Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Dojenčad i predškolci

Dojenčad i predškolci Roditeljstvo korak po korak

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.05.2022., 14:16   #4441
Quote:
ludimish kaže: Pogledaj post
manje od 3 dana pedica ne moze pravdati a bez ispricnice ne bi smjelo u vrtic. Ja se pogubila u svemu, priznajem.
A sto kod šmrkavog nosića. Pa svima u grupi kod moje bebe, nos curi.
kako mislis ne moze pravdati pedica manje od tri dana?
Old 11.05.2022., 16:59   #4442
Ne znam zasto, ali jednom kad sam ju trazila ispricnicu za 2 dana, rekla je da ne moze pravdati manje od 3 dana.
Ne znam ni kako bi ja pravdala izostanak. Sta trebam rukom na papiru napisatida nije mogao vrtic pohađati jer je isao na put...
ludimish is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2022., 17:41   #4443
Quote:
Ne znam zasto, ali jednom kad sam ju trazila ispricnicu za 2 dana, rekla je da ne moze pravdati manje od 3 dana.
Ne znam ni kako bi ja pravdala izostanak. Sta trebam rukom na papiru napisatida nije mogao vrtic pohađati jer je isao na put...
Pa u vrticu ne postoji ispricnica ako dijete nije bolesno. Naravno da mozes reci: dijete sljedeca 2 tjedna nije u vrticu jer ce ici kod bake. Nije to skola.
A pedijatrica mora dati potvrdu da je dijete zdravo, nebitno koliko dana nije bio u vrticu 1 ili 10.
Cepin40 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2022., 21:43   #4444
Quote:
Može i jedan dan opravdati, vjerojatno joj se nije dalo.
Old 07.09.2022., 09:56   #4445
Očajna sam i nadam se da imate kakav savjet.

Naša curka će imati uskoro četiri godine.

Prebacili smo ju iz regularne grupe u vrtiću u Montessori grupu zato što sam ja mislila da će joj takav način rada odgovarati i da su manje grupe pa će možda biti manje bolesna. Radi se o gradskom vrtiću u Zagrebu.

Radi se o istom vrtiću, ali različitim objektima gdje ona ne sreće staro društvo niti tete.

Pri upisima u tu novu grupu rečeno je da će tamo biti djece od 3-6 godina.
Naša curica je najstarija, toliko o tome. Oni su već bili formirana grupa, pretpostavljam da su svi prešli skupa iz Montesorri jaslica.

S obzirom da smo u novoj grupi tek par dana, curica se još privikava. Kaže da se igra sama a ako se igra s nekim drugim da to dijete ode.

Ona voli stariju djecu i ne voli biti najstarija negdje i sada me je jako frka.

Ne znam što da napravim i što uopće mogu napraviti?

Imam ogromnu grižnju savjesti što sam joj to napravila i ne mogu si oprostiti.
S obzirom na godišta, s djecom iz grupe neće ići ni u školu.

Trudna sam i mooožda stvari doživljavam malo burnije trenutno.

