Potresi i obnova Potresi su prošli, nadamo se. Slijedi obnova. |
|
|
20.05.2021., 18:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2021.
|
Quote:
hatrick kaže:
Imaš tipa Saudijska Arabija, Bahrein, Katar, Jemen itd pa biraj. 
|
Egipat je isto na listi.
|
|
|
20.05.2021., 18:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Njemačka od sredine prema sjeveru je mirno područje. Tj. nema mogućnosti ovakvih jakih potresa.
|
|
|
20.05.2021., 19:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2003.
|
Quote:
trapavi hobit kaže:
Naravno, ali onda zaboravi na planine, brda...sve ranvoooooooo. Imaš dijelove Rusije takve, Južne Amerike, Afrike...
|
 dobro je onda da sam krenula uciti ruski  i znala sam da postoji neki razlog zasto ne volim brda, iako, u nizini u kojoj sam bila prije mi se isto ne pise dobro s obzirom na blizinu Kasine
Kakva je situacija u Istri? Mozda sam propustila na temi, a po novinama su bile oprecne informacije o potencijalnim jacinama/potresima tamo.
|
20.05.2021., 21:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Zna li se kojim se točno pravcem pruža ovaj petrinjski rasjed koji se aktivirao i koja je njegova ukupna dužina?
|
20.05.2021., 21:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
trapavi hobit;86435643
Naravno, ali onda zaboravi na planine, brda...sve ranvoooooooo. Imaš dijelove Rusije takve, Južne Amerike, Afrike... Btw, Mjesec ti nije baš neki [URL="http://www.glas-slavonije.hr/399174/9/Na-Mjesecu-se-i-dalje-povremeno-dogadja-potres" kaže:
super izbor[/URL] ako baš želiš potpuni mir.  Hoće tamo i fino zatresti.
|
Za one koji hoće sigurnost platforme i brda za planinarenje preporučam Calgary. Jedan sat vožnje do najljepših djelova Rocky Mountains. 
|
|
20.05.2021., 22:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2016.
|
Quote:
yildirim kaže:
Zna li se kojim se točno pravcem pruža ovaj petrinjski rasjed koji se aktivirao i koja je njegova ukupna dužina?
|
Generalno: Hrvatska Kostajnica-Petrinja-Kravarsko-Rakov Potok. Oko 80km. Na jugu ga reže unski rasjed (dolina po kojoj teče Una), na sjeveru plešivički rasjed (kod Jaske).
|
20.05.2021., 22:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Čočo san kaže:
Kakva je situacija u Istri? Mozda sam propustila na temi, a po novinama su bile oprecne informacije o potencijalnim jacinama/potresima tamo.
|
Istra je dio ploče i kao takva je seizmički manje aktivna. Ali.. (uvijek taj "ali") odmah iznad Istre se izdiže Ćićarija koja je aktivna (kroz nju ide jaki rasjed od Rijeke preko Ilirske Bistrice na Soču) i još jače prema sjeveru slovenska rasjedna zona koja stalno brunda. U slučaju jačeg udara tamo i u Istri bi bilo oštećenja jer su udaljenosti relativno male.
|
21.05.2021., 07:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
trapavi hobit kaže:
Generalno: Hrvatska Kostajnica-Petrinja-Kravarsko-Rakov Potok. Oko 80km. Na jugu ga reže unski rasjed (dolina po kojoj teče Una), na sjeveru plešivički rasjed (kod Jaske).
|
Puno hvala. Inače, postovi su ti odlični. Informativni, jasni.
|
21.05.2021., 09:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
yildirim kaže:
Puno hvala. Inače, postovi su ti odlični. Informativni, jasni.
|
Hvala.  Pokušavam maksimalno pojednostaviti priču, da ljudima bude što jasnije. 
|
21.05.2021., 09:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2005.
|
Nego, @Trapavi Hobit - možeš nam malo pojasniti: gdje se nalazi taj tunel kod Kašine o kojemu ti pričaš i kakav je to tunel, jer nisam nikada za njega čuo? Da li je to bio kakav vojni objekt, ili se možda počeo kopati tunel ispod prijevoja na Lazu pa da se odustalo i napustilo ga se, ili je možda tunel za uzgoj gljiva ili neku takvu djelatnost, ili kakvo atomsko sklonište? Ti često ideš poslom u njega, jel? I da li je baš svaki puta do sad nedavno brujalo i tutnjalo u njemu? Da li si bio još nakon onog puta što si konstatirao da je u njemu neobična tišina i da li je još uvijek tako tiho, ili se zvuk vratio?
