Dojenčad i predškolci Roditeljstvo korak po korak |
|
|
21.09.2023., 14:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Pozdrav.
Da li ste dobili obavijest iz vrtića da grad Zagreb sufinancira privatne vrtiće s 50% sam uz uvjet da oba roditelja i dijete moraju imati prebivalište u gradu Zagrebu.
Kako prijaviti prebivalište ukoliko nemaš vlastitu nekretninu,te ukoliko ste u najmu? Da li je netko u sličnoj situaciji,da li se što po pitanju toga može napraviti? Cijena je 420eura što je stvarno dosta.
|
|
|
21.09.2023., 17:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
https://www1.zagreb.hr/sluzbeni-glas...f-83443b877bd7
...Olakšice u plaćanju redovitog programa za dijet e imaju roditelji/skrbnici djece s prebivalištem na području Grada Z agreba i roditelji/skrbnici djece s odobrenom međunarodnom ili privre menom zaštitom i prijavljenim prebivalištem odnosn o boravištem na području Grada Zagreba...
Ako imate ugovor o najmu trazite stanodavca da ode s vama na policiju i prijavite boraviste. Nakon toga mislim da morate promijeniti i poreznu karticu kako biste placali prirez Gradu ZG jer pocetkom svake godine morate podnijeti izvjestaj o ostvarenim prihodima i uplacenim porezima i prirezima na temelju koji lh se izracunava visina placanja vrtica. Ako ih placate negdje drugdje onda mislim da nema sufinanciranja.
Sent from my M2101K7BNY using Tapatalk
|
|
|
21.09.2023., 17:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
dragonlady777 kaže:
https://www1.zagreb.hr/sluzbeni-glas...f-83443b877bd7
...Olakšice u plaćanju redovitog programa za dijet e imaju roditelji/skrbnici djece s prebivalištem na području Grada Z agreba i roditelji/skrbnici djece s odobrenom međunarodnom ili privre menom zaštitom i prijavljenim prebivalištem odnosn o boravištem na području Grada Zagreba...
Ako imate ugovor o najmu trazite stanodavca da ode s vama na policiju i prijavite boraviste. Nakon toga mislim da morate promijeniti i poreznu karticu kako biste placali prirez Gradu ZG jer pocetkom svake godine morate podnijeti izvjestaj o ostvarenim prihodima i uplacenim porezima i prirezima na temelju koji lh se izracunava visina placanja vrtica. Ako ih placate negdje drugdje onda mislim da nema sufinanciranja.
|
Imam prijavito boravište jer mi treba zbog posla, ali nemam prijavito na poreznoj, neznam da li gledaju uplaćeni prirez,ili?
Prilikom prijave sam predao potvrdu boravišta, žena i dijete imaju prebivalište u ZG
|
|
|
21.09.2023., 20:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Onda bi trebalo sve biti ok. Bitno da je svi imate prijavljeno prebivaliste ili boraviste u ZG. Provjerite na eGradjani, na ePoreznoj na potvrdi o visini prihoda da li vam stoji zagrebacka adresa boravista. Ta potvrda se predaje vrticu za utvrdjivanje visine mjesecnog iznosa vrtica.
|
|
|
10.10.2024., 12:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2013.
|
Pozdrav,
Idemo u vrtić u ZGu sa klinkom koja je ove godine upisana (2 godine i kusur mjeseci). Upisana je u 10-satni program sa opservacijom 3 mjeseca (neverbalna je). Već mjesec i pol ostaje po sat/sat i pol i sad jedan pokušaj da ostane dva i pol sata je rezultirao naravno plačem i stresom jer nije naučena nakon mjesec i pol da neće nitko doći u X-to vrijeme po unutarnjem satu.
Ne znamo više kako hendlati to rastezanje uz to što oboje radimo i imamo starije dijete koje ide u školu ali radi manjka učitelja ima prazne sate, završava ranije i boravak je kraći nego naše radno vrijeme.