Imate li kakav savjet?
Anonimna. is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2022., 10:27   #4446
Quote:
Anonimna. kaže: Pogledaj post
Imate li kakav savjet?
Očaj ne vodi nikud, tek je krenula. Što je tu, je, ako ste je prebacili znači da joj ni u staroj grupi nije bilo bajno jer da joj je bilo lijepo ne bi ni razmišljali o prebacivanju.
Neka ide, fige da bude što više zdrava, nek prođe prvih mjesec dana koji su svima stresni pa ćete biti pametniji. Grupa je Montessori, nekog vraga znaju tete, a i nešto će i raditi dobro. To što neće biti s nikim u razredu nema veze, ljudi se sele stalno pa djeca to prihvate odlično. Ionako ako se i znaju rijetko se kad nakon vrtića nastave družiti s istima, kao što se rijetko i u srednjoj družimo s onima iz osnovne ili na faksu s onima iz srednje. Mijenjamo se kao ličnosti i odrastamo pa prema tome mijenjamo i društvo. To što je najstrarija joj može samo pomoći jer će tetama biti "desna ruka" i dat će joj dodatan zalet na samostalnosti.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2022., 14:52   #4447
Quote:
tiluriumm kaže: Pogledaj post
Očaj ne vodi nikud, tek je krenula. Što je tu, je, ako ste je prebacili znači da joj ni u staroj grupi nije bilo bajno jer da joj je bilo lijepo ne bi ni razmišljali o prebacivanju.
Neka ide, fige da bude što više zdrava, nek prođe prvih mjesec dana koji su svima stresni pa ćete biti pametniji. Grupa je Montessori, nekog vraga znaju tete, a i nešto će i raditi dobro. To što neće biti s nikim u razredu nema veze, ljudi se sele stalno pa djeca to prihvate odlično. Ionako ako se i znaju rijetko se kad nakon vrtića nastave družiti s istima, kao što se rijetko i u srednjoj družimo s onima iz osnovne ili na faksu s onima iz srednje. Mijenjamo se kao ličnosti i odrastamo pa prema tome mijenjamo i društvo. To što je najstrarija joj može samo pomoći jer će tetama biti "desna ruka" i dat će joj dodatan zalet na samostalnosti.
Puno vam hvala na odgovoru. Pomogli ste mi da sagledam i drugu stranu. Nadam se da će se sve smiriti s vremenom
Anonimna. is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.09.2022., 01:12   #4448
Quote:
Anonimna. kaže: Pogledaj post
Očajna sam i nadam se da imate kakav savjet.

Naša curka će imati uskoro četiri godine.

Prebacili smo ju iz regularne grupe u vrtiću u Montessori grupu zato što sam ja mislila da će joj takav način rada odgovarati i da su manje grupe pa će možda biti manje bolesna. Radi se o gradskom vrtiću u Zagrebu.

Radi se o istom vrtiću, ali različitim objektima gdje ona ne sreće staro društvo niti tete.

Pri upisima u tu novu grupu rečeno je da će tamo biti djece od 3-6 godina.
Naša curica je najstarija, toliko o tome. Oni su već bili formirana grupa, pretpostavljam da su svi prešli skupa iz Montesorri jaslica.

S obzirom da smo u novoj grupi tek par dana, curica se još privikava. Kaže da se igra sama a ako se igra s nekim drugim da to dijete ode.

Ona voli stariju djecu i ne voli biti najstarija negdje i sada me je jako frka.

Ne znam što da napravim i što uopće mogu napraviti?

Imam ogromnu grižnju savjesti što sam joj to napravila i ne mogu si oprostiti.
S obzirom na godišta, s djecom iz grupe neće ići ni u školu.

Trudna sam i mooožda stvari doživljavam malo burnije trenutno.

