Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar |
|
|
09.10.2024., 10:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2020.
|
Quote:
girling kaže:
zvučnici su Boston acoustic VR960...poluaktivni...dao sam osvježiti skretnice, od tada mi puca iz jednog zvučnika prilikom uključenja u struju...gdje bi mogao biti problem?

|
Ako ti ništa drugo ne pada na pamet - onda možda u "osvježenoj" skretnici... možda. Možda ipak nije izvedeno kako treba.
Nisam elektroničar po struci, ali sam petljao po struji i elektronici pomalo, pa mi to pada na pamet.
Neka onaj tko je radio osvježenje opet pregleda sve elemente i lemove.
|
|
|
10.10.2024., 13:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2022.
|
Ilija, imaš kakav osvrt na zvučnike koje ste dali raditi ti i bratić? Ja sam još u procesu izrade, čuo sam razno razne air motion twetere ali ESS je najbolji, pa me zanima kako to radi kod bratića. Trenutno imam ATC SCM100ASLT i zbilja su savršeni, sprčkao sam mid woofere s ESS Heilom, skretnica tek u početnoj fazi, moram priznati ovo je melem za uši, kažmo da su Bowersi sterilni ovo je totalna suprotnost.
|
|
|
12.10.2024., 15:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2015.
|
Aktivne ili pasivne ATC SCM100ASLT imas? Ako su pasivni, koje pojacalo koristis za njih...ogromna kutija, covjek stvarno treba imati sobu za njih...
|
|
|
12.10.2024., 19:46
|
|
common sense
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
Alex34 kaže:
Aktivne ili pasivne ATC SCM100ASLT imas?
|
ASLT je aktivni, PSLT je pasivni
|
12.10.2024., 20:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Alex34 kaže:
Aktivne ili pasivne ATC SCM100ASLT imas? Ako su pasivni, koje pojacalo koristis za njih...ogromna kutija, covjek stvarno treba imati sobu za njih...
|
imam više različite opreme ali od zvučnika trenutno samo to, često promjenim.
|
|
|
16.10.2024., 11:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Epidemiolog kaže:
imam više različite opreme ali od zvučnika trenutno samo to, često promjenim.
|
Jesu li veliki aktivci ATC osjetljivi na kabele (vrsta, tip) spajanja sa preampom?
Nisam imao nikada doticaj s njima, pa čisto iz neznanja pitam.
|
|
|
16.10.2024., 12:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
tajo1960 kaže:
Jesu li veliki aktivci ATC osjetljivi na kabele (vrsta, tip) spajanja sa preampom?
Nisam imao nikada doticaj s njima, pa čisto iz neznanja pitam.
|
ne bih znao, imam iste kabele u više varijanti. Zvučnici su ok, ali previše love.
|
|
|
16.10.2024., 12:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Epidemiolog kaže:
ne bih znao, imam iste kabele u više varijanti. Zvučnici su ok, ali previše love.
|
 tnx na odgovoru.
Kako kažu Englezi - Za cijenu nije pristojno pitati.
Cijenu (ili vrijednost) nisam ni pitao  samo me "osjetljivost" na moguće razne varijante i brendove kabela interesirala, obzirom da je ipak XLR IC u pitanju, pa ono... moguće oscilacije ovisno o brendu žica, no OK, hvala još 1x!
EDIT:
Sad sam radoznao kako bi zvučala pjesma - Justin Timberlake - Say something - u Hi-res izdanju, a koja ima toliko eksplicitno snimljene bas udare da se ima dojam da je mala nuklearna eksplozija ispred slušatelja, pa ga udarni val pogodi i skoro pa obori
Tvoji ATCi imaju 314 mm bas membrane i mada nisu predviđeni da gaze dublje od (vidim po speckama - 32 Hz na -6 dB), živo me zanima "udar" iz membrana tvojih pulena.
Frekvencija basa koji ide u toj pjesmi je cca 30-31 Hz i, iz prijašnjih iskustava - korisnici koji su imali ograničene zvučnike na viši pojas - nisu bili u mogućnosti čuti puni potencijal zvuka (logično).
Neki su tek na slušalicama čuli i rekli - "Uh, jbt, koja baščina  a nisam ju čuo na zvučnicima".
314 mm bas membrana kod tebe je na granici onog što me zanima, pa me baš živo zanima  ... moglo bi biti "ludo" iskustvo "zvučnog" udara na slušatelja 
|
|
|
16.10.2024., 20:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
tajo1960 kaže:
 tnx na odgovoru.