I još me zanima što se tiče onog tvog poznanika koji uvijek uzme godišnji prije nego lupi potres: da li je on tvrdio da će biti potres, pa je zato uzeo godišnji i pobjegao iz Zagreba, ili je čista slučajnost da se potresi dese dok je on na godišnjem, eto to bi me zanimalo? I da li je sada doista otišao na godišnji i da li je tom prilikom nešto rekao?
I ujedno me zanima još jedno razmišljanje: da li se tvoja pretpostavka da Kašina mora grunuti kad-tad zasniva na kakvim konkretnim mjerenjima, da doista postoji dokaz da je u njoj sada doista akumulirana ogromna količina energije, ili to govoriš zbog toga što je u povijesti tamo puno puta bio epicentar? Ujedno ako je ovo drugo u pitanju - možda ipak imamo još 50, možda i 100 godina mira. Da obrazložim zašto: budući da je u desetljećima oko 1880. to područje bilo strašno nemirno, a dalo je čak i one jake potrese 1905/6., možda se tamo sve umirilo na dulje vrijeme! Naime, zašto bi razmak između jakih potresa na istom rasjedu morao biti baš 100-tinjak godina - zar ne može biti 200 ili više? Jer npr., stalno nam se priča da je u cijeloj Hrvatskoj Dubrovnik najopasniji, a u njemu onako strašnog potresa nije bilo već 500-tinjak godina i eto još je prilično mirno na tom području, izuzev Stona i tih nekih sitnijih stvari, koje su stvarno sitnica prema onome što se očekuje da u Dubrovniku može lupiti! Pa, ako je tamo izdržalo 500-tinjak godina bez takvog potresa - zašto onda i Zagreb od Kašine ne bi bio miran bar 200 g.??? Ujedno, cijelo vrijeme pomišljam i da se nije Kašinski rasjed nakon te dugogodišnje jake aktivnosti 1880-tih posve umirio i da će sada ostati ili trajno miran ili vrlo dugo vremensko razdoblje, a da se nemir preselio na ove ostale rasjede, npr. Markuševečki? Da li barem na razini neke teorije postoji takva mogućnost? Ujedno vidio sam više slika da su ovi sustavi (Kašina i Markuševac) povezani, pa onda doista ne shvaćam zašto ti i još neki seizmolozi mislite da svi ovi potresi nisu oslobodili svu energiju na širem području, nego da je Kašinski baš kao "odrezan" od ostatka svijeta i da djeluje baš skroz sam za sebe! Molim malo nam još to pojasni...
|
|
|
21.05.2021., 11:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
trapavi hobit kaže:
Hvala.  Pokušavam maksimalno pojednostaviti priču, da ljudima bude što jasnije. 
|
Hvala,ljudina si!
Molim te nastavi jer si naše svjetlo, utjeha, nada, vedar dan i mirna noć.  
|
|
|
21.05.2021., 12:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Forumas-zg kaže:
Nego, @Trapavi Hobit - možeš nam malo pojasniti: gdje se nalazi taj tunel kod Kašine o kojemu ti pričaš i kakav je to tunel, jer nisam nikada za njega čuo? Da li je to bio kakav vojni objekt, ili se možda počeo kopati tunel ispod prijevoja na Lazu pa da se odustalo i napustilo ga se, ili je možda tunel za uzgoj gljiva ili neku takvu djelatnost, ili kakvo atomsko sklonište? Ti često ideš poslom u njega, jel? I da li je baš svaki puta do sad nedavno brujalo i tutnjalo u njemu? Da li si bio još nakon onog puta što si konstatirao da je u njemu neobična tišina i da li je još uvijek tako tiho, ili se zvuk vratio?
|
Taj tunel nije nikakvo vojno ili tajno mjesto. Radi se o ostatku starog rudnika lignita u Planini Gornjoj, lokalitetu opisanom kao takvom i u Geološkom vodiću po Medvednici. Unutar rudnika, kad se uđe nakon prvog blata i odronjenog dijela dođe se do prijevoja iza kojega je pravo podzemno jezero, voda koja se procjeđuje i ne otiče iz okna. Na tom dijelu kad se stane, mogla se čuti ta niskofrekventna tutnjava. Visok je oko metar i pol, a dubok tridesetak metara. Na ulazu treba biti oprezan jer se u žbunju znaju naći poskoci (imali su gnijezdo u rupi u kamenu lijevo od ulaza).
Ako misliš ući u njega oprez jer nije podgrađen i svaki jači udarac u strop mogao bi izazvati kompletno urušavanje. 