Imate li kakav savjet?
Mjesovite grupe donose mnoge koristi, kako za mladu tako i za stariju djecu. To sto je najstarija u grupi ce je osnaziti, dat ce joj neko novo samopouzdanje, ona ce biti ona koja pomaze, usmjerava djecu, odgojitelju ce vjerojatno ona biti ona koju ce zaduziti za nekakve sitne zadatke koje drugi jos ne mogu…To sve gradi karakter, plus to sto kazes da si trudna. Znaci uskoro ce biti i starija seka. Montesori grupe su odlicne. Ja u tome vidim samo benefite za nju. Ona ce uskoro 4, koliko druga djeca imaju? Jeli puno starija od ostalih? Ako su sve trogodisnjaci kojima je tek netom bio rodendan onda oni mozda i nemaju opseg paznje kao curica od 4 god da bi se duze zadrzavali u aktivnostima. Ako ti se cini prevelika razlika, zatrazi sastanak s ravnateljicom i trazi premjestaj. Mozes uvijek reci da nisu na istom nivou, da druga djeca imaju kraci opseg paznje, drugacije interese, da niste znali ce ona biti jedina cetverogodisnjakinja itd itd. Ako vam to vec pravi toliki problem. Sto se tice skole. Ta poznanstva iz vrtica znaju bit dvosjekli mac. S nekim ce biti dobra, s nekim bi joj bilo zao sto ce u isti razred. Neki znaju biti odbaceni od starih prijatelja jednom kad krenu u skolu, ili im mozda smetaju stari kad se zblize s novima. Ili ce se druziti s nekim s kim nikad nebi a samo zato jer se znaju iz vrtica. A na ovaj nacin bi imala cisti pocetak. Bez brige djeca lako sklapaju prijateljstva.
dear is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 02:40   #4449
Kaj bi vi napravili?
Situacija u grupi je takva da imamo jednog do 3 problematicna klinca. Jedan ne jede i ne spava u vrticu pa postane tasmanijska neman do 12, a da ne pricam kasnije.
Jedan je neki bully u nastanku, agresivno pristupa svima i onak sve mora biti po njegovom a nekad izprovocira sam tak bez razloga jer mu je usput.
Treci im se pridruzi ponekad.
Moj klinac se uzasno lose nosi s njima i stalno ulazi u sukobe bilo oko igracaka ili tijekom nekih drugih igara. Nije neobicno tipa da se igraju lovice pa ga klinac gurne usput bez nekog posebnog povoda ili mu uzmu kapu pa ju ne zele vratiti i igraju nogomet s njom ili bacaju zemlju i pijesak po njemu....
Uglavnom svaki dan dobijem izvjestaj kak su oni (sva tri ili dva ili samo ovaj jedan) bili zlocesti i tko ga je tukao.
No nije to problem. (Mislim je al ne sad neposredni) Krenula je jelte sezona rodjendana i sad su se zaredali u igraonici i naravno i ovom mom se svidjela ideja i on bi takav rodjendan. Sto meni nije problem. Al mali frajer si je u glavi slozio vec popis prijatelja koje ce pozvati. I na njemu su svi iz vrtica osim dvoje ovih njemu najgorih i treci dodje na popis kako koji dan.
Do sada su u grupi roditelji uredno pozvali sve druge ukljucujuci i ove "najgore" koji su bili onak faktor kaosa na svakom od tih rodjendana. Od ne slusanja do ne sudjelovanja preko ciste agresije jer je sad to njihova lopta i kaj bi oni djelili ili igrali nogomet zajedno.
I kak da ja sad njemu napravim rodjendan u igraonici i da ne ostavimo pozivnice i ovoj trojici. Svi ostali su pozvali sve. Svi (mozda jedno dvoje falilo zbog razloga x ) su i dosli. Osim sto mi nismo isli na rodjendan tom najgorem jer je ovaj moj kategoricki odbio ideju iako je dobio pozivnicu. Ne znam koliko je bilo klinaca na tom rodjendanu al ono nikad nije da puno ekipe nije doslo.
Ocu rec ak ne pozovemo sve, ovi "najgori" ce doci garant a onda cu imati kaj objasnjavati svom klincu zakaj su mu na rodjendanu. Ako ne ostavim pozivnice vec vidim traceve po roditeljskim kuloarima jer dosta njih zivi u istoj zgradi i ulazu pa onak su si ekipica i izvan vrtica. Frkica me da sve to ne nacuju i ti klinci pa ce se i oni pitati zasto nisu dobili pozivice za rodjendan a frkica me da to jos ne potakne vece sukobe. Sad se kao svi pravimo da smo one big happy family i prijatelji i sve.
Svi skupa imaju oko 4-5 godina. Nisu sad to neke godine za sjecanje i ne racunam da ce sad to neka velika frka biti al fakat si ne zelim jos vise problema natovariti na vrat mimo ovih standardnih sukoba o kojima svaki dan slusam.
Usput jel tak i kod vas u vrticima da ima par neukrotivih koji siju strah i trepet po grupi i svi priznaju (tete psiholozi pedagozi) da postoji problem al osim sto smo ga identificirali, bome nismo nis poboljsali.
BlackBerry is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 06:34   #4450
Osobno ne bih forsirala dijete da ih zove ako ih ne zeli na rodjendanu, bez obzira na potencijalnu frku i tracanje. Kod nas u vrticu djeca sama biraju koga ce zvati u igraonicu, a za cijelu skupinu se organizira proslava u vrticu. I moja mala ima neku djecu s kojom je kako koji dan dobra/ne dobra te se redovito izjasnjava kako ju je npr. danas xy gurnula ili nesto slicno i kako ju nece zvati u igraonicu i to mi je ok, ne zelim uciti dijete da mora trpiti tudja sranja i druziti se s nekim tko joj ne odgovara. S obzirom da kod moje nisu tako drasticni problemi dozvoljavam i da vec sutradan promjeni misljenje ali u svakom slucaju njen ce biti izbor koga ce zvati.

