Natrag   Forum.hr > Društvo > Potresi i obnova

Potresi i obnova Potresi su prošli, nadamo se. Slijedi obnova.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.06.2021., 07:54   #4761
proračunsko ubrzanje za šibensko područje za nove zgrade je 0.2g, ovo kaj je danas lupilo je negdje 0.08-0.1g, znači nekakav red veličine 95-godišnjeg potresa,
u omjeru onog što je bilo i što je prema aktualnim propisima slično kao u zagrebu
immerwieder is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 07:55   #4762
Drzite se dole
Nadam se da je to samo jednokratna tresnja
Intenzitet VI, to je stvarno jaci potres, vjerujem da je bilo uzasno neugodno
Ja sam kao imala neki glupi predosjecaj, negdje izmedu 5 i 6 me "potres" probudio iz sna, bas me dobro zdrmalo, al sam se uvjerila da sam sanjala i jedva sam zaspala nakon toga
Ne znam dokad cu vise sanjat te potrese, proslo je vise od godinu dana
Exene is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 07:57   #4763
Ovo bi trebalo imati aftere?
charmed84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 08:11   #4764
trapavi reci kolegi da se vrati s godisnjeg!
JunkieUnited is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 08:11   #4765
I ja bas gledam, ni jednog aftera za sad.
sama svoj majstor is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 08:27   #4766
Na vijestima u sedam su rekli samo bio potres tu i tu tolike jacine i aj bok. Druga vijest Tomasevic bla bla bla. Valjda onda nije dramaticno. Mama (u Zd) mi je javila da se stresao krevet al da nije nista strasno.
Joshira is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 08:47   #4767
Quote:
Joshira kaže: Pogledaj post
Na vijestima u sedam su rekli samo bio potres tu i tu tolike jacine i aj bok. Druga vijest Tomasevic bla bla bla. Valjda onda nije dramaticno. Mama (u Zd) mi je javila da se stresao krevet al da nije nista strasno.
Centraliziranost medija, rijetko tko uopće ima dopisnike u Šibeniku, šta će onda drugo nego pročitati vijest od Seizma i gotovo
Old 08.06.2021., 08:52   #4768
To područje ima procjenu za veoma jake potrese tako da se samo nadam da nakon ovoga i tišine ne bude nešto jače. Primjer Petrinje.
Skywatch is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 09:04   #4769
Prošle godine je lupio Zadar 5.0, pa nije nikakav after nakon toga bio
Old 08.06.2021., 10:59   #4770
Nadam se da se neće ponavljati, jer ono jutros je bilo jezivo.
Chiro is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 12:22   #4771
Vidla sam neke snimke jutrošnjeg potresa kod Šibenika, samo kako to da se barkice uopće nisu pomaknule, a i more skroz mirno?
Old 08.06.2021., 13:55   #4772
Quote:
Skywatch kaže: Pogledaj post
To područje ima procjenu za veoma jake potrese tako da se samo nadam da nakon ovoga i tišine ne bude nešto jače.
Otkud to da sibensko podrucje ima procjenu za veoma jake potrese?

Mislim da Sibenik nikada u zabiljezenoj povijesti nije bio veoma jako potresen.

Quote:
Chiro kaže: Pogledaj post
Nadam se da se neće ponavljati, jer ono jutros je bilo jezivo.

I ja se nadam.
grizantema is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 14:25   #4773
Quote:
grizantema kaže: Pogledaj post
Otkud to da sibensko podrucje ima procjenu za veoma jake potrese?
Mislim da Sibenik nikada u zabiljezenoj povijesti nije bio veoma jako potresen.
Na žalost ima. Područje Šibenika se nalazi između dva jaka rasjedna niza, a) sjeveroistočno Dinara-Svilaja i njegov prateći kod Promine i b) zapadno dugootočki s paralelnim kornatskim rasjedom. Potresi po jednom i drugom, plus potresi po manjim paralelnim mogu dati dosta jake udare (koliko sam vidio iz podataka M5.5-5.8 u 100-godišnjem razdoblju) s tim da su u zadnjih 60 godina već bili potresi oko 5 (kod Drniša). Smjer stresa je takav da najčešće (ne i uvijek ali uglavnom je tako) dolazi jedan jaki udar i nakon par dana manji (slijeganje) Tako da ne treba čuditi ako za tri-četiri dana bude neki M2.3-2.5.
Dobra strana Šibenika je njegova vojna povijest, zbog koje su objekti i zgrade građeni čvršće od normalnih uokolo. Te već zbog toga ne treba u slučaju sličnih potresa očekivati veće štete.

