Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
22.09.2024., 07:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Rasklimale mi se stolice, znam da treba rastaviti i ponovno zalijepiti.
Imam drvofix (malo bolji, vodtjesni?) i imam nekakvo (poliuretan - pur?) ljepilo za drvo koje ekspandira tijkom sušenja.
Što je bolje za konkretno namjenu?
|
|
|
22.09.2024., 12:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2003.
|
PUR. Pripremi se za puno čišćenja.
|
08.10.2024., 21:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2022.
|
Neobična situacija. Ormar kupljen prije puno godina u nekadašnjoj Kiki, dimenzija 160 cm širine, 60 cm dubine i 230 cm visine. Dakle oveći ormar s teškim frontama na kojima su zaljepljena ukrasna crna stakla i ogledalo. Dosta kvalitetno je izgledao, koštao poprilično i izdržao sve ove godine (cca 16 godina) - još uvjek izgleda ko nov, osim tog jednog detalja. Iznutra je podijeljen u dva dijela. Lijevi širi dio je dvokrilni, a desni je jednokrilni i taj desni je širine cca 45 cm. Upravo u tom desnom su mi nedavno počele ispadati police i onda sam u biti vidio da je razlog tomu luft koji se pojavio između police i vertikalne bočne stranice tog ormara (pa oni nosači police više nisu dovoljno dugi). Dakle desna bočna vanjska stranica se ubačvila za nekih 1cm. Postoji li kakav pametan način za to ispraviti. Možda neki zatezač za taj raspon od 45cm kojeg bi postavio ispod police? Savjeti?
|
|
|
08.10.2024., 22:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Može se riješit na više načina. Osnovno je pitanje kojeg alata imaš i koliko ti je bitan izvorni izgled ormara.
Meni bi najlakše bilo, položiti police na postojeće nosače, i onda sa obje bočne strane ušarafiti po 3 konfirmat vijka da "pritegnu" korpus na policu. samo što onda izvana imaš 3 vidljiva vijka ili čepa, ako nađeš čep odgovarajuće boje.
edit:
https://www.lccshop.hr/shop/okovi-za...-o5mm-14x14mm/
Možeš pokušati ugraditi ovakve nosače polica, oni i služe tome da se bočni dio ne izvije.
|
|
|
08.10.2024., 22:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
letvicom 15x15 pričvstiš neku policu otprilike na polovini visine elementa, vijak u policu i vijak u bočnu stijenku iznutra.
i to ti onda drži razmak bočnih stijenki.
može i alu kutna lajsna 15x15, može i ovakav ili sličan kutni element
https://eshop.wuerth.com.hr/okovi-za...okov-namjestaj
|
|
|
09.10.2024., 14:40
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Ako te pati vanjski izgled, možeš s L profilima ispod police iznutra. Naravno prije toga ga stegni s nečim da nema lufta dok šarafaš
|
|
|
09.10.2024., 22:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala svima na prijedlozima. Nisam siguran bi li ovo s L profilima iznutra i sličnim varijantama (letvice i sl.) funkcioniralo, tj. čini mi se da iver vijak 16mm ušarafljen u plohu te bočne strane (od iverala) ne bi izdržao tj. da bi ga iščupalo uslijed krivljenja te bočne strane. Vjerujem da je taj iveral slabije kvalitete od onog iz iverpana ili elgrada, a pitanje bi li i taj kvalitetniji to podnio - ne znam... Problem mi je i staviti to u stege. Ako skinem fronte mogu staviti stegu samo na prvih 10-15 cm dubine jer nemam "duboke" stege.
U tom smislu mi se čini jače ako bih koristio konfirmate što je isto bio jedan od prijedloga. Ne znam bi li on ušarafljivanjem mogao privući tj. ispraviti bočnu stranu ili bi se samo ukopao u iveral i probio ga na drugu stranu. Naravno, loša strana je i nagrđivanje ormara izvana, ali ako nema druge...
Kakva je situacija s ljepilima s kojima bih iznutra plošno zalijepio neki komad punog drva s obje strane pa između nekako fiksirao španer kojim bih privukao tj. ispravio bočnu stranu. Ima li neko ljepilo koje bi izdržalo?
|
|
|
11.10.2024., 18:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2015.
|
Ima bar 100 načina.
15 cm stege je vjerojatno dovoljno, prišarafiš sa strane i bok. Iza ti se nije raskrečilo osim ako su se leđa odvojila ili su ušarafljena nikako, pa to provjeri, ako je to slučaj, ormar na pod, čupaš čavle odozada i šarafiš 3 x 20 vijke da se ormar primi u vinkl. Fun stuff. 