Ima li tko više iskustva sa tim opservacijama, ima li smisla produljiti postepeno tih sat i pol? Ovako se nikad neće naučiti da mora ostati do užine, ručka, spavanja...
|
10.10.2024., 13:36
|
|
Atrama
Registracija: Jun 2010.
|
Nisu sva djeca ista, ali ja svog klinca nisam nikad razvlačila po tim prilagodbama. I to je bila i preporuka svih ustanova u kojima je bio do sada. Uvijek je bilo prvi dan pola sata, sat, drugi dan 2 sata, treći dan cijelo prijepodne. Tako je bilo i u jaslicama, dva vrtića i sada sa školom. S tim da je moj klinac dijete s teškoćama,autist.
Starija kćer, redovnog razvoja, je isto prošla prilagodbu u tjedan dana.
|
10.10.2024., 14:28
|
|
2008/2012
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
MinMo kaže:
Pozdrav,
Idemo u vrtić u ZGu sa klinkom koja je ove godine upisana (2 godine i kusur mjeseci). Upisana je u 10-satni program sa opservacijom 3 mjeseca (neverbalna je). Već mjesec i pol ostaje po sat/sat i pol i sad jedan pokušaj da ostane dva i pol sata je rezultirao naravno plačem i stresom jer nije naučena nakon mjesec i pol da neće nitko doći u X-to vrijeme po unutarnjem satu.
Ne znamo više kako hendlati to rastezanje uz to što oboje radimo i imamo starije dijete koje ide u školu ali radi manjka učitelja ima prazne sate, završava ranije i boravak je kraći nego naše radno vrijeme.
Ima li tko više iskustva sa tim opservacijama, ima li smisla produljiti postepeno tih sat i pol? Ovako se nikad neće naučiti da mora ostati do užine, ručka, spavanja...
|
Prošla sam jako sličnu situaciju. Moja curka je u vrtić krenula prošle godine,imala je 3,5g kad je krenula. Dobili smo opservacijski ugovor jer na onom razgovoru nije uopće sa nikime pričala,surađivala je,igrala se i to sve ali nije pričala. To kod nje nije bilo samo u vrtiću nego i sa drugima. prilagodba je bila teška. Tek nakon 3 mjeseca je počela ostajati na spavanju, znači prije je ostajala do ručka. Nakon ta tri mjeseca su joj maknuli opservacijski ugovor. Našla sam se sa stručnim timom, logopedinja je primjetila neke parametre selektivnog mutizma. Uglavnom obavili smo procjenu i rečeno je da ima selektivni mutizam. Curki je trebalo preko 3 mjeseca da počne sa tetama barem nekakvu verbalnu komunikaciju,polako je počela komunicirati i sa drugom djecom. Danas,godinu dana poslije je situacija puno bolja. Sa tetama (i onima koje dođu na zamjenu) najnormalnije komunicira, sa djecom u vrtiću,a zadnjih par mjeseci i sa djecom u parku i većinom roditelja. U vrtiću joj je lijepo,igra se,sudjeluje u aktivnostima...Ali svejedno svaki dan govori da joj se ne ide u vrtić... Bilo mi je jako teško sve to proživljavati,puno i puno suza sam isplakala,ali ustrajala sam u odlascima u vrtić (jer sam znala da joj je vrtić potreban i da je dobar za nju) i sa vremenom je sve postalo lakše. Ona će vjerovatno do zadnjega "cviliti" da joj se ne ide u vrtić,nikada neće biti ona idealna situacija,ali ogromna je promjena u odnosu kako je bilo kada je krenula.
|
|
|
14.10.2024., 09:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Danas je treći dan da je ostala do 10 (dva i pol sata), malo se plače pa se zaigra, teta kaže "a to je njoj puno" ali tako možemo do 4. godine biti po sat vremena...
|
14.10.2024., 10:05
|
|
2008/2012
|
Ne znam šta bi rekla. Moja je imala tešku adaptaciju + ta neverbalna komunikacija... pa je kroz tjedan dva (ne sjećam se točno) počela ostajati na ručku i oko 12 bi ju pokupila. Nakon 3mj smo krenuli sa spavanjem i to je to. Da, bilo je teško, bilo je suza i ne želim, ja ne bi.... Ali priviknula se. Možda da popričate sa stručnim timom. Tako sam ja, onu su mi sugerirali da bi trebala ostajati na spavanju.
