Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.09.2020., 20:44   #421
Pozdrav
Cest nocni svrab kože.
Nalaz kaže da su uvecani kolesterol, LDL kolesterol, bilirubin, AST, ALP i ALT.
UZV jetre, gusterace, bubrega cist ko suza.
Ima mozda netko kakav savjet za dalje? Hvala
Zdravko12345 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2020., 10:09   #422
Ima jako puno biljaka za jetru...probaj sa artičokom ili sikavicom.
MajaQ is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2020., 19:27   #423
Nije u redu savjetovati nekome terapiju, a još k tome alternativnu, dok se nije razriješio uzrok jetrene lezije. Važno je i koliko su to povišene vrijednosti bilirubina i ostalih komponenti hepatograma i traju li tegobe kraće ili dulje od 6 mjeseci. Valja provjeriti sintetsku funkciju jetre (proteini, albumin, koagulacija), razlučiti je li povišen bilirubin nekonjugirani ili konjugirani, saznati je li osoba uzimala kakvih lijekova. Ako je UZV jetre uistinu uredan (valja imati na umu da se radi o pretrazi koja je subjektivna), daljnji koraci će uključivati imunološku obradu (markere autoimunosnih bolesti jetre), određivanje imunoglobulina, feritina..., uz moguću kombinaciju drugih slikovnih metoda (MR, ERCP...). Sve navedeno nije moguće bez prethodnog pregleda internista gastroenterologa - hepatologa.
Angel, que das luz a mi vida, eres el aire que quiero respirar. Angel, que alivias mis heridas, no te alejes que muero si no estás. Angel, llévame en tus alas a la cima de este gran amor. En tu alma, vive mi esperanza; en tus manos está mi corazón.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.10.2020., 16:57   #424
Fibroscan

Pozdrav,
dali netko zna gdje bi se u HR mogao privatno napraviti fibroscan ?
Zbog korone i guzvi, preko zdravstvenog se ceka 5 mjeseci.
Hvala i lp
RomanCRO is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2022., 17:29   #425
Pozdrav

Da li je moguće da mi je GGT na današnjoj analizi povišen na 148 zbog popijena dva točena piva prošlog petka?

Također, bolovao sam žuticu još kao beba, a sada mi je 26.

AST i ALT su ok
Boshnjo is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.04.2024., 11:29   #426
Molim doktore s ovog foruma za pomoć, naručena sam na pregled tek krajem svibnja, pa mi treba malo utjehe.
Na prvoj kontroli krvi krajem veljače nalazi krvi su mi bili AST 122, ALT 146, GGT 936, zatim 12. 3. AST 156, ALT 225, GGT 696.
Otišla sam na UZV abdomena, nalaz je sve ok osim jetre gdje piše "jetra je normalne veličine, unduliranih kontura, heterogene akustične strukture parenhima s pojedinačnim cistama u parenhimu lijevog i desnog režnja,najveća lijevo dijametra 11mm"

Zatim sam išla na MR, zaključak nalaza glasi: difuzne lezije blago uvećane jetre, a koje dijelom konfluiraju i dijelom su nodoznog oblika, otvorene etiologije, u obzir dolaze regenatorni nodusi u sklopu difuzne lezije jetre.

Ponovni nalazi krvi od 9.4.:
Trobmociti 143
glukoza 4,3
AST 132
ALT 159
ALP 396
GGT 669
Feritin 320
kolesterol 6,0
Albumin 40,4
CRP 8,2

tumorski markeri PIVKA II 31,73
CA 15-3 730,7
Cyfra 21-1 7

Što to znaći, prvo su spomenuli cirozu, pa onda tumor... od svih opisanih sindroma po internetu nemam ništa karakteristično za te bolesti, osim umora. Dosta sam umorna.

Imam 56 godina, 76 kg, alkohol konzumiram prigodno (tako su se izrazili doktori, a to znači da tu i tamo popijem aperitiv prije ručka, bevandu uz ručak, pivo ponekad).

Trebam li biti ozbiljno zabrinuta? Jesam li ozbiljno bolesna? Što slijedi? Mogu li putovati s tom dijagnozom (u svibnju idem 2 tjedna u Gruziju, tamo se pije vino, mogu li piti vino)?

Hvala unaprijed na odgovorima, ovo me je jako zabrinulo.
čokolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.04.2024., 12:43   #427
Quote:
čokolino kaže: Pogledaj post
Molim doktore s ovog foruma za pomoć, naručena sam na pregled tek krajem svibnja, pa mi treba malo utjehe.
Na prvoj kontroli krvi krajem veljače nalazi krvi su mi bili AST 122, ALT 146, GGT 936, zatim 12. 3. AST 156, ALT 225, GGT 696.
Otišla sam na UZV abdomena, nalaz je sve ok osim jetre gdje piše "jetra je normalne veličine, unduliranih kontura, heterogene akustične strukture parenhima s pojedinačnim cistama u parenhimu lijevog i desnog režnja,najveća lijevo dijametra 11mm"

Zatim sam išla na MR, zaključak nalaza glasi: difuzne lezije blago uvećane jetre, a koje dijelom konfluiraju i dijelom su nodoznog oblika, otvorene etiologije, u obzir dolaze regenatorni nodusi u sklopu difuzne lezije jetre.