Ne idem nikada poslom u njega jer mi posao s time nema baš nikakve poveznice (radim van struke), nego sam povremeno znao otići iz radoznalosti, kad već posjećujem taj dio (zapravo kad odlazim gore na Lipu u planinarski dom).
Zadnji puta kda sam bio, taj se zvok nije čuo, što mi j bila zanimljiva pojava nakon svega do tada.
Quote:
Forumas-zg kaže:
I još me zanima što se tiče onog tvog poznanika koji uvijek uzme godišnji prije nego lupi potres: da li je on tvrdio da će biti potres, pa je zato uzeo godišnji i pobjegao iz Zagreba, ili je čista slučajnost da se potresi dese dok je on na godišnjem, eto to bi me zanimalo? I da li je sada doista otišao na godišnji i da li je tom prilikom nešto rekao?
|
Ne, on je godinama upozoravao na mogućnost potresa a onda se dogodilo da ga baš svaki puta, kad se dogodilo nešto takvo, nije bilo u Zagrebu. I uvijek smo ga obavještavali kako je. Uspio ih je sve izbjeći. Tako da je to postala lokalna zezancija da čim ode na odmor, tu negdje nešto tresne. Koliko znam, sutra ujutro odlazi na tri tjedna. Tako da...vidjet ćemo.  
|
21.05.2021., 12:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Forumas-zg kaže:
I ujedno me zanima još jedno razmišljanje: da li se tvoja pretpostavka da Kašina mora grunuti kad-tad zasniva na kakvim konkretnim mjerenjima, da doista postoji dokaz da je u njoj sada doista akumulirana ogromna količina energije, ili to govoriš zbog toga što je u povijesti tamo puno puta bio epicentar? Ujedno ako je ovo drugo u pitanju - možda ipak imamo još 50, možda i 100 godina mira. Da obrazložim zašto: budući da je u desetljećima oko 1880. to područje bilo strašno nemirno, a dalo je čak i one jake potrese 1905/6., možda se tamo sve umirilo na dulje vrijeme! Naime, zašto bi razmak između jakih potresa na istom rasjedu morao biti baš 100-tinjak godina - zar ne može biti 200 ili više? Jer npr., stalno nam se priča da je u cijeloj Hrvatskoj Dubrovnik najopasniji, a u njemu onako strašnog potresa nije bilo već 500-tinjak godina i eto još je prilično mirno na tom području, izuzev Stona i tih nekih sitnijih stvari, koje su stvarno sitnica prema onome što se očekuje da u Dubrovniku može lupiti! Pa, ako je tamo izdržalo 500-tinjak godina bez takvog potresa - zašto onda i Zagreb od Kašine ne bi bio miran bar 200 g.??? Ujedno, cijelo vrijeme pomišljam i da se nije Kašinski rasjed nakon te dugogodišnje jake aktivnosti 1880-tih posve umirio i da će sada ostati ili trajno miran ili vrlo dugo vremensko razdoblje, a da se nemir preselio na ove ostale rasjede, npr. Markuševečki? Da li barem na razini neke teorije postoji takva mogućnost? Ujedno vidio sam više slika da su ovi sustavi (Kašina i Markuševac) povezani, pa onda doista ne shvaćam zašto ti i još neki seizmolozi mislite da svi ovi potresi nisu oslobodili svu energiju na širem području, nego da je Kašinski baš kao "odrezan" od ostatka svijeta i da djeluje baš skroz sam za sebe! Molim malo nam još to pojasni...
|
Sam podatak o izmjerenim različitim brzinama kretanja krila rasjeda sa sjeverne i južne strane Medvednice daje za misliti. Postoje točna geodetska mjerenja pomaka (imaš ih i u onom radu gdje sam odgovarao @saurus), a poslije je sve samo posao seizmologa i matematičkih statističara.
Otprilike, ako je godišnji pomak 3mm, a M5.0 se dobije pomakom po rasjedu od npr. 15cm nje teško izračunati statistički koliko je često to moguće. Naravno, to ne znači na točni datum, ali znači da vjerojatnost uz konstantni stres od tada raste ubrzano. Može se količina stresa smanjiti nekim manjim udarom prije toga, ali kako se radi o eksponencijalnim odnosima, potrebno ih je dosta. U tome je poanta svih onih manjih udara i navijanja za što više takvih.
Statistika je vražja znanost ali ona daje mogućnost ali ne i izvjesnost događaja. Kad bi imali izvjesnost, bilo bi nam super. Onih 100 ili 150 godina za mogućnost novog potresa u Kašini je statistička kategorija koja je rekla da je onakav potres od M 6.0 moguć svakih 100 godina. Znači li to za 50 ili 200, to ne znamo, ako bude za dvjesto, možda će biti puno jači ili će biti više takvih, a ako je trebalo biti za 50, eto nije se dogodilo i sad čekamo dalje a vjerojatnost raste.