I danas je rekla da joj se ne ide u vrtić.... Ali kad je tamo super joj je, igra se, sudjeluje u aktivnostima...
|
|
|
14.10.2024., 11:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Sve pet, drago mi je čuti tuđa iskustva. Lovim defektologicu i ostalo stručno osoblje po vrtiću da porazgovaramo oko toga a dotad pomalo pomičemo vrijeme jer drukčije nema smisla, ugovor je na 8 ili 10 sati, ne znam napamet, ne 3.
Hvala svima na komentarima.
|
14.10.2024., 11:40
|
|
2008/2012
|
Sretno. I moja od početka ima taj ugovor na 10sati,samo je prva tri mjeseca bio opservacijski. Ne znam kakav je stručni tim kod vas, alo kod nas je atvarno super. Ja sam sve sa logopedinjom preko maila dogovarala. I obavezno kad bi srela bilokoga od stručnog tima popričali bi, rekli bi mi šta tete kažu, pa ako su oni išli u skupinu pa malo promatrali...
Moje mišljenje kao nekoga tko je prošao slučnu situaciju je da bi stvarno trebala ostajati dulje u vrtiću. Barem do ručka, pa onda polako i na spavanju. Priviknuti će se, samo nažalost nekima treba puno vremena.
|
|
|
24.10.2024., 08:34
|
|
Inspiring Writer
Registracija: Jan 2011.
|
Plaćanje pune cijene vrtića usprkos dugom izostanku?
Prva nam je godina u vrtiću našoj curici od 2 godine, to jest u jaslicama. Dobro smo počeli početkom rujna prvi tjedan, pa i u ponedjeljak idući tjedan. Međutim nakon toga ju je pokosila gadna boleština s dugotrajno liječenom temperaturom, pa do kraja mjeseca rujna nije pohodila vrtić. Dakle od cijelog mjeseca sve skupa je bila 6 dana, od čega je u prvom tjednu privikavanja prva tri dana ostajala uz majku svega po sat vremena. Efektivno smo time uslugu vrtića zapravo koristili 3 dana. Eh da ide u klasični državni vrtić po Montessori programu. Prekjučer su nam došli računi, jedan klasični i jedan za Montessori program. Samo što nam je došla puna cijena. Kada sam kontaktirao vrtić u vezi toga objasnili su da se računi umanjuju za 40% samo ako se izostalo maksimalno 5 dana, a prema njima mi smo bili 6 dana, iako opet kao što rekoh prvi tjedan rujna je bilo privikavanje, pa teško da itko normalan može računati sat vremena kao kompletni dan. No njih to ne zanima, dolazak je dolazak. Još su taj prvi tjedan imali situaciju gdje su spajali dvije grupe zbog manjka odgojiteljica usred bolesti. Niti se jelo niti koristilo ikakve materijalne resurse ta tri prva dana. Međutim gospodu to ne interesira. Jesam li to samo ja ili se i vama ovo čini skroz nepravedno. Ne znam što mi je činiti uopće i kome se požaliti. Jako sam osjetljiv na naše hrvatske besmislice i samo da se novčano deru mali ljudi. Kako je to riješeno u vašim vrtićima?
|
|
|
24.10.2024., 11:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
U većini vrtića je tako, dapače tih 6 dana je vrlo liberalno, kod nas i ako je jedan dan dijete išlo po ugovoru se plaća puna cijena, a ako nije išlo uopće uz liječničku ispričnicu umanjuje se 30%, tj. samo za cijenu obroka. Ako se ljeti ne ide u dežurstvo tijekom srpnja i kolovoza plaća se jedan mjesec. Dakle samo jedan ne. 11 od 12 rata.