Ponovni nalazi krvi od 9.4.:
Trobmociti 143
glukoza 4,3
AST 132
ALT 159
ALP 396
GGT 669
Feritin 320
kolesterol 6,0
Albumin 40,4
CRP 8,2

tumorski markeri PIVKA II 31,73
CA 15-3 730,7
Cyfra 21-1 7

Što to znaći, prvo su spomenuli cirozu, pa onda tumor... od svih opisanih sindroma po internetu nemam ništa karakteristično za te bolesti, osim umora. Dosta sam umorna.

Imam 56 godina, 76 kg, alkohol konzumiram prigodno (tako su se izrazili doktori, a to znači da tu i tamo popijem aperitiv prije ručka, bevandu uz ručak, pivo ponekad).

Trebam li biti ozbiljno zabrinuta? Jesam li ozbiljno bolesna? Što slijedi? Mogu li putovati s tom dijagnozom (u svibnju idem 2 tjedna u Gruziju, tamo se pije vino, mogu li piti vino)?

Hvala unaprijed na odgovorima, ovo me je jako zabrinulo.
Trebaš da.

I samo tako su vas pustili doma? Bez daljnjeg objašnjenja, bez daljnjeg naručivanja?

Vrijednosti jetrenih enzima su poprilično visoke što upućuje na nekakvo oštećenje jetre, ali i poremećaj bilijarnih vodova jer vam je i ggt ogroman.

Alkohol ni nacrtan vidjeti kamoli piti po Gruziji.

Istražiti što se nalazi iza ovakvih jetrenih nalaza. Ako već niste - pravac specijalist hepatolog.
Old 12.04.2024., 08:50   #428
Quote:
Zlikovsk kaže: Pogledaj post
Trebaš da.

I samo tako su vas pustili doma? Bez daljnjeg objašnjenja, bez daljnjeg naručivanja?

Vrijednosti jetrenih enzima su poprilično visoke što upućuje na nekakvo oštećenje jetre, ali i poremećaj bilijarnih vodova jer vam je i ggt ogroman.

Alkohol ni nacrtan vidjeti kamoli piti po Gruziji.

Istražiti što se nalazi iza ovakvih jetrenih nalaza. Ako već niste - pravac specijalist hepatolog.
Na UZV i MR bila sam privatno, nikakvo objašnjenje nemam od nijednog doktora, moja doktorica je rekla da misli da nije rak.
Ništa drugo ne znam. Termin za gastroeneterologa mi je krajem 5. mjeseca.
Ne znam što mi je, kako i od čega takvi nalazi, moram li se paziti, dijeta i sl..
Nikad nisam imala takvih problema, osim, nakon što sam preboljela koronu bili su mi alt, ast, ggt malo povišeni, ni približno kao sada. Je li ciroza, rak?
čokolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2024., 18:43   #429
Do termina hepatologa možeš ono što možeš.
Svakako jetrena dijeta, alkohol zaboravi. Kupi si Silymarin forte. I tjedan dana prije kontrole ponovi labos.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 11:47   #430
Evo, u međuvremenu su mi napravili Fibroscan, nalaz je

CAP 227 db/m
LSM 21,3 kPa

IQR 11%

dijagnoza: Uznapredovala fibroza jetre

Kako se ne zna od čega je to, doktor kaže da će najvjerojatnije trebati raditi biopsiju.

Što mi sve to znači?

Uzimam sikavicu od travara i još neke pripravke.
čokolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2024., 20:32   #431
Quote:
Što mi sve to znači?
Kako to misliš?

Je li napravljena neka obrada koja bi isključila autoimune bolesti jetre/žučnih vodova, genetske poremećaje, viruse...?
Amybroj9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2024., 13:33   #432
Quote:
Amybroj9 kaže: Pogledaj post
Kako to misliš?

Je li napravljena neka obrada koja bi isključila autoimune bolesti jetre/žučnih vodova, genetske poremećaje, viruse...?
Da, prema nalazu UZV i MR su svi organi u redu, osim jetre, napravljene su mi sve pretrage, na ništa nisam pozitivna, kaže dr. nema virusa, nema hepatitisa, nema HIV, jetreni antigeni negativni ( ne znam je li to za autoimunu bolest), zato predlaže biopsiju kako bi se utvrdio uzrok i točan stupanj oštećenja. Ono što sam čitala o biopsiji me baš i ne privlači....
Ispada da sam slučajno išla kod doktorice na rutinsku kontrolu krvi kad je pokazalo ggt 960. Prvo je doktorica mislila da sam se otrovala čajevima (koje btw pijem otkako znam za sebe), nisam alkoholičar (prema svim definicijama i dosadašnjim nalazima nisam), prije toga sam nekoliko mjeseci odlazila u teretanu (ima li to ikakve veze s nalazima?).
Po rezultatima Scana i ostaloga bi trebala biti ciroza, međutim niti sam žuta, niti imam ijedan opisani simptom ciroze. Je li to moguće? Da je nešto kancerogeno to bi mi se valjda već vidjelo u ta dva mjeseca koliko obilazim doktore, zar ne? Valjda bih ja imala kakve ozbiljnije znakove bolesti? A i ne spominje se kancer u MR i UZV.
Uglavnom, luda sam već.
čokolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2024., 14:47   #433
Quote:
zato predlaže biopsiju kako bi se utvrdio uzrok i točan stupanj oštećenja.
Hm...
Na biopsiji se pregleda 1/60000 dio jetre, nije nužno da je cijela jetra izgleda kao u biopsiji.
Drugo, pitanje je hoće li i biopsija dati baš točan uzrok. Možda hoće, a možda će neke bolesti isključiti i usmjeriti na neke druge. Svakako je nužna i korisna, no ne znači da je to kraj obrade.

