Natrag   Forum.hr > Društvo > Ženski kutak

Ženski kutak Mi smo babe. Otpor je đžabe.
Podforumi: Kokošinjac, Slikovnica

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.06.2025., 18:31   #4761
Quote:
hrabra sestra kaže: Pogledaj post
Ekipa koja kokne bebu nije ekipa koja ce ostaviti bebu.
Naprosto se radi o psihosocijalno razlicitim profilima ljudi.

Cedomorke djeluju u afektu, drustveno su izolirane i obicno do njih ne dopiru razne ponude institucionalne podrske.
Cesto i boluju od privremenih ili trajnih psihickih bolesti, radaju bez asistencije i tako.
Beba im je "prijetnja" koju "uklanjaju", teze anihilaciji.

One koje ostave ne mogu/ne zele brinuti, ali zele da prezivi.

Pa dobro, da.

Ali i dalje ne vidim sta je problem s nekim mjestom gdje se stvarno na sigurno moze ostaviti dijete ako netko ne zeli/ne moze.

Ne kuzim i dalje kakvi su to centri i gdje su? Idem guglati.
isadora w. is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2025., 18:31   #4762
Quote:
Artan Lili kaže: Pogledaj post
A ekipa koja ne kokne, nego "samo" ostavi u smeću?
Zeli ukloniti smetnju, a da ne mora zadaviti, ugusiti ili usmrtiti ostrim predmetom.

Poanta je u "nestanku", "prestajanju postojanja" kroz prizmu te osobe.

Zene inace ubijaju soft, rijetko koriste vatreno oruzje ili nozeve.
Old 24.06.2025., 18:33   #4763
Quote:
isadora w. kaže: Pogledaj post
Pa dobro, da.

Ali i dalje ne vidim sta je problem s nekim mjestom gdje se stvarno na sigurno moze ostaviti dijete ako netko ne zeli/ne moze.

Problem su djecja prava koja drzava ne moze ignorirati/iskljuciti, odnosno onemogucavati njihovu primjenu donosenjem zakona u suprotnosti s njima.
Old 24.06.2025., 18:33   #4764
Quote:
A ekipa koja ne kokne, nego "samo" ostavi u smeću?

Pa valjda je to ta koja bi ostavila na prozoru. Pretpostavljam.
Zasto im ne dati tu opciju? Ja razumijem da dijete ima pravo na identitet i sve ostalo kaj je navedeno u onom citatu, ali kaj ce mu sve to ako ga netko ostavi u smecu.
Odgovori s citatom
Old 24.06.2025., 18:34   #4765
Quote:
A djece s invaliditetom se i sad odricu.

Nedavno sam cula da je beba s tumorom na mozgu u domu jer ga roditelji nece.

Bolje i taj prozor nego da ih zakopavaju po dvoristu i ostavljaju u kantama.

Sta su uopce centri za pruzanje usluga u zajednici koji rade 23/7? Nikad cula za to.
Ako to postoji, zasto onda to ne oglase na sva zvona.
da
ostavljaju ih i u bolnicama

anonimni porodi ne postoje ali uvijek mozes doci bez dokumenata u bolnicu
sa mnom je u rodilistu bila zena koja kao nije razumjela ni hrv ni eng, pretpostavljam da je bila bez dokuemnata i da je htjela izbjeci placanje poroda
tak da... sve se moze
Peppa Pig is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2025., 18:34   #4766
Quote:
Zeli ukloniti smetnju, a da ne mora zadaviti, ugusiti ili usmrtiti ostrim predmetom.

Poanta je u "nestanku", "prestajanju postojanja" kroz prizmu te osobe.

Zene inace ubijaju soft, rijetko koriste vatreno oruzje ili nozeve.
A one koje baš ostave dijete na vidnom mjestu?

Postoji li još ona opcija da se ostavi pred vratima nekog samostana ili baš crkve ili tako nešto?
Artan Lili is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2025., 18:39   #4767
Quote:
Nesto poput djecjeg doma. Znam da je kod mene u gradu nekadasnji djecji dom sad centar za pruzanje usluga u zajednici. Ali sada osim domskog smjestaja pruzaju i neke druge socijalne usluge i podrsku djeci i obiteljima.
Odgovori s citatom
Old 24.06.2025., 18:42   #4768
Quote:
A one koje baš ostave dijete na vidnom mjestu?

Postoji li još ona opcija da se ostavi pred vratima nekog samostana ili baš crkve ili tako nešto?
One koje se pobrinu da im dijete bude zbrinuto, nisu ni potencijalne cedomorke.

