor o zakupu
Poslovna sposobnost
Zamjena nekretnina, tko plaća porez?
Čiji je prihod PDV
Oporezivanje usluge najma
Najamnina kod stanovanja (porez)
Sprečavanje pranja novca
Sudionici u gradnji
Opća dobra
Prostorni planovi državne i lokalne razine
Zahvat u prostoru
Građevine koje se mogu graditi bez građevinske dozvole
Projektant
Za koje građevine ne treba energetski certifikat
Zahvati u prostoru za koje se izdaje lokacijska dozvola

E sad može vas pitati još milion toga, ovo je meni bilo između ostalog pa kome pomogne super, nekad još bude potpitanja da vide razumijete li suštinu. Pita vas 5 ljudi, svaki svoju cjelinu (stvarna prava i zemljišne knjige, prostorni planovi, gradnja, trgovačka prava i ugovori, porezi). Idete od jednog do drugog sa svojim testom i folderom pa kako što završite upisuju vam se prolaz/pad. 5 ljudi x 5 pitanja = 25 pitanja

Summa summarum - kupite priručnik, izdvojite dovoljno vremena za učenje (sami znate otprilike procijeniti koliko vam treba vremena za toliko podataka), i jednostavno učite, nema druge. Pismeni još možete proći da niste full spremni ali na usmenom vas čekaju...
Sretno!

Zadnje uređivanje RealEA94 : 28.10.2023. at 22:53. Reason: nadopuna
RealEA94 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.11.2023., 09:12   #430
Pozdrav, svima,

gdje se može naći obavijest o slijedećem ispitu? Nisam našao na stranicama HGK niti Digitalna komora.
cytherean is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.11.2023., 22:20   #431
Plaća li taj ispit poslodavac ili radnik iz svoga džepa?
timothy88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.11.2023., 11:37   #432
Ekipa, ima li netko skriptu? Učim već mjesec dana iz starog priručnika (2019 VI. izdanje) hitno mi treba pa plizzzzz

[email protected]
Suncica12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2024., 08:31   #433
Pozdrav ekipa, prijavio sam ispit putem digitalne komore i u statusu prijave piše da je ZAPRIMLJENA. Međutim još nisam dobio nikakve instrukcije za uplatu. Ima netko da je prijavljivao ispit, a da je dobio instrukcije za plaćanje?
boki1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 12:26   #434
Quote:
boki1 kaže: Pogledaj post
Pozdrav ekipa, prijavio sam ispit putem digitalne komore i u statusu prijave piše da je ZAPRIMLJENA. Međutim još nisam dobio nikakve instrukcije za uplatu. Ima netko da je prijavljivao ispit, a da je dobio instrukcije za plaćanje?
pošalju ti račun u korisnički pretinac... meni su poslali 23.1.
Suncica12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2024., 18:50   #435
Quote:
Suncica12 kaže: Pogledaj post
pošalju ti račun u korisnički pretinac... meni su poslali 23.1.
Tnx. Poslali su mi prošli tjedan. Jel se zna u koliko sati je pismeni?
boki1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2024., 09:42   #436
Quote:
boki1 kaže: Pogledaj post
Tnx. Poslali su mi prošli tjedan. Jel se zna u koliko sati je pismeni?
u 9,30... upravo dobila mail jel znas mozda kad budu rezultati pismenog?
Suncica12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2024., 09:18   #437
Quote:
Suncica12 kaže: Pogledaj post
u 9,30... upravo dobila mail jel znas mozda kad budu rezultati pismenog?
Mislim da kroz sat dva nakon završetka objave rezultate pismenog i onda u 15:00 počinje usmeni.
boki1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2024., 14:24   #438
Quote:
RealEA94 kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima,

čisto da se prvo nadovežem za post gore i općenito stvari pa ću u detalje.
Prošli rok je bio 25.10. / Sljedeći rok će biti početkom 12.mj (navodno) , rok u 11.mj preskaču iz nekih razloga.
Bilo bi dobro da kontaktirate HGK i saznate kad će biti ispit da se lijepo možete prijaviti na vrijeme.
Također što se priručnika tiče 7. izdanje je relevantno (studeni 2021.) ali koliko znam uskoro izlazi novo izdanje.

Prošao sam pismeni na prošlom roku gdje je za prolaz trebalo 60% točnih odgovora a prolaznost bila oko 90%.
Sada su podigli prag sa 60% na 75% i prolaznost je otprilike 70%.
Za prolaz dovoljno 32/42 boda. (zaokruživanje)
Pismeni generalno nije težak i može se proći relativno lagano ali morate učiti iz knjige, da 250str nije malo ali izdvojite si 3-4 tjedna aktivnog učenja i bit će dobro.
Također imate na stranicama digitalne komore pitanja (cca 460) po kojim možete učiti i koja vam mogu biti na testu/usmenom pa kako tko voli.
Što se tiče usmenoga, morate znati kako god, svojim riječima se može objasniti ali ima i područja gdje traže od riječi do riječi. Ruše ako baš ne znate (logično).