Quote:
JunkieUnited kaže: Pogledaj post
trapavi reci kolegi da se vrati s godisnjeg!
Stiže lik u nedjelju. I onda smo mirni...
Old 08.06.2021., 14:38   #4774
M 4.3 - 10 km ESE of Brodarica, Croatia
Vrijeme: 2021-06-08; 03:59:53 (UTC)
Koordinate: 43.654°N: 16.039°E
Dubina: 17.5 km

“If something cannot go on forever, it will stop” - Herbert Stein
glosa is online now  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 14:53   #4775
A reci, Trapavi, kakva je situacija sa Zadrom i širom okolicom, dakle onaj potez do Biograda otprilike? Naime, prema nekima je to poslije Istre jedno od najsigurnijih područja u HR, a opet po drugima je navodno dosta opasno, naročito da ima navodno blizu Biograda jedan problematičan dio, valjda neki veći rasjed ili tako nešto?! Znaš li možda nešto više o tome? Eto konkretno koja je tvoja procjena maksimalnog intenziteta potresa u Zadru, te u Biogradu i na ovom području između i okolo njih?
Isto tako, znaš li možda i nešto o Velebitu: zbog čega je on, iako ima položaj sličan Biokovu i ostalim priobalnim planinama koje su vrlo aktivne, tako miran?! Izuzev sad ona dva potresa u zadnjih godinu-dvije kod Starigrada, a i ti nisu bili toliko jaki. Ima li istine u pričama nekih ljudi da je u Velebitu možda nešto "zapelo" pa da se već stotinama, možda i tisućama, godina skuplja ogromna količina energije, pa da tamo može grunuti i preko sedmice, što bi bilo strašno? Ili je vjerojatnija ona druga priča po kojoj je Velebit doista gotovo posve mrtvo područje što se seizmike tiče i da tamo ne prijeti gotovo nikakva opasnost?
Forumas-zg is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 15:45   #4776
Quote:
trapavi hobit kaže: Pogledaj post
Na žalost ima. Područje Šibenika se nalazi između dva jaka rasjedna niza, a) sjeveroistočno Dinara-Svilaja i njegov prateći kod Promine i b) zapadno dugootočki s paralelnim kornatskim rasjedom. Potresi po jednom i drugom, plus potresi po manjim paralelnim mogu dati dosta jake udare (koliko sam vidio iz podataka M5.5-5.8 u 100-godišnjem razdoblju) s tim da su u zadnjih 60 godina već bili potresi oko 5 (kod Drniša). Smjer stresa je takav da najčešće (ne i uvijek ali uglavnom je tako) dolazi jedan jaki udar i nakon par dana manji (slijeganje) Tako da ne treba čuditi ako za tri-četiri dana bude neki M2.3-2.5.
Dobra strana Šibenika je njegova vojna povijest, zbog koje su objekti i zgrade građeni čvršće od normalnih uokolo. Te već zbog toga ne treba u slučaju sličnih potresa očekivati veće štete.
Hvala

Dakle najblizi jaki u Drnisu a razorni nikad?

Jer kao svi navode da za raniju povijest ima vise i detaljnijih podataka o potresima za Dalmaciju nego za sjevernu Hrvatsku (jer su bili razvijeniji i veci gradovi) a ne vidim nigdje spomena jakog potresa u Sibeniku.
grizantema is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 15:47   #4777
Je li tocno ovo? (citati nekih ljudi s neta):

Šibenik nikad nije razorio potres. Tu trese al ne ruši jer Šibenik leži na takvoj konfiguraciji terena koja amortizira potres. Stariji se vjerojatno sjećaju da je Šibenik već imao potresa slične jačine. Govorilo se da je grad smješten na nekoj kamenoj žili i da zbog toga ne može biti rušenja. Koliko znam Šibenik nije imao katastrofalnih potresa.

Šibenik leži na pločastim vapnencima koji amortiziraju, ublažavaju razorne valove potresa. O tome je pisao dr.sc. Goran Mihelčić, znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković. Pok. prof. Donata Davide na faksu je studentima geologije predavala o tome i isticala primjer Šibenika.
grizantema is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 17:07   #4778
što se tiče šibenskog potresa još sam prije 5 mjeseci na ovoj temi objavio da su potresi u šibeniku i okolici vrlo česti: https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...&postcount=184

a i ovo nam pokazuje da je šibensko područje 6. najrizičnije u Hrvatskoj iza Dubrovnika, Zagreba, Splita, Rijeke i Koprivnice: https://abload.de/img/001e4j1f.jpg
ratni profiter is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 17:25   #4779
Pa ni Split nikad nije imao zabilježene štete od potresa a ima povijest od preko 1700 godina.
Andrea20st is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2021., 17:30   #4780
osim što je: https://www.vecernji.hr/vijesti/snaz...splita-1134484
ratni profiter is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:37.