Statisticki--> polovica pronadenih mrtvih beba je vec bilo usmrceno i prije nego je ostavljeno, druga polovica je stradala od vremenskih prilika, kao u slucaju kante za smece.(podatak za DE)

Uvijek postoji opcija da dijete ostavis bilo gdje, stvar je jedino u tome da se to ne moze ozakoniti, pa zemlje traze razne alternative kako bi se istodobno pomoglo zenama i djecja prava bi ostala netaknuta.

Bude nekakav kompromis--> anonimnost do 16te godine zivota djeteta, samo u jako teskim i iznimnim situacijama potpuna anonimnost pod sudskom kontrolom.
Old 24.06.2025., 18:43   #4769
Quote:
muca copatarica kaže: Pogledaj post
A šta ti misliš, da se samo tako postane mafijaški plaćenik? Treba odnekud početi.

Ja bih svakom debilu koji sere o pravu djeteta da zna tko su mu roditelji i o ilegalnosti napuštanja djece dala da dva sata gleda fotke trupala beba u različitim stadijima raspadanja koje nisu ostavljene u prozoru, pa bih vas pitala o pravima te djece.
Evo, svakako bolje od toga da su ta djeca završila u prozoru kod časnih sestara, jer imamo 15 godina i ful hejtamo crkvu.
"Debili koji seru o pravima djeteta da zna tko su mu roditelji" ok, očito je čitav pravni sustav debilan. Inače, za svako dijete koje ide na posvajanje si kao roditelj posvojitelj mu dužan reći tko su mu biološki roditelji. I to za bilo koje posvojeno dijete, bilo ono najstrašnije zlostavljano od bioloških "roditelja", bilo ostavljeno u prozoru.

Uopće ne hejtam crkvu, dapače. Nisam uopće rekla da je loše, dapače, čak sam i napisala da je udruga imala dobru namjeru. Samo smatram da je bolje da je čitav proces od početka na državi.
Svašta si ti tu namljela, izvrijeđala i naimplicirala što uopće nije receno.

Da sumiram: bilo dijete ostavljeno pred samostanom, u bolnici, na nekom prozoru - uvijek će mu se tražiti majka i ne postoji nikakva opcija anonimnosti kod ostavljanja djeteta. Sve je dobro sumirano u objasnjenju Ministarstva
Old 24.06.2025., 18:44   #4770
Quote:
One koje se pobrinu da im dijete bude zbrinuto, nisu ni potencijalne cedomorke.

Statisticki--> polovica pronadenih mrtvih beba je vec bilo usmrceno i prije nego je ostavljeno, druga polovica je stradala od vremenskih prilika, kao u slucaju kante za smece.(podatak za DE)

Uvijek postoji opcija da dijete ostavis bilo gdje, stvar je jedino u tome da se to ne moze ozakoniti, pa zemlje traze razne alternative kako bi se istodobno pomoglo zenama i djecja prava bi ostala netaknuta.
Ma jasno da.
Onda za te koje nisu ni namjeravale ubiti, taj prozor ima smisla.
Artan Lili is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2025., 18:48   #4771
Quote:
Ma jasno da.
Onda za te koje nisu ni namjeravale ubiti, taj prozor ima smisla.
Upravo tako, i tog automatizma na relaciji "bolje prozor nego kanta" zapravo- nema.

Sluzi samo onima koje zele anonimno ostaviti.

I mene je iznenadilo, priznajem, kad sam malo razgrnula i bolje pogledala.

U DE je sve izgledalo "legalno" i "normalno", dok se nisam informirala o posljedicama i problemima.
Old 24.06.2025., 18:55   #4772
Quote:
Problem su djecja prava koja drzava ne moze ignorirati/iskljuciti, odnosno onemogucavati njihovu primjenu donosenjem zakona u suprotnosti s njima.
O ovom ja pričam cijelo vrijeme, ali sam očito "debil koji sere o pravima djeteta"
Old 24.06.2025., 18:56   #4773
Quote:
*chiara* kaže: Pogledaj post
Nesto poput djecjeg doma. Znam da je kod mene u gradu nekadasnji djecji dom sad centar za pruzanje usluga u zajednici. Ali sada osim domskog smjestaja pruzaju i neke druge socijalne usluge i podrsku djeci i obiteljima.
Sve ustanove socijalne skrbi se sad tak po novom zovu, bilo da su npr.djecji dom ili recimo savjetovaliste, popravni dom.. bilo sto
Old 24.06.2025., 19:03   #4774
Quote:
Saperlot kaže: Pogledaj post
O ovom ja pričam cijelo vrijeme, ali sam očito "debil koji sere o pravima djeteta"
Nisi debil , po pitanju ove teme svima emocije rade prekovremeno, a i stvar na prvu djeluje logicno, nemoj ubit--> ostavi u prozoru.