Kako kažu Englezi - Za cijenu nije pristojno pitati.
Cijenu (ili vrijednost) nisam ni pitao  samo me "osjetljivost" na moguće razne varijante i brendove kabela interesirala, obzirom da je ipak XLR IC u pitanju, pa ono... moguće oscilacije ovisno o brendu žica, no OK, hvala još 1x!
EDIT:
Sad sam radoznao kako bi zvučala pjesma - Justin Timberlake - Say something - u Hi-res izdanju, a koja ima toliko eksplicitno snimljene bas udare da se ima dojam da je mala nuklearna eksplozija ispred slušatelja, pa ga udarni val pogodi i skoro pa obori
Tvoji ATCi imaju 314 mm bas membrane i mada nisu predviđeni da gaze dublje od (vidim po speckama - 32 Hz na -6 dB), živo me zanima "udar" iz membrana tvojih pulena.
Frekvencija basa koji ide u toj pjesmi je cca 30-31 Hz i, iz prijašnjih iskustava - korisnici koji su imali ograničene zvučnike na viši pojas - nisu bili u mogućnosti čuti puni potencijal zvuka (logično).
Neki su tek na slušalicama čuli i rekli - "Uh, jbt, koja baščina  a nisam ju čuo na zvučnicima".
314 mm bas membrana kod tebe je na granici onog što me zanima, pa me baš živo zanima  ... moglo bi biti "ludo" iskustvo "zvučnog" udara na slušatelja 
|
cijena je luda ali kod mene su na posudbi, frend ima shop u Roterdamu pa znaš kako to ide. Opaki su to strojevi, ali osobno do sada br1 je obnovljeni altec lansing model 19, za moje uho ne postoji ništa bolje.
|
|
|
16.10.2024., 20:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Epidemiolog kaže:
cijena je luda ali kod mene su na posudbi, frend ima shop u Roterdamu pa znaš kako to ide. Opaki su to strojevi, ali osobno do sada br1 je obnovljeni altec lansing model 19, za moje uho ne postoji ništa bolje.
|
Ne znam kako ide, ali pretpostavljam 
Nisam u toj klasi velikih zvučnika, iako sam razmišljao o nekim Klipschima tipa Forte IV i slično, no, prošlo me.
AL19 nisam nikada ni vidio ni čuo, ali vjerujem da ja klasa kutija.
Pokušaj doći do spomenute pjesme, pa malo iznenaditi prsni koš, pluća i trbuh/želudac 
|
|
|
24.10.2024., 17:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Lijep pozdrav svima.
Potpuni sam audio početnik. Htio bih prijatelju za rođendan kupiti nekakvu zamjenu za dotrajalu kućnu liniju (Hi-Fi), mislim da ju koristi još od devedesetih. Ne znam spadaju li prenosivi zvučnici u tu kategoriju, niti jesu li oni ono što zapravo tražim.
Ta naprava ("gadget") bi trebala imati sljedeće karakteristike:
- napajanje strujnim kabelom (ne treba moći raditi na bateriju)
- čitanje MP3 USB sticka
- da ima nekakav display za navigaciju po folderima spremljenim na USB stick (radi lakšeg pronalaska i odabira izvođača/albuma/pjesme)
- stereo zvuk
Prijatelj nema i ne koristi računalo, pa bih mu na usb stickove trpao glazbu koju voli.
FM radio je plus, ali nije nužan.
Wifi, bluetooth i slične povezivosti uređaja su nebitne. Bitna je samo reprodukcija zvuka sa USB sticka, te eventualno FM radio.
Snaga? Ja doma imam Pioneer X-PM12 mini-liniju (FM radio, CD player i USB čitač) snage, čini mi se, 2 x 38 W i to mi se čini sasvim dovoljno, pa bih i prijatelju kupio nešto slične snage, dovoljno za kućnu upotrebu. Ono, da ima malo basa i to je to.
Eto, ako znate kakvu napravu ja zapravo tražim - pomagajte. Jer ja ne znam.
Svaki prijedlog je dobrodošao.
Hvala.
P.S.
Molim ne zamjerite ukoliko sam pogriješio podforum.
|
|
|
24.10.2024., 17:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
gfest kaže:
Lijep pozdrav svima.
Potpuni sam audio početnik. Htio bih prijatelju za rođendan kupiti nekakvu zamjenu za dotrajalu kućnu liniju (Hi-Fi), mislim da ju koristi još od devedesetih. Ne znam spadaju li prenosivi zvučnici u tu kategoriju, niti jesu li oni ono što zapravo tražim.
