Natrag   Forum.hr > Društvo > Potresi i obnova

Potresi i obnova Potresi su prošli, nadamo se. Slijedi obnova.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.06.2021., 13:51   #4721
Quote:
slice.of.life. kaže: Pogledaj post
Mogu ja? To je bio potres.
Skywatch is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 14:11   #4722
Quote:
Forumas-zg kaže: Pogledaj post
Da, baš si mi pročitao misli, hehe, eto i ja sam mislio Trapavog to pitati, pa eto da samo malo nadopunim pitanje:
Epicentar je dakle bio u samoj planini Ivančici - reci Trapavi da li ona ima sličnu strukturu i velike rasjede kao recimo Medvednica? Jer ako se ne varam, Varaždinsko područje NIJE označeno ni poznato kao nešto posebno opasno što se potresa tiče! I kakav je to uopće rasjed, o čemu se tu radi? Jest da je potres slab, ali svejedno, vrlo vrlo čudno, eto pa molim Trapavi uputi nas u to!
Ujedno sjećam se da je pred kojih da li godinu dana ili nekoliko mjeseci, ne mogu se točno sjetiti, ali u svakom slučaju nakon ZG-potresa - na tom području, kao i na onom oko Ludbrega, dakle širem području VŽ bila čak cijela serija od nekoliko, istina slabih (1-2,5 ako se dobro sjećam) potresa i već su se neki bili i zabrinuli zbog toga!
Epicentar ovog prdeža (M1.3 bi dobili i jačim miniranajem u nekom od kamenoloma kao u npr. Očuri) je bio dosta duboko i iskreno se čudim da su ga i osjetili ljudi. No očito je to posljedica sveg zbivanja vezanih uz potrese u zadnje dvije godine pa su ljudi puno suptilniji na takve osjećaje.
Inače, spomenuto područje je poprilično seizmički aktivno i relativno su česti potresi. No zbog karakteristika stijena i relativno kratkih rasjeda, seizmičnost tog dijela je dosta manja od Medvednice. Daleko od toga da nije bilo jakih potresa u okolici (većina starih dvoraca po Zagorju je teško oštećivana baš potresima i nakon toga napuštana od strane plemića i stanovnika), a i Krapina je u 18.st. jako razrušena (mislim da je to bilo 1775.g.)
Ivanščica je po građi jako lična Medvednici, ima i ona svoju "Kašinu" (rasjed Stari Golubovec-Lepoglava) ali je zbog drugačijeg smjera stresa (odmicanje od dinaridskog na alpski smjer kretanja krila zapad-istok) seizmičnost dosta manja nego na Medvednici (oko 5-5.5 s posljedicama VII-VIII MCS u dugom razdoblju, odnosno 4.5-5.0 za 50-godišnjak što je sasvim ok).

Quote:
I još jedno pitanje vezano uz to - da li to možda postoji neki rasjed ovim planinskim lancem Ivančice, pa Kalnika i Bilogore ili možda uz Dravu i ako da koliko je taj rasjed velik i potencijalno opasan? Jer nekako se uvijek smatralo da to područje nije seizmički jako aktivno!
Postoji cijeli set rasjeda, jako dugačkih i stabilnih, ali na dijelovima popucalih s lokalnim dijagonalnim pomacima u smjeru jugoistoka ili sjeveroistoka. Tipični primjer je veliki rasjed Ludbreg-novi Marof koji je cijeli blok Ivanščice "ugurao" sjeverno od Kalnika zbog čega se stvorila jedna lokalna rasjedno aktivna zona oko Pake, Brezničkog huma. No ta za sada nije davala prejake potrese jer jednostavno Kalnik za sada neovisno o pritisku zbog podloge može "kliziti" prema istoku. A manji potresi koji se događaju su stvarno lokalnog karaktera (zapne negdje pa poskoči). Da može doći do jačeg potresa-može, da će biti vrlo jak ili razoran, ne bi trebalo biti.

Quote:
A negdje sam, što me baš bilo začudilo, pročitao da je navodno pred 100 ili ne znam koliko godina u Virovitici bio ogroman potres, čak mislim jači od onog u ZG 1880.! Da li je to točna informacija i ako je - koji rasjed ga je uzrkovao i gdje je točno bio epicentar?!
Bio je potres, izuzetno jak, sve je počelo 27.6.1757. i trajalo do 20.8.1757. godine. Navodno je podrhtavanje s potresima (potvrđena 54 potresa) trajalo skoro dva mjeseca bez prestanka uzrokujući jako puno šteta, pojave sufozija i likvefakcija, s dosta plitkih potresa koji su bili bučni...
Prema podacima o mjestima najjačih šteta (tad nije bilo mjerenja i izučavanja), potres je vjerojatno uzrokovalo pomicanje po dravskom rasjedu ili nekom od paralelnih rasjeda (mehanizam sličan petrinjskom). Za epicentar se ne zna gdje je bio.
Inače, Virovitica, iako relativno slabije aktivan kraj Hrvatske, nije baš tako aseizmičan U ovom dokumentu (str. 52-60) su točni podaci za grad vezani za rizik od potresa.