Što se tiče odnosa kašinskog i markuševačkog, oni su bliski rasjedi (prostorno i položajno), ali su rasjedi različitog sustava nastali pomicanjem po različitim plohama. Kašinski je puno, puno veći (cca 15 vs 3.5km), jači (ima i utvrđenu vertikalnu komponentu), ima veći pomak i samim time je opasniji. Po njemu kretanje postoji, mjeri se i nije stao. Ono gdje je problem oko povezanosti... Da su ta dva sustava povezana, nema teorijske šanse da se pomak po manjem ne bi osjetio na većem rasjedu. I veći bi odreagirao manjim ili većim potresom po svojoj plohi kako bi se sustav ustabilio. Kod ovog potresa od 22.3. i svih ostalih nakon toga (a bili su deseci pa i stotine aftera), gotovo niti jedan od njih nije bio po kašinskom. Tu je problem i iz toga se izvlači takav zaključak kako kašinska priča ide dalje neovisno o potresu od 22.3.2020.
Što se Dubrovnika i njegovih potresa tiče, ne zaboravi na udare od M5.6 1996.g. u Crnoj Gori (paralelni sustav) M7.0R iz 1979. Svi oni su se dogodili i statistički možda i dali koju godinu više ili manje u vjerojatnost. No nitko na svijetu ne može reći točno je li se ispraznio stres ili koliko. U Dubrovniku neka lupi M6.5, o tome smo tu i govorili, bojim se da bi bilo poprilično opako. A to je puno manje od M7.0 koji se evidentno i može dogoditi.

|
21.05.2021., 12:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
rosa canina kaže:
Hvala,ljudina si!
Molim te nastavi jer si naše svjetlo, utjeha, nada, vedar dan i mirna noć.  
|
Hvala, ali ipak, ja sam samo jedan od svih nas, forumaš koji eto ima možda neki korisniji podatak za kompletnu sliku. I ništa dalje. 
|
21.05.2021., 12:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Trapavi, puno puno ti hvala na tvojim vrlo zanimljivim i poučnim odgovorima, bravo! Iako iskreno nisi bio baš jako utješan, ovo je doista stravično da nakon svih tih strašnih potresa i šteta vezanih uz njih onaj "pravi" potres iz Kašine očito još čekamo, uf, doista nije baš ugodna ta spoznaja! Budući da su onaj Govorčin i ekipa radili ta mjerenja - zna li se možda koliki je stres sada od zadnjih jakih potresa tamo (to su valjda bili oni 1905/6, jel?) akumuliran na Kašinskom rasjedu, tj. kada bi sada on grunuo koliki bi mogao biti najjači mogući intenzitet? Pretpostavljam da ipak možda nije još prošlo dovoljno vremena da grune s 6,3 ili više, jel? Koliko se svake godine po tebi tamo povećava opasnost? I ujedno kako ti tumačiš zbog čega već godinama na Kašinskom uopće ne nastaju ni mali potresi, po meni to nije baš simpatičan znak, uf?!
|
|
|
21.05.2021., 12:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2003.
|
Quote:
Forumas-zg kaže:
Koliko se svake godine po tebi tamo povećava opasnost? I ujedno kako ti tumačiš zbog čega već godinama na Kašinskom uopće ne nastaju ni mali potresi, po meni to nije baš simpatičan znak, uf?!
|
Nisam siguran, ali mislim da se zadnja serija manji potresa u Kašini događala negdje prije 10-15 godina. 
|
|
|
21.05.2021., 12:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Forumas-zg kaže:
Trapavi, puno puno ti hvala na tvojim vrlo zanimljivim i poučnim odgovorima, bravo! Iako iskreno nisi bio baš jako utješan, ovo je doista stravično da nakon svih tih strašnih potresa i šteta vezanih uz njih onaj "pravi" potres iz Kašine očito još čekamo, uf, doista nije baš ugodna ta spoznaja! Budući da su onaj Govorčin i ekipa radili ta mjerenja - zna li se možda koliki je stres sada od zadnjih jakih potresa tamo (to su valjda bili oni 1905/6, jel?) akumuliran na Kašinskom rasjedu, tj. kada bi sada on grunuo koliki bi mogao biti najjači mogući intenzitet? Pretpostavljam da ipak možda nije još prošlo dovoljno vremena da grune s 6,3 ili više, jel? Koliko se svake godine po tebi tamo povećava opasnost? I ujedno kako ti tumačiš zbog čega već godinama na Kašinskom uopće ne nastaju ni mali potresi, po meni to nije baš simpatičan znak, uf?!