Kutnici će prihvatit i sa 16 mm vijkom, ali neće PRIVUĆ, moraš pritegnut da privuče i onda našarafit jebački kutnik, ne ono malo smeće s krakovima od 4 cm i dvije rupice.
Postoje nosači za police koji izgledaju ko svemirski brod, valjda 3-5 centi strše prema nutra, ak ti s toga, polica ispadne onda je vrijeme za novi ormar.
Možeš uzet šipku promjera 5mm pa s fleksom nasjeć iz nje duže pinove za police...iako mi se to ne sviđa skroz jer radiš malo jaču polugu na pin pošto je ormar raskrečen.
Ljepljenje polica? Da. PU ljepilo za drvo...zlo i naopako, namažeš tanko bočne strane polica, pritegneš ko sivonja, ostaviš 24 sata. Al pripremi se na čišćenje tog zla.
|
|
|
12.10.2024., 17:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
donktard kaže:
Ima bar 100 načina.
15 cm stege je vjerojatno dovoljno, prišarafiš sa strane i bok. Iza ti se nije raskrečilo osim ako su se leđa odvojila ili su ušarafljena nikako, pa to provjeri, ako je to slučaj, ormar na pod, čupaš čavle odozada i šarafiš 3 x 20 vijke da se ormar primi u vinkl. Fun stuff. 
|
Da ja mogu njega prevaliti na pod, onda bih ga i rastavio, otišao u iverpan po novu bočnu stranu i riješio to tako. Iza je lesonit čiji zadatak nije da drži bočnu stranu, tako da se stranica izvila u cijeloj svojoj širini.
Quote:
donktard kaže:
Kutnici će prihvatit i sa 16 mm vijkom, ali neće PRIVUĆ, moraš pritegnut da privuče i onda našarafit jebački kutnik, ne ono malo smeće s krakovima od 4 cm i dvije rupice.
Postoje nosači za police koji izgledaju ko svemirski brod, valjda 3-5 centi strše prema nutra, ak ti s toga, polica ispadne onda je vrijeme za novi ormar.
Možeš uzet šipku promjera 5mm pa s fleksom nasjeć iz nje duže pinove za police...iako mi se to ne sviđa skroz jer radiš malo jaču polugu na pin pošto je ormar raskrečen.
|
Mislim da ovdje nije upitno hoće li kutnici prihvatiti. I ti najmanji kutnici bi prihvatili i držali policu. Stvar je u tome što će se 16mm šaraf izvaliti iz te bočne stranice od iverala (ako ih ušarafim bočno u stranicu i u policu) jer će se bočna stranica htjet vratiti u svoj sadašnji bačvasti oblik (dakle sila koja će djelovati na taj šaraf će djelovati u smjeru obrnutom od smjera zašarafljivanja tog šarafa, a samo milimetar navoja ga drži u toj "piljevini"...)
Quote:
donktard kaže:
Ljepljenje polica? Da. PU ljepilo za drvo...zlo i naopako, namažeš tanko bočne strane polica, pritegneš ko sivonja, ostaviš 24 sata. Al pripremi se na čišćenje tog zla.
|
Nisi dobro shvatio. Nisam mislio ljepiti police nego na bočne strane iznutra zalijepiti nešto na što bih fiksirao nekakav španer (na aliexpresu sigurno ima nekih manjih).
Gledao sam, ima tih jakih ljepila, npr:
https://youtu.be/FHbG0367yF8?feature=shared
|
|
|
12.10.2024., 17:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
toolson kaže:
Pa i nema baš 100 načina. Da ja mogu njega prevaliti na pod, onda bih ga i rastavio, otišao u iverpan po novu bočnu stranu i riješio to tako.
|
Zašto ga ne možeš prevalit na pod? Ovo što si naveo vjerojatno nije rješenje s obzirom na ono iduće što si rekao.
Quote:
toolson kaže:
Iza je lesonit čiji zadatak nije da drži bočnu stranu, tako da se stranica izvila u cijeloj svojoj širini.
|
Iza je lesonit čiji zadatak JE da drži ormar u vinkl i bude ušarafljen, učavlan ili uklaman u SVE stranice. Pogotovo tako velik ormar sa relativno teškim frontama. Ako to nije slučaj onda se ne radi o baš dobro složenom proizvodu.
Dakle prvo što moraš napraviti je priheftat ta leđa da se drže za obje glavne vertikalne i horizontalne stranice, a pogotovo za onu srednju vertikalu koja razdvaja ormar na dva dijela. Vijci za leđa ormara... 3x20.
