Natrag   Forum.hr > Sport > Ostali sportovi > Borilački sportovi i vještine

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.07.2024., 09:03   #4461
CTE tj chronic traumatic encephalopathy. Stanje koje je slično Alzheimerovoj bolesti, uzrokuje demenciju te potencijalno smrt. Studije isto polako otkrivaju vezu između CTE i Parkinsonove bolesti. Uzeo sam primjer američkog nogometa jer su najviše studija radili na njima. Ne znam jel itko tu prati ponekad college football, ali već na toj razini igraju teške mrcine. A kad se opetovano zabiju dva krkana od 130-150 kg jedan u drugog u punom trku i tako iz tekme u tekmu, rizik za CTE se drastično povećava. Boks (i sve verzije kick boksa, koje su još gadnije, pogotovo kad se uključe koljena u bradu, kicovi u glavu, laktovi u glavu) isto nosi visoki rizik od CTE. Zato se sve češće čuje od iskusnih profi boraca da s godinama smanjuju jake sparinge, neki ih čak i skroz izbacuju. Jer kao što je kolega gore napomenuo, nije samo šteta koja nastane u borbi problem, problem je hrpa štete koja nastane kroz godine treninga i sparinga.

@Galaktik

Ono što sam zapazio, a čisto anegdotalno je, je da postoje 2 vrste ljudi koji gledaju borilačke sportove. Oni koji vole sam sport i kuže sport. Takvi obično vole tehnički dobre borce i kvalitetnu borbu. To su obično fanovi sporta kao sporta. Druga su kežual gledatelji koji samo vole pogledati dobru šoru i sankcionirano nasilje im je zabavno. Ono, daj krvi, daj knock oute i dobro mlaćenje. Takvima je jedan kvalitetan meč između tehnički potkovanih protovnika sličnog skila česo dosadan. Kao dugogodišnjem jitseru, meni je parter zanimljiv. Prosječnom gledatelju, parter je teška dosada jer ne kuži kaj se događa. Tako i u boksu, zato i je teška najpopularnija, makar su teškaši često lošiji tehnički, sporiji, manje bacaju, manje se kreću i eskiviraju. Ali zato kad se krenu biti ko krkani, raji je to zabavno. Problem za profi sport u kojem se sve vrti oko love, je taj da je više casualaca nego fanova samog sporta.
Old 10.07.2024., 09:47   #4462
Đija je krasan sport, posebno dobro kod nje šta je možeš krenuti trenirati i sa 50 ako želiš ( što je nemoguće u judu npr.). Problem je kod đije što jako loše djeluje na lokomotorni sustav.

Puno sitnih, dosadnih ozljeda.
Galaktik is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2024., 16:53   #4463
Quote:
Galaktik kaže: Pogledaj post
Đija je krasan sport, posebno dobro kod nje šta je možeš krenuti trenirati i sa 50 ako želiš ( što je nemoguće u judu npr.). Problem je kod đije što jako loše djeluje na lokomotorni sustav.

Puno sitnih, dosadnih ozljeda.
Kada sam u vec odrasloj dobi birao sto cu od borilackih rekreativno kickboks mi je na papiru zavrsio kao najbolja opcija. Inace su mi sve borilacke drage pa je po tom pitanju sve otvoreno.

Ali u udarackim sportovima problemi nastaju tek kada si kompetitivan ili kada si idiot koji se zeli krkoidno nepotrebno mlatiti na treningu. No generalno je najgore sto mozes ocekivati kakav akutni problem sa nosom, kakav prijelom po ekstremitetima u najgorem slucaju (iako to vec znaci jako tvrdi sparing). Potkoljenice su konstantno izubijane, ali rijetke su dugorocne posljedice ako ne primas puno u glavu.

Grapling je zajeban jer je kratkorocno gledano manje rizican pa dosta redovno u treningu imaju puno vise onoga sto bi u udarackima smatrali tvrdim sparingom. Problem je sto toliko opterecivanja lokomotornog sustava dugorocno moze stvoriti dosta kronicnih problema. Ovisno naravno koliko netko intenzivno trenira. I nekompetitivni rekreativac moze biti fanatik koji trenira dva puta na dan, a moze i jednom tjedno.