Samo sto to ne funkcionira bas tako, a zeljeli bismo da fukcionira, frustrirajuce je kad se na kraju nametne zakljucak da su cedomorstva here to stay, pa se onda bilo kakva ideja tretira kao rjesenje "eto neka mogucnosti...bar jedno ce bit spaseno..."
Old 24.06.2025., 19:04   #4775
Quote:
Pa dobro, da.

Da, hajmo da se tako nešto konačno i napravi.
Old 24.06.2025., 19:10   #4776
Quote:
Nisi debil, po pitanju ove teme svima emocije rade prekovremeno, a i stvar na prvu djeluje logicno, nemoj ubit--> ostavi u prozoru.

Samo sto to ne funkcionira bas tako, a zeljeli bismo da fukcionira, frustrirajuce je kad se na kraju nametne zakljucak da su cedomorstva here to stay, pa se onda bilo kakva ideja tretira kao rjesenje "eto neka mogucnosti...bar jedno ce bit spaseno..."
Nije išlo tebe, Sestro
Naravno da bismo svi htjeli da se iskorijeni čedomorstvo i da na prvu opcija anonimnog poroda zvuči kao dobra ideja. ( U svakom je slučaju dobro da postoji mjesto gdje bi se dijete sigurno ostavilo)

Opet kažem, sigurno ta udruga ima dobru namjeru.. ALI.. smatram da taj narativ "anonimnog poroda" mora nestati iz diskursa jer se ljude dovodi u zabludu, to ne postoji i ne može postajati. Po zakonima, konvencijama i slično. Dakle, nek žena anonimno ostavi dijete, ali ne može ostati anonimna i nek ne misli da bude jer će je institucije tražiti.

Ovo što je Ministarstvo mislilo pod protokol... Čini mi se da oni tu misle da žena normalno rodi u bolnici (ili doma, pa prijavi rađanje djeteta), i zatim zove nadležni Zavod za socijalni rad koji dijete smještaju u dom. Onda ima ima dva ili tri mjeseca fore da se predomisli ako hoće. Može i na zapisnik dati izjavu tko je otac.
Old 24.06.2025., 19:16   #4777
Quote:
Samo smatram da je bolje da je čitav proces od početka na državi.
A drzavu to ocito ne zanima da bude tako da nitko ne bude kazneno odgovoran. Ne kuzim se u zakone, ali ne moze li se ta procedura regulirati tako da ta majka moze anonimno ostaviti dijete pa da ju se poslije ne trazi? Po trenutnim zakonima ocito ne. Ali moze li se donijeti zakon da moze, a koji se u isto vrijeme ne kosi s pravima djeteta?
Ako moze, zasto drzava to ne napravi? Pitanje je vise retoricko, ne konkretno za tebe.
Odgovori s citatom
Old 24.06.2025., 19:18   #4778
Quote:
"Debili koji seru o pravima djeteta da zna tko su mu roditelji" ok, očito je čitav pravni sustav debilan. Inače, za svako dijete koje ide na posvajanje si kao roditelj posvojitelj mu dužan reći tko su mu biološki roditelji. I to za bilo koje posvojeno dijete, bilo ono najstrašnije zlostavljano od bioloških "roditelja", bilo ostavljeno u prozoru.

Uopće ne hejtam crkvu, dapače. Nisam uopće rekla da je loše, dapače, čak sam i napisala da je udruga imala dobru namjeru. Samo smatram da je bolje da je čitav proces od početka na državi.
Svašta si ti tu namljela, izvrijeđala i naimplicirala što uopće nije receno.

Da sumiram: bilo dijete ostavljeno pred samostanom, u bolnici, na nekom prozoru - uvijek će mu se tražiti majka i ne postoji nikakva opcija anonimnosti kod ostavljanja djeteta. Sve je dobro sumirano u objasnjenju Ministarstva
Summa summarum, tko se želi riješiti djeteta bez da ima posla sa Svetim Institucijama Republike Hrvatske najbolje da ga ostavi u kanti za smeće i nada se najboljem.

Dobro je znati.
muca copatarica is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2025., 19:19   #4779
Nisam pravnica pa nikako ne mogu biti stručna - ali mislim da je odgovor ne, jer pravo djeteta na porijeklo štiti čini mi se Konvencija o pravima djeteta. Nisam sigurna doduše, pa neka nam kaže više neka pravnica ili pravnik
Old 24.06.2025., 19:20   #4780
Quote:
muca copatarica kaže: Pogledaj post
Summa summarum, tko se želi riješiti djeteta bez da ima posla sa Svetim Institucijama Republike Hrvatske najbolje da ga ostavi u kanti za smeće i nada se najboljem.

Dobro je znati.
da, jer sam rekla da je djecu bolje ostavljat u kanti i da Hrvatska ima super institucije aj se pliz otkači od mene, samo ti je namjera izvlačiti iz konteksta pa napadati
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:13.