Dijete vam je upisano i vi vaše mjesto plaćate, ne boravak djeteta nego mjesto. Kad se ne bi plaćalo tako onda bi vrtići mogli svaki dan ujutro primati na čuvanje dodatnu djecu do popunjavanja kapaciteta. Bilo vaše dijete u prostoriji ili ne, vrtić i dalje mora pokriti plaće, doprinose, režije i ostale troškove. Jedino što se ne plaća je catering obroci za što većinom vrtići javljaju do neke ure koliko im obroka za taj dan treba i prema tome plaćaju.
U ovom slučaju nije nikakvo deranje, nego samo osiguravanje funkcioniranja. Vrtići su ionako u pravilu vrlo jeftini, gradovi, općine, "osnivači" sufinanciraju većinu, a roditelji plaćaju simbolične cijene kada se podijeli mjesečni iznos po danima i satnici na koju dijete ima pravo. Nerealno je očekivati da se ni taj dio ne plaća, pogotovo u situaciji kada veliki broj djece nema svoje mjesto u nijednoj ustanovi, bilo da je nepolaženje opravdano ili neopravdano, tj. bolest ili roditeljski izbor.
Dijete koje ima potpisan ugovor mora plaćati i dogovorenu cijenu. Ako vam se ne plaća ispišete dijete da mogu upisati drugo pa pokušate ponovno upisati kad bude moglo ići, ili plaćate dadilju po danu/satu. 
|
|
|
24.10.2024., 11:57
|
|
Inspiring Writer
|
Zahvaljujem na brzom odgovoru.
Nema druge onda. Kažem nemamo nikakvog iskustva pa rekoh da provjerimo kako je u drugim situacijama i vrtićima.
Jedino se ne bih složio da je cijena samo baš tako simbolična. Jeste ova bazična, no mi plaćamo još ekstra za Montessori program, tako da nas sve skupa izlazi gotovo 100 €, što nije baš neki mali mjesečni izdatak za hrvatska primanja. Eh sad zašto smo izabrali Montessori, pa čisto iz razloga jer nam se savjetovalo da su veće šanse za upasti, jer nitko ne želi plaćati još ekstra. Al sad baš da će dodatni iznos biti više od pola od ukupnog troška, to nismo očekivali. Redovni vrtić (39,98 €) + Montessori program (55 €).
|
|
|
24.10.2024., 14:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Okrenite računicu u glavi. Dijete vam je na sigurnom, nahranjeno, presvučeno, uspavano, do 10h dnevno, 5 dana u tjednu, uz to još nešto i nauči, za 50 centi po satu, ni 5 € po danu, s obzirom da svaki mjesec ima više od 20 radnih dana. Pokušajte naći ikakvu čuvalicu na mjesečnoj bazi, pa čak i studenticu koja ne treba dijete ni hraniti ni odgajati nego samo biti s njim pa vidite kolika je satnica, kamo li dnevnica ili mjesečna plaća  Raspitajte se i koliko je cijena u obližnjim obrtima koji nisu sufinancirani, a mogu upisivati koga hoće, kad hoće, a ne kao vrtići jednom godišnje.
Isto tako montessori je dosta skup, ali opet, podrazumijeva određene aktivnosti, radionice, usvajanje nečeg svaki dan kroz vrtićki program. Istovremeno, to je mjesečna cijena uobičajenih dječjih radionica, odgoja s glazbom, numikona, školica jezika, sporta za jedan ili dva sata tjedno. Dakle opet za plaćenu cijenu dobivamo višestruku vrijednost.