Inace nisam siguran da je KB opasniji od boksa.
Nozni udarci jesu opasniji, ali high kick u glavu nije bas cesta pojava, posebno ne na treningu. Hrpa boraca ga uopce ne koristi ili vrlo rijetko.
S druge strane vise je udaraca van glave, posebno leg kickova, boks ima vise head-huntinga.
Najbitnije je pak da je rundi puno manje. Jest da su onda zesce, ali ipak se manje kvrca nego u 12.
Old 10.07.2024., 18:50   #4464
Ima smisla.
Galaktik is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2024., 10:23   #4465
@Beljki

Spojio sam kick box, muay thai, sandu i savate u istu kategoriju. Kickovi u glavu zahtjevaju ipak određenu fleksibilnost koja je puno prisutnija u nižim kategorijama. Današnji teškaši stvarno malo bacaju high kickove. Kad pogledaš današnje teškaše, puno masivniji su od starih teškaša. Rico 120+ kg, Plaza 120+ kg, Badr 115kg, Overeem je isto bio nekih 115-120, ovisno o dopingu. Mirko je u K1 imao oko 100, Cikatić isto oko 100, Hoost 105. Stari teškaši bi danas rezali u polutešku.

Ja sam se osobno prebacio na bjj iz jednostavnog razloga. Ne mogu na posao doći sa šljivom na oku ili nekim podljevom na licu. Prije toga sam trenirao prvo muay thai, pa mma. Lakat lako napravi posjekotinu na licu bez problema.

Ono što sam u boksu primjetio je da se puno više radi u glavu, puno manje u tijelo. Ok, ima smisla, lakše je nokautirati udrcem u glavu, ali iskreno, ako mogu birati između čistog knockout udarca u bradu i u jetru, molit ću lepo, gađaj bradu. Dobio sam i kick u jetru i koljeno u jetru. 1/10, would not recomend
Old 11.07.2024., 11:11   #4466
Jetra najvise boli, to je bol koja presjece covjeka moze se reci paralizira, jako osjetljivo podrucje, ali je jako tesko pogoditi tocno , to je jako tesko, lakse je pogoditi glavu isto, moras to uzeti u obzir. Jetra da je lakse pogoditi bio bi najcesci udarac u svakom borilackom sportu jer instant protivnik pada, ali koliko takvih udaraca pravih vidis, ne puno, teski su za izvesti. Jetru dobro stiti i samo tijelo.

Sto se tice ozljeda mozga, dosta lose utjece gubljenje kila da se zadovolji vaga, to je novo istrazivanje potvrdilo, laksi borci koji gube puno kila prije meca da zadovolje vagu i upadnu u nizu kategoriju imaju vece sanse od udraca u glavu dobiti trajnije posljedice.

Evo samo nekoliko primjera koliko je boks opasan, primjer 1 , ima ih dosta, ovaj je dosta strasan i pokazuje mozdanu ozljedu jako dobro.

Meni najstrasnija Nigel Benn vs Gerald McClellan ima cijeli mec na youtube i kad se vidi kolicina udaraca, i kasnije kakav zivot covjek ima, kaos.

Naravno najvise ljudi nece imati najstrasnije posljedice, ali problemi poslje karijere duge u boksu su puno puno veci nego u drugim sportovima posebno nogometu, nogometu kukovi i koljena, zglobovi, tesko ustajanje, problemi su to veliki, ali ovdje prijatelju mozak, depresija, ovisnosti, totalni posemereni mozdani sustav, naprosto razaras neurone, previse kroz pripreme i kroz meceve. Zamisli kad je udarati loptu glavom u nogometu dokazano stetno, sto je tek ovo.

Mi ne znamo jos puno o mozdanim ozljedama dugorocno , ali znamo jedno da mnogi problemi psiholoski i drugi , dolaze od ostecenja mozga, i valja ga cuvati. Potpuno je suludo udarati loptu glavom ako nisi profesionalac, ja igram termin nogomet samo po podu, ne bi udario loptu glavom da mi das 200 eura.

Ja osobno ne shvacam ljude koji spariraju i tuku se a nisu profesionalci, a znam par takvih ljudi, ja sam im otvoreno rekao da nema nikakve logike, idi udaraj vrecu i treniraj, dobivati udarac u glavu ako nisi profesionalac u bilo cemu je apsolutno suludo, to je totalno divlja odluka. To samo radis kad ti je to posao i placa ti kruh.