Old 04.06.2021., 14:35   #4723
thx na odgovoru Trapavi
JunkieUnited is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 15:00   #4724
Quote:
trapavi hobit kaže: Pogledaj post
Navodno je podrhtavanje s potresima (potvrđena 54 potresa) trajalo skoro dva mjeseca bez prestanka uzrokujući jako puno šteta, pojave sufozija i likvefakcija, s dosta plitkih potresa koji su bili bučni...
Ay Dios mio!
Old 04.06.2021., 15:21   #4725
Quote:
Zuzzu kaže: Pogledaj post
Ay Dios mio!
Zanimljivo opisano za čitati. I zanimljivo za to područje.
Old 04.06.2021., 15:23   #4726
a jel uopće stoji da je onaj potez oko Čazme manje rizičan?
uzadnjicas is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 15:37   #4727
Quote:
execv kaže: Pogledaj post
kako ne... od 1993-1996 bilo je oko 20 potresa jacine preko 4,0

taj glavni potres 1996.(Ston) je imao preko 1300 aftershekova, samo nije bilo mobitela i aplikacija pa se teže ispratilo
Hmm koliko je dosada bilo after shockova nakon petrinjskog 29.12?
teac-tascam is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 15:55   #4728
Quote:
uzadnjicas kaže: Pogledaj post
a jel uopće stoji da je onaj potez oko Čazme manje rizičan?
Stoji. Tamo lupa puno rjeđe. No kad tresne, tresne dobro. Poanta je u velikom granitnom bloku koji puno teže puca od vapnenačkih ali kad se pomakne, onda je to jaki i najčešće duboki tresak. Slično potresima u Njemačkoj, Poljskoj ili Rusiji. Kad drmne, tresne 5.1 na 25km i onda je jako neugodno ali u pravilu nema velikih šteta.

Quote:
teac-tascam kaže: Pogledaj post
Hmm koliko je dosada bilo after shockova nakon petrinjskog 29.12?

Misli da sam pročitao podatak o oko 3000 udara, s time da ih se dobar dio (onih 1.5-2.5), čak najveći, dogodio u par dana nakon velikog potresa i pod utjecajem sjećanja na veliki, ostali su nezamijećeni.
Old 04.06.2021., 17:56   #4729
Jesmo mi na području Siska mirni što se tiče jakih potresa?
teac-tascam is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 18:07   #4730
Quote:
trapavi hobit kaže: Pogledaj post
Stoji. Tamo lupa puno rjeđe. No kad tresne, tresne dobro. Poanta je u velikom granitnom bloku koji puno teže puca od vapnenačkih ali kad se pomakne, onda je to jaki i najčešće duboki tresak. Slično potresima u Njemačkoj, Poljskoj ili Rusiji. Kad drmne, tresne 5.1 na 25km i onda je jako neugodno ali u pravilu nema velikih šteta. ...
nije ni tamo baš perfektno, kažeš. ali ajd, šta se može, valja bildat živce.

fala
uzadnjicas is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 19:46   #4731
2-3
Old 04.06.2021., 20:09   #4732
U Sisku drmnulo kao dvije eksplozije i zgrada se zatresla boze sačuvaj. Ako je ovo samo 2,6… ne znam, meni se učinilo kao barem četvorka jer zvuk je bio toliko glasan, a drmanje da ne spominjem. Znam da će toga bit al ne možeš se na ovo naviknut nikako.
Mope is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 21:06   #4733
Quote:
Mope kaže: Pogledaj post
U Sisku drmnulo kao dvije eksplozije i zgrada se zatresla boze sačuvaj. Ako je ovo samo 2,6… ne znam, meni se učinilo kao barem četvorka jer zvuk je bio toliko glasan, a drmanje da ne spominjem. Znam da će toga bit al ne možeš se na ovo naviknut nikako.
Plitko pa zato.
Skywatch is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 21:25   #4734
Quote:
Skywatch kaže: Pogledaj post
Plitko pa zato.
Ne želim ni pomisliti kako se osjeti neki jaci na toj plitkosti jer ovo je bas gadno drmalo, kao da zgrada poskakuje. A zvuk kao eksplozije jedna za drugom, čovjek da izludi više.
Mope is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 21:38   #4735
Quote:
Mope kaže: Pogledaj post
Ne želim ni pomisliti kako se osjeti neki jaci na toj plitkosti jer ovo je bas gadno drmalo, kao da zgrada poskakuje. A zvuk kao eksplozije jedna za drugom, čovjek da izludi više.

grizantema is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 21:42   #4736
Znate kaj?
Stvarno mi je dosta priče da se u NZ ne mogu osjetiti ovi slabi potresi.
U trenutku današnjeg večernjeg potresića koji je bio 2.6 i to ohoho kilometara od mene stajala sam odmah do ulaznih vrata stana, i do onog ljepilo-za-pločice-teranil " saniranog " nadvoja. Nisam sad pogledala u koliko sati je bio, ali po vremenu na fotki ( pokusavala sam si fotkati leđa ( ne pitajte ) i imam vrijeme na fotkama... 19:37 , možda koju minutu kasnije ( jer imam jedno 25 fotki svojeg stražnjeg dijela )
Uglavnom, nadvoj je fajn škripio i pucketao, mrvice žbuke su padale, osjetilo se neko.pomicanje, blago, i trzaj.
Tako da, 2.6, negdje 40 km od mene, a meni škripi nadvoj i otpadaju mrvice žbuke, i osjetim blago pomicanje i trzaj.
NZ-I
Odgovori s citatom
Old 04.06.2021., 22:04   #4737
Daj fotke
Old 04.06.2021., 22:05   #4738
NZ - I nisam am baš ništa (a ni zgrada) osijetio. Čudno, ima nas i zgrada svakakvih!
Old 05.06.2021., 09:14   #4739
Kod mene je taj sinoć od 2.6 lijepo zatutnjao i zaškripao.
quadral is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2021., 20:52   #4740
Quote:
Sophsy kaže: Pogledaj post
Znate kaj?

..( pokusavala sam si fotkati leđa...... imam jedno 25 fotki svojeg stražnjeg dijela )
Uglavnom ...osjetilo se neko.pomicanje, blago, i trzaj.
Zanimljivo
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:53.