Quote:
toolson kaže:
Mislim da ovdje nije upitno hoće li kutnici prihvatiti. I ti najmanji kutnici bi prihvatili i držali policu. Stvar je u tome što će se 16mm šaraf izvaliti iz te bočne stranice od iverala jer će se bočna stranica htjet vratiti u svoj sadašnji bačvasti oblik (dakle sila koja će djelovati na taj saraf će djelovati u smjeru obrnutom od smjera zašarafljivanja tog šarafa, a samo milimetar navoja ga drži u toj "piljevini"...)
|
Naravno, ako je sila prevelika, onda će se sve to razvalit, pogotovo ako je iveral smeće ili je nastradao od vlage, što je uglavnom rijedak slučaj na sredini gdje su police. Ali tu ti je rješenje jednostavno, no neelegantno...još kutnika.
Quote:
toolson kaže:
|
Meh, oćeš najbezbolniji savjet? Odi u Iverpan, Conty, gdjegod na okove, traži da ti pokažu one naljepnice koje se nalijepe preko šarafa...imaš sve boje, crna, bijela, siva, hrast, bukva, orah. Pa kupi par koji su najbliži tvom dekoru, naljepi na vanjsku stranu ormara onako kako bi spucao šarafe u policu, pa onda odluči jel ti to ružno i ako nije, napravi tak.
|
|
|
12.10.2024., 20:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
donktard kaže:
Zašto ga ne možeš prevalit na pod?
|
Zato jer je ogroman, nalazi se u maloj sobici u koju je unesen u dijelovima i to kad u njoj nije bilo ničeg, sastavljen je na mjestu, a ne na podu jer da je sastavljen na podu ne bi se mogao uspraviti (dijagonala veća od visine prostorije).
Quote:
donktard kaže:
Iza je lesonit čiji zadatak JE da drži ormar u vinkl i bude ušarafljen, učavlan ili uklaman u SVE stranice. Pogotovo tako velik ormar sa relativno teškim frontama. Ako to nije slučaj onda se ne radi o baš dobro složenom proizvodu.
Dakle prvo što moraš napraviti je priheftat ta leđa da se drže za obje glavne vertikalne i horizontalne stranice, a pogotovo za onu srednju vertikalu koja razdvaja ormar na dva dijela. Vijci za leđa ormara... 3x20.
|
U ovom slučaju lesonit nema tu funkciju, nije priheftan tako kako ti pricaš već se nalazi u žlijebovima u bočnim stranama i pričvršćen je kroz one kutne plastikice sa šarafom. Po mojim iskustvima to slabo drži u vinklu, tj. lošije nego kad se radi ovako kako ti navodiš. Da napravim tako kako govoriš, morao bih kupiti novi, širi lesonit, ali da to idem raditi, onda u ovom slučaju vjerojatno ne bih stavio lesonit nego iveral (da ga baš ukrutim maksimalno).
Da ja imam prostora oko njega, da ga mogu srušit na pod itd. bilo bi 100 načina za ovo popravit, ali ovako baš i nije zgodno napraviti to što govoriš.
Quote:
donktard kaže:
Meh, oćeš najbezbolniji savjet? Odi u Iverpan, Conty, gdjegod na okove, traži da ti pokažu one naljepnice koje se nalijepe preko šarafa...imaš sve boje, crna, bijela, siva, hrast, bukva, orah. Pa kupi par koji su najbliži tvom dekoru, naljepi na vanjsku stranu ormara onako kako bi spucao šarafe u policu, pa onda odluči jel ti to ružno i ako nije, napravi tak.
|
Ovo je jedno rješenje o kojem razmišljam. Nije prvi izbor, ali pomirio bih se nekako s tim naljepnicama. Brine me ipak malo bi li konfirmat uslijed iste one sile koju sam spomenuo rasturio taj iveral pa sam onda tek napravio sranje.
Važem još to i ovo rješenje sa španerom...
|
|
|
12.10.2024., 21:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Ma drže i ti plastični "kutnici", oni su ti u biti više vodilica za vijak nego išta drugo da ga uvališ dijagonalno, tak da kao, trebao bi držat ak se ne razloha. Bolje rješenje od klasičnih očajnih čavlića.
Ali kolko god to tebi očajno držalo...držalo je, odnosno siguran sam da ti se sad raširilo i to je dio problema...ako možeš zamaknuti ormar tek tolko da to ojačaš odozada to bi ti sigurno dugoročno pomoglo.