Neka od pitanja što se sjećam s usmenog:
Tko se može baviti posredovanjem?
Obveze posrednika
Društva osoba
Društva kapitala
Što je pravo vlasništva?
Pravo služnosti
Koji su ZK upisi
Ugovor o zakupu
Poslovna sposobnost
Zamjena nekretnina, tko plaća porez?
Čiji je prihod PDV
Oporezivanje usluge najma
Najamnina kod stanovanja (porez)
Sprečavanje pranja novca
Sudionici u gradnji
Opća dobra
Prostorni planovi državne i lokalne razine
Zahvat u prostoru
Građevine koje se mogu graditi bez građevinske dozvole
Projektant
Za koje građevine ne treba energetski certifikat
Zahvati u prostoru za koje se izdaje lokacijska dozvola

E sad može vas pitati još milion toga, ovo je meni bilo između ostalog pa kome pomogne super, nekad još bude potpitanja da vide razumijete li suštinu. Pita vas 5 ljudi, svaki svoju cjelinu (stvarna prava i zemljišne knjige, prostorni planovi, gradnja, trgovačka prava i ugovori, porezi). Idete od jednog do drugog sa svojim testom i folderom pa kako što završite upisuju vam se prolaz/pad. 5 ljudi x 5 pitanja = 25 pitanja

Summa summarum - kupite priručnik, izdvojite dovoljno vremena za učenje (sami znate otprilike procijeniti koliko vam treba vremena za toliko podataka), i jednostavno učite, nema druge. Pismeni još možete proći da niste full spremni ali na usmenom vas čekaju...
Sretno!

tko ispituje sprječavanje pranja novca i koliko pitanja?
Suncica12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2024., 18:56   #439
Smile

Quote:
Mila10 kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima!

Ja sam bila na prošlom roku 20.03.2019 i položila

Što se tiče samog ispita pravilo broj 1. Morate učiti
Znači nije dovoljno samo jednom pročitati priručnik ili skriptu sa pitanjima i odgovorima.
Pismeni dio ispita je više formalnost. Od nas 30-ak bio je samo jedan pad ispita.
42 pitanja, 26 točno odgovorenih je prolaz. Sva su na zaokruživanje.

E sad, usmeni je već malo teži dio.
Mi smo bili podjeljeni u dvije dvorane. Tamo gdje sam bila ja najprije su polagali oni koji su imali popravni tj.koji nisu položili na prošlom roku.
Nakon toga smo ulazili po vlastitom izboru. Profesori su bili super i stvarno pomažu ako zapneš. Ima ih 5 i svaki ispituje svoje područje.

Prvo sam polagala POREZE (ovo su neka od pitanja):
1. Koja je porezna stopa na koju se plaća porez na promet nekretnina
2. Tko plaća porez prilikom zamjene nekretnina
3. Oporezivanje prometa nekretnina i usluge najma PDV-om

TRGOVAČKA DRUŠTVA:
1. Tko je agent posredovanja u prometu nekretnina
2. Isključivo posredovanje
3. Opći uvjeti poslovanja
4. Posrednička naknada (dospjelost)
5. Ugovor o posredovanju

GRADNJA:
1. Vrste projekata
2. Uporabna dozvola
3. Kada se u katastru evidentira građevina
4. Energetski certifikat

PROSTORNO UREĐENJE:
1. Lokacijska informacija
2. Lokacijski uvijeti
3. Prostorni planovi (što su i tko ih donosi)
4. Lokacijska dozvola ( za što se izdaje)

STVARNO PRAVO:
1. Koja su stvarna prava u RH
2. Založno pravo
3. Pravo građenja
4. Što je pravo vlasništva
5. Zemljišne knjige
6. KUpoprodajni ugovor
7. Knjižni prednik
(ovaj gospodin je bio malo detaljniji ali je bio ekstra simpatičan )

Nije teško ali se mora učiti. Ukoliko nekome treba skripta sa pitanjima i odgovorima može me kontaktirati.

SRETNO SVIMA!!
Pozdrav

Mozes li mi poslati skriptu za ucenje na mail [email protected]? Hvala ti puno.
BaMa is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.02.2024., 10:59   #440
Pozdrav, vidim da postoji online edukacija za pripremu stručnog ispita za agenta u posredovanju prometa nekretnina na stranicama komore (200eura + PDV). Da li je netko pohađao? Vrijedi li tog novca?
budimo realni is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:19.