Za ponasanje djece nemam pametan savjet, to je definitivno posao teta i strucne sluzbe da rade na njihovim socijalno emocionalnim vjestinama i svakako bi im ukazala na to i vise puta. S obzirom da vrtic ignorira problem, definitivno bi jos jace dala do znanja djetetu da to ne mora trpiti i u svoje 'slobodno vrijeme'.
born slippy is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 08:16   #4451
Ne treba sve zvati, naravno. Ali kod nas je bilo pravilo da se onda ne stavljaju pozivnice u ormarice, vec se privatno zovu djeca.

Za ove probleme u vrticu, tete ocito ne znaju ishendlati. Kod mog je bilo nekoliko takvih i vjesto su to rijesavale individualnim pristupom. Samo im treba davati drugacije zadatke, usmjeravati ih.

U vrticu nema prostora za maltretiranje medju djecom jer su pod stalnim nadzorom odraslih. Ne znam kako niti dodje do toga da eskalira.

I definitivno bi ti ovo u vrticu trebao biti vazniji problem nego slavlje rodjendana u igraonici. Kada se naredaju ti rodjendana i nebitno je tko je slavljenik. Radije da mu onda objasnis da cete proslaviti samo s njegovim najboljim prijateljima, jer u igraonicu ionako svako malo svi idu.

I ne znam zasto ti je vazno sto ce o vama misliti roditelji djece koja maltretiraju tvoje dijete?!
Cepin40 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 09:22   #4452
Smile

Par ispravaka i replika.
Ovo kaj sam spomenula to troje to nisu sad ono neke dnevne stvari. Danas se mrzimo sutra se volimo. To je doslovno od pocetka i skoro svaki dan ista ekipa. Jedan od te trojice sigurno a druga dvojica kako kada. Svi roditelji su reagirali koliko sam cula svi smo "zabrinuti" ali poboljsanja nema. Grupa je jelte slozena prosle godine kad su izasli iz jaslica i prvo je bilo pa znate adaptacije jer ima i starih koji se znaju ali pola ih je novih, onda su bili svi od strucnih sluzbi ali eto tako smo docekali kraj godine da nije bilo nis bolje. Ono sto sam skuzila je da kak je doslo ljeto i spojene grupe klinac je doslovno procvjetao. Ocu dodati faktor novih igracaka i periodicki manjih grupa al ono odjednom on voli ici u vrtic.
Ja sam def. odlucila da ide u novu grupu cim nam se ukaze prilika jer radije cu riskirati da u novoj grupi bude bolje ili losije i jednako tako naletimo na probleme, jer u staroj grupi definitivno imamo problem i ocito ga rjesavamo ignoriranjem.
Samo trenutno nema slobodnih mjesta u drugim grupama.
Trenutno se podmladak nosi s time tako da se igra s curama jer su cure dobre i ne tuku ga. Odbija vratiti nazad ovima jer on zeli biti dobar jer dobri dobiju zvezdice, a zlocesti se tuku. nije bas neki zdravi pristup al mozda mu dodje iz guzice u glavu.