Koma je što tako kad su mali imunitet je nula pa nije rijetkost da puno izostaju, ali s obzirom na to kako je vrtić teško dobiti treba u glavi odmah prekrižiti taj trošak čuvanja mjesta i biti na miru s njim, jer brojni roditelji plaćaju višestruko za obrte i čuvalice i rado bi platili i dupli iznos da njihovo dijete dobije vaše mjesto. Posložilo vam se tako da je baš prvi mjesec izostala, ali porast će, bit će manje bolesna, bit će joj lijepo.
|
|
|
24.10.2024., 15:33
|
|
Inspiring Writer
|
@tiluriumm
Hvala ti na izdvojenom vremenu i napisanom tekstu  .
Misli su mi na miru sada.
|
|
|
24.10.2024., 16:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Ma ništa, svi smo mi bili u sličnim situacijama... I sama sam nekad tako razmišljala, što ja to plaćam, al nakon par djece i par godina iskustava proširi se perspektiva i u drugom smjeru.
|
|
|
25.10.2024., 12:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2015.
|
Zvuci besmisleno ali je tako svagdje, i u gradskim i privatnima...
Objasnim to sebi kao da si kupim skupe sandale na 10 mjesecnih rata, a nosit cu ih samo 2 mjeseca tijekom ljeta...A opet moram placati i onda kad ih necu nositi....
|
|
|
09.12.2024., 10:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2017.
|
Ne želi ići u vrtić
Pozdrav, pišem ovdje jer više ne znam što napraviti. Ponavlja nam se ista priča kao sa starijim sinom- kćer nikako ne želi ići u vrtić, vrišti i plače svako jutro, teta ju mora čupati iz mog naručja.
Stariji sin je krenuo u jaslice sa 2 godine, tek zadnju godinu vrtića (kad je imao 6 godina) se opustio i počeo ići s guštom. 4 godine je plakao svaki dan.
Nadala sam se da će sa kćeri biti lakše jer je drugačiji karakter, puno je samostalnija i nije tolika emotivka kao brat. Krenula je u stariju jasličku skupinu u 9.mjesecu sa nepune 3 godine, sve je super funkcioniralo prvih mjesec-dva i onda je krenula drama. Svakim tjednom je sve gore, ona ujutro kad se probudi počne plakati da ne želi ići jer će joj faliti mama i kad stignemo u vrtić vrišti, stalno ponavlja kako ću joj faliti, da me želi zagrliti, da bi bila samnom doma. Kad muž vozi ista stvar.
Ne znam u čemu je problem, skupina joj je odlična, samo ih je 8 i svi se lijepo slažu, vidim da je prihvaćena i voljena od ostale djece, jako joj se obraduju ujutro kad dođe, tješe ju, grle... tete su također odlične. Nitko od djece više ne plače, svi su veseli, nasmijani...
Jel' ja radim nešto krivo ? Muž i ja ne dramimo oko ničega, trudimo se od prvog dana da stekne dobar dojam o vrtiću, ponavljamo kako je tamo lijepo, nikad nismo pokazali slabost u smislu da se teško odvajamo od nje. Ja radim od 8 do 16, dok sam s djecom potpuno sam im posvećena, igramo se, mazimo, idemo svuda...ne vjerujem da im fali pažnje.
Ima li netko sličan problem? Što bi mogao biti razlog? I koje je rješenje?
|
|
|
09.12.2024., 10:29
|
|
Mockingbird
Registracija: May 2011.
|
Moj sin je krenuo s godinu dana i prve dvije godine bi isto plakao ujutro. Rekle su tete da bi se smirio za nekoliko minuta.
Što kažu tete kako se obično ponaša tijekom dana?
Rješenje je zagrliti, polaziti, reći da je i tebi teško ići na posao, ali se mora i maksimalno skratiti vrijeme rastanka.
Ja sam taj njegov plač prihvatila kao dio folklora ujutro  Jest da je i meni bilo grozno, posebno kad je tek krenuo pa samo se privikavali na razdvojenost, ali mu nisam htjela pokazati. Dapače, pravila sam se da sam jako sretna što ima tako lijepi vrtić i tako puno prijatelja.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:12.
|
|
|
|