|
Činjenica da "pravog" još čekamo postoji, ali isto tako, prošli smo dvije "petice" s puno bližim i opasnije lociranim epicentrom, prošli smo i jačeg iz Petrinje (i puno onih nakon njega). Dakle, živimo na takvom području, trebamo se naučiti da su potresi normalna pojava, a da su jaki potresi rijetka pojava. Lako je moguće da ni ti ni ja nećemo dočekati "pravog", a opet, ako dođe sutra, opet je puno faktora koji će utjecati na događaje nakon. Dubina, točka udara, vrijeme udara. Živjeti u isčekivanju Godota nema smisla. Možda baš suprotno, treba živjeti za svaki slijedeći dan i veseliti se nakon svakog slijedećeg dana. Stvar krenuti na pozitivu i biti će nam svima ljepše. Utjecati na takav potres, na pad meteora ili globalnu promjenu klime na Zemlji ne možemo. Zato, samo vedro i naprijed. Ako bude,bit će.
Ukupni pomak po kašinskom od tada bi se čak mogao i izračunati kroz geodetska mjerenja i probat ću pronaći taj podatak ako uspijem. No akumulirani stres je vjerojatno dosta velik. Snaga najjačeg udara je M6.3R a ono što je realnost je sve ispod toga (hint: Petrinja je razrušena ali nije totalno srušena i nije uništena od potresa dosta jačeg od tog "kašinskog").
E sad, što se tiče potresa po kašinskom,, njih je bilo, njih je bilo čak i dosta prije par godina kad je zaredalo par mjeseci s po nekoliko M2.0+ potresa. Sad se, zadnjih 3-4g. i posebno od vremena prije 22.03. taj sustav čudno umirio i ne daje potrese. Možda zvuči neozbiljno ovako čuti ali volio bi da sad par M2.0-2.5 tamo prducka. Onda bi stvarno mogli mirnije spavati (osim ljudi u Kašini, Planini, Vugrovcu ili Čučerju koji bi me vjerojatno s vilama ganjali kad bi prišao u kvart   ). No vidjet ćemo.. 
|
21.05.2021., 12:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2012.
|
Vezano u naseg trapavog hobita...
Mozemo svi skupa biti sretni sto je tu sa nama i sto nam zeli prenijeti svoje znanje i glediste na nama iznimno zanimljivu temu.
Jako puno smo toga saznali i naucili da si jednostavno ne mogu zamisliti forum bez njega. 
|
|
|
21.05.2021., 13:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ibiscro kaže:
Vezano u naseg trapavog hobita...
Mozemo svi skupa biti sretni sto je tu sa nama i sto nam zeli prenijeti svoje znanje i glediste na nama iznimno zanimljivu temu.
Jako puno smo toga saznali i naucili da si jednostavno ne mogu zamisliti forum bez njega. 
|
Potpisujem ovo što kažeš! Eto, Trapavi, i od mene još jednom hvala na svemu - sjajan si! Inače, molim te ako možeš probati izračunati (naravno kad stigneš) koliki je stres akumuliran u tom "đavoljem rasjedu" (Kašini) i kojem intenzitetu potresa je to ekvivalentno! Također, ako budeš možda ovaj vikend (biti će lijepo vrijeme) išao na planinarenje prema Lipi (Rogu) - bilo bi super kad bi mogao navratiti do tog "tunela" i malo osluhnuti da li se sada opet normalno čuje "disanje" rasjeda, ili je još uvijek ona podmukla tišina, bilo bi to dobro znati!
I još jedno pitanje za tebe: reci s obzirom na ovakvo stanje stvari kakvo je - da li je onda definitivno bolje kada nije u pitanju neka jako bitna i neodgodiva stvar - ne zalaziti u centar grada i u stare i nestabilne zgrade i kuće?
|
|
|
21.05.2021., 14:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
trapavi hobit kaže:
T
Ne idem nikada poslom u njega jer mi posao s time nema baš nikakve poveznice (radim van struke), nego sam povremeno znao otići iz radoznalosti, kad već posjećujem taj dio (zapravo kad odlazim gore na Lipu u planinarski dom).
Zadnji puta kda sam bio, taj se zvok nije čuo, što mi j bila zanimljiva pojava nakon svega do tada.
|
Hobite, jesi li zadnji put kad se zvuk čuo bio prije ili poslije zagrebačkog potresa?
Od sutra grizemo nokte. A da kolegi smjestite dodatni posao pa da ne odlazi?  
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:25.
|
|
|
|