Ta naprava ("gadget") bi trebala imati sljedeće karakteristike:
- napajanje strujnim kabelom (ne treba moći raditi na bateriju)
- čitanje MP3 USB sticka
- da ima nekakav display za navigaciju po folderima spremljenim na USB stick (radi lakšeg pronalaska i odabira izvođača/albuma/pjesme)
- stereo zvuk
Prijatelj nema i ne koristi računalo, pa bih mu na usb stickove trpao glazbu koju voli.
FM radio je plus, ali nije nužan.
Wifi, bluetooth i slične povezivosti uređaja su nebitne. Bitna je samo reprodukcija zvuka sa USB sticka, te eventualno FM radio.
Snaga? Ja doma imam Sony mini-liniju (FM radio, CD player i USB čitač) snage, čini mi se, 2 x 5 W i to mi se čini sasvim dovoljno, pa bih i prijatelju kupio nešto slične snage, dovoljno za kućnu upotrebu. Ono, da ima malo basa i to je to.
Eto, ako znate kakvu napravu ja zapravo tražim - pomagajte. Jer ja ne znam.
Svaki prijedlog je dobrodošao.
Hvala.
P.S.
Molim ne zamjerite ukoliko sam pogriješio podforum.
|
Na ronis.hr mini linije sa svim što si naveo, od 109 € pa dalje.
|
|
|
24.10.2024., 18:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Zahvaljujem na savjetu, toniv3x.
|
|
|
25.10.2024., 23:56
|
|
:)
Registracija: Aug 2017.
|
Sta mislite o zvucnicima Logitech 5.1 x530 ili 540 da li bi mi bili najbolji izbor za filmove i serije. Najvaznije mi je da mogu da ih uparim sa tv-om.
|
03.06.2025., 10:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Pozdrav,
mogu li zamoliti za savjet ili preporuku oko kupnje novih zvučnika? Trenutno imam Eltax Monitor III BT zvučnike koji su mi solidni, no malo su mi preveliki za novi setup, a i želio bih nešto s digitalnim inputom kako bih izbjegao smetnje i bilo kakav hissing sound kad ih pojačam do kraja. Ukratko, želio bih neki kompaktniji upgrade - barem jednako ili bolje od trenutnoga. Zvučnici ne smiju biti viši od 26cm.
Namjena: korištenje na računalu (glazba, gaming, video...) zbog čega bih želio digitalni žični ulaz. Povremeno bih ga spojio i na mobitel pa bi mi Bluetooth bio super. Ako su viši od 19cm, stavio bih ih pod stol pa bi mi daljinski za kontrolu (npr. glasnoće) u tom slučaju bio super.
Budžet: između 600-800 €.
Malo sam gledao i ovo mi je neka trenutna lista top prioriteta: - KEF LSX II LT - djeluje kao sveti gral jer zadovoljava sve kriterije, ali ipak prelazi budžet - teško si u svojoj glavi mogu opravdati dati soma eura za primarno PC zvučnike, iako obožavam glazbu.
- KRK GoAux 4 - kompaktan i ima Bluetooth. Izgleda uz analogni ima i USB-B input. Vjerojatno prvi realan izbor.
- Kanto ORA - kompaktni i imaju sve što tražim. Jedini nedostatak što ih pronalazim samo online, a volio bih ih fizički isprobati.
- Audioengine A2+ Wireless - kompaktni i imaju sve što tražim. Maleni nedostatak je što se kotačić za kontrolu glasnoće nalazi sa stražnje strane. Zasada nisam pronašao da su fizički raspoloživi u ZG.
- iLoud Micro Monitor Pro - vidim da su dosta promovirani, ali ne djeluju mi tako primamljivo. Nedostatak je što im USB ulaz služi samo za kontrolu softvera. Nemaju niti Bluetooth pa ih doživljavam više kao neki downgrade. Iskreno, na listi su samo da mi ih netko ne bi preporučio.
Isprike na malo podužem postu i ako sam upiknuo krivi podforum.
Svima unaprijed puno hvala.
Zadnje uređivanje Hracak : 03.06.2025. at 11:41.
Reason: previdio sam da KRK GoAux 4 ima i USB-B ulaz pa ga pomičem gore na listi.
|
|
|
03.06.2025., 11:56
|
|
wears a tie.......