86 milijardi neurona i 400 trilijardi sinapsa otprilike i nitko ne zna sto se događa, ali kad neuron ode i nestane u prosjeku 7k sinapsa nema nikad vise povratka, starost isto unistava mozak kao i boks, sto si stariji mozak ti je sve gori i gori. To je onda sve kumulativni efekt staris prirodno i gubis neurone, jos onda dodaj da se tuces u glavu svaki dan gotovo 20tak godina, ludo skroz. Mislim da se boks gotovo i ne isplati osim rijetkima.
Old 11.07.2024., 11:52   #4467
@El Rey

Inače, kad sam spomenuo nogomet, mislio na američki nogomet. Čisto da ne bude zabune.

Je, skidanje kila dodatno povećava rizik jer se smanji količina likvora u lubanji (likvor se ne obnovi dovoljno brzo nakon skidanja kila kroz dehidraciju) i onda mozak udara u lubanju. One FC je uveo ono testiranje hidriranosti. Mislim da bi jedino fer bilo da se promjeni način vaganja i da se borci bore u svojim prirodnim kategorijama.

Jetru je teško pogoditi, slažem se. Ali i udarci u tijelo odrade svoje. Možda je samo percepcija, ali mi se čini kao da se prije više kombiniralo glava- tijelo, sad se više manje ide isključivo na udarce u glavu.

A što se sparinga tiče, meni ima smisla. Test vještine. Tvrdi sparing je najbliže pravom meču za nekoga tko nema natjecateljske aspiracije. A onda imaš i amaterska natjecanja i amaterske turnire za ljude koji vole taj kompetitivni dio, ali ne toliko da bi se iskušali u profićima. Udaranje vreće i trenkanje je ok, ali nekima nije jednostavno dovoljno.

Profesionalni sport, pogotovo borilački, je nezdrav i sigurno ostavlja posljedice. Iako je medicinska znanost otišla dosta naprijed, i dalje nam je mozak problematičan jer ga ne razumijemo skroz do kraja.
Old 11.07.2024., 12:18   #4468
Quote:
ElRey1 kaže: Pogledaj post
Mi ne znamo jos puno o mozdanim ozljedama dugorocno , ali znamo jedno da mnogi problemi psiholoski i drugi , dolaze od ostecenja mozga, i valja ga cuvati. Potpuno je suludo udarati loptu glavom ako nisi profesionalac, ja igram termin nogomet samo po podu, ne bi udario loptu glavom da mi das 200 eura.
A dobro, netko tko je nogometaš je vjerojatno od 14. godine imao treninge na kojima se 100 puta nabacuje oštra lopta i ti ideš na nju maksimalno, ili je izbijaš ili pucaš na gol. S tim da su lopte u prošlosti bile puno teže i tvrđe. Davnih dana su bile kožnjare koje su upijale vodu, to je stvarno bilo bože sačuvaj udarit glavom.

Tako da neki sporadični kontakt glave i lopte na terminu stvarno ne bi trebao bit problem. Na malom terenu skoro i ne možeš doći u situaciju da glavom udariš neku brzu loptu.
hulijo đuturum is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2024., 12:50   #4469
Quote:
hulijo đuturum kaže: Pogledaj post
A dobro, netko tko je nogometaš je vjerojatno od 14. godine imao treninge na kojima se 100 puta nabacuje oštra lopta i ti ideš na nju maksimalno, ili je izbijaš ili pucaš na gol. S tim da su lopte u prošlosti bile puno teže i tvrđe. Davnih dana su bile kožnjare koje su upijale vodu, to je stvarno bilo bože sačuvaj udarit glavom.