Re: rodjendan.
Roditelji koji dopustaju da im je dijete globalni grupni problem sigurno nemaju neke roditeljske vjestine. Onda racunam da su spremni jednako tako "huskati" dijete protiv onoga tko ga nije pozvao na rodjendan. Mozda ih boli neka stvar i za rodjendane i dijete i sve.
Da je ovaj moj rekao da ce na rodjendan pozvati njih dvoje troje. petero... ajd. Al on doslovno vec mjesec dana planira kak ce mu na rodjendan doci svi iz vrtica osim Ivana i Marka. Njih necemo zvati jer su zlocesti.
Dakle ja stvarno imam popis 20-2 ili 3. Svi su super osim ovih

Znam da je problem veci od faking rodjendana (al taj problem trenutno nemremo rjesiti) al ne znam kakvi su obicaji oko rodjendana pa vas zato pitam.
BlackBerry is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 09:41   #4453
Kod nas su u ormariću bile i pozivnice kad nisu sva djeca bila pozvana.
Znam jer moj nije bio

Nije ugodno, ali ja sam znala zašto je tako
Snow Fairy is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 12:17   #4454
A mozda da kazete da igraonica prima 10/12/15 klinaca pa da suzi popis djece na one samo najnajnajbolje, a tako i zakamuflirate nepozivanje ove dvojice?

Moja je zvala i frendove iz zgrade i od nasih prijatelja klince s kojima se druzi, a koji ne idu s njom u vrtic, pa sve i da je htjela nije mogla pozvati cijelu vrticku grupu.
born slippy is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 12:50   #4455
black ne vidim di je točno problem s rođendanom, jednostavno nek mali pozove prijatelje s kojima se voli družiti i točka, a to kaj budu roditelji tračali je nebitno jer tračali budu i ovak i onak
Old 15.09.2022., 13:02   #4456
Quote:
mala nemirna kaže: Pogledaj post
black ne vidim di je točno problem s rođendanom, jednostavno nek mali pozove prijatelje s kojima se voli družiti i točka, a to kaj budu roditelji tračali je nebitno jer tračali budu i ovak i onak
E da je on rekao da pozovemo samo njih par s kojima se voli druziti onda ne bi bio problem. Pozovemo njih 6 i super. On se sa svima voli druziti osim s ovom trojicom. Nema sad tu ovi su mi najbolji ovi su tak a ovi nikako. Mozda zato kaj su ovi drasticno gori pa to kaj se neka curka uglavnom ne igra s njim ju ne cini toliko losom kad su ovi proaktivno losi. Tesko mi je u toom kontekstu reci tko su mu najbolji.
BlackBerry is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 13:20   #4457
Quote:
Snow Fairy kaže: Pogledaj post
Kod nas su u ormariću bile i pozivnice kad nisu sva djeca bila pozvana.
Znam jer moj nije bio

Nije ugodno, ali ja sam znala zašto je tako
Je li on znao da nije pozvan? Ako da, kako se osjećao zbog toga?

Meni je uvijek žao kad se nekoga ne pozove. I za te "zločeste" klince mislim da cesto imaju neku neprepoznatu teškoću ili da su odgojno zanemareni (ili oboje).
Moj je sad pozvan na rođendan djevojčice iz razreda, u koji je tek krenuo pa curicu ni ne poznaje, a ne želi ići jer mu se ne sviđa igraonica. I nema šanse da ga nagovorim.
Lady Guga is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 13:32   #4458
Quote:
born slippy kaže: Pogledaj post
A mozda da kazete da igraonica prima 10/12/15 klinaca pa da suzi popis djece na one samo najnajnajbolje, a tako i zakamuflirate nepozivanje ove dvojice?

Moja je zvala i frendove iz zgrade i od nasih prijatelja klince s kojima se druzi, a koji ne idu s njom u vrtic, pa sve i da je htjela nije mogla pozvati cijelu vrticku grupu.
Ja sam mislila imati malu zabavicu doma za te moje prijatelje s djecom tako da njih necu spajati s vrtickom ekipom jer si s nikim tamo nismo tak dobri. To s vrticem je tak vise jer je on sad navalio da i on zeli imati veliki rodjendan u igraonici jer je to vidio a i realno te igraonice su klincima bas super.
Prosle godine je osvijestio da su rodjendani jednom godisnje i ovaj ceka bogme godinu dana i svako malo pita jer sad vec opet njegov rodjendan. To je sad kao velika stvar.
Mislim da je i problemcek da je omjer cura i deckiju malo vise u korist cura u nasoj grupi pa onda ispada da ak se ova trojica skompaju i igraju se zajedno jer su decki onda ostane jos 2 decka uz ovog mog, ostalo su sve cure. Ak se jos koji razboli, slab je izbor. Odnosno ak se ne zeli igrati s deckima najcesce se mora igrati s curama jer drugih deckiju slabo ima.
Odnosno ako imamo curku1 koja je sad imala rodjendan, za nju je vrlo vjerojatno da se nikad nije ni igrala s deckima jer a) grozni su, b) manje ih je c) ima na biranje s kojim curama ce se igrati . Pa faktor zlocestih deckiju nju manje dira od ovog mog kojeg se jelte usmjerava na igranje s deckima. Odnosno to kaj je ona za svoj rodjendan pozvala sve ukljucujuci i problematicne, nju ne dira jer su bili u dijelu s barbikama i kuhinjama sa ostalim curama i nisu ni vidjele decke, a moj se pofajtao oko autica s drugim deckima.