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
Hracak kaže:
Pozdrav,
mogu li zamoliti za savjet ili preporuku oko kupnje novih zvučnika? Trenutno imam Eltax Monitor III BT zvučnike koji su mi solidni, no malo su mi preveliki za novi setup, a i želio bih nešto s digitalnim inputom kako bih izbjegao smetnje i bilo kakav hissing sound kad ih pojačam do kraja. Ukratko, želio bih neki kompaktniji upgrade - barem jednako ili bolje od trenutnoga. Zvučnici ne smiju biti viši od 26cm.
Namjena: korištenje na računalu (glazba, gaming, video...) zbog čega bih želio digitalni žični ulaz. Povremeno bih ga spojio i na mobitel pa bi mi Bluetooth bio super. Ako su viši od 19cm, stavio bih ih pod stol pa bi mi daljinski za kontrolu (npr. glasnoće) u tom slučaju bio super.
Budžet: između 600-800 €.
Malo sam gledao i ovo mi je neka trenutna lista top prioriteta: - KEF LSX II LT - djeluje kao sveti gral jer zadovoljava sve kriterije, ali ipak prelazi budžet - teško si u svojoj glavi mogu opravdati dati soma eura za primarno PC zvučnike, iako obožavam glazbu.
- KRK GoAux 4 - kompaktan i ima Bluetooth. Izgleda uz analogni ima i USB-B input. Vjerojatno prvi realan izbor.
- Kanto ORA - kompaktni i imaju sve što tražim. Jedini nedostatak što ih pronalazim samo online, a volio bih ih fizički isprobati.
- Audioengine A2+ Wireless - kompaktni i imaju sve što tražim. Maleni nedostatak je što se kotačić za kontrolu glasnoće nalazi sa stražnje strane. Zasada nisam pronašao da su fizički raspoloživi u ZG.
- iLoud Micro Monitor Pro - vidim da su dosta promovirani, ali ne djeluju mi tako primamljivo. Nedostatak je što im USB ulaz služi samo za kontrolu softvera. Nemaju niti Bluetooth pa ih doživljavam više kao neki downgrade. Iskreno, na listi su samo da mi ih netko ne bi preporučio.
Isprike na malo podužem postu i ako sam upiknuo krivi podforum.
Svima unaprijed puno hvala.
|
Pogledaj stranice naših trgovina AudiocinemaArt, SonusArt, Ronis, ima ih još nekoliko, potraži.
U principu ti treba mali aktivni monitor sa USB ulazom za cca. 500tinjak eura, a tu ima sigurno nekoliko dobrih modela. Ovak na brzinu - Triangle Borea2, Argon Studie, QAcoustic M20, Hifiengine HD4, u najmanju ruku se radi o uređajima koji bi trebali biti na lageru, pa bi ih trebao moći i isprobati. Vjerojatno ima i dobrih studijskih monitora, no to ja ne pratim pa će ti možda netko drugo nešto takvo preporučiti.
Jedino bih ti preporučio da odmah odbaciš ideju da zvučnik staviš ispod stola. To će gotovo sigurno poništiti sve akustičke prednosti koje možeš dobiti od novog uređaja, i objektivno je besmisleno ulagati novce pa onda smjestiti zvučnik na taj način.
|
03.06.2025., 13:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Quote:
jean luc kaže:
Pogledaj stranice naših trgovina AudiocinemaArt, SonusArt, Ronis, ima ih još nekoliko, potraži.
U principu ti treba mali aktivni monitor sa USB ulazom za cca. 500tinjak eura, a tu ima sigurno nekoliko dobrih modela. Ovak na brzinu - Triangle Borea2, Argon Studie, QAcoustic M20, Hifiengine HD4, u najmanju ruku se radi o uređajima koji bi trebali biti na lageru, pa bi ih trebao moći i isprobati. Vjerojatno ima i dobrih studijskih monitora, no to ja ne pratim pa će ti možda netko drugo nešto takvo preporučiti.
Jedino bih ti preporučio da odmah odbaciš ideju da zvučnik staviš ispod stola. To će gotovo sigurno poništiti sve akustičke prednosti koje možeš dobiti od novog uređaja, i objektivno je besmisleno ulagati novce pa onda smjestiti zvučnik na taj način.
|
Puno hvala na brzom odgovoru i svim info, pogotovo ovom dijelu oko pozicioniranja. U tom slučaju, nekako mi se najoptimalniji čini Argon Audio Studie 3 iz Sonus Art - ima USB ulaz, BT, a zbog dimenzija vjerujem da bi mi čak možda mogli stati i na stol (čini mi se da su malo veći od Bose Companion II koje sam imao prije Eltax-a).
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:18.
|
|
|
|