Tako da neki sporadični kontakt glave i lopte na terminu stvarno ne bi trebao bit problem. Na malom terenu skoro i ne možeš doći u situaciju da glavom udariš neku brzu loptu.
ja sam trenirao i igrao nogomet , dakle izudarao sam loptu glavom previse puta, necu na terminu dirati vise ni slucajno

i to sve uzalud, samo sam pao nekoliko ispita zbog nometa to je value koji sam dobio duze trajanje fakulteta

grimko

slazem se s tobom, ali cisto logicno gledam na ovaj sparing, meni je to i dalje glupa odluka jer dobivas udarce u glavu a nemas nikakav value iza toga, osim iskustva, ali ja biram vise neurona u mozgu i to savjetujem frendovima.
Old 27.07.2024., 12:20   #4470
Canelo - Edgar Berlanga 14.9.
Pustim si Simple Mindse, zatvorim oči i zamišljam da sam ja njihov pjevač na velikom koncertu. Odjeven sam u bijelo odijelo i dugi bijeli lagani kaput, imam roza košulju. Oko vrata imam lanac, prstenje na svakoj ruci, a našminkan sam kao Boy George.
iprskal9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2024., 00:46   #4471
Chisora pobjedio Joyca u vrlo tvrdoj muškoj borbi.
PatriotSLO is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2024., 14:22   #4472
Odlican mec, na kraju presudio ko Chisore.
Ap500S is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2024., 18:53   #4473
Veceras (iliti ujutro):

Ruiz-Miller
Anderson-Bakole

i

Crawford-Madrimov.
Ap500S is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2024., 09:11   #4474
Bakole, ocekivano, nadmocan protiv Andersona koji jos nije spreman za najjaca imena.

Ruiz-Miller neodluceno na kraju, Miller je imao opasnije udarce, Ruiz neaktivan predugo u boksu da ti moze proci tek tako.
Ap500S is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2024., 09:18   #4475
Bakole je opak. Od Ruiza više nema ništa. Valenzuela iznenadio Cruza u jakoj borbi.

Crawford -Madrimov odlična borba, Bud pobjedio na bodove.
PatriotSLO is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2024., 13:38   #4476
Sigurno će u javnosti još dodatno ohladiti interes za meč s Canelom (koji valjda jedino Turki želi pogledati), ali u polusrednjoj Crawford ima i više nego dovoljno dobrih protivnika za kvalitetan PPV (Ortiz, Tszyu, Fundora, Charlo, pa i revanš sa Spenceom).
Pustim si Simple Mindse, zatvorim oči i zamišljam da sam ja njihov pjevač na velikom koncertu. Odjeven sam u bijelo odijelo i dugi bijeli lagani kaput, imam roza košulju. Oko vrata imam lanac, prstenje na svakoj ruci, a našminkan sam kao Boy George.
iprskal9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.08.2024., 20:21   #4477
Rummy ažurirao svoj HW top 10

https://youtu.be/MFplYWL7x2E?si=k4kD0iaW_QrQ0STv

10. Chisora
9. Hrgović
8. Bakole
7. Dubois
6. Kabayel
5. Zhang
4. Parker
3. Joshua
2. Fury
1. Usyk

Zanimljivo, Ring magazine ima gotovo identičan poredak (Ajagba umjesto Chisore)
Bastard is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.08.2024., 01:39   #4478
Quote:
PatriotSLO kaže: Pogledaj post
Crawford -Madrimov odlična borba, Bud pobjedio na bodove.
Odgledao sam.
IMO, Bud nema što tražiti protiv Canela. Ide još jednu kategoriju gore, a već ovo u srednjoj je bilo daleko ispod pravog Buda.
Milsim da je Bud svjestan da ide na klanje, ali valjda želi zaraditi tu veliku lovusinu prije penzije.
cave troll is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.08.2024., 14:49   #4479
Okupila se raja pozdraviti Bakolea.

Quote:
cave troll kaže: Pogledaj post
Odgledao sam.
IMO, Bud nema što tražiti protiv Canela. Ide još jednu kategoriju gore, a već ovo u srednjoj je bilo daleko ispod pravog Buda.
Milsim da je Bud svjestan da ide na klanje, ali valjda želi zaraditi tu veliku lovusinu prije penzije.
Čini se da je Turki (srećom) ohladio od te ideje jer je naletio na još jednoga, uz Gervontu, kojemu dobro ide i bez saudijskih dolara pa ga ne može tako lagano pridobiti na svoju stranu.
iprskal9 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.08.2024., 15:08   #4480
Pa normalno da bi Canelo pregazio Buda. Ovo je bila tek polusrednja, dakle negdje do 69 kg. Canelo je super srednjaš.
PatriotSLO is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:49.