Al uostalom znate kaj.. kaj se ja zivciram. I ovak cemo (nadam se) uskoro otici iz te grupe. Koga briga za to tko ce se naljutiti Budem pokusala izvuc iz njega 10 najboljih i ostali nek se slikaju

Nego kaj znate o promjeni grupa mimo standardne procedure u proljece?
BlackBerry is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 13:49   #4459
Quote:
Lady Guga kaže: Pogledaj post
Je li on znao da nije pozvan? Ako da, kako se osjećao zbog toga?

Meni je uvijek žao kad se nekoga ne pozove. I za te "zločeste" klince mislim da cesto imaju neku neprepoznatu teškoću ili da su odgojno zanemareni (ili oboje).
Moj je sad pozvan na rođendan djevojčice iz razreda, u koji je tek krenuo pa curicu ni ne poznaje, a ne želi ići jer mu se ne sviđa igraonica. I nema šanse da ga nagovorim.
No, svakako je tuzno. Iza svakog mog bulija iz osnovne ili srednje skole je stajala jako tuzna zivotna prica. Bez daljnjega.

No to je realnost i ne vjerujem da je negdje drugdje bolje, samo se mozda tete mogu bolje postaviti, mozda imaju vise iskustava. Mozda i postoji sreca da se skupi hrpica klinaca, a da bas nitko nije problematican ili bar nije jako.
I bez daljnjega da se i ova moja pahuljica mora nauciti nositi i sa zlocestima i drugacijima.
Al bas mi nema smisla gnjaviti ga s omrazenim klincima i na toliko ocekivani rodjendan. Pogotovo kad mi svaki drugi dan kaze da definitivno nece pozvati Ivana i Marka.
BlackBerry is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2022., 14:53   #4460
Quote:
BlackBerry kaže: Pogledaj post
Kaj bi vi napravili?
Situacija u grupi je takva da imamo jednog do 3 problematicna klinca. Jedan ne jede i ne spava u vrticu pa postane tasmanijska neman do 12, a da ne pricam kasnije.
Jedan je neki bully u nastanku, agresivno pristupa svima i onak sve mora biti po njegovom a nekad izprovocira sam tak bez razloga jer mu je usput.
Treci im se pridruzi ponekad.
Moj klinac se uzasno lose nosi s njima i stalno ulazi u sukobe bilo oko igracaka ili tijekom nekih drugih igara. Nije neobicno tipa da se igraju lovice pa ga klinac gurne usput bez nekog posebnog povoda ili mu uzmu kapu pa ju ne zele vratiti i igraju nogomet s njom ili bacaju zemlju i pijesak po njemu....
Uglavnom svaki dan dobijem izvjestaj kak su oni (sva tri ili dva ili samo ovaj jedan) bili zlocesti i tko ga je tukao.
Kak ovo sve znaš?

Doslovce zvuči kao da si tamo s njima u sobi dok se to sve događa.

Ovo ti dijete kaže ili teta ili su samo neke projekcije na temelju par informacija?

Jer, dio od ovoga je ajmo reći normalna pojava a dio je poprilično zabrinjavajući.

Apropo rođendana - boli te kurac, zoveš kog hoćeš, najbolje da se još s time zamaraš.

Ionako se čini da se poprilično zamaraš i uključuješ.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:39.