Quote:
prije toga sam nekoliko mjeseci odlazila u teretanu (ima li to ikakve veze s nalazima?).
Ne

Quote:
Po rezultatima Scana i ostaloga bi trebala biti ciroza, međutim niti sam žuta, niti imam ijedan opisani simptom ciroze. Je li to moguće? Da je nešto kancerogeno to bi mi se valjda već vidjelo u ta dva mjeseca koliko obilazim doktore, zar ne? Valjda bih ja imala kakve ozbiljnije znakove bolesti?
Moguće je biti bez većih simptoma na početku ciroze, da.
Ne može se 100% tvrditi, ali zbilja ne vjerujem da je karcinom.
Amybroj9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2024., 21:05   #434
Quote:
Amybroj9 kaže: Pogledaj post
Hm...
Na biopsiji se pregleda 1/60000 dio jetre, nije nužno da je cijela jetra izgleda kao u biopsiji.
Drugo, pitanje je hoće li i biopsija dati baš točan uzrok. Možda hoće, a možda će neke bolesti isključiti i usmjeriti na neke druge. Svakako je nužna i korisna, no ne znači da je to kraj obrade.

Ne

Moguće je biti bez većih simptoma na početku ciroze, da.
Ne može se 100% tvrditi, ali zbilja ne vjerujem da je karcinom.
Ako je pocetak ciroze (zbilja ne znam odakle), moze li se to onda oporaviti, drzati u nekom normalnom stanju, zivjeti normalno? Ili cu stalno biti bolesna? Ide neka stroga dijeta ? Ionako se hranim, barem mislim zdravo, mediteranski đir.
Što dalje sad?
čokolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2024., 16:59   #435
Quote:
Ako je pocetak ciroze (zbilja ne znam odakle)
Pa pitanje je znaju li i doktori uopće na što sumnjati u ovom trenutku.
Ne znači da ste sami nečime pridonijeli nastanku bolesti, ako na to mislite.

Quote:
moze li se to onda oporaviti, drzati u nekom normalnom stanju, zivjeti normalno?
Nažalost, ne, ako se stvarno radi o cirozi. Ciroza je ireverzibilna.
Teško mi je predviđati normalnost, ne zna se uzrok, ne znam ni sve vaše parametre koji su bitni za prognozu.

Quote:
Što dalje sad?
Biopsija.
Ja bih ju osobno radila na Rebru, da moram. Tamo su najiskusniji patolozi što se jetre tiče. I Merkur je ok, ali više za tumore jetre.
Amybroj9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2024., 10:54   #436
Hvala, svaki odgovor mi puno znači.
Kakvi su u Rijeci za biopsiju? Živim u okolici RI.
Što mi mogu oni točno vidjeti, saznati s tom biopsijom? Može li se pronači točan uzrok zašto imam takvu jetru i zašto su mi takvi nalazi?
čokolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2024., 13:25   #437
Znam riješenje za jetru, ja rokam litru rakije dnevno, nikad zdraviji, spavam kao beba, radim kao konj i imam apetita za medvjeda pojesti i nikad bolestan, moji nalazi su kao u bebe.
zabogi is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2024., 14:26   #438
Talking

čokolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2024., 11:01   #439
Urati 459
Bilirubin 22
ALT 123
AST 130
GGT 1580

Izvađeni tumorski markeri (čekamo nalaze) sljedeći tjedan UZV abdomena.

Ideje, savjeti?

Hvala.
Old 19.07.2024., 13:41   #440
Nakon biopsije dobila sam nalaz sa dijagnozom: sekundarna zloćudna novotvorina jetre.
Na jetri imam cirozu, rak i holestazu.
Sumnjaju da je rak do jetre došao iz dojke. Jučerašnji uzv dojki je uredan kao i mamografija učinjena prije 10 dana. Trajalo je neka 4 mjeseca da sam došla do te konačne dijagnoze.
Ako je karcinom dojke (još idem na PET SC) kako se ga liječi, što u tom slučaju napraviti s jetrom, što poduzeti oko toga. Radim pretragu po pretragu, sve mi to dugo traje. Nisam znala da imam rak ili možda dva.
Kako se dolazi do doktora u Zagrebu (nemam nikakve veze) da me možda hospitaliziraju i sve odjednom pogledaju ili možda liječe.
čokolino is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:31.