Što se šarafljenja s vanjske strane tiče tu ti konfirmat neće rasturiti iveral, bez obzira na to što treba malo više sile, jer priteže i prolazi kroz punu ploču iverala i onda još 3 cm u policu, a vrh mu je širi, ko neka šajbica pa ti je i to bonus.
No ja uopće ne bi išao na konfirmate tu... 4 x 40-50 sa upuštenom glavom, dobro ih naciljaj i to će držat ko vrag...nije mi prvi put. A ako ti se to uspije razvalit nekako onda u istu rupu ideš na konfirmat peticu.
|
|
|
13.10.2024., 19:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
toolson kaže:
Mislim da ovdje nije upitno hoće li kutnici prihvatiti. I ti najmanji kutnici bi prihvatili i držali policu. Stvar je u tome što će se 16mm šaraf izvaliti iz te bočne stranice od iverala (ako ih ušarafim bočno u stranicu i u policu) jer će se bočna stranica htjet vratiti u svoj sadašnji bačvasti oblik (dakle sila koja će djelovati na taj šaraf će djelovati u smjeru obrnutom od smjera zašarafljivanja tog šarafa, a samo milimetar navoja ga drži u toj "piljevini"...)
[/url]
|
Stavi kutnike 30x30x30 sa po 4 rupe na svakom kraku, ušerafi po dva uz lijevi i desni rub srednje police, dovoljno je sa po dva vijka po dijagonalnim rupama kutnika. Prišerafi tu policu za bokove sa po dva vijka po kutniku i ne bude se ništa razvalilo. Koristi vijke za ivericu 4 x 17 mm.
|
13.10.2024., 20:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
Pozdrav.
Napravio bih si korpus za ugradbenu pećnicu. Visina je 750. Ispod je ladica sa frontom 144. Donja fuga je nula. Jel to ok visina fronte ili trebam korekciju ?
|
|
|
13.10.2024., 23:26
|
|
Dende.
Registracija: Aug 2023.
|
Koliki nosac trebam za policu sirine 40cm?
Radi se zapravo o 2 police, jedna duzine 184cm, jedna duzine 210 cm, vjerojatno bi isao antracit iveral 16 ili 19 mm debljine. Na njima planiram drzati neke dekorativne predmete (duza ide iznad TV-a i tu ce gore biti slike i pokoja tegla s umjetnom biljkom, kraca ide u hodnik i na njoj ce biti neke ukrasne pletene kutije sa salovima, rukavicama, slicnim laganim predmetima).
Jesu dosta 3 nosaca za svaku?
Duljina kraka ako se ide na L nosac - 30 cm dovoljno?
Nesto ovog stila sam mislila ali ima samo do 20ak cm max. https://www.lccshop.hr/shop/dodaci-z...-police-focus/
|
|
|
14.10.2024., 08:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
dmati44 kaže:
Pozdrav.
Napravio bih si korpus za ugradbenu pećnicu. Visina je 750. Ispod je ladica sa frontom 144. Donja fuga je nula. Jel to ok visina fronte ili trebam korekciju ?
|
OK je to. Kod nekih pećnica bi moglo i 147 mm. ovisno o kutu otvaranja vrata
|
14.10.2024., 08:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Zla barbika kaže:
Koliki nosac trebam za policu sirine 40cm?
Jesu dosta 3 nosaca za svaku?
Duljina kraka ako se ide na L nosac - 30 cm dovoljno?[/url]
|
Na dužu ipak stavi 4 nosača. 30 cm je dovoljno.
|
14.10.2024., 09:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
BILJEŽNIK kaže:
OK je to. Kod nekih pećnica bi moglo i 147 mm. ovisno o kutu otvaranja vrata
|
Ok. Hvala Vam
|
|
|
14.10.2024., 22:15
|
|
Dende.
Registracija: Aug 2023.
|
Hvala, Biljeznice!
E sad, ako netko ima ideju kako dati izrezati po mjeri, a da mi ne naplate 200+ eura, I’m all ears. Iverpan ne racuna samo kvadraturu materijala nego cijelu plocu, u mom slucaju ni cetvrtinu prakticki, pa mi se ne isplati tamo.
Elgrad ima istu shemu? Sigma? Tko jos reze plocaste materijale?
|
|
|
15.10.2024., 00:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Antracit je 16 eur po metru, dakle cijela ploca plus rezanje i kantiranje ce te izac cca 110-130 ovisno o traci.
A prodaju po pol ploce, pa cak i trecinu...ak ne tebi onda budu nekom stolaru.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:53.
|
|
|
|